Introductie

Amsterdam is de hoofdstad en tevens de grootste gemeente van Nederland, met een inwonertal van meer dan 800.000 en een oppervlakte van 219,32 km². Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland, aan weerszijden van het IJ en de rivier de Amstel. De stad is het culturele en financiële middelpunt van Nederland en geniet groot aanzien en bekendheid in zowel binnen- als buitenland.

Op toeristisch gebied is Amsterdam een van de populairste bestemmingen van Europa. De stad heeft een heel divers aanbod in de vorm van wereldberoemde musea, karakteristieke architectuur, talloze winkels en boetiekjes, een bruisend nachtleven en talloze trekpleisters.

Ook op zakelijk gebied hoort Amsterdam tot de wereldtop. Grote nationale en internationale bedrijven als ING, Philips, Starbucks, Netflix, Uber en Tommy Hilfiger hebben hun (Europese) hoofdkantor in Amsterdam en talloze bedrijven waaronder Google, Shell, IBM en Calvin Klein hebben vestigingen in de stad. Bovendien is Amsterdam de laatste jaren erg in trek bij start-ups. Dit is voornamelijk te danken aan het gunstige ondernemersklimaat en de aantrekkelijke ligging van de stad als de ‘gateway to Europe’.

Hier bovenop biedt Amsterdam veel opties voor het huren van kantoren en vergaderruimtes in een business center. Vanuit een van de vele business centers ben je goed gepositioneerd om te profiteren van alles dat de stad bedrijven en ondernemers te bieden heeft.

Geschiedenis

Amsterdam kent een lange en veelbewogen geschiedenis die teruggaat tot de tweede helft van de dertiende eeuw. Toen bevolkten vissers de oevers van de Amstel en bouwden een dam op de plek waar de huidige Dam haar naam aan ontleent. Het Damrak fungeerde toen als haven van de stad. Rond 1300 verwierf Amsterdam stadsrechten, waarna het zich snel ontwikkelde als handelsstad.

In het begin richtte Amsterdam zich op de haring- en bierhandel. De Noordzee bood haring in overvloed en dankzij verbeteringen in het transportproces werd haringvisserij op een grote schaal mogelijk. In 1323 verkreeg Amsterdam het alleenrecht op de import van bier vanuit Hamburg, een gewild importproduct. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat de stad in de 15e uitgroeide tot de belangrijkste handelsstad van Holland.

Eind vijftiende eeuw komt de ontwikkeling van Amsterdam in een stroomversnelling. Mede door de bezetting van Portugal door de Spanjaarden trokken er veel kapitaalkrachtige Portugese Joden via Antwerpen uiteindelijk naar Amsterdam. Ook rijke zuidhollandse kooplieden vestigen zich in de stad. Het instromende kapitaal wordt gebruikt om handelsreizen naar India te organiseren. Dit resulteert in de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, door velen gezien als de eerste multinational ter wereld. De grote economische welvaart die deze handelsreizen met zich meebracht, zorgen voor de totstandkoming van de Gouden Eeuw.

Tijdens deze periode kende Amsterdam een grote toestroom van buitenlanders. Het inwonertal groeide van 30.000 in 1570 tot 200.000 aan het einde van de zeventiende eeuw. Deze gigantsiche inwonersgroei zorgde ervoor dat Amsterdam tijdens deze periode grote uitbreidingen kende. Halverwege de achttiende eeuw daalde het aantal inwoners tot 140.000 om na het uitbreken van de industriële revolutie exponentieel te stijgen tot 510.000 in 1900.

Het begin van de twintigste eeuw kent veel sociale hervormingen en uitbreidingen. Zo ontstaat er veel sociale woningbouw rondom het oude centrum, gebaseerd op nieuwe idealistische ideeën over stadsinrichting van De Amsterdamse School. Tevens wordt de kleine luchthaven Schiphol grootschalig uitgebreid en wordt er 900 hectare bosgebied buiten de stad aangelegd – het Amsterdamse Bos.

De Eerste Wereldoorlog komt Amsterdam redelijk ongeschonden uit, maar de Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed op de stad. Vooral de hongerwinter en de jodenvervolging zorgen ervoor dat Amsterdam in korte tijd tien procent van haar inwoners verliest.

Na de oolog groeit het aantal inwoners van de stad gestaag verder, mede door de instroom van grote aantallen Marokkaanse, Turkse en Surinaamse immigranten. Het proces van suburbanisatie laat veel oorspronkelijke Amsterdammers verhuizen naar randsteden als Purmerend en Almere, maar de laatste twintig jaar zien we juist dat mensen weer massaal naar de stad verhuizen. Dit resulteert in uitbreidingen zoals de wijk IJburg in het IJmeer en de bouw van het belangrijke zakelijke centrum de Zuidas.

Infrastructuur

Amsterdam is met haar strategische ligging in zowel Nederland als Europa een aantrekkelijke vestigingsplaats voor binnenlandse en internationale bedrijven. Omringd door een groot wegen-, spoor-, lucht- en waternetwerk is Amsterdam zeer goed bereikbaar en toegankelijk voor zowel particulier als zakelijk verkeer.

Op de eerste plaats is Amsterdam natuurlijk een fietsstad pur sang. Met de vele fietspaden, fietstunnels en speciale fietsstoplichten kan je er ook eigenlijk niet omheen. Fietsen houdt je niet alleen conditie, het is ook de snelste manier om van A naar B te komen. Zeker in de binnenstad, waar het druk is en parkeergelenheid schaars is.

De buitenwijken en randgemeenten van Amsterdam zijn echter met de auto uitstekend bereikbaar via het omliggende snelwegennetwerk. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die in een business center aan de rand van de stad zitten. De A1 verbindt de stad met het oosten en noorden van Nederland (en is daarmee ook een belangrijke verbinding met Duitsland). De A2 is de rechtstreekse verbinding met Utrecht en vertakt daarna verder richting België. De A4 is de link met de bestuurlijke hoofdstad Den Haag en de belangrijke internationale haventad Rotterdam. De A8 verbindt de stad met de provincie Noord-Holland en via de Afsluitdijk met Friesland en Groningen.

De logistieke infrastructuur van Amsterdam behoort tot de beste van de wereld. Met haar eigen haven van Amsterdam, de dichtbijgelegen luchthaven Schiphol en de haven van Rotterdam staat de stad in direct contact met Europa en de rest van de wereld. Dit is een enorm voordeel voor internationaal georienteerde bedrijven die in Amsterdam en omgeving een business center huren.

Ook het openbaar vervoer binnen de stad is van hoog niveau. Vanuit het centrale knooppunt het Centraal Station verbinden diverse bus-, tram- en metrolijnen de verschillende delen van de stad. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe metrolijn de Noord/Zuidlijn, die vanaf 2018 een directe verbinding zal vormen tussen Amsterdam-Noord en Amsterdam-Zuid, waar het belangrijke zakencentrum de Zuidas zicht bevindt.

Een modern spoornetwerk verbindt Amsterdam met omringende steden, zowel nationaal als internationaal. Zo zijn er hogesnelheidslijnen die Amsterdam verbinden met belangrijke steden als Rotterdam, Antwerpen, Brussel, Parijs, Keulen en Frankfurt.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Amsterdam

Een business center is een ideale oplossing voor bedrijven en ondernemers die alle gemakken van een eigen kantoor willen combineren met het gemak van thuiswerken. Business centers bieden volledig ingerichte kantoorruimtes, werkplekken en vergaderruimtes voor een vast bedrag per maand. Daarbij zitten diensten zoals secretariaat- en telefoonservice meestal inbegrepen. Omdat je business centers deelt met andere bedrijven en ondernemers zijn de vaste lasten per maand relatief laag in vergelijking met een traditioneel kantoor.

Amsterdam biedt een groot aantal business centers op verschilende locaties in de stad. Zo zijn er een aantal gelegen in het Centrum, maar de meeste business centers zijn te vinden in de grotere kantoorlocaties aan de rand van de stad. Denk bijvoorbeeld aan het gebied in West rond station Sloterdijk, waar veel kantoren en business centers zitten.

Ook in Zuid-Oost rondom de Amsterdam Arena en op de Zuidas zijn er veel bedrijven gevestigd in business centers. Een andere populaire plaats voor het huren van een business center is de omgeving van Schiphol, dankzij de nabijheid van de luchthaven. Verder zijn er veel business centers rondom Schiphol. Bekijk ons aanbod van beschikbare business centers in Amsterdam.

Winkels

Amsterdam is een waar shoppers paradise. Van populaire highstreet fashion tot kleine Nederlandse en internationale designers tot vintagekleding tot originele markten. Amsterdam heeft het allemaal.

Het grootste winkelgebied van Amsterdam bevindt zich in het centrum van de stad. Hier ligt onder meer de bekende winkelstraat de Kalverstraat, waar vooral veel grote (inter)nationale ketens zoals H&M, Zara, Diesel, Ralph Lauren, Forever 21, Levi’s, Nike, Hema en V&D te vinden zijn. De Kalverstraat is de populairste en meest drukbezochte winkelstraat van Nederland, waar vooral in het weekend veel mensen van buiten de stad naartoe komen voor een dagje winkelen.

Het grootste warenhuis van Amsterdam is zonder enige twijfel de Bijenkorf, gelegen aan de Dam in het hart van de stad. Hier vind je allerlei kleding, cosmetica, electronica en woonartikelen uit het hogere segment. Bovendien vind je hier regelmatig diverse events en heeft het warenhuis haar eigen restaurant The Bijenkorf Kitchen.

Kleinschaliger maar zeker niet minder populair zijn de Leidsestraat, de Haarlemmerstraat, de Utrechtsestraat en de Negen Straatjes. Hier vind je kleinere modewinkels, maar ook veel cafés, restaurantjes en bakkerijen. Vooral de Negen Straatjes zijn ontzettend populair onder het Amsterdamse winkelpuliek. Kleine designerwinkeltjes uit binnen- en buitenland en cafés en koffietentjes wisselen elkaar af. Overdag komen hier mensen vooral om te shoppen of om op terrasjes te zitten, en ’s avonds blijft het hier gezellig door de vele horecagelegenheden.

In Oud-Zuid bevindt zich de presigieuze winkelstraat de P.C. Hooftstraat. Deze straat staat bekend als een van de duurste winkelstraten van Amsterdam en Nederland en hier vind je veel exclusieve modemerken als Cartier, Chanel, Louis-Vuiton en Gucci. Je loopt hier regelmatig bekende Nederlanders tegen het lijf en de straat staat meestal volgeparkeerd met dure auto’s.

Koopkracht

Sinds oudsher is Amsterdam een smeltkroes van verschillende nationaliteiten en sociale bevolkingsgroepen. Momenteel telt Amsterdam een net zo groot aantal allochtonen als autochtonen en heeft ruim 30% van de bevolking een niet-westerse achtergrond. Er wonen rond de 180 verschillende nationaliteiten in de stad, wat een absoluut wereldweid record is.

Amsterdam is erg populair onder studenten (de stad telt meerdere universiteiten waaronder de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit) en ‘young professionals’. Veel studenten blijven namelijk na hun studietijd in de stad wonen en werken.

Het inwonertal van Amsterdam stijgt de laatste jaren gestaag. Dit komt vooral door een grote instroom van hoogopgeleiden uit zowel binnen- als buitenland. Er ontstaat hierdoor krapte op de woningmarkt, waardoor huur- en koopprijzen oplopen. Een resultaat hiervan is dat steeds meer mensen met lagere inkomensniveaus gedwongen zijn om vanuit centrale delen naar buitenwijken van de stad te trekken.

Stadsdelen die voorheen vooral bevolkt werden door allochtonen en mensen met lagere inkomens, zoals de Jordaan en de Pijp, raken steeds meer in trek bij hoger opgeleiden met bovenmodale inkomens. Dit maakt deze stadsdelen steeds populairder bij bedrijven die kunnen profiteren van de stijgende koopkracht.

Qua gemiddeld besteedbaar inkomen vinden we de hoogste inkomens in de Grachtengordel, delen van Amsterdam Zuid en IJburg. Vooral in Zuid zien we dat terug in een groot aantal dure winkels die luxeproducten en services verkopen. Bij het kiezen van een business center kan het goed zijn om hier rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Voordat je een keuze maakt voor een business center in Amsterdam is het belangrijk om te weten hoe het staat met de parkeergelegenheid in de stad. Parkeerplekken in Amsterdam kunnen namelijk behoorlijk duur zijn, vooral als je niet goed weet waar je moet zoeken.

Wie ooit wel eens heeft geprobeerd om in Amsterdam op straat te parkeren, weet dat dit nogal een opgave kan zijn. Zeker in het centrum, waar parkeerplekken schaars en duur zijn. Je betaalt in het centrum €5,00 per uur en in de omringende stadsdelen €4,00.

Gelukkig komen er meer en meer betaalbare parkeergarages in de stad. Bovendien zijn veel business centers in Amsterdam zich niet direct in het centrum. Parkeren is daar dus goedkoper, variërend van €1,40 tot €3,00. En business centers die wel in het centrum zitten, zijn prima bereikbaar met het openbaar vervoer.

Een handige tip voor goedkoop parkeren is de Parkmobile App. Andere handige sites over parkeren in Amsterdam zijn www.parkeren-amsterdam.nl, www.parkereindestad.nl/amsterdam en de ANWB.

Projecten en stadsontwikkeling

Amsterdam is zoals iedere metropool altijd in beweging. Als het ene project eindelijk is afgerond, gaat er altijd wel ergens een nieuw project van start. Hierdoor lijkt het alsof de stad nooit ‘af’ is en ziet men constant ruimte voor verbetering.

Het grootste project van de laatste decennia is ongetwijfeld de aanleg van de nieuwe metrolijn de Noord/Zuidlijn. Deze metrolijn zal stadsdeel Amsterdam-Noord verbinden met het Centrum en Amsterdam-Zuid. De bouw van de Noord/Zuidlijn begon in 2003 en is door vele vertragingen nog steeds aan de gang. De huidige verwachte openingsdatum is 22 juli 2018.

Na voltooiing van de lijn zal het stadsdeel Noord met het openbaar vervoer veel beter bereikbaar zijn. Dit zal naar verwachting een positief effect hebben op de ontwikkeling van het stadsdeel. Het zal voor bedrijven veel aantrekkelijker worden om zich daar te vestigen. Bovendien zal het de gebieden rondom de nieuwe stations aantrekkelijker en bereikbaarder maken. Dit zou mogelijk ook kunnen resulteren in nieuwe business centers nabij deze nieuwe stations.

Voorbeelden van andere nieuwe projecten zijn de ontwikkeling van de Zuidas, een gebied waar veel grote (inter)nationale bedrijven gevestigd zijn en de bouw van de Rode Loper, de nieuwe entree van de stad, die parallel zal lopen aan de Noord/Zuidlijn. Op de website van de Gemeente Amsterdam vind je een actueel overzicht van bouw- en verkeersprojecten in de stad.

Economie en bedrijvigheid

Amsterdam is zonder twijfel de financiële en zakelijke hoofdstad van Nederland en is een gewilde vestigingsplaats voor bedrijven uit binnen- en buitenland. Als succesvolle handelsstad heeft Amsterdam altijd al een aantrekkingskracht gehad op verschillende soorten bedrijven en industrieën, waardoor de stad een divers bedrijfsklimaat kent. Als huurder van een business center in Amsterdam is deze diversiteit een groot voordeel.

De financiële industrie is belangrijk voor de economie van Amsterdam. Grote (inter)nationaal opererende Nederlandse banken als ING en ABN Amro hebben hun hoofdkantoor in Amsterdam en buitenlandse banken als Deutsche Bank en BNP Paribas hebben vestigingen in en rondom de hoofdstad.

Bovendien zien veel banken en financiële instellingen na de Brexit Amsterdam als een aantrekkelijk alternatief voor Londen. Veel van deze bedrijven groeperen zich rond de Zuidas, het snelgroeiende financiële en zakelijke centrum van Amsterdam. Voor bedrijven op zoek naar een geschikt business center in Amsterdam is dit een aantrekkelijke locatie die in de nabije toekomst nog belangrijker zal worden.

Een tweede belangrijke sector voor Amsterdam is de wereld van de start-ups. Het flexibele en open ondernemersklimaat, de international oriëntatie en het feit dat vrijwel iedereen goed Engels spreekt, maken Amsterdam een geliefde stad voor jonge (internationale) ondernemers die zich richten op het brede begrip ‘innovatie’. Veel kleine start-ups volgen het voorbeeld van grote gevestigde namen als Uber en Netflix, die Amsterdam kozen als locatie voor hun Europese hoofdkantoor. Veel beginnende start-ups kiezen voor de flexibiliteit en lage kosten van een business center in Amsterdam.

Verder is toerisme een grote bron van inkomsten voor de gemeente. Het aantal toeristen dat Amsterdam bezoekt, stijgt ieder jaar. Dit komt deels door het grote aantal musea dat de stad kent. Een grote publiekstrekker is het Rijksmuseum, dat in 2014 sinds een lange verbouwing weer opende voor publiek. Maar ook onder andere het Anne Frankhuis, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum en de Hermitage zorgen ieder jaar voor een grote stroom toeristen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Het aanbod van hotels in Amsterdam is zo veelzijdig als de stad zelf. De meeste hotels bevinden zich in en rond het centrum, maar ook rond de belangrijke zakelijke gebieden, waar veel business centers gevestigd zijn, en de luchthaven Schiphol is een breed aanbod hotels beschikbaar. Hier een kleine selectie van hotels in de stad:

Centrum

WestCord City Centre Hotel

Nieuwezijds Voorburgwal 50

3-sterren

Hampshire Hotel Eden

Amstel 144

3-sterren

Mövenpick Hotel City Centre

Piet Heinkade 11

4-sterren

Park Plaza Victoria Hotel

Damrak 1-5

4-sterren

Grand Hotel Amrâth

Prins Hendrikkade 108

5-sterren

 

Zuid/Zuidas

Qbic Hotel WTC

Matthijs Vermeulenpad 1

3-sterren

Hotel Motel One

Europaboulevard 23

3-sterren

Crowne Plaza Amsterdam South

George Gershwinlaan 101

4-sterren

CitizenM Hotel

Prinses Irenestraat 30

4-sterren

Hotel Okura

Ferdinand Bolstraat 333

5-sterren

 

Schiphol

Mercure Hotel Schiphol Terminal

Schiphol Terminal Building

3-sterren

Park Inn by Radisson Amsterdam Airport Schiphol

Beechavenue 142-160

3-sterren

Best Western Amsterdam Airport hotel

Vuursteen 1

4-sterren

Hotel Novotel Schiphol Airport

Taurusavenue 12

4-sterren

Steigenberger Airport Hotel

Stationsplein Zuid-West 951

4-sterren