Introductie

Wanneer je een gemiddelde buitenlander vraagt om een stad in Nederland te noemen, dan is de kans nagenoeg honderd procent dat deze Amsterdam zal noemen. De stad staat bekend om de Wallen en de drugs bij de buitenlanders, maar is vooral ook de hoofdstad van Nederland.

Veel mensen hebben het idee dat de geschiedenis van de stad teruggaat tot het begin van de geschiedenis van Nederland, maar niets is minder waar. De stad Amsterdam komt pas in de dertiende eeuw voor het eerst voor in de documenten en tot de zestiende eeuw speelde de stad geen enkele belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland.

Tegenwoordig is Amsterdam bekend als de stad waar altijd wel iets te doen is. Optredens, evenementen, activiteiten en grote voetbalwedstrijden, het gebeurt allemaal in Amsterdam. Dit geldt niet alleen voor de toeristen en de bezoekers, ook op zakelijk vlak is er met regelmaat iets te doen in Amsterdam, zoals de vele beurzen die hier jaarlijks gehouden worden.

Verrassend is dit overigens niet, er zijn veel ondernemingen die in of rond Amsterdam gevestigd zijn en de stad is bijzonder goed bereikbaar, wat het een perfecte locatie maakt voor beurzen of evenementen.

Amsterdam staat ook bekend om de vele grachten. De stad heeft een oppervlakte van meer dan 200 vierkante kilometer, maar meer dan 50 vierkante kilometer is water. Hier horen ook de kanalen en grachten bij uiteraard die een grote rol spelen binnen het stadsgezicht.

De stad heeft inmiddels bijna een miljoen inwoners en met de voorgenomen expansie van de stad en de vele nieuwbouwprojecten is de kans groot dat dit de komende jaren ook behaald zal worden. Voorlopig ziet het er sterk naar uit dat de stad alleen maar belangrijker zal worden. Dit heeft onder andere te maken met de bedrijven die zich in de stad vestigen.

Geschiedenis

Amsterdam is op dit moment een stad met een ontzettend bekende naam, maar dat is lang niet altijd zo geweest. Pas in de dertiende eeuw vinden we de eerste vermelding van de stad Amsterdam, dat op dat moment nog geen stad was. De naam van de stad komt vermoedelijk van de dam die gebouwd is na de overstromingen die gevolg waren van het inklinken van het veen.

Amsterdam zou rustig blijven groeien tot het einde van de zestiende eeuw. Antwerpen werd ingenomen door de Spanjaarden, maar Amsterdam koos de kant van de tegenpartij. De handelaren en kooplui uit Antwerpen kwamen vervolgens naar de vrije haven van Amsterdam en namen hun eigen mensen mee. Het gevolg was dat het aantal mensen in Amsterdam binnen vijftig jaar tijd verviervoudigde.

Deze groei zou sterk door blijven zetten tijdens de Gouden Eeuw, want aan het einde van de zeventiende eeuw was Amsterdam qua inwoners net zo groot als de wereldsteden Londen en Parijs.

Zoals de meeste steden in Nederland heeft ook Amsterdam een moeilijke tijd gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel schade aan de gebouwen en de stad zelf was er overigens niet. Op een geallieerd bombardement na in 1943 bleef het relatief rustig in de stad. Tijdens de bezetting zijn er wel meer dan 100.000 mensen omgekomen, waarvan het grootste deel van joodse afkomst was.

Na de Tweede Wereldoorlog was het rommelig in de stad. De hippies, de opstanden en de krakers zorgden voor veel problemen voor de stad. Tevens liep het aantal inwoners en ondernemers terug, wat nooit een goed teken is voor een stad. De gemeente greep in en liet een flink aantal koopwoningen bouwen buiten het centrum. Dit bleek een geslaagde aanpak: Het aantal inwoners van de stad begon toe te nemen en op dit moment is het alleen nog een kwestie van tijd totdat de één miljoen inwoners gehaald wordt.

Infrastructuur

Amsterdam ligt midden in het hart van de infrastructuur van Nederland. Hier komen de meeste snelwegen samen, de luchthaven ligt vlak buiten de stad en er is een eigen haven. Er is echter ook een probleem. De infrastructuur rond Amsterdam kan namelijk de druk niet meer aan en dat zorgt vaak voor verstoppingen in de vorm van files. Hier wordt de aankomende jaren extra aandacht aan besteed zodat het makkelijker moet worden om de stad te bereiken.

De capaciteit van de infrastructuur zal uitgebreid worden om zo een groter draagvlak te hebben. Aangezien het aantal gebruikers van de infrastructuur ook stijgt, is niet te voorspellen in hoeverre dit ook het gewenste effect zal hebben.

Amsterdam is te bereiken via de snelwegen. Dit zijn de A1, A2, A4, A5, A8, A9 en de A10. Het is verstandig om deze wegen te vermijden op het moment dat er spits is in de morgen of de middag. Ook is het met regelmaat druk op de snelwegen op de koopzondagen. Daarom kan het verstandig zijn om andere opties te overwegen.

Zo is Amsterdam bijzonder goed bereikbaar via het openbaar vervoer. Het heeft onder andere tien treinstations zodat je altijd op de locaties voor co-working in Amsterdam kunt komen bijvoorbeeld. Ook zijn er verschillende metro- en busverbindingen die de onderdelen van de stad met elkaar verbinden.

Binnen de stad is het verstandig om de fiets te gebruiken, zeker wanneer je binnen de stad woont of dagelijks naar een kantoor moet. De faciliteiten voor fietsers zijn hier uitstekend en er zijn meer dan een miljoen fietsen in de stad te vinden.

Kom je van een veel grotere afstand, dan zijn vooral de trein en het vliegtuig relevant. Vanuit Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en België zijn rechtstreekse verbindingen met Amsterdam. Uiteraard kan er ook gevlogen worden. De luchthaven Schiphol is goed verbonden met de rest van Nederland door middel van treinverbindingen. Dit maakt co-working in Amsterdam nog een stuk makkelijker voor mensen die zeer mobiel willen zijn.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Amsterdam

Co-working in Amsterdam is een moderne oplossing voor het werken op afstand, of het zelfstandig werken zonder hierbij direct volledig in een isolement te zitten. Het idee is in 1999 vormgegeven en in steden als Amsterdam is dit bijzonder goed aangeslagen.

Er zijn altijd wel meerdere mensen op zoek naar een werkruimte voor co-working in Amsterdam. Aangezien de meeste locaties in de stad bijzonder duur zijn (en je er niet altijd hoeft te zijn), is het gebruikmaken van locaties als deze een ideale oplossing.

Dit is niet alleen een oplossing voor de kleinere zelfstandigen en freelancers. Er zijn steeds meer bedrijven die de voordelen inzien van co-working in Amsterdam of andere steden. Het delen van een werkruimte biedt niet alleen financiële voordelen, het zorgt ook voor een meer creatieve sfeer en een gezondere omgeving voor de mensen om te werken, in plaats van eenzaam op een zolderkamer te zitten. Daarnaast zorgt het voor een hogere productiviteit, en meer rust na werktijd.

Winkelen in Amsterdam

Amsterdam is niet alleen een stad waarin veel gewerkt wordt. Het is ook een stad waar jaarlijks veel toeristen en bezoekers heen komen. Er zijn dan ook veel activiteiten in de stad te ondernemen. Zo kun je naar het Rijksmuseum, of naar Artis, één van de mooiste dierentuinen van Nederland. De opties zijn genoeg om een maand lang bezig te blijven, als je dat zou willen.

De meeste mensen die een dagje naar Amsterdam komen, komen om te gaan winkelen. De P.C. Hooftstraat is één van de meest bekende winkelstraten in Nederland, het is tevens de meest dure winkelstraat die je in Amsterdam kunt vinden.

De Kalverstraat kent iedereen wel (van Monopoly bijvoorbeeld). De vele winkels hebben een breed aanbod en uiteraard zijn er ook veel restaurants en andere eetgelegenheden te vinden in de stad. Dit geldt overigens ook voor kroegen en clubs, in Amsterdam wordt veel gefeest tot in de late uurtjes.

In en rond Amsterdam zijn ook verschillende overdekte winkelcentra waar je grote aantallen winkels op één plek kunt vinden. Wanneer je deze buiten het centrum bezoekt, kun je dit met de auto doen, wat makkelijker kan zijn wanneer je meer inkopen wilt doen.

De markten in het centrum zijn ook een echte aanrader. Hier krijg je doorgaans meer waar voor je geld, maar hier vind je ook bijzonder lekker en exotisch eten tegen een leuke prijs. De markten zijn op verschillende dagen op verschillende locaties in de stad en dit verschilt per periode.

Koopkracht

Amsterdam heeft een lange tijd een flinke achterstand gehad ten opzichte van de rest van Nederland. Deze achterstand werd opgebouwd vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de jaren ’70. De achterstand werd echt weggewerkt vanaf de jaren ’90 van de 20ste eeuw.

Er werd veel werk gemaakt van het bouwen van nieuwe koopwoningen, die direct verkocht werden aan mensen met kapitaal en een vast maandelijks inkomen. Dit heeft ervoor gezorgd dat het besteedbaar inkomen per huishouden in Amsterdam redelijk gelijk ligt met het Nederlands gemiddelde.

Wanneer de cijfers gestandaardiseerd worden, is te zien dat de Amsterdammers gemiddeld een betere koopkracht hebben dan de mensen in de rest van Nederland. Hier komt nog eens bij dat de koopkracht in Amsterdam mede bepaald wordt door het winkelend publiek en met de vele mensen die van buitenaf komen, betekent dit dat de koopkracht nog eens vele malen hoger ligt dan het gemiddelde in andere steden in Nederland met minder toeristen en minder dagjesmensen.

Parkeergelegenheden

Met alle snelwegen rond de stad zou het gemakkelijk moeten zijn om naar het centrum te komen. Helaas is dat niet het geval. Er staat vaak file en het grootste gedeelte van het centrum van Amsterdam is autoluw, wat betekent dat het lastig is om echt in de buurt van het centrum te komen. In de schil rond het centrum kan makkelijk geparkeerd worden, hier betaal je maximaal vijf euro per uur en er kan een tijdslimiet zijn.

Wil je niet aan een limiet gebonden zijn, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een parkeergarage. Deze zijn te vinden in verschillende tarieven. Let hierbij vooral goed op de bereikbaarheid van de garage en de afstand tot de plek in de stad waar je heen wilt.

De meeste zakelijke panden hebben een parkeerplaats in de buurt. Weet je van tevoren al dat er met regelmaat mensen met de auto moeten komen, let hier dan op bij het zoeken naar een locatie voor co-working in Amsterdam.

Het kan verstandig zijn om de mogelijkheden met het openbaar te bekijken. Amsterdam heeft tien verschillende stations die onderling ook nog eens verbonden zijn met het openbaar vervoer. Dat betekent dat je zonder auto alsnog bijna op elke plek in Amsterdam kunt komen zonder ver te moeten lopen.

Projecten en stadsontwikkeling

Amsterdam is een stad in beweging. De verwachting is dat binnen enkele jaren de miljoenste inwoner verwelkomt mag worden en die moet dan wel een dak boven het hoofd hebben. Daarom is de stad druk bezig met het uitbreiden van het aantal woningen. Hiervoor zijn verschillende projecten in het leven geroepen, waaronder Heroes Amsterdam. Dit zijn 151 appartementen op het Zeeburgereiland, aan de ring van Amsterdam. Hier zijn verschillende opties die uiteenlopen van 70 vierkante meter tot 220 vierkante meter. Een riant oppervlakte voor een woning in een stad als Amsterdam!

In de Bakemabuurt komen kleinere appartementen te koop. Hier gaat het om 32 appartementen met een oppervlakte tussen de 58 en 67 vierkante meter. Dit ligt net even iets verder van het centrum af, maar ligt nog altijd op geringe afstand van het Rijksmuseum.

Dit zijn slechts twee van de vele projecten die in Amsterdam gepland staan, of die al uitgevoerd worden. Dit maakt het interessant om de mogelijkheden eens rustig door te nemen. Er worden namelijk compleet nieuwe wijken gebouwd buiten het centrum en buiten de stad, maar er zijn ook regelmatig nieuwe appartementen en woningen die te koop of te huur aangeboden kunnen worden die dichterbij het centrum liggen.

Ook op zakelijk vlak is er veel nieuwbouw binnen Amsterdam. Dit kan co-working in Amsterdam een stuk interessanter maken. Aangezien er veel nieuwere panden vrij komen te staan voor de grotere bedrijven, zijn er vaak goede locaties beschikbaar waarop een werkruimte ingericht kan worden voor meerdere mensen die tegelijkertijd werken aan verschillenden projecten.

Economie en bedrijvigheid

Amsterdam wordt wel het zakelijk hart van Nederland genoemd en heel verrassend is dat niet met alle beurzen die er jaarlijks gehouden worden. Amsterdam heeft al sinds honderden jaren de naam dat het een zeer diverse stad is met diverse ondernemingen.

Dat is terecht, er zijn veel ondernemers actief in Amsterdam die actief zijn in verschillende bedrijven op verschillende markten. Dat betekent dat er veel ondernemers in de horeca zitten, maar ook veel bedrijven richten zich op de industrie, de handel, of dienstverlening aan andere bedrijven.

Net als in andere steden in Nederland worden de gemiddelde bedrijven in Amsterdam steeds kleiner. Er zijn steeds meer mensen die zelfstandig worden en hierbij niet direct werknemers nodig hebben. Dit zijn mensen die zeker baat hebben bij co-working in Amsterdam, maar het gebeurt steeds vaker dat grote bedrijven ook interesse hebben vanwege de veelzijdige voordelen van deze manier van werken.

Aangezien Amsterdam veel verschillende ondernemingen heeft en als stad zelf ook een grote naam heeft, is het niet moeilijk om een bedrijf te starten in dit gedeelte van Nederland. Het vinden van een locatie zal het moeilijkste zijn en co-working in Amsterdam kan daar het antwoord op zijn.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Dagelijks komen veel mensen naar Amsterdam. De mensen die van grotere afstand komen en die de stad bezoeken als toerist of zakenmensen, die hebben een overnachting nodig. Het vinden van een hotel in Amsterdam is niet moeilijk, er zijn namelijk bijzonder veel hotels te vinden. Om je een beter idee te geven van de mogelijkheden, hebben we een kleine greep gemaakt uit het aanbod.

De Hotelboot Zwaan is direct een leuke optie. Dit is geen gebouw, zoals de naam van het hotel al aangeeft, is het een boot. De Zwaan ligt aan de Oosterdok, dicht bij het Science Center NEMO en alle kamers hebben een eigen badkamer. De Zwaan ligt op een bijzonder gunstige locatie, binnen tien minuten ben je lopend bij het Centraal Station Amsterdam. Een unieke ervaring in de grachten van Amsterdam.

Wil je toch liever een hotelkamer die ’s nachts niet kan bewegen, dan kan The Toren een aanrader zijn. Dit hotel ligt naast het Anne Frank Huis aan de Keizersgracht en heeft veel goede recensies op het internet staan. De Dam en het Koninklijk Paleis liggen op loopafstand en de service van het hotel en het personeel zijn helemaal in orde. Tevens hebben de kamers een digitaal entertainmentsysteem met een flatscreen-tv.

Het laatste hotel dat we hier langs willen laten komen, is het Hotel Sebastians. Dit hotel wordt met regelmaat door mensen gebruikt die voor zaken naar de stad komen. Het ligt namelijk in het hart van Amsterdam en heeft een inrichting in de boetiekstijl. Het hotel is voorzien van verschillende handige voorzieningen en faciliteiten en ligt op een kleine 10 minuten lopen van het Centraal Station. In en rond het hotel is genoeg te doen om je te kunnen vermaken, maar dat is uiteraard ook te verwachten in een stad als Amsterdam.

De verschillende mogelijkheden zorgen voor een breed aanbod. Het is verstandig om even rustig de tijd te nemen om de verschillende hotels naast elkaar te leggen, zeker wanneer je het een langere periode zal verblijven.