Introductie

Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland aan de rivier de Amstel en aan weerszijden van het IJ. Het sterk verstedelijkte Amsterdam heeft ruim 800.000 inwoners en een oppervlakte van 219,33 km² en is daarmee de grootste gemeente van Nederland.

Hoewel de Nederlandse regering, het parlement en het Koninklijk Huis in Den Haag zijn gevestigd, is Amsterdam constitutioneel de hoofdstad van Nederland. De stad kreeg in 1808 de status van hoofdstad onder Frans bestuur van Lodewijk Napoleon. In deze tijd was Amsterdam in cultureel en economisch opzicht de belangrijkste stad en met ruim 270.000 inwoners ook al de grootste stad van Nederland.

Amsterdam is altijd als hoofdstad gezien. Dit komt voornamelijk door de belangrijke rol die Amsterdam in de wereldgeschiedenis heeft gespeeld en zich heeft ontwikkeld als belangrijk centrum van handel, economie, cultuur en financiën.

De veelzijdige economie in combinatie met een gunstige ligging, de internationaal georiënteerde, hoogopgeleide beroepsbevolking en een groot cultureel aanbod maken de stad tot een aantrekkelijke plek voor veel (internationale) bedrijven en ondernemers om zich hier te vestigen. Grote nationale en internationale financiële instellingen als DNB, ING, ABN-AMRO en grote ondernemingen als Philips, Starbucks, Netflix, Uber en Tommy Hilfiger hebben hun (Europese) hoofdkantoor in Amsterdam.

Amsterdam is ook een populaire toeristische bestemming. De stad heeft dan ook veel te bieden, zoals diverse musea, een historische binnenstad, leuke wijken, bijzondere architectuur, een groot en divers winkelaanbod en talloze attracties.

Hier bovenop biedt Amsterdam veel mogelijkheden voor het huren van kantoren in een business center, waardoor je als huurder van een kantoor goed bent gepositioneerd om te profiteren van alles wat de stad bieden heeft.

Geschiedenis

Amsterdam is in de tweede helft van de 13e eeuw ontstaan in een Veengebied waar de rivier de Amstel in het IJ uitmondt. Op deze plek vestigen zich boeren en vissers aan de rivieroevers. Door de aanlegging van een dam ontstaat er een zeehaven en een binnenhaven en er wordt ook een marktplein aangelegd. Langzaam ontwikkelt zich handel in de nederzetting. In 1275 wordt aan de bewoners vrije vaart verleent over de Hollandse wateren, waardoor de handel en de scheepvaart zich aanzienlijk uitbreidden.

In 1300 krijgt Amsterdam stadsrechten en de stad groeit in deze periode, mede door de instroom van de vele immigranten, tot aan het eind van de 15e eeuw, in rap tempo. Amsterdam groeit uit tot handelscentrum van Holland.

Aan het eind van de 16e eeuw volgen meer immigranten (onder andere uit Duitsland en Scandinavië). En in de 17e eeuw (de Gouden Eeuw) ontwikkelt Amsterdam zich, mede door de oprichting van de VOC, tot de grootste en belangrijkste haven en het belangrijkste handelscentrum ter wereld. De stad wordt ook het financiële hart van de wereld.

Door het liberale klimaat heeft de stad ook grote aantrekkingskracht op veel intellectuele en rijke Europese immigranten, waardoor Amsterdam ook op het gebied van kunst en wetenschappen floreert. De stad breidt zich in deze periode ook verder uit, wat leidt tot de aanleg van de wereldberoemde grachtengordel, waar statige koopliedenwoningen en pakhuizen verrijzen.

Aan het eind van de 18e eeuw, als de Bataafse republiek wordt uitgeroepen, gaat het bergafwaarts met de stad. Armoede en werkloosheid slaan toe en Amsterdam raakt nagenoeg ontvolkt.

De stad begint aan een wederopbouw, als in 1813 het Koninkrijk der Nederlanden wordt uitgeroepen op de plaats waar de nederzetting, is ontstaan, de Dam. Er heerst dan nog wel grote armoede onder de bevolking. Pas aan het eind van de 19e eeuw keert de welvaart terug, onder andere door de industriële revolutie en de liberalisering van de handel met Nederlands Oost-Indië.

Er vindt ook vernieuwing van handel plaats (zoals de diamantindustrie) en er breekt een ware bevolkingsexplosie uit. In de laatste 20 jaar van de 19e eeuw verdubbelde de bevolking zich van 250.000 tot 510.000.

Door de toegenomen welvaart en bevolking vinden er wederom stadsuitbreidingen plaats, maar deze komen tot stilstand tijdens de crisisjaren en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Veel Joden komen tijdens de Jodenvervolging om en ook de hongerwinter zorgt ervoor, dat de stad veel van haar inwoners verliest.

Na de Tweede Wereldoorlog, vooral in de jaren ’60 en ’70, krijgt Amsterdam een nieuwe toestroom van immigranten uit Marokko, Turkije en Suriname en er vinden wederom staduitbreidingen plaats. In de jaren ‘90 worden ook de randen van Amsterdam uitgebreid en vinden er uitbreidingen naar het westen en naar buiten plaats.

Met de ontwikkeling van het zakendistrict de Zuidas heeft Amsterdam ook een start gemaakt met een belangrijke economische stadsuitbreiding.

De stad blijft groeien en zelfs sneller dan verwacht. Volgens de laatste berichten zal de gemeente Amsterdam in 2025 uitgroeien tot een inwonertal van ruim 900.000.

Infrastructuur

Amsterdam heeft een zeer goede strategische ligging, nabij de luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague Airport en de wereldhaven van Rotterdam. De stad is omringd door een groot wegen-, spoor-, lucht- en waternetwerk, waardoor de stad in directe verbinding staat met Europa en de rest van de wereld. Ook de logistieke infrastructuur behoort tot de beste ter wereld.  Dit is een enorm pluspunt voor bedrijven en ondernemers, die in Amsterdam en omgeving een kantoor huren.

Veel Amsterdammers verplaatsen zich in de stad per fiets. Met de vele fietspaden en fietsenstallingen is de stad hier ook op ingesteld. Het is ook de snelste manier om op de plaats van bestemming te komen in de drukke binnenstad.

Amsterdam is per auto uitstekend bereikbaar via het omliggende snelwegennetwerk. Dit is een groot voordeel voor huurders van een kantoor aan de rand van de stad. De stad ligt aan de snelwegen de A1, de A2, de A4, de A8 en de A9 en wordt omringd door de A10. De A1 verbindt de stad met de steden Hilversum en Amersfoort en is verder de weg naar Duitsland.

De A2 verbindt de stad met de steden Utrecht, ’s-Hertogenbosch en leidt verder naar België. De A4 maakt de verbinding met Schiphol en Den Haag en sluit verder aan op de A13, richting Rotterdam en de A15. De A8 verbindt de stad met Zaanstad, de provincies Friesland en Groningen en is tevens de verbinding met de A7 richting het noorden en Duitsland.

Amsterdam heeft ook een zeer uitgebreid openbaar vervoersnetwerk. De Amsterdammers verplaatsen zich dan ook veelvuldig met openbaar vervoer (zo’n 30%).

De stad beschikt over maar liefst tien NS-stations. Het voornaamste station Amsterdam Centraal is een van de drukste treinstations van Nederland. Vanaf dit station vertrekken diverse intercitytreinen en hogesnelheidstreinen, zoals de ICE en de Thalys, die de stad verbinden met diverse steden in Europa.

De internationale luchthaven Schiphol ligt op korte afstand van de stad, in de gemeente Haarlemmermeer. De luchthaven beschikt over meer dan 200 verbindingen en is de thuishaven van Air France-KLM.

De stad beschikt ook over een uitgebreid bus-, tram- en metronetwerk. In de stad kan gebruikt worden gemaakt van 15 tramlijnen, tientallen buslijnen en vier metrolijnen, die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Amsterdam

Het huren van een kantoor in een business center is de perfecte oplossing voor zowel bedrijven, freelancers, eenmanszaken en ZZP’ers. De kantoren binnen een business center zijn representatief, volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Hierbij valt te denken aan glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet en printfaciliteiten. Daarnaast is het mogelijk om voor het kantoor extra ondersteunende en facilitaire diensten in te huren, zoals secretariële ondersteuning, postverwerking en receptie.

Voor het huren van een kantoor in een van onze business centers betaal je een vast bedrag per maand. Het voordeel van het huren van een kantoor in een business center, is dat de kosten lager zijn dan het huren van een traditioneel kantoor, omdat een business center met andere bedrijven en ondernemers wordt gedeeld.

In Amsterdam bieden wij een groot aantal kantoren aan in business centers op verschillende locaties. Een aantal kantoren bevindt zich in het centrum, maar de meeste zijn te vinden aan de rand van de stad, zoals in het gebied rond station Sloterdijk, waar veel kantoren zijn gevestigd.

Ook in Zuidoost rondom Amsterdam-Arena en op de Zuidas bevinden zich veel kantoren. Een andere populaire kantoorlocatie is de omgeving van Schiphol. Bekijk ons aanbod van alle beschikbare kantoren in Amsterdam.

 

Winkels in Amsterdam

Amsterdam is een echt shopparadijs en trekt veel dagjesmensen aan, die puur naar de stad komen om te winkelen. Winkelen in Amsterdam is dan ook echt een beleving; tijdens het winkelen, wandel je door de smalle straten en langs historische grachten, waar tal van bijzondere gevels en historische architectuur te zien zijn.

In Amsterdam-Centrum bevinden zich populaire winkelstraten als de Kalverstraat (met 50.000 bezoekers per dag, is dit een van de drukste straten van Nederland), de Nieuwendijk (de oudste winkelstraat van Amsterdam), de Utrechtsestraat, de Leidschestraat, de Dam, het Rokin en de Heiligeweg. Hier vind je niet alleen grote winkelketens, maar ook veel kleine winkeltjes, speciaalzaken, vintage en Dutch Design.

Buiten het centrum bevindt zich een aantal leuke wijken, die zeker de moeite waard zijn om een bezoek te brengen. In de gezellige Haarlemmerbuurt bevinden zich onder andere de Haarlemmerstraat en de Haarlemmerdijk. Hier kun je shoppen in trendy winkels en eten in hippe, betaalbare restaurants. In deze wijk bevinden zich ook de Prinsenstraat en de Herenstraat, waar ook veel leuke winkeltjes te vinden zijn.

Ook de hippe en trendy wijk de Pijp mag tijdens het winkelen niet worden overgeslagen. Deze voormalige arbeiderswijk, staat nu bekend als het ‘Quartier Latin’ van Amsterdam. Hier vind je vooral veel modewinkels en vele unieke kleding gericht op kinderen.

In Oud-Zuid bevindt zich de prestigieuze winkelstraat de P.C. Hooftstraat, een van de duurste winkelstraten van Nederland. Hier vind je veel exclusieve modemerken als Cartier, Chanel, Louis Vuitton en Gucci. De P.C. Hooftstraat is een gewilde vestigingsplek voor ondernemers en hierdoor zal het winkelaanbod zich in de toekomst verder uitbreiden.

Demografie

Amsterdam heeft van oudsher een grote aantrekkingskracht gehad op migranten uit de hele wereld. Niet alleen vanwege de economische kansen, maar ook omdat Amsterdam als tolerante en liberale stad wordt gezien (sinds oudsher is er sprake van godsdienstvrijheid). De migrantenstroom heeft de stad ook aanzienlijke voordelen opgeleverd; zij brachten immers kapitaal en nieuwe ambachten naar de stad.

Tegenwoordig is er nog steeds sprake van een grote bevolkingsdynamiek. In de stad woont momenteel een net zo groot aantal allochtonen als autochtonen en ruim 30% van de bevolking heeft een niet-westerse achtergrond. Met ca. 180 verschillende nationaliteiten is Amsterdam een echte smeltkroes van culturen.

De immigrantengroepen hebben zich door de eeuwen heen ook gevestigd in bepaalde wijken, waardoor deze vaak een eigen karakter hebben gekregen. De Zuid-Nederlanders, die in de 17e eeuw naar Amsterdam kwamen, vestigden zich vooral in de Jordaan en de Joden vestigden zich in het oosten van de binnenstad.

Chinese immigranten kozen voor de Bantammerbuurt. De, in de jaren ‘60 ingestroomde, Marokkaanse en Turkse immigranten vestigden zich in Bos en Lommer en in de Baarsjes. In de jaren ’70, na de onafhankelijkheid van Suriname (in 1975) vestigden veel Surinamers zich in de Bijlmer, waar ook veel West-Afrikanen wonen.

In de jaren ’80 vonden er enkele demografische verschuivingen plaats, als gevolg van de stijgende huren en stadsvernieuwingen. Zo trokken veel Amsterdamse gezinnen naar omliggende steden als Almere, Amstelveen en Purmerend, waar betaalbare nieuwbouwwoningen waren. Veel welvarende Amsterdammers, die rond de grachtengordel en in Amsterdam-Zuid woonden, trokken naar de Jordaan.

Veel nieuwe instroom, zoals expats en young professionals vestigen zich in de grachtengordel, de Houthavens, Nieuw-Zuid of Amstelveen. Maar ook de oude arbeiderswijk, de Pijp is populair onder deze jongeren.

Qua gemiddeld inkomen zijn de laagste inkomens te vinden in Bos en Lommer, Overtoomse Veld, de Bijlmer en in Amsterdam-Noord. De hoogste inkomens zijn te vinden in de Grachtengordel, delen van Amsterdam-Zuid en IJburg. Vooral in Zuid is dit terug te zien aan het grote aantal luxe winkels, dat zich in dit stadsdeel bevindt. Bij het kiezen van een kantoorlocatie is het goed om hier rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Als je op zoek bent naar een kantoorlocatie in Amsterdam, is het goed om te weten welke parkeermogelijkheden de stad heeft.

In Amsterdam, en vooral in de binnenstad, zijn de parkeerplekken schaars en ook vrij prijzig.  In het centrum betaal je een tarief van € 5,00 per uur en in de omringende stadsdelen geldt een tarief van € 4,00.

Goedkopere opties om in de stad te parkeren zijn de parkeergarages en P+R-transferia.

De stad beschikt over een groot aantal parkeergarages in en rond de stad, waar je een tarief betaalt tussen € 1,40 tot € 3,00 per uur. Op de website van de gemeente Amsterdam is een overzichtskaart te vinden van alle parkeergarages in Amsterdam.

P+R-locaties bevinden zich op verschillende plekken aan de rand van Amsterdam, zoals bij Amsterdam Arena en de RAI. Op deze terreinen kun je voor € 8,00 de auto 24 uur kwijt en na 10.00 uur geldt een verlaagd tarief van € 1,00 per 24 uur. Een volledig overzicht van alle P+R-locaties in Amsterdam is te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

Een handig hulpmiddel voor goedkoop parkeren is de Parkmobile App. Een andere nuttige website met informatie over parkeren in Amsterdam is www.parkereindestad.nl/amsterdam.

Projecten en stadsontwikkeling

De aanleg van de Noord/Zuidlijn van het metronetwerk van Amsterdam is een van de grootste projecten waaraan wordt gewerkt in de stad. Met deze uitbreiding worden het noordelijk deel, het centrum en het zuidelijk deel van de stad met elkaar verbonden en zijn zowel het stadsdeel Amsterdam-Noord als Amsterdam-Zuid beter bereikbaar.

De gebieden rondom de nieuwe stations zullen door de nieuwe verbindingslijn een nieuwe economische impuls krijgen en worden niet alleen aantrekkelijker om te wonen, maar ook als vestigingsplek voor bedrijven.

De eerste plannen voor dit traject bestonden al in 1988, maar pas 10 jaar later stemde de Tweede Kamer in met het prestigieuze plan. Het Rijk zou haar steentje bijdragen aan de financiering. In oktober 2002 gaat de Amsterdamse gemeenteraad definitief akkoord en op 22 april 2003 gaat de bouw officieel van start.

Het project zou in 2011 afgerond moeten zijn, maar als gevolg technische, financiële en bestuurlijke problemen, werd dit telkens uitgesteld. De huidige verwachting is, dat het traject in 2018 zal worden voltooid.

Een ander groot project, waaraan op dit moment wordt gewerkt, is de ontwikkeling van de Zuidas, een zakendistrict gebied waar veel grote (inter)nationale bedrijven zijn gevestigd. Het gebied heeft een zeer gunstige ligging (tussen de binnenstad en Schiphol en aan weerszijden van de Ringweg-Zuid) en ook het NS-station Zuid bevindt zich hier.

Het is de bedoeling dat dit NS-station een even grote rol krijgt als het NS-station Amsterdam Centraal. Enkele fases van de bouw zijn al afgerond en het complete project zou, volgens de laatste planning, in 2035 gereed moeten zijn.

Ook op andere plekken in de stad vinden bouwwerkzaamheden plaats, waarbij voormalige industrieterreinen worden omgevormd tot duurzame woon- en werkgebieden.

Voorbeelden hiervan zijn de Buiksloterham op de Noordelijke IJ-oever, de Spaarndammerbuurt in Amsterdam-West en Overamstel (het gebied tussen de Weespertrekvaart en de Duivendrechtsevaart).

Meer informatie over alle projecten in Amsterdam zijn te vinden op de website van de gemeente Amsterdam.

Economie en bedrijvigheid

Amsterdam behoort tot een economische topregio en is internationaal van groot belang. De stad is altijd succesvol geweest als handelsstad en dat is vooral te danken aan de economische diversiteit, die de stad van oudsher heeft gehad. Hierdoor is Amsterdam voor bedrijven en industrieën een aantrekkelijke vestigingsplaats. De stad trekt al eeuwenlang immigranten aan die kennis hebben van handel en industrie, waardoor er een soort synergie ontstond.

De sterke handelspositie van Amsterdam bracht ook de behoefte aan financiële dienstverlening met zich mee. In 1609 werd de Amsterdamse Wisselbank opgericht en alle handelshuizen en kooplieden deden zaken met deze bank. De bank heeft mede bijdragen aan de positie van de stad als financieel centrum van de wereld aan het begin van de 17e eeuw.

Hoewel Amsterdam deze positie aan het eind van de 18e eeuw verloor aan Londen, is de sector nog steeds van groot economisch belang en biedt het veel werkgelegenheid in de regio. Tot de Amsterdamse financiële sector worden banken, de effectenbeurs en -handel, de pensioenfondsen, verzekeringen, vermogensbeheer en vele andere kleinere ondernemingen gerekend. De meest invloedrijke onder de financiële dienstverleners is het Nederlandse bankwezen; de banken DNB, ABN-AMRO, ING, Rabobank zijn sterk internationaal georiënteerd.

Tegenwoordig wordt de Amsterdamse economie nog steeds gedragen door de financiële en zakelijke dienstverlening, maar ook andere sectoren, zoals de havenindustrie, het toerisme en de creatieve industrie zijn belangrijke pijlers voor de huidige Amsterdamse economie.

Dat de sector toerisme een belangrijke economische factor voor de stad is, blijkt uit het feit dat de stad in 2015 maar liefst 5 miljoen bezoekers en 18,3 miljoen dagjesmensen mocht ontvangen en dit aantal groeit nog steeds. Deze groei wordt onder andere veroorzaakt doordat steeds nieuwe groepen toeristen Amsterdam aandoen, maar de stad wordt ook steeds populairder als cruisebestemming.

Ook de luchthaven Schiphol draagt behoorlijk bij aan de economie. De luchthaven biedt aan 57.000 mensen werkgelegenheid en levert daarnaast nog eens ruim 50.000 indirecte arbeidsplaatsen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Amsterdam is een veelzijdige stad en ook in het aanbod van hotels komt dit terug. De meeste accommodaties bevinden zich in en rond het centrum, maar ook rond de belangrijke zakelijke gebieden, waar zich veel kantoren bevinden en rond de luchthaven Schiphol is een groot hotelaanbod te vinden. Hier een kleine selectie van hotels in de stad:

 

Centrum:

WestCord City Centre Hotel

Nieuwezijds Voorburgwal 50

3-sterren

Hampshire Hotel Eden

Amstel 144

3-sterren

Mövenpick Hotel City Centre

Piet Heinkade 11

4-sterren

Park Plaza Victoria Hotel

Damrak 1-5

4-sterren

Grand Hotel Amrâth

Prins Hendrikkade 108

5-sterren

 

Zuid/Zuidas:

Qbic Hotel WTC

Matthijs Vermeulenpad 1

3-sterren

Hotel Motel One

Europaboulevard 23

3-sterren

Crowne Plaza Amsterdam South

George Gershwinlaan 101

4-sterren

CitizenM Hotel

Prinses Irenestraat 30

4-sterren

Hotel Okura

Ferdinand Bolstraat 333

5-sterren

 

Schiphol:

Mercure Hotel Schiphol Terminal

Schiphol Terminal Building

3-sterren

Park Inn by Radisson Amsterdam Airport Schiphol

Beechavenue 142-160

3-sterren

Best Western Amsterdam Airport hotel

Vuursteen 1

4-sterren

Hotel Novotel Schiphol Airport

Taurusavenue 12

4-sterren

Steigenberger Airport Hotel

Stationsplein Zuid-West 951

4-sterren