Introductie

Amsterdam is bijkans één van de meest bekende steden in Europa en ligt in Noord-Holland. Hoewel de stad nu zeer bekend is, heeft het pas laat een flinke groei mee mogen maken. Pas tijdens de Gouden Eeuw begon de stad echt te expanderen en het verloop van de geschiedenis zorgde ervoor dat Amsterdam steeds belangrijker zou worden.

Tegenwoordig is het de stad met de meeste inwoners van Nederland, en heeft het ook een record aan nationaliteiten waarmee het hoog op de ranglijsten is komen te staan.

Amsterdam heeft bijna 220 vierkante kilometer om zich over uit te strekken, maar daarvan is meer dan 53 vierkante kilometer water. Het totaal aantal inwoners lag medio 2016 rond de 900.000, maar vanwege de voorgenomen expansies binnen en buiten de stad is de verwachting dat de stad de miljoengrens zal doorbreken in de nabije toekomst.

Amsterdam is bekend vanwege de vele evenementen, het nachtleven en de bruisende winkelstraten. Het staat ook bekend om criminaliteit, opstootjes en armoede. Het is een stad met veel gezichten, die elkaar sterk afwisselen. Daarnaast is het een stad waar veel bedrijvigheid te vinden is. De stad kent veel grote ondernemingen en dagelijks zijn er nieuwe ondernemers die zoeken naar een vergaderruimte in Amsterdam.

Dit heeft uiteraard veel verschillende redenen. Allereerst zijn er veel ondernemers, dit trekt altijd ondernemers aan. Daarnaast is de stad goed bereikbaar, is er altijd iets te doen en heeft Amsterdam een enorme naamsbekendheid, wat het makkelijker maakt tijdens het zakendoen met ondernemers in andere landen die minder bekend zijn met de Nederlandse steden.

Geschiedenis

Amsterdam is een zeer bekende stad en dit zorgt ervoor dat de meeste mensen het idee hebben dat deze stad één van de eerste steden in Nederland geweest moet zijn. Het tegendeel is echter waar, de stad werd pas in de dertiende eeuw gesticht na het aanleggen van de dijken om de veenontginningen veilig te stellen die in zouden klinken. De dam die na de overstromingen aan werd gelegd, is de dam waar Amsterdam de naam aan zou kunnen ontlenen.

Het einde van de zestiende eeuw was een zeer belangrijke periode voor de stad. Amsterdam besloot zich aan te sluiten bij de opstand tegen de Spanjaarden, waar Antwerpen door de Spanjaarden overgenomen werd. De handelaren uit Antwerpen kwamen met hun bedrijvigheid naar Amsterdam toe, waardoor ineens veel meer mensen naar de stad kwamen.

Dit was het begin van de Gouden Eeuw voor Amsterdam en de ondernemers in dit gebied. In 1570 had de stad nog geen 30.000 inwoners, en nog geen vijftig jaar later had de stad meer dan 100.000 inwoners. Aan het einde van de zeventiende eeuw stond Amsterdam binnen de vijf grootste steden van Europa.

De fysieke schade door de Tweede Wereldoorlog viel sterk mee in de stad. In 1943 richtte een geallieerd bombardement veel schade aan, maar dit was niets in vergelijking met de verwoestingen in Rotterdam. De slachtoffers vielen overigens geenszins mee. Het grootste gedeelte van de joodse gemeenschap overleefde de bezetting niet, meer dan 110.000 Amsterdammers zagen de bevrijding niet.

De jaren 70 en ’80 zijn ook van groot belang geweest voor de stad. Er werden nieuwe woningen gepland en gebouwd en er kwam meer aandacht voor de zakelijke interesses binnen de stad Amsterdam. Het gevolg was dat veel meer hoogopgeleide mensen naar de stad kwamen, net als grotere bedrijven die op zoek gingen naar een vergaderruimte in Amsterdam. Dit heeft er mede voor gezorgd dat Amsterdam op dit moment de status van wereldstad heeft verworven.

Infrastructuur

Er zijn weinig steden die zo goed bereikbaar zijn als Amsterdam. Tegelijkertijd zijn er weinig steden die zoveel files rond de rondwegen hebben staan. De files rond de stad staan vooral op de snelwegen rond de stad, waar forenzen dagelijks van huis naar het werk moeten en omgekeerd. De stad is bereikbaar via de A1, A2, A4, A5, A8, A9 en A10. De A3 heeft lange tijd op de planning gestaan, maar de ringweg naar Rotterdam is nooit aangelegd.

De vele files en problemen op de snelwegen zijn onderdeel van discussie en de gemeente en overheid zullen hier in de aankomende jaren zeker mee aan het werk gaan. De capaciteit van het wegennetwerk zal uitgebreid worden, maar omdat de bevolking ook toe zal nemen (en daarmee de belasting van het netwerk), is het de vraag in hoeverre dit het gewenste resultaat zal hebben.

Het spoorwegnetwerk is minstens zo belangrijk voor de stad. Amsterdam heeft maar liefst 10 treinstations die allemaal aangesloten zijn op de andere grote steden in Nederland. Het is dus altijd gemakkelijk om mensen naar de vergaderruimte in Amsterdam te krijgen. Daarnaast is het goed om te weten dat de treinverbindingen niet alleen nationaal zijn. Vanaf de treinstations in Amsterdam is het makkelijk om een directe verbinding te pakken naar Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, België en Oostenrijk.

Naast de trein en de auto kan ook het vliegtuig gebruikt worden om van of naar de stad te komen. Luchthaven Schiphol is één van de grootste luchthavens van Europa en is de grootste van Nederland. Hier zijn directe verbindingen te vinden met alle andere grote steden, ook buiten Europa.

Binnen de stad rijden verschillende bussen, maar Amsterdam staat ook bekend om de goede faciliteiten voor de mensen die op de fiets van A naar B willen komen. In de stad zijn dan ook meer dan een miljoen fietsen te vinden en dat geeft al duidelijk aan hoe populair dit vervoersmiddel hier is.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimtes in Amsterdam

Amsterdam staat bekend om de diversiteit onder de ondernemingen die er gevestigd zijn. Al in de Gouden Eeuw begon deze diversiteit uit te groeien tot de kracht van de economische kant van Amsterdam. Ook vandaag de dag zijn er veel verschillende bedrijven die een vergaderruimte in Amsterdam hebben. Dit maakt het vooral makkelijker voor de grotere bedrijven, die op deze manier verschillende mensen uit kunnen nodigen naar de locatie om te vergaderen. Opvallend is dat er ook steeds meer nieuwe bedrijven bij komen die zoeken naar een vergaderruimte in Amsterdam. Hier zitten ook de kleinere bedrijven bij, die op deze manier in gesprek willen met andere ondernemers, of potentiële klanten.

 

Winkelen in Amsterdam

Amsterdam trekt wekelijks veel mensen naar de stad toe. Dit zijn voornamelijk mensen die van buiten de stad naar het centrum komen. Hier zijn verschillende redenen voor. Veel mensen komen voor culturele doeleinden, zoals het Rijksmuseum. Daarnaast zijn er met regelmaat evenementen en andere activiteiten in de stad. Maar het grootste gedeelte van de bezoekers en toerisme komt om te winkelen, of om gebruik te maken van de verschillende horecagelegenheden die in de stad te vinden zijn.

Winkelen in Amsterdam is een leuke manier om een dagje uit te plannen. De Kalverstraat wint hierbij de meeste bezoekers. Jaarlijks komen honderdduizenden mensen hier om in de etalages te kijken, of om met tassen vol weer naar huis te gaan. Naast de Kalverstraat zijn ook de Leidsestraat, Nieuwendijk en Magna Plaza zeer bekend onder het winkelend publiek.

Amsterdam kent uiteraard ook veel verschillende winkelcentra waar overdekt gewinkeld kan worden. Wil je echter een echt hoogtepunt hebben tijdens het winkelen in Amsterdam, dan is de P.C. Hooftstraat een aanrader. Hier komen de meeste mensen overigens echt voor de etalages. De winkelstraat staat bekend als de één van de duurste in Europa.

De verschillende markten zijn overigens zeker een aanrader voor de mensen die authentiek Amsterdams willen gaan winkelen. Deze markten zijn er namelijk al honderden jaren en hier zijn veel verse producten te vinden voor lage prijzen, al is het ook al bijzonder leuk om gewoon te luisteren naar de bulderende marktkooplui die hun waren aanbieden, met ieder een eigen accent.

Koopkracht

Amsterdam heeft lange tijd een flinke achterstand gehad wanneer er gekeken werd naar het besteedbaar inkomen per huishouden. Dit is sinds 1994-2000 weer redelijk aangetrokken, net als in de overige grote steden in Nederland. Dit heeft te maken met de toename van het aantal koopwoningen, waardoor meer kapitaalkrachtige personen in de regio kwamen te wonen.

Voor de aankoop van een koopwoning is immers kapitaal en een regelmatig inkomen nodig. Wordt er gekeken naar het besteedbaar inkomen per huishouden, dan loopt Amsterdam op peil met de rest van Nederland. Worden de inkomens gestandaardiseerd (rekening houdend met het aantal mensen per huishouden), dan zit Amsterdam boven het gemiddelde.

Hierbij moet opgemerkt worden dat dit niet het volledige beeld is. De koopkracht van Amsterdam wordt namelijk niet alleen bepaald door de mensen die zelf in de regio wonen. Jaarlijks komen miljoenen mensen naar de stad als bezoeker, forens, zakenman of toerist. Al deze mensen dragen bij aan de ‘koopkracht van de stad Amsterdam’.

Wanneer dit in het overzicht meegenomen wordt, is het vanzelfsprekend dat zoveel mensen een vergaderruimte in Amsterdam zoeken. Er is namelijk een grote en vooral brede afzetmarkt wat het voor veel bedrijven een interessante regio zal maken.

Parkeergelegenheden

Parkeren in Amsterdam is niet zo lastig als de meeste mensen denken. Het maximale uurtarief voor parkeren in Amsterdam ligt op €5 per uur, met een dagtarief rond de €17. Hierbij moet gezegd worden dat er vaak beperkingen zijn rond het parkeren. In drukkere winkelstraten mag de auto bijvoorbeeld maximaal een uur blijven staan.

Wil je langer door Amsterdam lopen om te gaan winkelen, of moet je naar een vergaderruimte in Amsterdam, dan is het verstandiger om te kijken naar één van de vele parkeergarages. Deze zijn vaak een stuk goedkoper wanneer er een langere tijd geparkeerd moet worden. Zij zijn doorgaans gemakkelijk te vinden dankzij de borden. Ook zijn er verscheidene mogelijkheden om bij een P+R de auto langere tijd te laten staan voor een vast en laag bedrag.

Het is niet zo lastig om de auto te parkeren in de stad, maar dat wil nog niet zeggen dat het ook gemakkelijk is om met de auto de stad in te komen. Het is er vaak druk en zeker tijdens de spits is het een bijzonder slecht idee om met de auto naar Amsterdam te komen. Dit geldt overigens ook voor de koopzondagen.

Het is daarom het overwegen waard om te kijken naar de mogelijkheden rond alternatieve vervoersmiddelen. Je kunt kijken naar een treinreis naar Amsterdam, of een parkeergarage wat verder buiten het centrum om vanaf daar de bus te pakken naar het centrum.

Projecten en stadsontwikkeling

Er zijn veel plannen in Amsterdam om nieuwkomers onderdak te bieden. Het gaat hier om een totaal van duizenden woningen die binnen afzienbare tijd te koop of te huur moeten komen. Het Banneplein is hier een goed voorbeeld van. Hier worden woningen en appartementen geplaatst, waarbij gekeken wordt naar de interesse van de woningzoekenden. Is de interesse groot, dan zal er verder gebouwd worden. Ook worden er meer voorzieningen in het centrum geplaatst, zodat het gebied ook geschikt gemaakt wordt voor het grotere aantal inwoners.

Gare du Nord is ook een regio die je in de gaten moet houden wanneer je op zoek bent naar een woning. In 2017 worden hier meer dan 200 woningen geplaatst. Dit gebied ligt aan de westzijde van Station Noord en is goed bereikbaar. Tevens is het centrum van Amsterdam goed bereikbaar vanaf dit gebied.

Amsterdam zet sterk in op uitbreiding van het aantal woningen en dat kan bijzonder interessant zijn voor de mensen die op zoek zijn naar een kantoor of vergaderruimte in Amsterdam. Hoe groter het aanbod is, hoe makkelijker het zal worden om een woning te vinden hier. Het is vooral goed om te zien dat er sterk ingezet wordt op het aantal koopwoningen in deze regio. Dit heeft in het verleden gezorgd voor een flinke stijging van de koopkracht en werkgelegenheid in Amsterdam.

Economie en bedrijvigheid

Amsterdam heeft een bruisend zakelijk hart en heeft dit al sinds honderden jaren. De kracht van de economie van Amsterdam heeft altijd al in de diversiteit van de ondernemingen gelegen. Al in de Gouden Eeuw wisten de industrie en de handel op elkaar aan te sluiten, waardoor het effect op alle vlakken te merken was.

Dit is tegenwoordig niet anders. De verschillende bedrijven sluiten doorgaans goed op elkaar aan en dankzij het internet en interne samenwerkingen zijn er vaak ondernemers die de handen in elkaar slaan om samen te gaan werken. Op die manier kunnen grotere en internationale projecten aangepakt worden vanuit de vergaderruimte in Amsterdam.

In Amsterdam en de regio rond de stad zijn veel bedrijven te vinden die zich richten op de internationale en grote markten. Uiteraard zijn er ook verschillende bedrijven die zich richten op de mensen in de stad zelf. Amsterdam verwelkomt jaarlijks miljoenen toeristen en bezoekers die willen winkelen. Deze willen allemaal vermaakt worden en willen lekker kunnen eten en drinken. Dit is een groot gedeelte van de bedrijvigheid binnen de stad zelf.

Ben je op zoek naar een vergaderruimte in Amsterdam om ondernemers met bedrijven te treffen die een meer internationale instelling hebben, dan is het verstandig om buiten het centrum te zoeken.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Wanneer je gasten over wilt laten komen naar jouw vergaderruimte in Amsterdam, dan is het goed om te weten dat er veel verschillende hotels zijn. Amsterdam is één van de toeristische trekpleisters in Nederland en de mensen die van grotere afstand komen, zullen ergens moeten overnachten. De hotels die hier te vinden zijn, zijn zeer uiteenlopend in prijs en service.

Het Waldorf Astoria Hotel is één van de duurste hotels in Amsterdam, maar biedt dan ook de beste service aan de gasten. Het hotel heeft honderden positieve recensies op het internet en heeft dan ook veel voorzieningen die het verblijf aangenaam kunnen maken. Het ligt op geringe afstand van de Negen Straatjes, heeft een eigen zwembad en uiteraard ook een eigen restaurant. Het hotel is vooral geschikt voor de mensen met een iets groter budget die op zoek zijn naar luxe en goede service tijdens het verblijf. Het hotel ligt aan de Herengracht, bij het Rembrandtplein.

Het Ambassade Hotel is een apart verhaal. Dit hotel heeft meer dan 2000 werken van de Cobra beweging aan de muren hangen en is in privébezit. Het hotel is volgens de meeste mensen een absolute aanrader met vriendelijk personeel, ook in de horeca. Het hotel ligt aan de Herengracht en ligt daardoor op geringe afstand van het centrum en veel voorzieningen.

Het ligt daardoor ook op korte afstand van de gemiddelde vergaderruimte in Amsterdam wat een groot voordeel kan zijn voor de ondernemers die naar de stad willen komen. Het hotel heeft een goede, snelle internetverbinding en verschillende soorten kamers voor verschillende soorten gasten.

Het Andaz Hotel aan de Prinsengracht is ook zeker de vermelding waard. Dit hotel heeft ook goede recensies en biedt veel mogelijkheden voor de gasten. Er is gratis internet en er kan vervoer geregeld worden van en naar de luchthaven vanaf het hotel. Er is een eigen zakencentrum aanwezig voor de mensen die geen eigen vergaderruimte in Amsterdam hebben. Het hotel ligt centraal in Amsterdam op korte afstand van het centrum en de voorzieningen.

Uiteraard zijn er veel meer hotels, waaronder ook hotels die op langere afstand van het centrum liggen. Dit kan zeer geschikt zijn voor de mensen die alleen naar een vergaderruimte in Amsterdam moeten en die verder geen interesse hebben in het nachtleven of de winkelstraten in Amsterdam.

Op het internet zijn veel verschillende mogelijkheden te vinden, met zeer uiteenlopende prijzen. Let bij het vergelijken van de mogelijkheden vooral op de afstanden naar locaties als het vliegveld en het treinstation, en de persoonlijke eisen die jij als gast kunt hebben wanneer je op zoek gaat naar een overnachting.