Introductie

Arnhem is een stad in het oosten van Nederland en ligt zowel ten noorden als ten zuiden van de Nederrijn en aan de Sint-Jansbeek. De stad heeft 154.497 inwoners en is hiermee de derde grote stad van de provincie Gelderland.

De stad maakt deel uit van de stadsregio Arnhem-Nijmegen. Deze stadsregio is een verstedelijkt gebied en behoort met ruim 736.000 inwoners tot een van de grootste bevolkingsconcentraties buiten de Randstad.

Arnhem ligt tussen de Randstad en het Duitse Ruhrgebied en heeft daardoor een bijzonder strategische ligging. Door de aanwezigheid van de diverse water- weg- en railverbindingen en de nabijheid van de vliegvelden Eindhoven, Schiphol, Weeze en Düsseldorf is de regio dan ook een belangrijke economische schakel in het oosten van Nederland. Dit is aantrekkelijk voor bedrijven die in Arnhem een business center willen huren.

De stad is wereldberoemd geworden door de Slag om Arnhem en trekt hierdoor veel toeristen uit binnen- en buitenland. De stad heeft veel te bieden op toeristisch gebied; het is omgeven door veel natuur, cultuurhistorische uitingen en is prettig gelegen langs een tweetal rivieren. De prominente aanwezigheid van de Nederrijn, het vele groen en de natuurparken geven de stad een speciaal karakter. Ook de wijze waarop Arnhem zich heeft hersteld na de schade uit de Tweede Wereldoorlog trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Arnhem heeft een groot aantal musea, zoals het Nederlands Openluchtmuseum, het wereldberoemde Kröller-Müller museum en vele andere kunstmusea. Ook de Koninklijke Burgers’ Zoo, een bijzondere dierentuin, is een (inter)nationale attractie. In de stad zijn vele honderden rijksmonumenten (veelal oorlogsmonumenten) te zien en veel delen van de stad zijn beschermd stadsgezicht.

De stadsregio Arnhem-Nijmegen is economisch gezien een gezond gebied. Met ruim 360.000 banen is de regio een van de grootste werkgelegenheidsgebieden in Nederland. Vooral de laatste jaren is de regio uitgegroeid tot een economisch kerngebied.

De bedrijvigheid, de bevolkingsgroei, de aanwezigheid van een grote groep jongvolwassenen, de ontwikkelingen en de perfecte ligging van de regio zijn elementen die hieraan hebben bijgedragen. Samen met de uitgekiende infrastructuur biedt de regio een perfecte basis voor het nationale en internationale bedrijfsleven. Dit maakt Arnhem en omgeving een aantrekkelijk gebied voor bedrijven om een kantoor in een business center te huren.

Geschiedenis

Arnhem kent een oude en bewogen geschiedenis. De stad staat nationaal en internationaal bekend als de stad van de Slag om Arnhem, die in de Tweede Wereldoorlog plaatsvond. Maar, de stad heeft een geschiedenis die verder gaat dan deze bewogen tijd en speelde in de 15e en 16e eeuw al een belangrijke rol.

Arnhem werd vooral in de 16e eeuw een stad van betekenis. Keizer Karel V benoemde de Arnhem als de hoofdstad en de regeringsstad van Gelderland. De officiële status als hoofdstad van Gelderland van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden krijgt de stad pas drie eeuwen later, in het jaar 1817.

In de 19e eeuw maakte de stad een enorme groei door; het inwonertal groeide van 9000 in 1820 naar bijna 24.000 in 1859. Deze toename werd vooral veroorzaakt door de toestroom van de gegoede Hollandse burgerij uit het westen van Nederland (Den Haag en Amsterdam) en uit Nederlands-Indië teruggekeerden gepensioneerden. De stad was aantrekkelijk vanwege het gunstige belastingklimaat, de toenemende handel en welvaart.

Door de vestiging van deze rijke burgers kreeg de stad een elitaire uitstraling en werd het destijds ook wel het 'Haagje van het Oosten' genoemd. De nieuwe burgerij gaf de stad aanzien en bracht het sociale en culturele leven in de stad op gang.

De migratiestroom nam rond 1870 af. Om andere bronnen van inkomsten te genereren werden na deze tijd vooral toeristische attracties ontwikkeld. In de eerste helft van de 20e eeuw, vooral tijdens de jaren ‘30, ging de stad achteruit. Er werden tijdens deze periode wel nieuwe stadswijken aangelegd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vormde Arnhem een speerpunt tijdens Operatie Market Garden. De stad veranderde na de mislukte Slag om Arnhem in een spookstad. Vele burgers moesten de stad verlaten en dit leidde tot een grote evacuatie van de Arnhemse burgers in 1944. De meeste mensen werden ondergebracht in andere delen van Nederland.

De stad werd grotendeels verwoest en veel historische gebouwen raakten zwaar beschadigd. Na de oorlog bleef de stad verwoest en geplunderd achter en de heropbouw van de stad duurde tot het midden van de jaren ‘60. In deze jaren werden de wijken Presikhaaf, Vredenburg, Elderveld en Schuytgraaf gebouwd.

Infrastructuur

Met haar centrale ligging is Arnhem een belangrijk verkeersknooppunt voor weg-, water en spoorverkeer in het oosten van Nederland. De stad is goed bereikbaar en toegankelijk voor zowel particulier als zakelijk verkeer. Dit maakt de stad aantrekkelijk voor bedrijven die een kantoor in een business center in Arnhem willen huren.

Langs Arnhem lopen diverse rijks- en provinciale wegen, zoals de A12, A50, A325, A348 en de N325, N224 en de N837, die de stad via de weg verbinden met de Randstad, België en Duitsland. De A12 verbindt de stad via Gouda met Utrecht (en maakt de verdere verbinding via de A30, Amersfoort naar de A1 naar Amsterdam). In oostelijke richting leidt de A12 naar Duitsland. Via de A325 kunnen Rotterdam en Nijmegen worden bereikt. De A50 leidt naar Eindhoven en verder richting zuiden naar België en richting Apeldoorn naar het Noorden van Nederland.

Het centrum wordt omgeven door een ringweg, waar alle snelwegen die naar de stad leiden op uitkomen. Vanwege de centrale ligging was Arnhem al vroeg een belangrijk verbindingsknooppunt van openbaar vervoer. Vanaf de 19e eeuw bestonden er al mogelijkheden om dagelijks naar de grote steden in Nederland, zoals Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Utrecht te reizen en bestond er ook een directe verbinding met Berlijn en Düsseldorf.

Vanaf het NS-station Arnhem Centraal Station vertrekken diverse bus- en trolleybuslijnen, die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. Het busvervoer in en rondom Arnhem wordt verzorgd door Breng (binnen de stadsregio Arnhem-Nijmegen) en Arriva (streekbusvervoer). Vanuit de stad vertrekken ook diverse intercitybussen. Deze bussen verbinden Arnhem met steden in 16 verschillende landen in West-Europa.

Er rijden intercitytreinen naar Amsterdam, Schiphol, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Ede-Wageningen, 's-Hertogenbosch, Nijmegen, Zwolle, Keulen en Frankfurt am Main. Naast Arnhem Centraal Station beschikt de stad nog over 3 andere NS-stations: Velperpoort, Presikhaaf en Arnhem Zuid. In de toekomst komen er nog twee NS-stations bij: Arnhem Business Park en Arnhem Pley.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Arnhem

Business centers bieden een perfecte oplossing voor bedrijven, die alle voordelen van een kantoor willen combineren met het gemak van thuiswerken. Binnen een business center is het mogelijk een kantoor, een afzonderlijke ruimte, een werkplek of een vergaderruimte te huren voor een vast bedrag per maand, maar het is ook mogelijk deze per uur, dagdeel of dag te huren.

De ruimtes binnen een business center zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Er kan gebruik worden gemaakt van extra ondersteunende en facilitaire diensten, zoals telecom en IT-services, secretariële ondersteuning, postverwerking en receptie. Hierbij is sprake van een flexibel concept, waarbij je de keuze kunt maken van welke diensten je gebruik wenst te maken.

Het huren van een ruimte in een business center biedt ondernemers en bedrijven, in vergelijking met een traditioneel kantoor, de mogelijkheid om van lage kosten te profiteren, omdat het met anderen wordt gedeeld.

Arnhem beschikt over een groot aantal business centers op verschillende strategische locaties, zoals in het hart van de Arnhemse zakenwijk, vlakbij het NS-station Arnhem Centraal Station.

Andere populaire plekken om een business center in Arnhem te huren, zijn de bedrijventerreinen ’t Broek en IJsseloord. De bedrijventerreinen liggen vlakbij de snelwegen de A12 (Utrecht-Oberhausen), de A325 (Arnhem-Nijmegen) en de A15 (Tiel-Rotterdam). Op deze bedrijventerreinen hebben zich veel business centers gevestigd.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze business centers in Arnhem.

 

Winkels in Arnhem

Arnhem staat bekend als een echte modestad. In het oude centrum van de stad, met haar historische panden, is de diversiteit aan winkels groot. Kleine designerwinkeltjes uit binnen- en buitenland, cafés en eetgelegenheden wisselen elkaar af.

De bekendste winkelstraten in het centrum van de stad zijn: de Ketelstraat, de Roggestraat, de Vijzelstraat, de Rijnstraat, de Koningsstraat, de Bakkersstraat en de Jansstraat.

Er is ook een aantal kwartieren, die een absolute aanrader zijn om te bezoeken, zoals het Eiland, het Stegenkwartier, het Rozetkwartier, het Korenkwartier, het Musiskwartier, het Spijkerkwartier, het Boulevardkwartier, de 7 straatjes, het Hemelrijk en de Singels.

In de wijk Klarendal ligt het bekende, creatieve Modekwartier van Arnhem. Hier vind je alles op het gebied van mode, design en kunst. Ook Hotel Modez, een uniek designhotel, bevindt zich in deze wijk.

In het Modekwartier is het prettig en persoonlijk winkelen. Vele ontwerpers, die zich hier hebben gevestigd, bieden klanten persoonlijke aandacht en omdat zij hier hun ateliers hebben, vindt er rechtstreekse verkoop aan de klant plaats.

Naast de talloze winkelstraten bevinden zich in de stad ook twee winkelcentra: Kronenbrug in Arnhem Zuid en Presikhaaf in Arnhem Noord. Winkelcentrum Kronenburg heeft meer dan 100 winkels, waaronder 25 modewinkels. In de parkeergarage kun je gratis je auto kwijt.

De meeste winkels in Arnhem zijn zeven dagen per week geopend. In het Modekwartier zijn de winkels van donderdag t/m zondag geopend.

Koopkracht

Arnhem is onderverdeeld in verschillende stadsdelen met de daarbij behorende wijken:

• Centrum

• Arnhem Noord (Spijkerkwartier, Arnhemse Broek, Presikhaaf, St Marten/Sonsbeek-Zuid, Klarendal, Velperweg e.o., Alteveer en Cranevelt, Geitenkamp en Monnikenhuizen, Burgemeesterswijk/Hoogkamp/Transvaal, Schaarsbergen e.o., Heijenoord/Lombok en Klingelbeek e.o.)

• Arnhem Zuid (Malburgen-West, Malburgen-Oost (N), Malburgen-Oost (Z), Vredenburg/ Kronenburg, Elden, Elderveld, De Laar, Rijkerswoerd en Schuytgraaf)

De bevolkingssamenstelling is divers te noemen: 70% is van autochtone en 30% is van allochtone afkomst. Op 1 januari 2016 woonden er 153.817 mensen in de stad. De komende jaren, tot 2030, wordt een verdere groei verwacht tot 168.00 inwoners. Dit is een groei van 9%.

De stad kent relatief veel jongvolwassenen (in de leeftijd van 20 tot 39 jaar) en er is sprake van een constante instroom van jongeren in de leeftijd van 20 tot 34 jaar. De groep volwassenen tussen 40 en 54 jaar neemt daarentegen af.

De gemeente steekt veel energie in het opknappen van de verschillende wijken; veel flats van naoorlogse architectuur zijn in de afgelopen jaren gesloopt en hebben plaatsgemaakt voor nieuwe woningen. Een goed voorbeeld hiervan is Paradijs, een nieuwe buurt, die in het centrum wordt gebouwd.

In de wijk Schuytgraaf heeft de afgelopen jaren een explosieve groei plaatsgevonden. Het is de grootste wijk van Arnhem en is in tien jaar van 1170 naar 9816 bewoners gegroeid. Naar verwachting zal de wijk tot 2030 doorgroeien tot 16.000 inwoners. In de wijken Klingelbeek, Malburgen-West en Arnhemse Broek worden ook veel nieuwbouwwoningen gebouwd. Deze wijken zijn ook erg populair onder jongeren.

Over het algemeen hebben de inwoners van Arnhem per jaar minder te besteden dan het landelijk gemiddelde (ongeveer 10%); daarentegen behoort ruim 7% van de bewoners van Arnhem tot de rijkste 10% van Nederland. Deze buurten met hoge inkomens zijn Sterrenberg (in de wijk Burgemeesterswijk/Hoogkamp) en Bakenberg (in de wijk Schaarsbergen). De buurten met de laagste inkomens zijn Klarendal Noord (in de wijk Klarendal), Presikhaaf I (in de wijk Presikhaaf West) en Geitenkamp. 

Parkeergelegenheden

Als je een kantoor in een business center in Arnhem huurt, is het goed te weten welke parkeermogelijkheden de stad heeft, waar deze zich bevinden en wat de tarieven zijn. Hier volgt een overzicht van de mogelijkheden en de tarieven voor de verschillende manieren van parkeren.

De stad beschikt over ruim 2300 parkeerplaatsen. In het centrum van Arnhem geldt overal betaald parkeren van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 en 23.00 uur en op zondagen tussen 12.00 en 23.00 uur. Buiten het centrum zijn diverse gratis parkeermogelijkheden.

Er dient rekening te worden gehouden met het feit dat de stad twee verschillende tariefzones hanteert. In het centrum, de Burgemeesterswijk, Transvaal en Heijenoord geldt een tarief van € 2,85 per uur en voor de overige zones geldt een tarief van € 1,75 per uur.

Op elke parkeerautomaat staat aangegeven welk tarief geldt en hoe er betaald kan worden. Afhankelijk van de parkeerautomaat, kan er met contant geld, pin of creditcard worden betaald. Het is ook mogelijk om te betalen met een mobiele telefoon of gebruik te maken van Stadsparkeren.

Parkeren in parkeergarages is in sommige gevallen goedkoper dan parkeren op straat. De stad beschikt over zeven parkeergarages en een P+R Transferia, welke zich bij het Gelredome bevindt. Op verschillende borden langs de centrumring van Arnhem worden de parkeergarages en het aantal beschikbare parkeerplekken weergegeven, waardoor het eenvoudig is om een parkeerplek te vinden. Alle parkeerterreinen en garages bevinden zich op loopafstand van centrum.

De tarieven voor parkeren in een parkeergarage variëren van € 0,50 per uur (tussen 18:00 tot 06:00 uur) tot € 2,46 per uur (tussen 06:00 tot 18:00 uur). Er wordt een maximaal tarief van € 15,00 per dag gehanteerd. Deze tarieven gelden echter alleen voor de drie gemeentelijke parkeergarages Rozet, Musis en Centraal. De overige parkeergarages hanteren hun eigen tarieven.

Op de website van gemeente vind je meer informatie over parkeren in Arnhem.

Projecten en stadsontwikkeling

In 1994 werd het knooppunt Arnhem-Nijmegen opgericht, wat nu de stadsregio Arnhem-Nijmegen heet. Met de oprichting wilde men binnen de stadsregio een stevig stedelijk samenhangend kerngebied ontwikkelen. De aanleiding hiervan was de economische achteruitgang van de gemeenten in de regio. In de jaren ’80 en ’90 van de twintigste eeuw vertrok er namelijk een groot aantal industriële bedrijven uit de regio, waardoor er grote werkeloosheid ontstond.

De samenwerking tussen de betrokken partijen, zoals gemeenten en externen, in de stadsregio heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen; de regio is nu sterk gepositioneerd en behoort tot een van de economische kerngebieden van Nederland.

De afgelopen jaren is er sprake geweest van een toename van activiteiten, zowel op het gebied van wonen, winkelen, studeren en werken, die een positieve invloed hebben gehad op de economische positie van het gebied. Er zijn bedrijventerreinen bijgekomen en het openbaar vervoer en de infrastructuur zijn sterk verbeterd (o.a. een nieuw centraal station en de verbreding van de A50). De doortrekking van de A15 naar de A12, welke in 2018 gereed zal komen, zal zorgen voor een directe verbinding tussen Rotterdam en Duitsland.

Meer informatie over huidige en geplande projecten zijn te vinden op de website van de gemeente Arnhem.

Economie en bedrijvigheid

De combinatie van de historische binnenstad, de prominente aanwezigheid van de natuur en de veelzijdigheid op cultuurgebied maken Arnhem een prettige plek om te wonen. De strategische ligging en de uitstekende bereikbaarheid maken de stad ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Arnhem wordt dan ook steeds populairder voor bedrijven om hier een kantoor in een business center te huren.

Bedrijven die in Arnhem zijn gevestigd zijn o.a.: Coöperatie VGZ, energiebedrijf Alliander, verzekeraar OHRA, CITO, CBR, CCV, NOC*NSF, Teijin Aramid, multinational General Electric en het Duitse TÜV Rheinland en Dekra. Het ziekenhuis Rijnstate is met meer dan 5000 werknemers een van de grootste werkgevers in de stad.

De stadsregio Arnhem-Nijmegen staat bol van de innovatieve bedrijvigheid en creatief talent. Er zijn 4 prominente sectoren in de regio aanwezig: energie- en milieutechnologie (EMT), mode en vormgeving, gezondheid en technologie en logistiek. Er wordt door kennisinstellingen en bedrijfsleven intensief samengewerkt aan vernieuwing en ontwikkeling. Twee sectoren worden nader toegelicht:

De EMT-sector in de regio Arnhem-Nijmegen loopt voorop qua innovatie en techniek en hiermee met energie, milieu en duurzaamheid. De stad heeft altijd een sterke positie gehad op gebied van elektriciteit met bedrijven als KEMA, Tennet en Alliander. De laatste jaren is de sector met 60% gegroeid. Hierdoor zorgt deze sector voor werkgelegenheid in de regio en levert het veel export op. De EMT-sector is verenigd in de Stichting Kiemt, waar door 200 bedrijven en kennisinstellingen wordt samengewerkt aan het versterken van de innovatie in de regio.

Dat onderzoek, kennisuitwisseling en innovatie belangrijk zijn voor de economie van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, blijkt ook uit de prominente aanwezigheid van de creatieve industrie. Hierbij valt te denken aan grafisch ontwerp, architectuur, multimedia, productdesign en mode. De ArtEZ hogeschool van de kunsten heeft veel talenten voortgebracht (topdesigners Viktor en & Rolf hebben hier hun start gemaakt) en staat nationaal als internationaal hoog aangeschreven.

Ook in deze sector is sprake van intensieve samenwerking tussen kennisinstellingen. Er wordt door de hogescholen samengewerkt in het Arnhems Centrum voor de Creatieve economie en Innovatie (ARCCI). Tot de creatieve sector behoort maar liefst een kwart van de beroepsbevolking van Arnhem en levert hiermee een aanzienlijke bijdrage aan de regionale economie.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Het aanbod van hotels in Arnhem is zo divers als de stad zelf. De meeste hotels bevinden zich in en rond het centrum van de stad, maar ook rond de zakelijke gebieden, waar veel business centers zijn gevestigd, is een goed aanbod van accommodaties beschikbaar. Hier is een kleine selectie van accommodaties in en rondom de stad:

 

Best Western Plus Hotel Haarhuis

Stationsplein 1

4 sterren            

Hotel Papendal

Papendallaan 3

4 sterren

Landgoed Groot Warnsborn 

Bakenbergseweg 277

5 sterren

DroomPark Hooge Veluwe Suites

Koningsweg 14

4 sterren

Design Hotel Modez

Elly Lamakerplantsoen 4

3 sterren

Postillion Hotel Arnhem

Europaweg 25

3 sterren

B&B Townhouse10

Coehoornstraat 4

Hotel Molendal

Cronjestraat 15

3 sterren

Hotel Old Dutch

Stationsplein 8

3 sterren

De Short Stay Arnhem

Doelenstraat 6 1-2

 

In de buurt van Arnhem:

Hotel Spelderholt

Spelderholt 9, Beekbergen

Hotel De Bilderberg (op 6,4 km afstand)

Utrechtseweg 261, Oosterbeek

4 sterren