Introductie

Arnhem ligt tegenwoordig aan de IJssel, Rijn en de Sint-Jansbeek, maar de stad ligt nog geen 500 jaar echt aan de oevers van de Rijn. In de zestiende eeuw werd de rivier omgelegd waardoor Arnhem op beide oevers van de Rijn kwam te liggen. Voor die tijd was de stad afhankelijk van de beekjes die van de rivieren kwamen.

Desalniettemin is Arnhem de hoofdstad van Gelderland en vormt het samen met de stad Nijmegen het centrum van de provincie. Hoewel er niet direct veel mensen in Arnhem wonen, wonen er wel veel mensen in de regio rond de stad.

De oppervlakte van Arnhem valt wat tegen in vergelijking bij andere Nederlandse steden. Opgeteld komt de stad maar net aan de 100 vierkante kilometer, waarvan bijna 4 vierkante kilometer water is. De stad wordt omringd door veel groene gebieden, waaronder de Hoge Veluwe en is met name in trek onder de dagjesmensen, mede vanwege de gezellige winkelstraten en het sfeervolle uiterlijk van de stad.

Uiteraard is Arnhem ook bekender geworden vanwege het Gelredome, maar internationaal staat Arnhem op de kaart vanwege de vele gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij de vernietigingen niet te overzien waren.

Op dit moment is Arnhem sterk aan het groeien. Na de Tweede Wereldoorlog werd al begonnen met een sterke groei en die is in 1980 opnieuw doorgezet. Op dit moment zijn er veel verschillende ontwikkelingen waarmee nieuwe inwoners en nieuwe bedrijven aangetrokken worden in de richting van Gelderland.

Onder deze ondernemers zijn ook mensen te vinden die zoeken naar co-working in Arnhem, een handig concept dat hier zeker de toekomst zou kunnen worden. Zeker wanneer het aantal huizen, kantoorpanden en inwoners blijft stijgen, want dan komen de ondernemers vanzelf wel.

Geschiedenis

Veel mensen hebben het idee dat Arnhem zo groot geworden is omdat het aan de Rijn ligt. Dat is niet helemaal waar. De stad had al stadsrechten voordat het aan de Rijn kwam te liggen, pas in de zestiende eeuw werd de loop van de Rijn aangepast zodat Arnhem ineens ook aan deze rivier kwam te liggen. Het zou nog even duren voordat Arnhem zichzelf de hoofdstad van een provincie mocht noemen, pas in 1817 kreeg het deze titel die het op dit moment nog altijd mag dragen.

Zoals de meeste steden in Nederland heeft Arnhem veel mee moeten maken tijdens de Tweede Wereldoorlog. De gevechten hier waren zo hevig dat dit zelfs verfilmd is. De nadruk ligt hierbij zo goed als volledig op het jaar 1944, waarin de Geallieerden en de Duitsers de stad en vooral bruggen bombarderen.

Grote delen van Arnhem worden in puin gelegd, maar het wordt nog veel erger voor de Arnhemmers. Op het moment dat de Duitsers besluiten om de stad op te geven, nemen zij alles van waarde mee. Op het moment van de bevrijding was Arnhem een stad die volledig in puin lag.

De geschiedenis van Arnhem blijft na de Tweede Wereldoorlog in grote lijnen parallel lopen met de overige Nederlandse steden. Er wordt al snel puingeruimd, en binnen de kortste keren is de gemeente plannen aan het maken om de stad weer te herbouwen. Beschadigde huizen worden hersteld en er wordt in hoog tempo gewerkt aan nieuwe huizen en panden. Deze inspanningen zien we in 1980 nog eens terug en ook op dit moment is de stad druk aan het uitbreiden in alle mogelijke richtingen.

Infrastructuur

Arnhem heeft een groot voordeel ten opzichte van de meeste andere steden in Nederland. Het ligt in een wat rustiger gebied, waardoor het goed bereikbaar is. De stad is via flink aantal snelwegen en autowegen te bereiken waar in verhouding net wat minder file staat.

De belangrijkste toegangswegen zijn de A12, A15, A50, A325 en A348, maar er zijn ook een heel aantal N-wegen die van en naar de stad leiden zodat het gemakkelijk is om te reizen tussen steden als Arnhem en Nijmegen. Opvallend is overigens dat Arnhem de kortste centrumrondweg van Nederland heeft met een lengte van ongeveer drie kilometer.

In Arnhem rijden helaas geen trams meer. Deze hebben hier gereden tot de Tweede Wereldoorlog, daarna zijn de trams vervangen door trolleybussen en het netwerk dat in Arnhem ligt, is het grootste trolleybusnetwerk van Nederland.

Er zijn twee vliegvelden die in de buurt van de stad liggen. Terlet is echter alleen geschikt voor zweefvliegtuigen. Deelen is een wat meer uitgebreid vliegveld met meer mogelijkheden, maar voor de mensen die internationaal willen reizen, is Schiphol ook gewoon goed bereikbaar.

Arnhem is namelijk goed aangesloten op het treinnetwerk in Nederland en is hierbij ook onderdeel van het nachtnet. Daardoor is het bijzonder gemakkelijk om in de trein te gaan zitten en te reizen naar Frankfurt, Zwolle, Amsterdam, of één van de vele andere steden in Nederland.

 Uiteraard kun je ook makkelijk vanaf al deze steden naar de stad zelf komen, zodat je in de trein alvast wat werk kunt voorbereiden voordat je begint aan co-working in Arnhem.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Arnhem

Co-working wordt vaak aangehaald als een volledig nieuw concept, maar dat is het niet. Projecten zoals co-working in Arnhem bestaan al sinds de jaren ’90, maar pas op dit moment zijn zij bijzonder in trek gekomen. Veel ondernemers zien in dat het niet verstandig is om thuis te blijven zitten met een bedrijf, omdat hier een sociaal isolement ontstaat.

Daarnaast willen veel kleinere ondernemers en freelancers in staat zijn om de handen ineen te slaan voor de grotere uitdaging. Het delen van een werkruimte met een community of groep van gelijkgezinde ondernemers kan daarbij alles zijn wat je nodig hebt om jouw bedrijf naar het volgende level te tillen.

Dankzij co-working in Arnhem is het mogelijk om een bedrijf sneller te laten groeien, zeker met alle mogelijkheden die in en buiten de stad liggen.

Winkelen in Arnhem

Arnhem staat bekend als een bijzonder gezellige stad om te winkelen. Dat heeft te maken met de sfeer van de stad, de gebouwen, maar ook de Gelderse vriendelijkheid. De Korenmarkt is volgens de meeste mensen het centrum van Arnhem. Hier zijn vaak markten en wanneer er iets in Arnhem gebeurt, dan gebeurt dat in de Gelredome of op de Korenmarkt.

De Rijnkade is echter ook een echte aanrader, net als de vele winkelstraten die onderling verbonden zijn met kleine straatjes, waar ook winkels te vinden zijn.

Naast de vele winkels zijn er ook veel eetgelegenheden te vinden in de stad. Er zijn veel luxere restaurants en barretjes, maar je kunt ook gewoon fastfood vinden of een andere snelle lunch. De markten door de stad heen zijn echt een aanrader. Hier vind je veel goedkope producten, waaronder verse groente en fruit, maar er is ook veel ander eten te vinden op de markten. Het meeste wordt op locatie bereid, verser krijg je het dus niet.

Arnhem is een leuke stad om te winkelen, en wordt ook wel de groene winkelstad genoemd. Er is een flink aanbod voor de mensen die een dagje weg willen, en op deze website vind je alle mogelijke tips wanneer je een beetje beter voorbereid in de richting van de Gelderse hoofdstad wilt gaan.

Koopkracht

Het is bekend dat de mensen in de steden in Gelderland een lager besteedbaar inkomen hebben per maand dan de mensen die in de steden wonen in de Randstad. Dit heeft te maken met de hogere lonen die verdiend worden in de Randstad en dit zorgt ervoor dat het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland omhooggetrokken wordt door de steden zoals Amsterdam en Rotterdam.

 Dit betekent ook direct dat steden zoals Arnhem slechter scoren. Gemiddeld is het besteedbaar inkomen per maand namelijk 10% lager dan in Nederland als geheel. In Arnhem is het gemiddeld besteedbaar inkomen per persoon €21.000 per jaar.

Dat betekent niet dat de koopkracht in en rond Arnhem direct ook veel lager ligt dan elders. Hoewel Arnhem zelf maar 150.000 inwoners heeft, wonen er meer dan 700.000 mensen in de regio rond de steden Arnhem en Nijmegen. Aangezien er relatief gezien veel mensen zijn, ligt de koopkracht hier dus ook hoger dan het besteedbaar inkomen laat zien.

Wat hierbij ook niet vergeten mag worden, is dat er jaarlijks veel toeristen naar de stad komen, die daar puur zijn om geld uit te geven. Tel daar de grotere bedrijven bij op die ook in Arnhem gevestigd zijn en de stad ligt prima rond het Nederlands gemiddelde.

Parkeergelegenheden

Er zijn veel steden die goed bereikbaar zijn met de auto, maar waar je vervolgens de auto niet kunt parkeren omdat er niet genoeg parkeerplaatsen of parkeergelegenheden zijn. In het geval van Arnhem is het probleem niet zo groot. Er zijn meer dan 2.000 parkeerplaatsen door de stad heen, waaronder een aantal in het centrum. Voor deze parkeerplaatsen betaal je wel bijna €3 per uur. Parkeer je de auto buiten het centrum, dan ben je vaak net even iets goedkoper uit met een prijs rond de €2 per uur, wat dus kan lonen wanneer je de auto langer wilt laten staan. Het kan dan echter verstandiger zijn om eens te kijken naar de vele parkeergarages die er te vinden zijn in de buurt van Arnhem.

Wil je het jezelf nog makkelijker maken en wil je helemaal niet met de auto in de buurt van de drukte komen, dan kun je de auto bij het Gelredome parkeren. Het is gratis om hier de auto neer te zetten, maar dan moeten er geen evenementen in het stadion zijn. Houd goed in de gaten dat er in Arnhem zelf zeven dagen per week betaald moet worden voor het parkeren.

Rond de feestdagen is het wat rommelig, sommige feestdagen moet je wel betalen voor het parkeren, waar andere feestdagen echt gevierd kunnen worden omdat je dan de auto gratis kunt laten staan.

Projecten en stadsontwikkeling

Arnhem en de regio rond de stad is een gebied dat sterk in ontwikkeling is. Na de Tweede Wereldoorlog is de gemeente flink aan de slag gegaan om het woningaanbod te vergroten en op dit moment wordt daar opnieuw aandacht aan besteed. Dat kan interessant zijn voor de mensen die co-working in Arnhem willen proberen, want zo heb je meerdere flexibele werkplekken in de buurt van een nieuw huis.

Malburgen Oost is een interessant project in dit opzicht. Er worden maar liefst 66 woningen gebouwd die allemaal verkocht zullen worden. Deze huizen staan in de buurt van de Eimersweide en liggen bij het zwembad De Grote Koppel. De wijk is goed te bereiken vanaf de A325, wat zeker een voordeel zal zijn voor de mensen die vaak moeten reizen.

Een ander project dat zeker genoemd mag worden, is de Schuytgraaf. In de buurt van het station Schuytgraaf zullen 22 appartementen gebouwd worden die op een zeer geschikte locatie liggen voor starters. Er zijn echter nog veel meer verschillende projecten te vinden waar op dit moment al gebouwd wordt.

Wanneer de gemeente aan de slag gaat met het plannen van een nieuwe wijk, wordt ook duidelijk rekening gehouden met de groenvoorziening, de winkels en de overige behoeften die er kunnen zijn. Het kan dus lonend zijn om hier te zoeken naar een pand voor co-working in Arnhem.

Economie en bedrijvigheid

Net als in de meeste steden in Nederland is het bedrijfsleven in Arnhem bijzonder veelzijdig. Er zijn veel bedrijven te vinden in verschillende branches, waardoor een aantal bijzonder grote bedrijven. Dit maakt co-working in Arnhem nog interessanter voor de kleinere bedrijven, maar ook voor de grotere bedrijven die mensen op afstand willen laten werken, met de voordelen van deze werkomgeving.

Ook in Arnhem is goed te zien dat er steeds meer kleine bedrijven bijkomen, waarbij het volledige personeelsbestand kan bestaan uit één persoon. Hier zijn uiteraard uitzonderingen op, maar deze bevestigen doorgaans de regel.

Voor ondernemers die interesse hebben in duurzame energie en een wereld die meer groen is, is de Kleefse Waard bijzonder interessant. Akzo is hier ooit actief geweest, maar na het vertrek van dit bedrijf ongeveer 10 jaar geleden, zijn er nieuwe ondernemingen ingetrokken die zich bezighouden met een meer duurzame wereld.

Er komen dagelijks nieuwe ondernemingen bij die vanuit Arnhem gerund worden. Ben je op zoek naar een bepaald bedrijf, dan kun je in het overzicht zien welke bedrijven actief zijn in een bepaalde branche.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Arnhem is een bijzondere stad en trekt jaarlijks veel bezoekers. Dat heeft te maken met de gezellige winkelstad, de ligging aan de rivieren, maar ook met de geschiedenis die hier zo’n grote rol gespeeld heeft. Veel van de mensen die een dagje naar Arnhem komen, zullen moeten overnachten omdat zij niet dezelfde dag terug kunnen. Voor deze mensen is het goed om te weten dat er veel hotels te vinden zijn hier.

Het Van der Valk hotel in Arnhem zal voor de meeste mensen een veilige keuze zijn. De naam van de keten is bekend, het personeel is vriendelijk en het hotel heeft veel goede recensies gekregen van de gasten die hier een verblijf geboekt hebben. Er is een eigen parkeerplaats en voor een klein bedrag extra beschik je over een eigen bubbelbad op de kamer.

Wil je volledig in de watten gelegd worden na een dag co-working in Arnhem, dan kun je kiezen voor een wellness arrangement. Er is een restaurant, er wordt ’s morgens ontbijt geserveerd en er zijn kamers waar je als gast met een huisdier kunt verblijven. Handig wanneer je geen oppas hebt kunnen vinden dus.

Landgoed Groot Warnsborn is een beleving op zich. Hier vind je als gast niet alleen een hotel met de voorzieningen, je vindt er ook de best mogelijke service en uitgebreide mogelijkheden om bijvoorbeeld een high tea te houden. Het hotel ligt naast de Engelse terrastuinen en ligt tegelijkertijd op geringe afstand van het centrum van Arnhem. Het is een hotel met maar liefst vier sterren, wat wel betekent dat de prijzen wat hoger liggen dan gemiddeld. Daar krijg je als gast dan ook aanzienlijk meer mogelijkheden en service voor terug.

Hotel Molendal is de laatste de we naar voren halen in de lijst met hotels. Dit hotel heeft een schitterende uitstraling met geschiedenis, wat zorgt voor een uniek sfeer in en rond het hotel. De gasten genieten hier vooral van veel voordelen. Zo is de persoonlijke service van hoog niveau en ligt het hotel op kleine afstand van het station en het centrum van de stad.

Het hotel heeft drie sterren en daarmee liggen de prijzen gemiddeld rond de €100 per nacht. Er zijn ook vergaderkamers aanwezig voor de mensen die willen vergaderen of hier een tijdelijke locatie op willen zetten voor co-working in Arnhem. In het hotel vind je ook een bar en op de kamer is een minibar aanwezig.

Dit is uiteraard maar een kleine greep uit het grote aanbod in de stad. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om te overnachten in de buurt van het centrum, of een locatie in de buurt van het kantoor voor co-working in Arnhem. Het is verstandig om goed te kijken naar de ligging van het hotel en de wensen die je zelf hebt.

Wil je bijvoorbeeld met de auto komen, dan is het verstandig om te kijken naar een hotel met een eigen parkeerplaats. Wil je graag genieten van de natuur, dan is het handiger om vooral te kijken naar een hotel dat niet in het centrum gelegen is.