Introductie

Arnhem ligt in het oosten van Nederland in de provincie Gelderland. Met een inwonertal van 154,497 en een oppervlakte van 101,54 km² is het de derde grote stad (na Nijmegen en Apeldoorn) van de provincie. De stad is omgeven door water; het ligt aan de Nederrijn, iets ten westen van de vertakking van de IJssel en aan de Sint-Jansbeek. 

Arnhem behoort tot de stadsregio Arnhem-Nijmegen (met ruim 736.000 inwoners) en met een perfecte ligging, tussen de havens van Rotterdam en het Duitse Ruhrgebied, is de regio een belangrijk verkeersknooppunt en een van de economische kerngebieden van Nederland. Dit is vooral aantrekkelijk voor ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar een kantoor in deze regio.

De stad bestaat voor een derde uit groene openbare ruimtes. Arnhem beschikt maar liefst over 15 stadparken. Deze stadsparken waren tot het eind van de 19e eeuw landgoederen in privéeigendom, maar velen zijn daarna aan de gemeente verkocht. Park Sonsbeek en Huis Sonsbeek, Park en Kasteel Zypendaal en Park Presikhaaf zijn enkele voorbeelden, maar vooral de Hoge Veluwe en de Veluwezoom (het oudste nationale park van Nederland) zijn parken, die bekend zijn bij velen. Arnhem wordt door het vele groen ook wel ‘parkstad van Nederland’ genoemd.

Naast de nationale parken, heeft Arnhem nog meer te bieden, zoals wereldberoemde musea, karakteristieke architectuur, talloze winkels en recreatiemogelijkheden. Dit maakt de stad tot een populaire toeristische bestemming.

Arnhem staat vooral bekend om de belangrijke rol, die de stad speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In september 1944 vond hier de luchtlanding en de veldslag van de geallieerden plaats, als onderdeel van de Operatie Market Garden. In Arnhem zijn veel monumenten te zien, die aan deze tijd doen herinneren en er bevinden zich ook musea in de stad, die aan het oorlogsthema zijn gewijd.

Arnhem, als deel van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, bevindt zich in economisch opzicht in een gezond gebied. In de regio zijn alle elementen aanwezig, die voor deze gezonde economie hebben gezorgd. De bevolking groeit, het bedrijfsleven doet het goed, de inwoners hebben een hoog opleidingsniveau en de stad heeft een perfecte ligging. De regio blijft in de economie investeren en heeft de ambitie om in 2020 de best presterende regio te zijn buiten de Randstad.

Dit alles maakt Arnhem een aantrekkelijke vestigingsplek voor bedrijven en ondernemers om een kantoor in de regio te huren.

Geschiedenis

Het huidige Arnhem ligt aan de oevers van de Rijn, maar de stad is hier niet oorspronkelijk gebouwd. De stad is ontstaan langs de Sint-Jansbeek, een hoger gelegen deel van Arnhem. Hier werd een eerste nederzetting gebouwd waar zich de eerste bewoners vestigden.

In 1530 werd de Rijn verlegd, waardoor de nederzetting aan de rivier kwam te liggen.

Graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen, zorgde ervoor, dat de stad in 1233 stadsrechten kreeg. De stad werd in 1291 ommuurd.

Door de vestiging van het gerecht en de rekenkamer in de stad, was Arnhem al in 1543 een van de vier hoofdsteden van het hertogdom Gelre, het voormalige hertogdom in het oosten van Nederland. Het hertogdom omvatte de provincies Gelderland en Noord-Limburg (van het huidige Nederland) en strekte zich uit over een klein stukje Noordrijn.

Hoewel Karel V er in 1543 voor zorgt, dat het Hof van Gelre en Zutphen in Arnhem wordt gevestigd, krijgt de stad pas in de 19e eeuw (in 1817) de officiële status als hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Na de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) valt het hertogdom Gelre uiteen.

Arnhem maakt tijdens de tweede helft van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw een groei door. Maar aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd de stad, tijdens de verloren Slag om Arnhem, grotendeels verwoest. Ook vonden er door de Duitse bezetters plunderingen plaats in de stad.

Na deze verwoestingen en plunderingen werd in de jaren ’50 en ’60 weer begonnen aan heropbouw en uitbreiding van de stad. In de jaren ‘50 werd de bebouwing van de wijk Malburgen voortgezet en afgerond, waarna de wijken Presikhaaf, Vredenburg, Elderveld, Rijkerswoerd en Schuytgraaf werden gebouwd.

Infrastructuur

Arnhem is zeer centraal gelegen in het oosten van Nederland, vlakbij de grens met Duitsland en is hierdoor een knooppunt voor verkeer via spoor, weg en water. De regio beschikt over goede verbindingen via weg (A12, A50, A73, A15, A325), water (Nederrijn, Waal, IJssel) en spoor (Betuweroute, HSL Oost). Ook de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Düsseldorf bevinden zich dichtbij. Dit is zeer aantrekkelijk voor bedrijven of ondernemers die een kantoor in Arnhem willen huren.

De A12 verbindt de stad met het oosten en noorden van Nederland (en is tevens de belangrijkste verbinding met Duitsland). De A12 is ook de rechtstreekse verbinding met Utrecht. De A50 verbindt de stad met Eindhoven en vertakt daarna verder richting België. Alle wegen die naar Arnhem leiden, komen uit op de centrumring.

De stad beschikt ook over een goed werkend openbaar vervoerssysteem. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven, die een kantoor in een business center aan de rand van de stad huren en met openbaar vervoer willen reizen.

Arnhem de enige stad in Nederland, die nog over een netwerk van trolleybussen beschikt. De trolleybussen rijden door de hele stad en ook naar Velp en Oosterbeek. Naast trolleybussen rijden er ook vele bussen in en rondom de stad, die bij het NS-station Arnhem Centraal Station bij elkaar komen.

Het NS-station Arnhem Centraal Station bestaat al sinds 1845. Vanaf dit station vertrekken zowel nationale als internationale treinen en is hiermee het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in Oost Nederland en in het spoorwegverkeer met Duitsland.

De busdiensten binnen de stadregio Arnhem-Nijmegen worden verzorgd door de vervoersmaatschappijen Breng, Arriva en Syntus. Vanaf het NS-station Arnhem Centraal Station vertrekken ook veel internationale bussen van Europese aanbieders, zoals Eurolines, Flixbus en MeinFernbus. De lange afstandsbussen vervoeren passagiers naar tientallen steden binnen Europa.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Arnhem

Het huren van een kantoor of een ruimte in een business center is de ideale oplossing voor bedrijven en ondernemers, die van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service willen genieten.

In Arnhem beschikken wij over een ruim aanbod van representatieve kantoren voor elk budget.

Het huren van kantoor in een business center is niet alleen ideaal voor bedrijven, maar ook voor freelancers, eenmanszaken en ZZP’ers is het een perfecte oplossing. De kantoren binnen een business center zijn volledig gemeubileerd en van alle gemakken voorzien, zoals glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet en printfaciliteiten. Daarnaast is het mogelijk om voor het kantoor extra ondersteunende en facilitaire diensten in te huren, zoals secretariële ondersteuning, postverwerking en receptie.

Voor het huren van een kantoor in een businesscenter betaal je een vast bedrag per maand en omdat een business center met andere bedrijven en ondernemers wordt gedeeld, zijn de kosten lager dan het huren van een traditioneel kantoor.

Naast het huren van een kantoor, is het ook mogelijk om binnen een business center een afzonderlijke ruimte, een werkplek of een vergaderruimte te huren.

Onze kantoren in Arnhem bevinden zich op verschillende strategische locaties, zoals in het hart van de Arnhemse zakenwijk, vlakbij NS-station Arnhem Centraal Station, maar ook op bedrijventerreinen rondom Arnhem, zoals ’t Broek en IJsseloord zijn er mogelijkheden om een kantoor te huren.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze kantoren in Arnhem.  Hier is een gevarieerd aanbod te zien. Voor elk bedrijf, klein of groot, is een passende oplossing te vinden.

 

Winkels in Arnhem

Veel mensen komen naar Arnhem om te shoppen en te genieten van een bijzondere ervaring. De stad heeft een unieke combinatie van een historische binnenstad, natuur en gezellig winkelen en alles ligt op loopafstand van elkaar.

In het centrum van de stad zijn bekende winkelstraten te vinden, zoals de Ketelstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Rijnstraat, Koningsstraat, Bakkersstraat en de Jansstraat. Hier is het altijd gezellig druk. Overdag komen mensen hier vooral naartoe om te winkelen of om een terrasje te pakken, maar ook ’s avonds blijft het er gezellig door de vele horecagelegenheden die er zijn.

De Steenstraat is de bekendste winkelstraat van Arnhem. Deze straat ligt net buiten het centrum en heeft een geheel eigen karakter. Hier vind je speciaalzaken, maar ook grote bekende winkelketens.

Een bijzondere trekpleister voor winkelaars is de 7 straatjes. De 7 straatjes is een winkelgebied dat bestaat uit de Arke Noachstraat, Bentinckstraat, Eiland, Kerkstraat, Pastoorstraat, Wielakkerstraat en de Zwanenstraat. Hier vind je vintage, sieraden, de laatste mode, schoenen en nog veel meer bijzondere items.

Arnhem staat bekend als een echte als mode- en designstad. Het Modekwartier, gelegen in de wijk Klarendal is het middelpunt van mode, kunst en design. In dit gebied zijn alle winkels, studio’s en showrooms op het gebied van mode en design geconcentreerd. Het gebied strekt zich uit over een 1 kilometer en heeft ruim 50 winkels en 70 bedrijfsruimten.

In het Modekwartier is een gevarieerd aanbod van mode en design van zowel opkomende ontwerptalenten als van gevestigde namen te vinden. Ook de restaurants en de vele barretjes in het modekwartier zijn echte hotspots te noemen.

Koopkracht

Arnhem is onderverdeeld in drie stadsdelen: Arnhem Centrum, Arnhem Noord en Arnhem Zuid. Tot Arnhem Centrum wordt de oude binnenstad gerekend. Hier bevinden zich de Markt, de Weverstraat, de Rijnstraat, de Janssingel, het Stationsplein en de Utrechtsestraat. In 2017 komt er in de binnenstad een unieke nieuwe stadswoonbuurt bij: het Paradijs.

Arnhem Noord, waar zich ook het NS-station Arnhem Centraal Station en vele kantoren en business centers bevinden, ligt ten noorden van de rivier de Nederrijn. Arnhem Zuid bevindt zich ten zuiden van de rivier. In Arnhem Zuid bevinden zich o.a. het Gelredome en het NS-station, station Arnhem Zuid.

Arnhem heeft een mix van verschillende nationaliteiten en sociale bevolkingsgroepen. Ruim 30% van de bevolking heeft een migratieachtergrond.

Geschat wordt, dat Arnhem de komende jaren zal doorgroeien tot 168.000 inwoners in 2030. Met name het aantal oudere inwoners neemt de komende jaren toe. In de jongere leeftijdsgroepen blijft het aantal inwoners vrijwel constant. De groep volwassenen tussen 40 en 54 jaar neemt daarentegen steeds meer af.

In de wijken Schuytgraaf, Klingelbeek, Malburgen-West en Arnhemse Broek worden de laatste tijd veel nieuwe woningen gebouwd. Het zijn echte groeiwijken en zeer populair bij jongeren. Vooral de wijk Schuytgraaf is populair. Deze wijk is de laatste jaren bijna met de helft toegenomen. Ook in de wijken Klingelbeek, Malburgen-West en Arnhemse Broek wordt een bovengemiddelde groei van het aantal jongeren waargenomen.

Qua gemiddeld inkomen vinden we in de buurten Klarendal Noord (in de wijk Klarendal), Presikhaaf I (in de wijk Presikhaaf West) en Geitenkamp de laagste inkomens. De buurten met de hoogste inkomens zijn Sterrenberg (in de wijk Burgemeesterswijk/Hoogkamp) en Bakenberg (in de wijk Schaarsbergen).

Bij het maken van een keuze voor het huren van een kantoor in een business center kan het goed zijn om hier rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Voordat een keuze wordt gemaakt voor het huren van een kantoor of ruimte in een business center in Arnhem, is het belangrijk om te weten welke parkeergelegenheden de stad heeft.

In Arnhem zijn de parkeervoorzieningen goed geregeld. De stad beschikt maar liefst over 2300 parkeerplekken. Op de centrumring van de stad wordt de hoeveelheid beschikbare parkeerplekken op de borden Centrumring + P aangegeven. Ook is te zien in welke parkeergarages deze zich bevinden. De borden zijn eenvoudig te volgen naar de desbetreffende parkeerplekken. Vanaf alle parkeergarages en parkeerterreinen loop je in een paar minuten naar de binnenstad.

In het centrum van Arnhem betaal je voor parkeren op straat een redelijk tarief van € 1,75 en maximaal € 2,85 per uur (afhankelijk van de zone waarin de parkeerplaats zich bevindt). Op de diverse parkeerautomaten zijn de geldende tarieven terug te vinden.


Er bevinden zich zeven parkeergarages in het centrum van Arnhem. De parkeergarages Centraal, Broerenstraat en Q-Park Musis zijn gemeentelijke parkeergarages. De parkeergarages Prinsenhof, Rozet, Velperpoort en Velperplein worden door externen geëxploiteerd. De tarieven variëren tussen € 0,50 (tussen 18.00 en 6.00 uur) en € 2,46 per uur (tussen 06.00 en 18:00 uur). De tarieven van de parkeergarages zijn terug te vinden op de website van de gemeente Arnhem.

Op deze website vind je ook informatie over de verschillende abonnementsmogelijkheden voor parkeergarages.

Naast parkeergarages, beschikt Arnhem ook over een P+R transferium. Deze bevindt zich naast het Gelredome en is goed bereikbaar vanaf de A12, de A50 en de N325. Parkeren op het terrein van de P+R Gelredome is volledig gratis. Je betaalt alleen voor de aansluiting met het openbaar vervoer naar je plaats van bestemming.

Projecten en stadsontwikkeling

Arnhem was tijdens de 2e helft van de 19e eeuw de snelst groeiende stad van Nederland. In de 20e eeuw, vooral na de oorlog (na de verwoesting en plunderingen door de Duitse bezetter) is de stad nog verder uitgebreid en in jaren ‘80 zijn veel wijken opgeknapt en gerenoveerd.

Het Paradijs, de nieuwe buurt die in de binnenstad wordt gebouwd en de wijk Klarendal zijn hier goede voorbeelden van. In de jaren ’80 had de wijk Klarendal veel te maken met (drugs)overlast, wat leidde tot grote protesten onder de Arnhemse buurtbewoners. Nu staat de wijk vooral bekend als de plek waar jonge ontwerpers hun ateliers hebben.

Naast het renoveren en opknappen van wijken, wordt er ook hard gewerkt aan de bereikbaarheid van de stad. Na een ingrijpende verbouwing, werd in november 2015 het nieuwe NS-station Arnhem Centraal Station geopend.

Met deze uitbreiding heeft de gemeente ingespeeld op de verwachtte toename van passagiers. Het huidige station kan nu dagelijks meer dan honderdduizend trein- en busreizigers ontvangen.  

Meer informatie over huidige en toekomstige projecten in en rondom de stad is te vinden op de website van gemeente Arnhem.  

Economie en bedrijvigheid

De economische positie van de stadsregio Arnhem-Nijmegen is ten opzichte van de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw aanzienlijk verbeterd.

Tegenwoordig staat de stadsregio Arnhem-Nijmegen bekend om haar innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en creatief talent. De regio beschikt over een aantal hoog aangeschreven universiteiten en moderne ziekenhuizen, maar ook topdesigners hebben zich in de regio gevestigd.

De hoogopgeleide beroepsbevolking, de goed ontwikkelde infrastructuur en de aanwezigheid van innovatie en kennis vormt een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van de regio en is daardoor een aantrekkelijke plek voor nationale en internationale bedrijven om zich te vestigen en een kantoor in een business center te huren.

De regio excelleert maar liefst in 6 economische sectoren: energie- en milieutechnologie (EMT), mode en vormgeving, gezondheidszorg en technologie, semi-conductors, toerisme en logistiek. In deze sectoren wordt door het bedrijfsleven en kennisinstellingen intensief samengewerkt aan innovatie en ontwikkeling. Twee sectoren worden hieronder nader uitgelicht:

De sector transport en logistiek is in de regio Arnhem-Nijmegen van groot belang en zeer internationaal georiënteerd. Dit wordt veroorzaakt door de strategische ligging van de regio (tussen de Randstad en het Duitse Ruhrgebied). Dat de sector belangrijk is, is ook goed te zien aan de concentratie bedrijventerreinen en logistieke parken die in de regio aan de snelwegen A12 en A15 ligt. Omdat de regio een verdere groei van vervoerstromen verwacht, wordt er ook meer geïnvesteerd in de logistieke voorzieningen. De sector transport en logistiek genereert ook veel werkgelegenheid in de regio.

Een andere noemenswaardige sector in de regio is de sector gezondheidszorg en technologie. Deze sector zorgt voor maar liefst 50.000 arbeidsplaatsen in de stadsregio Arnhem-Nijmegen en is daarmee een onmisbare schakel in de kenniseconomie van de regio.

De expertise van deze sector staat internationaal hoog aangeschreven. Binnen de sector wordt intensief samengewerkt door diverse toonaangevende kennisinstellingen uit de regio, zoals de Radboud Universiteit, Radboud UMC, Universiteit Twente (o.a. MIRA-instituut voor biomedische technologie en technische geneeskunde, MESA+ instituut voor nanotechnologie en CTIT instituut voor telematica en ICT-onderzoek), St. Maartenskliniek, Siza Dorp Groep en Roessingh, NOC/NSF Papendal (beweging) en Universiteit Wageningen (microbiologie en gezonde voeding).

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Voor relaties van bedrijven, die een kantoor of een ruimte huren in een business center in Arnhem en een plek nodig hebben voor een overnachting, biedt de stad voldoende mogelijkheden. Er is een groot en gevarieerd aanbod van hotels en andere accommodaties in de stad.

Veel hotels liggen in het centrum, maar er is ook genoeg aanbod in omliggende gebieden, zoals Oosterbeek, Beekbergen, Duiven en Doorwerth.

Hier volgt een kleine selectie van hotels en accommodaties in en rondom Arnhem:

 

Landgoed Groot Warnsborn 

Bakenbergseweg 277

5 sterren

Best Western Plus Hotel Haarhuis 

Stationsplein 1

4 sterren      

Hotel Papendal

Papendallaan 3

4 sterren

NH Arnhem Rijnhotel 

Onderlangs 10

4 sterren

DroomPark Hooge Veluwe Suites 

Koningsweg 14

4 sterren

Holiday Inn Express Arnhem 

Nieuwe Oeverstraat 50

3 sterren

Design Hotel Modez 

Elly Lamakerplantsoen 4

3 sterren

Postillion Hotel Arnhem 

Europaweg 25

3 sterren

Hotel Trix 

Schelmseweg 1a

3 sterren

B&B Townhouse10

Coehoornstraat 4

Hotel Molendal 

Cronjestraat 15

3 sterren

Hotel Old Dutch 

Stationsplein 8

3 sterren

De Short Stay Arnhem

Doelenstraat 6 1-2

Appartement voor kort en langer verblijf.

 

In de buurt van Arnhem:

Hotel Duiven bij Arnhem  (8 km van Arnhem) 

Impuls 2, Duiven

4 sterren

Fletcher Hotel Restaurant Doorwerth  (9 km Van Arnhem)

Kabeljauwallee 35, Doorwerth

4 sterren

Hotel Spelderholt

Spelderholt 9, Beekbergen

Hotel De Bilderberg  (6,4 km van Arnhem)

Utrechtseweg 261, Oosterbeek

4 sterren