Introductie

Arnhem is de hoofdstad van Gelderland, maar dat is niet de reden waarom de stad wereldberoemd is. Dat heeft te maken met de geschiedenis en met name Operation Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stad heeft zelf meer dan 150.000 inwoners, maar dit getal valt direct weg wanneer er gekeken wordt naar de bijna 750.000 inwoners die in de stadsregio Arnhem-Nijmegen wonen.

Deze twee steden vormen samen het kloppend hart van Gelderland, zeker wanneer er gekeken wordt naar de bedrijven in de regio. Een vergaderruimte in Arnhem is daarom voor veel bedrijven een logische keuze.

De stad Arnhem speelt echter al veel langer een grote rol in Nederland. Dit heeft vooral te maken met de ligging, Arnhem ligt namelijk op beide oevers van de Rijn, maar ligt tevens aan de IJssel en de Sint-Jansbeek. Dit heeft ervoor gezorgd dat de stad al vroeg een grote rol kon gaan spelen bij de handel.

Het gedeelte ten zuiden van de Rijn is overigens pas echt hard gaan groeien na de Tweede Wereldoorlog. Net als in veel andere steden in Nederland is in de periode na 1950 veel geïnvesteerd in uitbreiding op grote schaal om te zorgen voor meer mogelijkheden tot huisvesting.

Wanneer er gekeken wordt naar de oppervlakte, dan scoort Arnhem net even iets minder punten dan veel van de andere steden in Nederland. Het beslaat iets meer dan 100 vierkante kilometer, waarvan 3,5 vierkante kilometer water is.

De ligging van de stad is wel weer bijzonder aantrekkelijk. Arnhem is namelijk goed bereikbaar via de snelweg en heeft daarnaast ook veel groenvoorzieningen binnen en vlak buiten de stad. Daar komt nog eens bij dat de gemeente de kwaliteit van de leefomgeving hoog in het vaandel heeft staan, waardoor Arnhem ook een gezellige stad is.

Geschiedenis

Dat Arnhem tegenwoordig een stad aan de Rijn is, is voornamelijk te danken aan de Arnhemmers zelf. De oorspronkelijke bewoners vestigden zich op de hoger gelegen delen aan de Sint-Jansbeek en de stad werd van water voorzien door de verschillende beekjes.

Rond het jaar 1500 werd de Rijn verlegd, waardoor Arnhem ineens aan de Rijn kwam te liggen. Op dat moment had de stad overiges al een kleine 300 jaar stadsrechten. Vanaf 1817 mag Arnhem zich ook de hoofdstad van de provincie Gelderland noemen.

De grotere geschiedenis, oftewel de geschiedenis waardoor Arnhem internationaal op de kaart is komen te staan, die vinden we uiteraard in de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Slag om Arnhem zijn grote delen van de stad vernietigd door de bombardementen die uitgevoerd werden door de Duitsers en de Geallieerden.

A Bridge Too Far is de film die het verhaal vertelt over deze bombardementen en vernietigingen, al is hier ook meer informatie over te vinden in de musea in Arnhem. In 1944 lieten de Duitsers de stad ontruimen, waarbij het grootste gedeelte van alle waardevolle bezittingen meegenomen werd.

Na de Tweede Wereldoorlog is er veel werk gestoken in de wederopbouw van Arnhem. Nieuwe woningen werden gebouwd en een flink aantal van de beschadigde gebouwen werd gerestaureerd. Na 1980 zou de stad nog eenmaal een flinke investering doen waarbij veel nieuwe huizen en kantoren gebouwd werden, wat het nu mogelijk maakt om een vergaderruimte in Arnhem te vinden. 

Infrastructuur

Arnhem ligt centraal in de provincie Gelderland en heeft verbindingen met veel andere grote steden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het een ware hub geworden is en dankzij de vele knooppunten is Arnhem bijzonder goed bereikbaar. Dit kan onder andere via de vele snelwegen en autowegen, want de stad is aangesloten op de A12, A15, A50, A325, A348, N224, N225, N310, N325 en de N784.

Vanaf deze wegen kan de ring rond het centrum van Arnhem bereikt worden, wat een eenrichtingsweg is met een lengte van iets meer dan drie kilometer. Daarmee heeft Arnhem de kortste rondweg als Nederlandse stad en dat is best bijzonder. Langs de rondweg liggen veel verschillende parkeerplaatsen en parkeergarages.

Arnhem is ook goed bereikbaar met de trein en het is gemakkelijk om met de trein vanuit Arnhem naar andere steden te komen, of naar Schiphol. Ook dat is een goede reden om op zoek te gaan naar een vergaderruimte in Arnhem. Binnen de kortste keren ben je in Frankfurt (Duitsland), Nijmegen, Deventer, Zwolle, Tiel of één van de andere steden die gemakkelijk bereikt kan worden.

Overigens is de rest van het openbaar vervoer in Arnhem ook lovenswaardig. Zo heeft Arnhem het grootste trolleybusnetwerk van Nederland. Trams rijden hier helaas niet meer, deze zijn verdwenen tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn vervangen door de trolleybus.

Naast deze opties heeft Arnhem vervoer over het water en is er een eigen luchthaven, Deelen. Luchthaven Terlet is uitsluitend bedoeld voor zweefvliegtuigen. Arnhem is ook het vertrekpunt van veel internationaal busverkeer, onder andere in de richting van Spanje.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten in Arnhem

Voor de meeste ondernemers is de locatie één van de belangrijkste speerpunten voor het uit kunnen breiden van hun onderneming. We zijn allemaal goed verbonden met het internet, maar het wordt net even iets makkelijker wanneer je tijdens een gesprek iemand in de ogen kunt kijken. Een vergaderruimte in Arnhem is daarom populair bij de grotere ondernemers tegenwoordig.

Arnhem en Nijmegen vormen het hart van het bedrijfsleven in de Randstad, maar zijn tegelijkertijd ook goed aangesloten op andere steden, waaronder steden in Duitsland. Dat maakt het makkelijker om een bedrijf sneller te laten groeien, want je kunt altijd mensen langs laten komen bij je vergaderruimte in Arnhem, en je bent binnen de kortste keren bij het kantoor van andere ondernemers.

Daarnaast is het goed om te weten dat er veel groenvoorzieningen zijn en dat de stad veel eetgelegenheden heeft, zodat je altijd een snelle lunch kunt plannen.

Winkelen in Arnhem

Je kunt niet winkelen in Arnhem zonder een Arnhems meisje te hebben geprobeerd. Dit hardgebakken koekje van bladerdeeg bestrooid met suiker is zelfs in het boek van Roald Dahl en staat op het menu van het Hilton hotel in Groot-Brittannië!

Dit past natuurlijk het beste bij een kopje koffie of een borrel en daarvoor ben je op de Rijnkade en de Korenmarkt op het goede adres. Genieten van een drankje tussen de historische gebouwen, of met de Rijn op de achtergrond, het heeft net even iets meer charme dan ergens binnen te moeten gaan zitten.

Winkelen kan overigens helemaal prima in Arnhem met de vele winkelstraten en de talloze winkels die hier te vinden zijn. De Rijnstraat, Ketelstraat, Weverstraat en Bakkerstraat zijn de meest bekende winkelstraten en zijn onderling op elkaar aangesloten door kleinere straten waar je ook winkels kunt vinden. Wil je exclusiever winkelen om echte luxeproducten te scoren, dan begin je het beste te winkelen aan de singels, waar je de vele fonteinen vindt. Hier vind je namelijk de winkels met een hogere standaard en vaak dus ook hogere prijzen.

Op zoek naar een vergaderruimte in Arnhem? Deze vind je verspreid door heel de stad terug. Dit beslaat het hele gebied van de IJsselburcht Weldam tot de Meander IJsseloord en de vele kantoorpanden die je aan de singels vindt. In tegenstelling tot andere steden is hier niet een kantorencomplex dat echt het beginpunt is van de zoektocht, de bedrijvigheid is hier duidelijk wat meer door de stad verspreid.

Koopkracht

Gelderland staat niet bekend om de mensen met hoge inkomens en die situatie is niet heel anders wanneer er gekeken wordt naar een stad als deze. Gemiddeld is het jaarlijks besteedbaar inkomen per Nederlander €23.500.

In Arnhem ligt dit gemiddelde op €21.200 en dat is ongeveer 10% minder dat het gemiddelde in Nederland als geheel. Wanneer er gekeken wordt naar de hoogste inkomens, wordt het beeld niet veel beter. Slechts 7,7% van de Arnhemmers hoort bij de rijkste 10% van Nederland.

Dit is niet echt opvallend te noemen. Het is namelijk bekend dat de mensen in de Randstad de hoogste inkomens hebben en dat andere gebieden wat achterlopen op deze cijfers. Aangezien de Randstad het gemiddelde flink omhoog trekt, zorgt dit ervoor dat gebieden als Gelderland achter blijven lopen op het gemiddelde.

In het geval van Arnhem is hier wel iets tegenin te brengen. Het gemiddeld besteedbaar inkomen per persoon is lager dan gemiddeld, maar met ruim 700.000 inwoners in de omgeving van Nijmegen-Arnhem is de absolute koopkracht nog steeds relatief hoog.

Parkeergelegenheden

Het is gemakkelijk om met de auto naar Arnhem te komen, een vergaderruimte in Arnhem is vaak goed bereikbaar via de vele snelwegen en autowegen die naar de stad leiden. Parkeren in Arnhem is vaak ook geen groot probleem, er zijn namelijk meer dan 2000 parkeerplaatsen en dat zorgt ervoor dat je vaak de auto gemakkelijk kwijt kunt.

Het is echter al snel goedkoper om een parkeergarage te kiezen. In het centrum betaal je al snel €3 per uur voor een parkeerplaats, buiten het centrum liggen de prijzen onder €2 per uur.

Er zijn verschillende parkeergarages waar de auto geparkeerd kan worden. Deze zijn gemakkelijk te vinden door de borden te volgen. In Arnhem moet er op alle dagen betaald worden om te kunnen parkeren en ook tijdens de feestdagen gelden vaak de normale tarieven.

Een goed alternatief is het Gelredome. Hier kan gratis geparkeerd worden, met uitzondering van de dagen waarop evenementen in het stadion zijn. Het transferium Gelredome is goed bereikbaar en vanaf daar is het gemakkelijk om naar het centrum te komen, of een vergaderruimte in Arnhem.

Projecten en stadsontwikkeling

Arnhem besteedt veel zorg en aandacht aan het creëren van nieuw aanbod op de woningmarkt. Vanaf 1980 is hier nieuwe aandacht voor gekozen en sinds 2010 zijn de plannen verder uitgebreid. Er zijn veel nieuwe huizen en appartementen gebouwd, maar de gemeente is hier nog lang niet klaar mee.

Ook voor de aankomende jaren staan veel plannen op de kalender waarbij meer dan 500 huizen gebouwd zullen worden. Zo is Eimers Eiland een bekend voorbeeld, hier moeten in totaal 32 koopwoningen geplaatst worden, maar ook Groothuis Arnhem is een voorbeeld waar veel over geschreven is.

Het Nieuwe Kadekwartier aan de Rijnkade is wellicht één van de meest spannende projecten waaraan te zien is wat de doelstellingen zijn. De gemeente Arnhem heeft hier lange tijd aan gewerkt om de voorbereidingen op gang te krijgen en op dit moment wordt er gebouwd aan compleet nieuwe woonwijken waar in totaal 170 koopwoningen moeten komen en 220 huurwoningen. Dit is een flinke uitbreiding van het woningaanbod, maar zorgt ook voor meer plek voor bedrijven.

Een vergaderruimte in Arnhem is hier zeker te vinden op termijn, net als veel locaties om een winkel te beginnen. Dit stadsdeel wordt op de meest moderne manier vormgegeven. Dat betekent dat er veel groen aanwezig is en veel ruime parkeerplaatsen zullen zijn voor de bewoners. De nadruk zal op energiezuinig liggen bij de aanbouw van de woningen, zodat er goedkoop gewoond kan worden. De afstand tot het centrum van de stad is klein en in totaal moeten hier 800 woningen komen.

Op het gebied van bedrijfspanden zijn ook veel ontwikkelingen, maar deze vallen vaak binnen de grotere projecten, zoals het Nieuwe Kaderkwartier dat hierboven genoemd wordt.

Economie en bedrijvigheid

Arnhem staat bekend om de vele bedrijven die er te vinden zijn, net als het nabijgelegen Nijmegen. Deze twee steden worden regelmatig het kloppend hart van Gelderland genoemd en het is dan ook niet meer dan logisch dat de bedrijven zich vestigen in deze steden, zoals in een vergaderruimte in Arnhem. De bedrijven die in Arnhem gevestigd zijn, hebben zeer uiteenlopende werkzaamheden.

Zo zijn er veel bedrijven die zich bezighouden in de horecasector, maar daarnaast vind je hier ook de dakdekkers, timmermannen en ICT-bedrijven die ook in de rest van Nederland te vinden zijn. De bedrijven zijn over de stad verspreid, er zijn weinig echte centra waarin veel bedrijven te vinden zijn, op de kantoorpanden na.

Net als in andere Nederlandse steden zijn er veel kleinere bedrijven in Arnhem die zich bezighouden in de dienstensector. Hieronder valt ook SalesWizard BV, een bedrijf dat zich bezighoudt met SEO en dat in de top 100 meest vernieuwende ondernemers van 2016 kwam te staan. In deze lijst vinden we nog twee bedrijven uit Arnhem.

De eerste is HyGear, een bedrijf dat zich volledig richt op duurzame energie op kleine en grotere schaal. Het laatste bedrijf uit de lijst is ABT. Dit bedrijf heeft een unieke inslag, het richt zich namelijk uitsluitend op een nieuwe versterkingsmethode voor balkons en galerijen. Ook ABT heeft een vergaderruimte in Arnhem.

Het toenemend aantal inwoners van Arnhem en omgeving en de rol van Arnhem als kloppend bedrijfshart van Gelderland zal ervoor zorgen dat het aantal ondernemers en ondernemingen in de komende jaren alleen maar toe zal blijven nemen. De ligging, de stad en de infrastructuur zullen ervoor zorgen dat Arnhem ook in de toekomst interessant zal zijn voor de meeste ondernemers.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

De stad is aantrekkelijk voor ondernemers en voor dagjesmensen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een uitgebreide dienstverlening in de stad aanwezig is en dat is goed te zien aan het aantal hotels dat hier te vinden is. Om je op weg te helpen in de richting van een geslaagde overnachting, staan hieronder een aantal mogelijkheden op een rijtje.

Het NH Arnhem Rijnhotel is een hotel waarbij je direct kunt zien waarom het zo populair is. Het is namelijk direct aan de Rijn gelegen en heeft goede waarderingen van de gasten. Het hotel ligt op 3 kilometer afstand van het Gelredome en ligt op korte afstand van de A325 waardoor het goed bereikbaar is.

De gasten hebben hier een eigen badkamer op de kamer, gratis internet en uiteraard is het hotel voorzien van een eigen restaurant en bar. Zin in een uitstapje wanneer je in Arnhem bent? De Hoge Veluwe ligt op minder dan 10 kilometer van het hotel en ook dierentuin Burgers’ Zoo is binnen 10 minuten te bereiken vanaf de deur van het hotel.

Voor de mensen die helemaal in de watten gelegd willen worden, is Hotel Papendal een zekere aanrader. Dit hotel ligt op geringe afstand van het centrum van Arnhem, maar de echte voordelen liggen in de faciliteiten van hotel. Er is namelijk een eigen wellnesscenter en heeft een eigen sportaccommodatie. Dit heeft grote voordelen voor mensen die overdag naar een vergaderruimte in Arnhem moeten, maar die ’s avonds even lekker willen ontspannen.

Het hotel heeft een eigen restaurant en uiteraard staat ‘s morgens het ontbijt klaar voor de gasten die op die manier goed aan de dag kunnen beginnen. Nog even ontspannen voor het werk begint, dan kun je de 18 holes op de golfbaan uittesten. Dit hotel is overigens vooral populair onder de mensen die graag in alle rust willen vergaderen en die dit compleet geregeld willen hebben.

Het laatste hotel dat we de revue willen laten passeren, is het Hotel Arnhem Centraal. Het ligt op geringe afstand van het treinstation en is daarmee ideaal voor de mensen die niet met de auto naar de stad willen komen. Het hotel ligt op 500 meter van het hart van Arnhem, de Korenmarkt, en het strand ligt op slechts 9 minuten loopafstand vanaf het hotel.

Het heeft een volledig eigen steakhouse en ’s morgens wordt er ontbijt voor de gasten bereid. Voor de rokers is er een rokerslounge en wil je direct de beste mogelijkheden hebben voor mogelijke evenementen, dan is dit hotel helemaal een goede keuze. Vanaf het hotel rijdt namelijk een pendelbus naar het Gelredome, dat op slechts 3 kilometer afstand ligt.