Introductie

Breda, ook wel de Parel van het Zuiden genoemd, is een historische stad gelegen in een mooie, bosrijke omgeving. Het is de voornaamste stad van de provincie Noord-Brabant. Met een inwonertal van 181.000 behoort Breda tot 10 grootste gemeentes van Nederland. Breda is een populaire toeristische bestemming voor zowel nationale als internationale bezoekers. Veel toeristen komen naar de stad om te winkelen en voor de gezelligheid. De stad heeft naast talloze winkels ook een divers aanbod aan musea, cultuur en uitgaansgelegenheden.

Breda heeft een mooie oude stadskern en een mix van historische gebouwen en hoogstaande architectuur, die vloeiend in elkaar overgaan. Het is een moderne stad, die een geheel eigen sfeer heeft, maar vooral gezelligheid uitstraalt. Door de strategische ligging (tussen de Randstad en de Vlaamse Ruit in België) en de goede bereikbaarheid (de stad ligt aan de A16, de A27 en de A58 en beschikt over uitstekende treinverbindingen) is Breda een aantrekkelijke stad voor bedrijven om zich hier te vestigen.

Steeds meer grote internationale bedrijven kiezen ervoor om hun hoofdkantoor voor de Benelux in Breda te vestigen. Dat Breda populair is bij grote multinationals, blijkt wel uit het aantal bedrijven dat zich al in Breda hebben gevestigd, zoals bijvoorbeeld Texaco, Ritchie Brothers, Opel, Scania, GE Capital en recentelijk nog Forever 21 en Nickelson. Breda is niet alleen aantrekkelijk voor bedrijven om zich hier te vestigen, de stad is ook populair bij studenten. Breda telt bijna 22.000 studenten in het hoger en -beroepsonderwijs, waardoor het met recht een onderwijs- en studentenstad genoemd mag worden. De stad is zelfs 2 x uitgeroepen als onderwijsstad van het jaar.

Breda is een aantrekkelijke stad voor bedrijven om een kantoor of een vergaderruimte in een business center te huren. Vanuit een business center in Breda bevind je je op een prima locatie, waardoor je kunt genieten van de voordelen die de stad te bieden heeft.

Geschiedenis

Breda kent een lange en veelbewogen geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. Er heeft een ingrijpende aantal gebeurtenissen plaatsgevonden, die tegenwoordig nog goed zichtbaar zijn in de stad. De stad Breda ontleent haar naam door riviertjes de Mark en de Aa. Op de plek waar deze riviertjes samenkwamen, werd in de 12e eeuw door boeren en handelaren een eerste nederzetting gebouwd, die later uitgroeide tot het hedendaagse Breda. In 1252 verwerft Breda stadsrechten, waarna het zich verder ontwikkelt als handelsstad.

Breda wordt in 1350 door de hertog van Brabant verkocht aan Jan van Polanen II, een Hollandse Edelman. Om de stad te kunnen verdedigen werd de bestaande burcht versterkt met een gracht en aan het begin van de 14e eeuw wordt de stad ommuurd.

Door de geboorte van Johanna van Polanen (de kleindochter van Jan van Polanen II), stierf de mannelijke lijn van de Polanen uit. De Nassauperiode breekt aan als de Duitse Edelman, Engelbrecht I van Nassau, als eerste Nassau voet op Nederlandse bodem zet. Er volgt een huwelijk tussen Engelbrecht I en Johanna van Polanen in 1403 waardoor Breda een Nassaustad wordt.

Breda beleeft in de jaren 1500-1540 haar Gouden Eeuw. Deze toenemende welvaart werd niet alleen veroorzaakt door de aanwezigheid van het hof van de Nassaus; de stad had ook een overslagfunctie en had een bloeiende lakenhandel. Daarnaast was Breda in die tijd ook een belangrijke bedevaartplaats en werd het door honderdduizenden pelgrims bezocht.

In de periode van de Tachtigjarige oorlog (1568 – 1648) breekt er een roerige tijd aan, die van grote invloed is op de ontwikkelingen van de stad. Er vinden veel wisselingen van eigenaar plaats en de welvaart van de stad gaat snel achteruit. De stad heeft lange tijd nodig gehad om weer op te bloeien.

Pas in de tweede helft van de 19e eeuw breekt er een nieuwe bloedperiode aan. In 1864 wordt een station gebouwd en er worden spoor- en tramaansluitingen aangelegd. Hiermee werd een eerste stap gezet naar Breda als spoorwegknooppunt. Na de Tweede Wereldoorlog volgt verdere uitbreiding van de stad.

Midden 20e eeuw wordt gestart met ingrijpende veranderingen, er werd een ring om de binnenstad aangelegd en vele gebouwen in de binnenstad en oude fabrieken werden gesloopt.

Infrastructuur

Breda heeft een centrale ligging tussen de economische zwaartepunten de Randstad, de Vlaamse Ruit en het Duitse Ruhrgebied. Door de aansluitingen op het Europees netwerk van rail- en wegverbindingen vervult Breda een steeds grotere rol als zuidelijk verkeersknooppunt van Nederland. Via het omliggende snelwegennetwerk is de stad met de auto zeer goed bereikbaar vanuit diverse richtingen. Dit een groot voordeel voor bedrijven die een business center aan de rand van de stad huren.

Breda ligt aan de A16 (rechtstreekse verbinding met Rotterdam) en aan de A27, die de verbinding met Utrecht maakt (en verder met Amsterdam via de A2 en met Schiphol via A2/A4). De A58 verbindt Breda met Roosendaal, Etten-Leur en Zeeland. Via de A59 kan Zeeland ook worden bereikt. Via de grensovergang Hazeldonk is België ook snel bereikbaar.

Wegens de enorme toename van treinpassagiers is er hard gewerkt aan de uitbreiding van het NS-station Breda Centraal Station (het nieuwe station werd op 8 september 2016) officieel geopend. In 2011 werd de aansluiting op de HSL Zuid gerealiseerd en kreeg Breda een snellere verbinding met Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Schiphol kan per trein in slechts 52 minuten worden bereikt. Vanaf 2016 wordt Breda verder aangesloten op het internationale netwerk.

Het openbaar vervoer is in Breda ook goed georganiseerd. Het openbaar vervoer binnen de stad en de regio worden verzorgd door vervoerders Veolia en Arriva. Alle bussen vertrekken vanaf Breda Centraal Station. Van hieruit zijn er ook directe busverbindingen met Antwerpen en Utrecht.

Ten westen van Breda bevindt zich de luchthaven Breda International Airport. Vanaf dit kleine vliegveld vertrekken voornamelijk zakenvluchten, maar het wordt ook gebruikt voor lesactiviteiten.

Kantoor- en winkelwezen

Bedrijven

Voor bedrijven en ondernemers, die alle voordelen van een kantoor willen combineren met het gemak van thuiswerken, is een business center de perfecte oplossing. Business centers bieden representatieve en compleet ingerichte kantoorruimtes, werkplekken en vergaderruimtes voor een vast bedrag per maand.

De ruimtes binnen een business center zijn te huur voor verschillende periodes. Hierbij zijn flexibele mogelijkheden; het is mogelijk om een ruimte in een businesscenter per uur of per dag te huren, maar er zijn ook permanente oplossingen.

Omdat business centers worden gedeeld met andere bedrijven en ondernemers zijn de maandelijkse vaste lasten relatief laag in vergelijking met een traditioneel kantoor. Binnen een business center is het niet alleen mogelijk om een kantoor te huren, maar is het is ook mogelijk een afzonderlijke ruimte, werkplekken of vergaderruimtes (met video conference) te huren.

Een business center biedt ondernemers en bedrijven, die geen vast kantoor nodig hebben, volledige kantooroplossingen (ook voor ZZP’ers, freelancers en eenmanszaken). De ruimtes binnen een business center zijn volledig gemeubileerd en van alle gemakken voorzien, waardoor er over de inrichting niet meer hoeft worden nagedacht. Er kan worden gekozen voor aanvullende diensten zoals telefoonservice, postservice, spreekkamers en flexibele werkplekken en allerlei andere moderne faciliteiten, waaronder hoogwaardige geïnstalleerde communicatieapparatuur.

Het huren van een business center biedt ondernemers de mogelijkheid zelf de kantooroplossing voor hun bedrijf te kiezen. Iedere maand kan een gekozen pakket (met ondersteunende diensten en faciliteiten) naar behoefte worden aangepast.

Breda biedt een groot aantal business centers op verschillende locaties in de stad waar u uw bedrijf professioneel kunt presenteren. Zo zijn er een aantal gelegen in het centrum van Breda, maar er zijn ook business centers te vinden op de grotere kantoorlocaties aan de rand van de stad. Een andere geschikte locatie voor het huren van een business center is in een van de zakendistricten (met goede transportverbindingen en uitvalswegen naar de grote steden als Rotterdam en Antwerpen).

Bekijk ons volledige aanbod van beschikbare business centers in Breda.

 

Winkels

De stad Breda staat bekend als gezellige, sfeervolle stad waar veel mensen naartoe komen om een weekend door te brengen of te winkelen. Niet alleen in het historische stadshart kun je goed winkelen, maar ook net buiten de binnenstad bevinden zich leuke winkelstraten.

De winkels zijn doorgaans 6 dagen per week geopend en elke eerste zondag van de maand is het koopzondag in Breda. Op donderdag is het koopavond in het centrum van de stad. In de binnenstad zijn meer dan 500 winkels te vinden, waar naar hartenlust geshopt kan worden. Er is een gevarieerd aanbod van winkels te vinden, van grote winkelketens tot aan leuke boetiekjes en winkeltjes met een veelzijdig aanbod van kleding, accessoires en schoenen.

De grotendeels autovrije binnenstad heeft een aantal hoofdwinkelstraten, die met elkaar zijn verbonden: de Karrestraat, de Eindstraat, de Torenstraat en de Lange Brugstraat. Hier vind je grote winkelketens, maar ook kleine winkeltjes en speciaalzaken. Andere leuke, unieke winkeltjes zijn te vinden in de winkelstraten de Korte Brugstraat, de Veemarktstraat en de Halstraat. Vooral in de Veemarktstraat bevinden zich bijzondere hippe winkels.

In de Nieuw Ginnekenstraat en de Wilhelminastraat zijn de wat meer exclusievere, luxere winkels te vinden. In de Ginnekenstraat bevinden zich ook veel antiekwinkels. De Wilhelminastraat wordt ook wel de P.C. Hoofstraat van Breda genoemd.

In de binnenstad bevinden zich ook twee grote winkelcentra, De Barones en het ’t Sas, waar veel exclusieve zaken zijn. ’t Sas ligt dichtbij de Grote Kerk, midden in het centrum van Breda en kan via zowel de Lange Brugstraat, de Havermarkt als de Torenstraat betreden worden.

Koopkracht

Breda heeft een combinatie van verschillende buurten. Muizenberg en Kesteren (Breda Noordwest) zijn buurten waar vooral veel kinderen wonen en Schorsmolen is een buurt waar veel alleenstaanden wonen. In Fellenoord (Breda Centrum) bevinden zich de huishoudens met de laagste inkomens. De wijken met de hoogste inkomens zijn Breda Zuid (Haagpoort, Boeimeer, Ruitersbos, Blauwe Kei, Ginneken, IJpelaar, Mastbos, Overakker), Bavel en Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek.

De stad doet het over het algemeen goed op winkelgebied en beschikt over veel oppervlakte aan winkelmetrage. Opvallend is wel, dat bijna 30% van de winkelomzet afkomstig is van winkelaars die buiten de gemeente wonen. Breda heeft veel jongvolwassen inwoners (in de leeftijdscategorie 25-34 jaar). Dit wordt vooral veroorzaakt door de aanwezigheid van de hogescholen en universiteiten in de stad.

In vergelijking met andere gemeenten kent de stad relatief ook veel startende ondernemers. De aanwezigheid van de hoeveelheid starters en jongvolwassenen dragen bij aan het autonome groeipotentieel van de stad. Starters zorgen niet alleen voor werkgelegenheid maar zorgen ook voor dynamiek en innovatie in de stad en als stimulans voor het bestaande bedrijfsleven. Bij het kiezen van een business center kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Als je een business center wilt huren in Breda, is het handig om te weten welke parkeermogelijkheden er zijn. Naast de mogelijkheid om op straat te parkeren, beschikt de stad ook over een aantal parkeergarages.

Overal in de binnenstad geldt betaald parkeren op straat tussen maandag tot en met zaterdag tussen 09.00 tot 22.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur Parkeren in het centrum (binnen de singel) kost € 2,10 per uur. Buiten de singel geldt een tarief van € 1,30 per uur. De tarieven staan op elke parkeerautomaat vermeld. In Breda wordt ook kenteken parkeren gehanteerd. Hierbij dient het kenteken te worden ingevoerd in de betaalautomaat.

Na sluitingstijd van de winkels kan in een aantal straten gratis geparkeerd worden, zoals in de Boschstraat, Nieuwe Haagdijk, Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat, Ginnekenweg, Van Coothplein, Ginnekenmarkt, Wilhelminastraat en de Viandenlaan.

Op loopafstand van het centrum bevinden zich 4 gemeentelijke parkeerterreinen. Hier gelden tarieven tussen de € 1,30 per uur tot € 14 per dag. Het is mogelijk om een parkeerabonnement of een woon-werkparkeervergunning aan te vragen. Meer informatie over abonnementen en vergunningen is te vinden op de website van de gemeente Breda.

Breda beschikt ook over een 5-tal gemeentelijke parkeergarages, die zich op loopafstand van het winkelhart bevinden. De prijzen variëren tussen € 0,50 per 15 minuten tot € 10,00 tot maximaal € 14,00 per dag. Voor parkeergarages biedt de gemeente Breda ook abonnementsmogelijkheden.

Naast gemeentelijke parkeergarages zijn er ook garages die door particulieren worden geëxploiteerd. Er zijn in Breda verschillende manieren om te betalen voor parkeren: pinnen, contant geld, abonnement en via mobiel. Meer informatie over parkeren in Breda is de vinden op de website van de gemeente.

Projecten en stadsontwikkeling

In Breda vinden nu en in de komende jaren veel ontwikkelingen plaats op verschillende plekken in en rondom de stad. De gemeente Breda heeft de ambitie om door te groeien en aantrekkelijker te worden voor bedrijven om zich in de stad te vestigen. Daarmee wil zij tegelijkertijd ook meer hoogopgeleiden naar zich toe trekken.

Een grootschalig project, dat op dit moment wordt uitgevoerd, is het project Via Breda. Het project beoogt een complete omvorming van de Bredase spoorzone. Een groot gebied, dat aan de Bredase binnenstad grenst (waar zich nu industriecomplexen bevinden) wordt omgevormd tot een compleet nieuw stadsdeel.

Een ander project, waar hard aan gewerkt wordt, is de aanleg van een nieuw bedrijventerrein, het Rithmeesterpark. Dit nieuwe werkgebied is een ideale locatie voor bedrijven om zich te vestigen. Het is gesitueerd aan de A16 (de directe verbinding met Rotterdam) en staat daardoor in verbinding met de internationale zeehavens van Rotterdam en Antwerpen en de internationale luchthavens Schiphol en Brussel.

Meer informatie over deze en andere projecten is te vinden op de website van gemeente Breda.

Economie en bedrijvigheid

De combinatie van de historische binnenstad, het vele groen en de veelzijdigheid op cultuurgebied maken Breda tot een prettige stad om in te wonen en te werken. De centrale ligging en de uitstekende bereikbaarheid maken de stad ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven. Breda wordt ook steeds populairder voor bedrijven om hier een business center te huren.

Een groeiend aantal bedrijven kiezen ervoor om hun hoofdkantoor voor de Benelux in Breda onder te brengen. Enkele van deze ondernemingen zijn General Electric, Exxon Mobil, Texaco, Scania, Toshiba, Alfa Laval, Krohne Oil en AMGen.

In de tweede helft van de 19e eeuw vestigden zich al tal van bedrijven in Breda. Vooral de foodindustrie was goed vertegenwoordigd (zoals De Faam, Kwatta, van Melle en Lonka), maar ook bierbrouwerijen en ijzergieterijen waren er gevestigd. Veel van deze bedrijven zijn inmiddels gesloten.

De foodindustrie is nog steeds sterk aanwezig in de stad; Hero, Royal Cosun en van Perfetti Melle zijn enkele beroemde voedingsmiddelenbedrijven. Tegenwoordig is de industrie in zijn algemeenheid ondervertegenwoordigd in Breda. De stad is nu vooral een dienstverlenende stad. De dienstverleningssector is een van de belangrijke sectoren voor de economie van Breda.

De provincie Noord-Brabant kent een ook groot aantal snelgroeiende bedrijven, hiertoe behoort ook de regio rondom Breda. Deze zijn vooral te vinden in de groot- en detailhandel, hightech systemen, de eerdergenoemde voedingsindustrie en de logistiek. De echte uitschieters qua snelgroeiende bedrijven zijn de arbeids- en uitzendbureaus en bedrijven in de communicatie- en informatietechnologie.

In vergelijking met andere gemeenten kent Breda relatief veel starters. De meeste starters zijn te vinden in de advies-, persoonlijke en facilitaire diensten. Veel beginnende bedrijven kiezen voor de flexibiliteit en de lage kosten van een business center in Breda.

De stad is volop in ontwikkeling en er wordt hard gewerkt aan een aantal grootschalige projecten in en rond de stad. Een voorbeeld van een succesvol project, dat in 2008 werd afgerond, is de Triple O campus. Triple O staat voor Ondernemers, Overheid en Onderwijs en is een uniek centrum voor creativiteit en technologie, gelegen in het centrum van Breda. Aan dit unieke project werken meer dan 100 creatieve bedrijven samen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

De stad biedt voldoende overnachtingsmogelijkheden voor zakenrelaties van bedrijven met een business center in Breda. Veel accommodaties bevinden zich in het centrum, maar er is ook genoeg aanbod in omliggende gebieden, zoals Oosterhout, Galder en Terheijden Hier is een kleine selectie van accommodaties in en rondom de stad:

Centrum

Golden Tulip Keyser Breda Centre

Keizerstraat 5

4 sterren

Hotel Nassau Breda

Nieuwstraat 23

4 sterren

Bliss Hotel

Torenstraat 9

4 sterren

Hotel Merlinde

Schorsmolenstraat 6

4 sterren

Hotel Sutor

Catharinastraat 2

3 sterren

Stadshotel de Klok

Grote Markt 26-28

3 sterren

 

Net buiten het historische centrum 

Boutique Hotel Nouveau Van Ham

Van Coothplein 23 (500 m van het centrum)

Amrâth Hotel Brabant

Heerbaan 4

4 sterren

 

Vlakbij NS-Station Centraal Station 

Apollo Hotel Breda City Centre

Stationsplein 14

4 sterren

B&B Aan de Singelgracht

Delpratsingel 14

 

Vlakbij uitvalswegen 

Hotel Princeville

Princenhagelaan 5

3 sterren

(A 16)

Campanille

Minervum 7090

3 sterren

(A 27)

 

Buiten het centrum

Hotel Mastbosch

Burgemeester Kerstenlaan 20

4 sterren

Longstay Breda

Wooncomplex in Breda dat een oplossing biedt voor tijdelijke huisvesting vanaf 3 weken.

 

Oosterhout (op 9,5 km)

Charme Hotel Oosterhout

Waterlooplein 50, Oosterhout

4 sterren

Bed and Breakfast Villa BBB

Van Duivenvoordestraat 5, Oosterhout

 

Galder (op 8,4 km)

Bed en Breakfast Galder

Ballemanseweg 8, Galder

 

Terheijden (op 6 km)

Bed and Breakfast Munnickenheide

Munnikenhof 20, Terheijden