Introductie

Breda heeft de naam één van de gezelligste steden in Noord-Brabant te zijn, zolang je het niet aan mensen uit Eindhoven vraagt. De stad heeft bijna 200.000 inwoners en heeft de laatste jaren een flinke groeispurt mee mogen maken. Dit heeft ervoor gezorgd dat de stad een kenmerkend historisch centrum behouden heeft met veel oude gebouwen, met een ring van moderne gebouwen hieromheen. Buiten de stad is bijzonder veel groen te vinden en dat zorgt ervoor dat Breda met recht de Parel van het Zuiden genoemd wordt.

Breda heeft een redelijk klein oppervlakte. Het beslaat 83 vierkante kilometer, maar wat echt opvallend is, is dat slechts iets meer dan 2 vierkante kilometer water is. De meeste steden in Nederland hebben meer water, omdat er een rivier door de stad loopt of omdat zij aan een groter water liggen. Bij Breda gaat de geschiedenis een heel andere richting op. De stad was vooral belangrijk vanwege de strategische ligging en dit zou ook in de Tweede Wereldoorlog een grote rol gaan spelen.

Wie naar Breda gaat, die komt in een gezellige stad terecht met een volledig eigen en unieke sfeer. De vele winkels, restaurants en kroegen zorgen voor een gezellig rumoer op straat en de laatste jaren zijn er flink wat ontwikkelingen geweest in veel verschillende richtingen. Zo wordt er druk gewerkt aan de infrastructuur, maar tegelijkertijd wordt er aandacht besteed aan nieuwe huizen en nieuwe kantoorpanden, onder ander voor co-working in Breda, zodat de stad ook de aankomende jaren een grote rol van betekenis kan spelen als de nummer negen stad van Nederland.

Geschiedenis

Breda is een stad die de afgelopen honderd jaar een grote rol van betekenis gespeeld heeft, maar de stad is nog lang niet zo oud als de meeste mensen zouden kunnen denken. De stad wordt pas in het begin van de 12de eeuw genoemd in de geschriften. Medio 13de eeuw krijgt de stad stadsrechten middels de privileges die het weet te verwerven en vanaf dat moment begint de groei van Breda met het bouwen van de muren.

In de hierop volgende jaren zou de rol van Breda steeds groter worden tijdens de oorlogen met Spanje, maar echt belangrijk zou de stad pas veel later worden tijdens de nijverheden in het zuiden van Nederland.

De Tweede Wereldoorlog drukte een flinke stempel op de stad. Voor de inwoners was het trauma zo mogelijk nog groter dan voor de mensen in andere steden. Op het moment dat de oorlog uitbrak, zagen de inwoners van de stad de Fransen in het zuiden komen, en de Duitsers vanuit het noorden en oosten. De burgermeester van de stad riep op tot ‘De Vlucht’, de evacuatie van Breda voor 50.000 mensen.

In de jaren van de oorlog zelf waren er met regelmaat bombardementen omdat de stad precies op de route van de Engelse bommenwerpers lag, en daarnaast hadden de Duitsers militaire gebouwen in de stad in gebruik genomen. Uiteindelijk zouden de Polen in 1944 de stad bevrijden.

Net als veel andere steden in Nederland is Breda na de oorlog direct begonnen met de wederopbouw. De laatste decennia is er veel aandacht besteed aan de oude fabrieken en kazernes. Een aantal zijn vernieuwd zodat ze nieuwe functies kunnen vervullen. Andere gebouwen zijn geruimd zodat zij plaats konden maken voor nieuwe gebouwen, zoals winkels, woningen maar ook kantoorpanden zodat co-working in Breda nu veel makkelijker mogelijk is omdat er meer locaties beschikbaar zijn. Ook is Breda hard aan het werk met het verbeteren van de infrastructuur om de stad beter bereikbaar te maken.

Infrastructuur

Co-working in Breda wordt makkelijker gemaakt door de goede bereikbaarheid van de stad. Breda is namelijk in tegenstelling tot veel andere Nederlandse steden goed bereikbaar via de snelwegen. Hierbij is de A16, die richting Rotterdam gaat, één van de belangrijkste verkeersaders voor de stad.

Daarnaast is de stad aangesloten op de A58 en A59 en kun je via grensovergang Hazeldonk binnen de kortste keren in België zijn met de auto. Daar komt nog eens bij dat het relatief makkelijk is om de auto te parkeren in Breda, zeker wanneer de locatie voor co-working in Breda een eigen parkeerplaats heeft.

Voor de mensen die niet met de auto naar de stad willen komen, om welke reden dan ook, is het goed om te weten dat Breda sinds enkele jaren ook goed aangesloten is op het spoorwegnetwerk. Schiphol, Rotterdam en Amsterdam zijn met hogesnelheidstreinen een steenworp verwijderd van Breda en dat biedt volledig nieuwe mogelijkheden voor de reizigers.

Tevens wordt er gewerkt aan een directe aansluiting met de steden Brussel en Antwerpen, waardoor er nog veel meer interessante mogelijkheden kunnen komen rond internationale co-working in Breda!

Het is ook mogelijk om internationale gasten over te laten komen. Dat kan via Schiphol, maar Breda heeft ook een eigen luchthaven met de naam Breda International Airport. Er wordt hier niet met hoge regelmaat op gevlogen, maar er zijn wel met regelmaat zakenvluchten en er worden ook lessen gegeven. Binnen de stad is het gemakkelijk om het openbaar vervoer te gebruiken, er zijn zestien busdiensten die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden.

Het is goed om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op dit gebied. De gemeente investeert veel in het verbeteren van de infrastructuur, zal meer gebruik gaan maken van de sporen en er zijn ook plannen om de snelwegen te verbreden, zodat meer mensen zonder problemen gebruik kunnen maken van het wegennetwerk.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Breda

Er zijn veel dingen die de toekomst genoemd worden, en co-working in Breda is daar één van. Bedrijven worden steeds kleiner en er zijn steeds meer mensen die op afstand voor een baas of zichzelf werken. Dat heeft bepaalde voordelen, maar wat vaak vergeten wordt, is dat er ook nadelen aan dit systeem kleven. Die nadelen kunnen opgevangen worden door naar co-working in Breda te kijken. Op die manier is er meer ondersteuning en interactie, en blijft thuis gewoon thuis aangezien daar niet gewerkt wordt.

Breda is hier een zeer geschikte stad voor. De stad is namelijk goed bereikbaar, er zijn veel eetgelegenheden en daarnaast is er veel groen in de stad, waardoor het leuker wordt om naar het werk te gaan.

Winkelen in Breda

Breda wordt de Parel van het Zuiden genoemd en dat heeft onder andere te maken met het centrum en de winkels in de stad. Het centrum van Breda staat vol met historische gebouwen die zorgen voor een unieke sfeer tijdens het bezichtigen van de stad. Zij spelen ook een prominente rol wanneer er gewinkeld wordt in het centrum, of wanneer je één van de vele wekelijkse markten bezoekt waar vaak streekproducten te vinden zijn.

De mensen die in Breda komen winkelen, komen echter vooral vanwege de sfeer in de stad. Het is gezellig, er is altijd iets te doen en er zijn genoeg eetgelegenheden en kroegen om het nog een stukje leuker te maken.

Winkelen doe je in Breda echter niet alleen maar in het centrum. Ook buiten het centrum zijn mogelijkheden om te gaan shoppen, zoals op de woonboulevard die goed bereikbaar is met de auto en eventueel zelfs met aanhanger. Ook zijn er winkelgebieden die niet binnen het centrum liggen, zoals de wijk Ginneken.

Is het slecht weer en wil je winkelen zonder nat te worden, dan kun je naar de winkelcentra zoals ’t Sas en de Barones. Ook hier kun je veel verschillende winkels bekijken, of doelgericht shoppen.

Koopkracht

Het kan voor bedrijven en nieuwe winkels goed zijn om te weten hoe het met de koopkracht in een stad of gebied is. Dat is waar Breda en omstreken ook punten scoren, want het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden ligt hier een paar honderd euro per jaar hoger dan het Nederlands gemiddelde.

Dat zijn geen grote verschillen op zich, maar wanneer er gekeken wordt naar het aantal mensen dat hier in de buurt woont, dan wordt duidelijk dat de absolute cijfers wel groot zijn. Een hoger gemiddelde en 200.000 mensen samen maken een groot verschil in de statistiek.

Dat maakt Breda een interessante stad en verklaart ook waarom co-working in Breda zo succesvol kan zijn. Dit heeft ook te maken met de werkzame beroepsbevolking uiteraard en ook hierbij scoort deze omgeving punten. De netto arbeidsparticipatie in Breda ligt namelijk al een paar jaar meer dan een procent hoger dan de gemiddelde arbeidsparticipatie in Nederland.

Parkeergelegenheden

Hoewel alle steden in Nederland uniek zijn, zijn er veel steden met hetzelfde probleem. Zij zijn goed aangesloten op het netwerk van snelwegen, maar zodra je als bezoeker de stad in komt rijden, zie je dat je een probleem hebt. De parkeermogelijkheden vallen vaak tegen en meestal is het centrum ook nog eens autoluw gemaakt. In Breda vallen dit allemaal sterk mee. De stad is goed aangesloten op de snelwegen, maar heeft genoeg parkeerplaatsen in het centrum en daarbuiten.

Binnen het centrum geldt betaald parkeren van 09:00 uur tot 22:00 van maandag tot en met zaterdag. Op zondag gelden de tarieven van 12:00 tot 18:00. In het centrum betaal je ongeveer €2,50 per uur. Parkeer je buiten het centrum, in de zogeheten ‘schil’, dan is het tarief ongeveer een euro lager per uur. Er zijn ook verschillende parkeerterreinen en garages die minder geld rekenen wanneer je hier een hele dag blijft staan.

Hoewel de tarieven niet hoog zijn, is het verstandig om van tevoren te kijken of er een parkeergelegenheid is bij de locatie voor co-working in Breda. Je kunt natuurlijk ook altijd overwegen om met de trein naar Breda te komen, zodat je je helemaal geen zorgen hoeft te maken over het parkeren van de auto. Er zijn goede busverbindingen naar de meeste wijken in Breda, wanneer je eenmaal weet welke bus je moet hebben, ben je er ook binnen de kortste keren.

Projecten en stadsontwikkeling

Breda is een stad in ontwikkeling. Dat is geen momentopname, de stad is namelijk de afgelopen decennia al hard aan het werk om te groeien en alle uitdagingen op te vangen die bij de groei komen kijken. Leegstaande panden zoals kazernes en fabrieken zijn aangepakt om op die manier nieuwe ruimte vrij te maken binnen het bestaande stadsbeeld.

Dit zorgt voor meer woningen, meer bedrijfspanden en meer winkelruimtes. Dat is interessant om in de gaten te houden, want wanneer er alleen maar naar nieuwbouw gekeken wordt, vallen veel van deze projecten helemaal niet op, terwijl zij wel sterk bijdragen aan het woningaanbod dat daarmee sterk stijgt.

Dit betekent echter niet dat er weinig nieuwbouw in de stad is. Er worden honderden koopwoningen gebouwd en het bestaande aanbod wordt steeds verder uitgebreid. De Drie Hoefijzers is een project dat hierbij sterk opvalt, hier worden namelijk alleen al honderden woningen geplaatst in de tweede fase van het project. Hierdoor moet de wijk interessanter worden. De Drie Hoefijzers ligt in de buurt van het nieuwe station en dit is zeker een gebied om in de gaten te houden, ook in het kader van co-working in Breda.

De komende jaren zal meer tijd en aandacht besteed worden aan de uitbreiding van de stad. Hierbij is het doel om het stijgende aantal inwoners op te vangen en genoeg werkgelegenheid te scheppen om de mensen ook goede kansen te bieden. Om dit te kunnen bereiken, wordt onder andere gewerkt aan de infrastructuur. Zo worden er sneltreinverbindingen gelegd naar Antwerpen en Brussel en zullen de snelwegen verbreed worden zodat hier meer verkeer overheen kan op hetzelfde moment.

Economie en bedrijvigheid

De meeste mensen zullen bekend zijn met het bedrijventerrein Breda-Noord. Op dit traditionele bedrijventerrein zijn verschillende bedrijven aanwezig en dit zorgt voor een flinke werkgelegenheid binnen de regio. Het mag echter niet vergeten worden dat niet alle bedrijven hier aanwezig zijn.

De trend in Nederland is overal gelijk: Er wordt minder gewerkt vanuit één bedrijf, steeds meer mensen werken vanuit huis en dat betekent ook dat de bedrijven zelf steeds kleiner kunnen worden. Juist daarin schuilt het succes van co-working in Breda. De voordelen van zelfstandig werken worden gecombineerd met een flexibele en stimulerende omgeving.

Binnen Breda zijn veel bedrijven die zich richten op de horeca en de dienstverlening. Er zijn veel verschillende bedrijven actief en daarmee ontstaat een breed spectrum aan mogelijkheden voor de ondernemers die zich richten op andere ondernemingen. Dat betekent dat er veel kansen kunnen liggen voor de ondernemers die de juiste instelling hebben, of die co-working in Breda een kans willen geven.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Wanneer je co-working in Breda wilt proberen, dan is het handig om te weten dat er genoeg hotels en overnachtingsmogelijkheden zijn om gasten te laten slapen. Jaarlijks komen duizenden toeristen naar de stad en dat zorgt voor een bijzonder uitgebreid en interessant aanbod. Om je een handje te helpen, hebben we een kleine selectie gemaakt uit de mogelijkheden die interessant kunnen zijn voor jou.

Het Golden Tulip Keyser Hotel is een hotel dat direct opvalt. Het hotel ligt op korte afstand van het centrum van de stad en heeft een eigen restaurant en bar. Ook is er een sportruimte aanwezig voor de mensen die na een dag mentale arbeid iets fysieks willen doen. De prijzen liggen hier iets hoger dan gemiddeld, maar daar krijg je dan wel weer extra service voor terug. Er is hier een mogelijkheid om zelf te wassen, wat handig kan zijn wanneer je langer in Breda moet verblijven voor zaken.

Het Bastion Hotel is moeilijk te missen. Het is een enorm gebouw waar de naam van het hotel in grote letters opgeschreven is. Dit hotel heeft een gratis parkeergelegenheid voor de gasten en heeft een eigen restaurant en bar. Dit hotel wordt vooral veel gekozen vanwege de lagere prijzen, wat aantrekkelijk kan zijn voor de mensen die overdag willen werken, ’s avonds uit eten willen en wat willen drinken en die alleen willen slapen in het hotel. Voor zulke mensen is het handiger om een hotel met een lagere prijs te zoeken, omdat ze er de meeste tijd toch met gesloten ogen door zullen brengen.

Het Apollo Hotel Breda Centre is ook een groot en statig gebouw dat niet te missen is. Dit hotel is vooral interessant omdat het in de buurt ligt van het station en daarnaast ook in de buurt van het centrum van Breda. Het is mogelijk om een huisdier mee te nemen, het hotel wordt voornamelijk geprezen om de goede service en het goede ontbijt. De prijzen zijn zeer gemiddeld en dat maakt het Apollo Hotel een interessant hotel voor een breder publiek.

Een laatste hotel dat niet in de lijst mag ontbreken, is het Novotel Breda. Dit hotel heeft parkeerplaatsen voor de gasten, een eigen restaurant en ontbijt vroeg op de morgen. Dit hotel wordt vooral gekozen vanwege de grote tuinen die bij het hotel liggen en de rustige omgeving om het hotel heen. Wanneer je een dag druk bezig geweest bent met co-working in Breda, dan kan dit de perfecte plek zijn om je even terug te trekken en weer op te laden voor de volgende dag.

Uiteraard is dit slechts een kleine greep uit het assortiment met de verschillende hotels. Er zijn hotels met vijf sterren en enorme prijzen, en er zijn goedkopere hotels waarbij je vooral geen service moet verwachten. Welke van de hotels het best bij jou past, dat bepaal je natuurlijk volledig zelf.