Introductie

Breda ligt in het Westen van de provincie Noord-Brabant en behoort met een inwonertal van meer dan 181,00 en een oppervlakte 83,07 km² tot de 10 grootste gemeentes van Nederland (inclusief Ulvenhout, Bavel, Prinsenbeek en Teteringen).

De stad heeft van oudsher banden met het huis Nassau, waardoor het ook een Oranjestad of Nassaustad genoemd wordt. Deze historische en hedendaagse banden, die de stad heeft met het Koninklijk huis, zijn goed terug te zien in de stad. De Nassaus, die tot de machtigste adel van het rijk van Karel V behoorden, gaven de stad in de 16e eeuw het aanzien van een hofstad. Vooral in de binnenstad van Breda zijn nog veel monumenten te zien, die aan deze tijd doen herinneren.  

Ook goed zichtbaar in de stad, zijn de herinneringen aan het verleden van Breda als garnizoen- en vestingstad. De singels, die de historische binnenstad omgeven en de ovaalvormige straten zijn typische kenmerken van een oude vestingstad.

Door deze rijke historie heeft de stad een geheel eigen sfeer; het is een moderne, gezellige stad met een bourgondisch karakter. De combinatie van de historische binnenstad, het vele groen en de veelzijdigheid op cultuurgebied maken Breda tot een prettige stad om in te wonen en te werken.

De centrale ligging (tussen de Randstad en de Belgische grens) en de goede bereikbaarheid (de stad ligt aan belangrijke verbindingswegen zoals de A16, de A27 en de A58) maakt Breda ook een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

De stad vervult ook een steeds grotere rol in het Europees netwerk van rail- en wegverbindingen. En door de aanleg van de HSL-Zuid en verbindingen met hogesnelheidstreinen naar Amsterdam, Rotterdam, Antwerpen en Brussel en andere Europese bestemmingen heeft de stad een nog sterkere centrale positie gekregen.

Veel bedrijven zoals Electric, Exxon Mobil, Texaco, Scania, Toshiba, het Zweedse Alfa Laval, Krohne Olie en Gas en farmaceut Amgen hebben Breda als stad gekozen als vestigingsplaats voor hun hoofdkantoor voor de Benelux.

Niet alleen grote internationale bedrijven, maar ook steeds meer starters vestigen zich in Breda. De provincie Noord-Brabant is ook een van de provincies met de hoogste aantallen snelgroeiende bedrijven. Dit zorgt voor dynamiek in de stad.

Dit alles maakt Breda een aantrekkelijke plek voor bedrijven en ondernemers om een kantoor te huren.

Geschiedenis

In de twaalfde eeuw is Breda nog een kleine nederzetting van boeren en handelaars. Deze plek werd gevormd door twee samenkomende riviertjes de Mark en de Aa. De nederzetting maakt een groei door na het bouwen van een burcht en door de handel die plaatsvindt tussen Holland en Vlaanderen.

Breda verwierf in 1252 stadsrechten en werd het een van de eerste steden van het noorden van Brabant. Aan het begin van de 14e eeuw werd de stad ommuurd.

Het begin van de band tussen Nederland en (Oranje-)Nassau ontstaat als de kleindochter van Jan van Polanen, Johanna van Polanen, in 1403 trouwt met Engelbrecht I van Nassau, een Duitse edelman. Het huwelijk zorgde voor de opkomst van het Huis Nassau in de Nederlanden en er volgde een bloeiperiode van de stad.

De aanwezigheid van de Nassaus gaf de stad het aanzien van een hofstad en heeft ervoor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot grote en belangrijke stad. Tot op de dag vandaag staat Breda bekend als Nassaustad.

Tijdens de Tachtigjarige oorlog wordt de sterke vestingstad in de strijd tussen de Noordelijke Nederlanden en de Spanjaarden diverse malen bezet en de ontwikkelingen van de stad worden hierdoor erg beïnvloed. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw begint voor Breda weer een bloeiperiode van handel en nijverheid.

Door het ontmantelen van de vesting in 1869 ontstaat er ruimte om woningen, industrie en klooster- en kazernecomplexen te bouwen. Tussen de stadskern en het station worden ook veel monumentale woningen gebouwd.  Na de Tweede Wereldoorlog volgt verdere uitbreiding van de stad en er komen nieuwe wijken bij.

Aan het eind van de 20e eeuw groeide de stad uit tot een belangrijk verkeersknooppunt, vanwege de centrale ligging.

Infrastructuur

Breda is met haar strategische ligging (tussen de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen en de luchthavens Schiphol en Brussel) een aantrekkelijke vestigingsplaats voor nationale en internationale bedrijven. De stad is omringd door een goed wegen- en spoornetwerk en heeft daardoor directe verbindingen met Europa en de rest van de wereld.

Door deze goede verbindingen is de stad zeer goed toegankelijk voor zowel zakelijk als particulier verkeer. Dit is een groot voordeel voor de bedrijven die in Breda en omgeving een kantoor in een business center huren.

Er is hard gewerkt aan de verbreding van de A16 (de rechtstreekse verbinding met Rotterdam), waardoor de bereikbaarheid van Breda vanuit de havenstad aanzienlijk is verbeterd. Naast deze directe verbinding met Rotterdam, kan Utrecht via de A27 worden bereikt (en de uitsluitingen naar Amsterdam (via de A2) en Schiphol (via de A2/A4)). De A58 verbindt Breda met Bergen op Zoom en Roosendaal en ook de A59 maakt de verbinding met Zeeland.  De havenstad Antwerpen is bereikbaar via de A16-E19.

De stad beschikt over twee treinstations Breda-Prinsenbeek en Breda Centraal Station. Deze laatste is onlangs uitgebreid, waardoor er nu zestien treinen per uur op dit NS-station aankomen en vertrekken. Hiervan zijn er vier hogesnelheidstreinen.

Sinds 2011 is Breda verbonden met Rotterdam, Amsterdam en Schiphol via de hogesnelheidslijn, waardoor de reistijden aanzienlijk zijn verkort. De treindienst wordt uitgevoerd als Intercity direct. Vanaf 2016 wordt de HSL in zuidelijke richting in gebruik genomen en wordt Breda verder aangesloten op het internationale netwerk.

Er staan nog meer uitbreidingen op de agenda voor de bereikbaarheid van Breda, waaronder plan Via Breda. Dit project, dat tussen 2007 tot 2025 wordt gerealiseerd, beoogt een complete transformatie van de Bredase spoorzone. Daarnaast bestaan er plannen voor een derde NS-Station.

Ook het openbaar vervoer binnen de stad is uitgebreid te noemen. Vanuit het centrale knooppunt Breda Centraal Station verbinden diverse stadsbussen en regionale buslijnen de verschillende delen van de stad.

In de regio West-Brabant, ten westen van Breda, ligt Breda International Airport, dat vooral wordt gebruikt voor zakenvluchten.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Breda

Voor bedrijven, ondernemers, freelancers, eenmanszaken en ZZP-ers die geen vast kantoor nodig hebben, is het huren van een kantoor in een business center de ideale oplossing.

In Breda beschikken wij over representatieve kantooroplossingen voor elk budget. Voor het huren van een kantoor in een businesscenter wordt een vast bedrag per maand betaald. De kosten zijn lager dan het huren van een gewoon kantoor, omdat het business center met andere bedrijven en ondernemers wordt gedeeld.

Het is mogelijk om een kantoor per uur of per dag te huren, maar wij bieden ook permanente oplossingen.

Bij het huren van een kantoor zijn ondersteunende diensten zoals secretariaat- en telefoonservice meestal inbegrepen. De kantoren zijn compleet ingericht en beschikken over glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet, printfaciliteiten en persoonlijke ondersteuning.  Daarnaast worden diensten geboden zoals telefoonservice en postservice.

Het betreft een flexibel concept, waarbij een pakket samengesteld kan worden met extra diensten die nodig zijn. Een pakket kan elke maand worden aangepast. Hierdoor kan de kantooroplossing worden aangepast aan de behoeften van het bedrijf.

Breda biedt een groot aantal kantoren te huur aan op verschillende locaties in de stad. Zo is er een aantal gelegen in het Centrum (vlakbij NS Station Breda Central Station), maar er zijn ook kantoren te vinden op grotere kantoorlocaties aan de rand van de stad. Hierbij valt te denken aan bedrijventerreinen langs de uitvalwegen de A58 en de A27, waar veel bedrijven zijn gevestigd in business centers. Een andere populaire plek voor het huren van een kantoor is de omgeving langs de A16 (de directe verbinding met Rotterdam).

Op onze website is een volledig overzicht te zien van al onze kantoren in Breda.  U vindt altijd een passende oplossing, die geheel aan uw wensen voldoet.

 

Winkels in Breda

Dat er in het zuiden van Nederland goed gewinkeld kan worden, weet men in Breda al geruime tijd. In deze stad, met zijn authentieke panden en mooie gevels die het zicht sieren, is het gezellig winkelen. Er komen dan ook veel toeristen en dagjesmensen naar Breda om te genieten van het ruime aanbod van winkels.

In het centrum van de stad ligt het centrale plein van Breda, de Grote Markt. Van hieruit kun je de belangrijkste winkelstraten van de binnenstad inlopen zoals de Torenstraat, de Karrestraat, de Eindstraat en de Lange Brugstraat. De binnenstad is grotendeels autovrij, waardoor je er rustig kunt winkelen.  

Er bevinden zich ook twee grote winkelcentra in de stad. De Barones biedt een enorm aanbod aan winkels zoals de bekende warenhuizen de Bijenkorf en V&D, maar ook diverse kleding-, speelgoed- en boekenwinkels. De Barones is toegankelijk via de Lange Brugstraat en de Karrestraat. ’t Sas, het andere winkelcentrum in de stad, kan via 3 straten worden bereikt, via de Lange Brugstraat, de Havenmarkt en de Torenstraat.

Net buiten het historische centrum bevindt zich de Wilhelminastraat. Deze straat ligt in het verlengde van de Nieuw Ginnekenstraat en leidt tot de Ginnekenweg. De wijk Ginneken is een statige wijk met een eigen karakter. Hier tref je de iets luxere speciaalzaken aan, maar ook antiekwinkeltjes.

De winkelstraten de Haagdijk en de Boschstraat, die zich net buiten het centrum bevinden en het winkelgebied De Nieuwe Haven zijn ook een bezoekje waard.

In het centrum van Breda is het op donderdag koopavond en kan er ook op elke eerste zondag van de maand worden gewinkeld.

Koopkracht

Breda is onderverdeeld in een 11-tal wijken (met bijhorende buurten):

 • Breda Centrum
 • Breda Noord
 • Breda Oost
 • Breda Zuidoost
 • Breda Zuid
 • Breda-West
 • Breda Noordwest
 • Bavel
 • Ulvenhout
 • Prinsenbeek en
 • Teteringen

Breda kent een tamelijk klassieke verdeling van buurten met lage inkomens in het centrum en buurten met hoge inkomens aan de rand van de stad. Echt rijke buurten kent Breda niet.

Qua gemiddeld besteedbaar inkomen vinden we de hoogste inkomens in de wijken Breda Zuid, Bavel en Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek. De wijken met het laagst besteedbaar inkomen zijn Breda-West, Breda Noordwest, Breda-Noord en Breda-Oost. Deze wijken zijn ook de dichtstbevolkte wijken van Breda. 

Vooral in de wijken Breda-Zuid en Breda Zuidoost zien we dat terug in een groot aantal dure winkels die luxeproducten en services verkopen.

Bij het kiezen van een locatie voor een kantoor in Breda kan het goed zijn om hier rekening mee te houden.

Voor de komende jaren wordt een verdere stijging van het aantal inwoners voorspeld. Men verwacht dat de stad in 2025 ongeveer 182.100 inwoners zal tellen.

Opvallend is, dat er in de stad veel jongvolwassenen wonen (in de leeftijdscategorie 25-34 jaar). Dit heeft ook te maken met de rol die Breda heeft als onderwijs- en studentenstad. De leeftijdsgroep tussen de 45-54 jaar en 55-65 jaar is daarentegen ondervertegenwoordigd. 

Naast het grote aantal studenten (ongeveer 22.000) zijn er ook veel startende ondernemers in de stad. Deze factoren dragen bij aan de verdere groei van de stad en hebben een positief effect op de innovatie en de ontwikkeling.

Parkeergelegenheden

Het is belangrijk om te weten, dat als je een kantoor in een business center in Breda huurt, welke parkeermogelijkheden de stad heeft. Hieronder tref je alle informatie aan over parkeren in de stad.

Op straat parkeren

Op werkdagen en op zaterdag tussen 09.00 tot 22.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 18.00 uur is het betaald parkeren in de binnenstad.

Er worden verschillende tarieven gehanteerd voor parkeren in het centrum (€ 2,10 per uur) en buiten het centrum (€ 1,30 per uur).

Op een aantal plaatsen in de stad kan de eerste 15 minuten gratis worden geparkeerd met kentekenparkeren. Deze parkeerplekken bevinden zich in de Boschstraat, de Nieuw Ginnekenstraat, de Haagdijk, de Korte Boschsstraat en de Nieuwe Haagdijk.

Parkeergarages

Breda beschikt over 4 gemeentelijke parkeerterreinen, welke zich op loopafstand van het centrum bevinden. De prijzen variëren tussen € 1,30 en € 2,10 per uur en tussen € 4,00 en € 14,00 per dag.

Er zijn diverse abonnementsmogelijkheden voor parkeren in Breda, die kunnen worden aangevraagd bij de gemeente.

De parkeerterreinen bevinden zich in de Gasthuisvelden, Arsenaalpad, Beyerd/Vlaszak en Chasseveld.

Parkeergarages

Naast parkeerterreinen beschikt de stad ook over een 5 gemeentelijke parkeergarages die zich allen op loopafstand van het winkelhart bevinden zoals Chasséparking, Parkeergarage Concordiastraat, Parkeergarage De Prins, Parkeergarage De Barones en Parkeergarage Het Turfschip.

De prijzen variëren tussen € 0,50 per 15 minuten tot maximaal € 10,00 tot € 14,00 per dag.

Enkele parkeergarages zijn zelfs 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend.

Ook voor parkeergarages zijn er mogelijkheden voor een abonnement.

Meer informatie over parkeren in Breda is te vinden op de website van de gemeente.

Projecten en stadsontwikkeling

Breda is volop in ontwikkeling en er wordt hard gewerkt aan een aantal grootschalige projecten in en rond de stad. 

Een goed voorbeeld deze ontwikkelingen is de Triplo O Campus, dat in 2008 werd gerealiseerd. Triple O staat voor Ondernemers, Overheid en Onderwijs. Dit unieke project staat voor creativiteit en technologie. Op deze campus wordt door 100 bedrijven uit de technologie en creatieve industrie samengewerkt met onderwijsinstellingen.

Via Breda, dat van 2007 tot 2025 wordt gerealiseerd, is een groots opgezet project dat uit 6 deelprojecten bestaat. Een van deze deelprojecten is de herontwikkeling van de zone rondom het NS-station Breda Centraal Station en de stationshal. Het is de bedoeling om deze strategische locatie opnieuw in te richten en het gebied daarmee een internationale uitstraling te geven. Breda wil hiermee als kernfunctie fungeren binnen het Europese netwerk van steden en regio’s.

Het station wordt getransformeerd tot een centrum waar de functies wonen, werken, zorg en cultuur samenkomen.  Onlangs is het nieuwe station geopend. Met de realisatie van het nieuwe station wordt ingespeeld op de verwachtte toename van reizigers (men verwacht in 2020 57.000 passagiers per dag)

Er is ook een nieuw busstation aangelegd met bussen die qua dienstregelingen perfect aansluiten op de treinen en wordt er momenteel gewerkt aan parkeerplaatsen en ruimte voor fietsenstallingen.

Daarnaast is er een brede ondergrondse doorgang waar zich winkels bevinden. Ook is er ruimte voor kantoren en woningen, maar ook bedrijfsruimtes. Deze ontwikkeling zou mogelijk ook kunnen resulteren in nieuwe kantoren en nieuwe business centers in en nabij dit vernieuwde station.

Meer informatie over deze en andere projecten is te vinden op de website van gemeente Breda.  

Economie en bedrijvigheid

Dat Breda een aantrekkelijk vestigingslocatie is voor bedrijven, blijkt wel uit de grote internationale bedrijven die zich in de gemeente hebben gevestigd zoals Texaco, Ritchie Brothers, Opel, Scania, GE Capital, Forever 21 en Nickelson.

De stad is in beweging en heeft de ambitie om verder uit te breiden en een sleutelpositie te verkrijgen in het Europese netwerk van steden en regio’s. De stad wordt hierdoor steeds populairder voor bedrijven om hier een kantoor in een business center te huren.

In de gemeente Breda zijn een 30-tal bedrijventerreinen te vinden, waaronder De Krogten, Achter Emer, Emerlaken, Steenakker, Doornbos-Oost, Moleneind, Hoogeind, Heilaar, Posthoorn en Moskes.

De industrie, die voorheen goed vertegenwoordigd was, heeft plaatsgemaakt voor dienstverlenende bedrijven. Qua bedrijvigheid zijn de zakelijke dienstverlening, de detailhandel en de zorg goed vertegenwoordigde sectoren in de stad met de zakelijke dienstverlening als duidelijke koploper. Deze sectoren zijn dan ook de belangrijkste werkgevers. Ook de overheid, het onderwijs en de gezondheidszorg zijn goed vertegenwoordigd.

Een hele belangrijke sector voor de stad is de wereld van de starters. Veel startende ondernemers zijn in de stad werkzaam op het gebied van persoonlijke dienstverlening en bieden diensten aan op facilitair en adviesgebied. Veel starters kiezen voor het huren van een kantoor in Breda vanwege het flexibele concept en de lage kosten.

Breda werkt hard aan de bereikbaarheid en de verdere groei en ontwikkeling van stad en de verwachting is dat steeds meer bedrijven zich hier zullen vestigen. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een geschikt kantoor in een business center in Breda, is het een aantrekkelijke vestigingslocatie die in de nabije toekomst nog belangrijker zal worden.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Voor relaties van bedrijven die een kantoor huren in Breda, biedt de stad voldoende mogelijkheden.

Breda beschikt over een gevarieerd aanbod van hotels en andere accommodaties. De meeste accommodaties bevinden zich in en rond het centrum, maar ook rond de belangrijke zakelijke gebieden, waar veel kantoren gevestigd zijn, zijn hotels te vinden.

Hier volgt een greep uit het aanbod van accommodaties in Breda en omgeving.

 

Centrum:

Golden Tulip Keyser Breda Centre

Keizerstraat 5

4 sterren

Hotel Nassau Breda

Nieuwstraat 23

4 sterren

Bliss hotel

Torenstraat 9

4 sterren

Hotel Merlinde

Schorsmolenstraat 6

4 sterren

Hotel Sutor

Catharinastraat 2

3 sterren

Stadshotel de Klok

3 sterren

Grote Markt 26-28

 

Net buiten het historische centrum:

Boutique Hotel Nouveau Van Ham 

Van Coothplein 23

Amrâth Hotel Brabant

Heerbaan 4

4 sterren

 

Vlakbij NS-Station Centraal Station

Apollo Hotel Breda City Centre

Stationsplein 14

4 sterren

Bed &Breakfast Aan de Singelgracht  

Delpratsingel 14  

Nabij uitvalswegen:

Hotel Princeville

Princenhagelaan 5

3 sterren

(A 16)

Campanille

Minervum 7090

3 sterren

(A 27)

 

Buiten het centrum:

Hotel Mastbosch

Burgemeester Kerstenlaan 20

4 sterren

(uniek gelegen aan het Bredase bos het Mastbos)

 

Voor tijdelijk verblijf vanaf 3 weken kun je in het centrum van de stad terecht in studio’s of appartementen.

 

Accommodaties in de omgeving van Breda:

Oosterhout (9,5 km afstand)

Charme Hotel Oosterhout, Oosterhout

Waterlooplein 50, Oosterhout

4 sterren

Bed and Breakfast Villa BBB

Van Duivenvoordestraat 5, Oosterhout

Galder (8,4 km afstand)

Bed en Breakfast Galder 

Ballemanseweg 8, Galder

Terheijden (6 km afstand)

Bed and Breakfast Munnickenheide

Munnikenhof 20, Terheijden