Introductie

Breda is één van de grotere steden in het zuiden van Nederland en ligt in Noord-Brabant. Gemeten naar het aantal inwoners is Breda met 181.000 mensen de nummer negen stad in Nederland en is het de op twee na grootste gemeente van Noord-Brabant. D

e stad heeft de bijnaam ‘De Parel van het Zuiden’ en dit heeft voornamelijk te maken met drie redenen. De eerste reden is de band met het huis van Oranje, de tweede reden is de historische binnenstad die goed bewaard gebleven is en de derde reden is buiten de stad te vinden. Breda wordt namelijk volledig omringd door groen en dat is één van de factoren die de aantrekkingskracht van de stad kan verklaren.

Breda is al langere tijd een stad van belang, maar is pas recentelijk ook een stad met omvang geworden. Tot het midden van de zestiende eeuw was de stad ommuurd en pas toen de muren geslecht werden, kon de stad beginnen met uitbreiden. Dit gebeurde echt op grote schaal aan het einde van de negentiende eeuw, Breda kreeg namelijk in 1864 een station en vijf jaar later begon de gemeente met het aanbouwen van nieuwe woningen.

De meeste ontwikkelingen zijn te vinden in de twintigste eeuw en dat is wat Breda op dit moment de pracht geeft waar de stad om bekend staat. Het centrum is een historische parel met veel geschiedenis die op elke hoek te zien is. Buiten het centrum vind je de modernere wijken, met kantoorpanden en een vergaderruimte in Breda is dan ook niet moeilijk te vinden.

Ga je nog iets verder van het centrum af, dan kom je in de natuur van Noord-Brabant terecht waardoor de stad en de omgeving echt een magische stempel krijgen volgens de mensen uit Breda zelf.

Geschiedenis

Breda is één van de steden in Nederland die een grote rol gespeeld heeft vanaf de Middeleeuwen en die daarbij een vormende rol gespeeld heeft bij de vorming van Nederland. Toch vinden we de eerste vermelding van de stad Breda pas in 1125, waarna in 1252 privileges verworven worden van Hendrik IV van Schoten, die op dit moment nog altijd gezien worden als de stadsrechten van Breda.

Na deze periode volgt uiteraard een periode waarin de Nederlands-Spaanse tegenstellingen een grote rol gaan spelen. Hierbij wordt Breda meerdere malen bezet en weer vrijgevochten.

Net als het geval is bij het merendeel van de steden in Nederland, speelt de Tweede Wereldoorlog een grote rol bij de geschiedenis van Breda. Al in 1940 wordt het bevel gegeven om de stad te evacueren. In het zuiden komen de Franse legers oprukken, terwijl de Duitsers van de andere kant komen. De 50.000 mensen die op dat moment in Breda wonen, noemen dit ‘De Vlucht’.

De Fransen bereiken de stad echter nooit en de Duitsers maken gebruik van de verschillende militaire gebouwen om de stad op slot te gooien en te gebruiken als tactisch centrum voor meerdere divisies. De stad zou meerdere malen beschoten worden, totdat het uiteindelijk in 1944 werd bevrijd door de Polen.

Aan het einde van de twintigste eeuw wordt er hard gewerkt aan het moderniseren van de stad. De kazernes die verlaten zijn door de militairen, krijgen een nieuwe functie en oude fabrieken worden gesloten en omgebouwd, bijvoorbeeld tot een vergaderruimte in Breda. De gemeente werkt hard om de stad aantrekkelijk te maken voor nieuwe inwoners en bedrijven en lijkt daar goed in te slagen, aangezien het inwoneraantal blijft stijgen en steeds meer bedrijven een locatie in de stad willen hebben.

Infrastructuur

In Nederland is het belangrijk dat de steden goed bereikbaar zijn. Je hebt niets aan een vergaderruimte in Breda als andere partners daar niet of nauwelijks kunnen komen. Gelukkig is de infrastructuur hier helemaal in orde. Breda ligt bijna aan de grens met België, grensovergang Hazeldonk ligt op korte afstand.

Daarnaast zijn de A16, A58 en A59 goed op de stad aangesloten zodat mensen in letterlijk alle richtingen van en naar de stad kunnen reizen. Aangezien Breda niet in de Randstad ligt, is de infrastructuur hier net even wat minder zwaar belast dan in het westen van Nederland, maar dat betekent niet dat er geen files kunnen ontstaan hier.

Sinds 2011 is de stad ook goed aangesloten op het netwerk van de NS. Rotterdam, Amsterdam en Schiphol kunnen tegenwoordig binnen de kortste keren bereikt worden door de hogesnelheidsverbinding waarop Breda aangesloten is.

Dat zal in 2017 nog veel belangrijker gaan worden. De stad wordt dan ook aangesloten op Brussel en Antwerpen en dit zal ervoor zorgen dat de stad nog vele malen belangrijker zal worden voor ondernemers die internationale handel willen bedrijven, of die een extra afzetmarkt zoeken en daarbij een vergaderruimte in Breda kunnen gebruiken.

Wat veel mensen niet weten, is dat Breda ook een eigen luchthaven heeft. Dat is Breda International Airport. Hier worden burgervluchten gedaan, maar ook rondvluchten en zakenvluchten. Dat betekent dat belangrijke partners uit het buitenland ook binnen de kortste keren naar de vergaderruimte in Breda kunnen komen. Verder heeft Breda een goed busnetwerk met in totaal 16 lijnen, waarmee het ook nog eens bijzonder overzichtelijk gehouden is.

In de nabije toekomst wordt er veel gewerkt om de bereikbaarheid van de stad verder te vergroten. De nieuwe spoorverbindingen met België zijn daar een goed voorbeeld van, maar het verbreden van de snelwegen mag ook niet vergeten worden. Op die manier moet de infrastructuur gereed gemaakt worden voor een eventuele toename van de druk in de toekomst.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimte in Breda

Er zijn veel steden die interessant kunnen zijn voor ondernemers. Breda hoort zeker in die lijst thuis. Een vergaderruimte in Breda zoeken is verstandig om verschillende redenen. Allereerst groeit de stad hard op dit moment, wat betekent dat er steeds meer mensen en bedrijven zullen komen in de komende maanden en jaren.

Dat maakt de stad interessant voor ondernemers, omdat hier zowel personeel als een afzetmarkt te vinden is. Daarnaast is de stad bijzonder goed bereikbaar, ook vanuit België en dat schept internationale perspectieven voor de ondernemers die geen grenzen kennen.

Hier moet aan toegevoegd worden dat de stad omringd is door natuur, wat zeker bij zal dragen aan de kwaliteit van het wonen en werken. Ook heeft Breda een bijzonder gezellig centrum, waar gemakkelijk gegeten, gedronken en gewinkeld kan worden op de meeste dagen.

Winkelen in Breda

De steden in Noord-Brabant staan bekend om de gezelligheid en de sfeer en dat is direct te merken wanneer je naar Breda komt. Het gezellige centrum staat niet alleen bekend om de vele winkels, maar heeft ook de naam één van de meest historische centra in Nederland te zijn. Daarnaast staat het centrum van deze stad vooral bekend om het goede eten en de leuke kroegjes en terrasjes die er te vinden zijn. In het centrum zijn ook wekelijkse markten waar veel verse producten gevonden kunnen worden voor weinig geld. Vooral in de zomer zijn hier ook veel producten uit de streek zelf te vinden, wat het nog een beetje specialer maakt.

Wat niet vergeten mag worden, is dat Breda meer heeft dan een centrum alleen. Er zijn ook winkelgebieden buiten het centrum, zoals de Wilhelminastraat, de Ginnekenweg en de wijk Ginneken zelf. Ook heeft Breda een complete woonboulevard die goed met de auto te bereiken is. Handig natuurlijk, want hier zal je vooral de grotere spullen willen halen. Hiernaast zijn er ook leuke winkelcentra te vinden in Breda, waaronder ’t Sas en de Barones.

De meeste mensen die naar deze stad komen om er te gaan winkelen, komen met regelmaat terug vanwege het brede aanbod, de gezelligheid en de vele mogelijkheden rond de horecagelegenheden, die hier van hoog niveau zijn en waar de gastvriendelijkheid nog hoog in het vaandel staat. Tel daar de schoonheid van de stad zelf bij op en je ziet direct in waarom het dagelijks zo druk is in Breda.

Koopkracht

De koopkracht in Breda en omstreken ligt hoger dan het Nederlands gemiddelde wanneer er gekeken wordt naar het besteedbaar inkomen per huishouden. Hierbij zijn de verschillen echter lang niet zo groot als gedacht wordt. In Breda en de regio West-Noord Brabant ligt het particulier besteedbaar inkomen per huishouden jaarlijks een paar honderd euro hoger dan het Nederlands gemiddelde. Daarmee is eerder sprake van een zeer gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden dan een stad met rijke inwoners.

Hier moet een kanttekening bij gemaakt worden. Het gemiddelde is verdeeld over het totaal aantal personen en het aantal inwoners van Breda is relatief hoog. Het is de nummer 9 stad van Nederland met bijna 200.000 inwoners. Dat betekent dat het besteedbaar inkomen per huishouden iets boven het gemiddelde ligt, maar dat de absolute koopkracht juist wel weer erg hoog is dankzij het aantal huishoudens dat hier te vinden is.

Opvallend is dat de arbeidsparticipatie in Breda aanzienlijk hoger ligt dan het Nederlands gemiddelde. De netto arbeidsparticipatie in Breda ligt gemiddeld 1,5 tot 2,0% hoger dan de gemiddelde arbeidsparticipatie in Nederland en dat is een aanzienlijk verschil.

Parkeergelegenheden

Breda is een goed te bereiken stad en dit kun je met de auto doen via één van de verschillende snelwegen die naar Breda leiden. Het is niet zo moeilijk om de auto ergens kwijt te kunnen, want er zijn verschillende parkeerplaatsen en parkeergarages die gemakkelijk te vinden zijn. In het centrum betaal je meer dan €2 per uur en dit tarief geldt van 9 uur ’s morgens tot 22.00 ’s avonds, van maandag tot en met zaterdag. Op zondag gelden de tarieven voor het betaald parkeren van 12:00 uur tot 18:00 uur.

Buiten het centrum is het goedkoper om te parkeren, hier betaal je gemiddeld €1,40 en de tarieven gelden op exact dezelfde tijden. De verschillende parkeerterreinen zijn goedkoper en dit kan een goede optie zijn wanneer de auto hier de hele dag moet staan. Houd er rekening mee dat de gemiddelde vergaderruimte in Breda zelf ook een parkeerplaats zal hebben.

Het kan verstandig zijn om met de trein te komen, in plaats van met de auto. Het openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld in Breda en op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over het parkeren van de auto en wat er eventueel met de auto zou kunnen gebeuren.

Projecten en stadsontwikkeling

De grote steden in Nederland zijn allemaal druk aan het werk met het uitbreiden van het woningaanbod en de kantoorpanden, net als de bereikbaarheid van de steden zelf. Dit heeft sterk te maken met het groeiende aantal inwoners per stad en de natuurlijke bevolkingsaanwas. In Breda is dit goed te merken.

Al sinds het einde van de 20ste eeuw wordt er hard gewerkt aan het verruimen van de mogelijkheden voor de bevolking. Zo zijn de oude fabrieken geruimd voor nieuwe wijken, of zijn zij omgebouwd naar een nieuwe functie zoals een vergaderruimte in Breda. Ook zijn de kazernes omgebouwd of geruimd om hier ruimte te maken voor nieuwe woningen, winkels en andere panden.

Er zijn veel verschillende voorbeelden te noemen van nieuwbouwprojecten in Breda, maar de Drie Hoefijzers is wel het grootste project dat op dit moment actueel is. Het gaat hier om de tweede fase die de eerste fase zal gaan verbinden met het centrum van Breda. Het is een project met grote omvang waarbij de kwaliteit van het wonen hoog in het vaandel is blijven staan voor de gemeente. Dit resulteert in 300 koopwoningen en veel voorzieningen die de wijk bij het nieuwe station in Breda leven in moeten blazen.

Naast de vele nieuwe woningen zijn er meer projecten die een grote rol zullen gaan spelen in de toekomst. Zo wordt het station van Breda verbonden met het station van Brussel en Antwerpen. Daarnaast zal de grootste snelweg in de richting van Breda verbreed worden zodat er een betere doorstroom ontstaat. Dit alles zal ervoor zorgen dat de stad in de toekomst alleen maar harder zal gaan groeien, waarbij genoeg woningen en kantoorpanden beschikbaar zullen zijn voor de inwoners van de stad. Op die manier kun je als ondernemer altijd een vergaderruimte in Breda vinden.

Economie en bedrijvigheid

Een stad met veel inwoners en veel omvang heeft uiteraard ook veel bedrijven. Deze vind je verspreid over de stad terug en dat is logisch, steeds meer kleine bedrijven worden vanuit huis gestart en zolang het mogelijk is om zonder vergaderruimte in Breda het bedrijf te draaien, blijven de kleinere ondernemers ook in huis werken.

Er zijn wel verschillende bedrijfsterreinen, waaronder bedrijventerrein Breda-Noord. Hier zijn verschillende grote en middelgrote bedrijven actief die ervoor zorgen dat dit een traditioneel bedrijventerrein geworden is waar veel werkgelegenheid ontstaan is.

Ben je een ondernemer of bedrijf dat zich helemaal op andere ondernemers richt, dan is het goed om te onthouden dat er veel verschillende winkels in en rond de stad te vinden zijn die de concurrentie met elkaar aangaan om de 200.000 mensen de winkels in te krijgen die in de stad wonen, plus alle mensen die naar de stad komen om te eten, drinken, werken en winkelen. Dat betekent direct dat er voor de meeste bedrijven zeker een afzetmarkt te vinden is in Breda.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Breda is een stad die zeer in trek is. Niet alleen bij de dagjesmensen, maar ook bij mensen die er op vakantie komen of mensen die voor zaken in Noord-Brabant moeten zijn. Dat betekent dat de stad goed ingericht is voor mensen die willen of moeten overnachten. Er zijn veel restaurants, veel barretjes en kroegen en uiteraard zijn er ook verschillende hotels waar je uit kunt kiezen.

Breda wordt de Parel van het Zuiden genoemd, en Hotel Nassau Breda wordt de Parel in de Parel genoemd. Het hotel is gesitueerd in een historisch pand met een unieke sfeer en uitstraling. De recensies van de gasten zijn gemiddeld tot zeer goed en het hotel ligt in het centrum van Breda, waardoor alle voorzieningen op loopafstand liggen. Het hotel heeft overigens ook gewoon een eigen restaurant en bar, en een eigen sportcentrum, dus je hoeft de deur niet meer uit na een dag in de vergaderruimte in Breda. Het personeel beheerst meerdere talen, er is een feestzaal en ’s morgens staat het ontbijt klaar voor de gasten die op deze manier de dag direct goed kunnen beginnen.

Hotel Princeville is ook een aanrader. Dit hotel ligt goed bereikbaar aan de A16 en de afstand tot het centrum is gemakkelijk te lopen. Het hotel heeft gratis parkeerplaatsen voor de gasten, is voorzien van een eigen restaurant en daarnaast is er een hot tub, een zwembad en een sportruimte.

De prijzen van dit hotel vallen lager uit dan gemiddeld, waardoor het een betaalbare overnachting kan zijn voor ondernemers die een afspraak hebben in een vergaderruimte in Breda en die niet dezelfde dag nog terug kunnen naar huis of de eigen stad. Het hotel ligt in de buurt van een woonwijk, maar er zijn genoeg voorzieningen in de buurt om je te vermaken.

Het laatste hotel dat we hier willen noemen, is een hotel dat niet in het rijtje past en dat daarom interessant kan zijn voor mensen die nog verder aan het lezen zijn. Het gaat om het Novotel in Breda. Dit hotel heeft veel groene ruimte om het hotel heen, heeft een eigen terras en is zelfs voorzien van een eigen zwembad.

Er is ook een restaurant en een bar aanwezig, maar ook buiten het hotel kan direct goed gegeten en gedronken worden. Ondanks de vele groenvoorzieningen rond het hotel is de afstand tot het centrum van Breda bijzonder gering. Dat maakt het makkelijk om overdag de stad in te gaan en ’s avonds bij te komen in het hotel of de tuin, of andersom natuurlijk. Het Novotel Breda ligt aan de A16, is goed bereikbaar en heeft eigen parkeerplaatsen voor de bezoekers.

Uiteraard zijn er nog veel meer hotels te vinden in Breda. Let vooral op de locatie en de prijzen. Moet je naar een vergaderruimte in Breda en kom je met de auto, dan is het bijvoorbeeld verstandig om te zoeken naar een hotel in de buurt van deze locatie, met parkeergelegenheden.