Introductie

Den Haag is de hoofdstad van de provincie Zuid-Holland en is de derde (na Amsterdam en Rotterdam) grote stad van Nederland. De stad heeft 520.704 inwoners (op 1 april 2016) en met de buitenwijken meegerekend zelfs 1 miljoen. De hofstad heeft met ruim 6.344 mensen per vierkante kilometer ook de hoogste bevolkingsdichtheid van Nederland.

Den Haag is de enige grote stad in Nederland die reikt tot de aan de kust van de Noordzee en beschikt over twee bijzondere badplaatsen, Kijkduin en Scheveningen, die jaarlijks door honderdduizenden toeristen worden bezocht.

Hoewel Den Haag constitutioneel niet de hoofdstad van Nederland is, vervult het deze rol wel. Door de vestiging van de regering, het parlement, de Hoge Raad, de Raad van State en twee Koninklijke paleizen (Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch) functioneert Den Haag als regeringscentrum van Nederland.

Naast de status van regeringscentrum, wordt Den Haag ook gezien als een van de belangrijkste VN-steden in de wereld. In Den Haag bevinden zich meer dan 150 internationale organisaties, waaronder het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het Internationaal Strafhof (ICC) en het Permanent Hof van Arbitrage. De aanwezigheid van deze organisaties geven Den Haag de status van internationale stad van vrede en recht.

Ook de meeste ministeries, buitenlandse ambassades en een groot aantal multinationals bevinden zich in Den Haag. Hierdoor kan de stad met recht een geïnternationaliseerde stad worden genoemd, die zich kan met meten met andere wereldsteden.

Dit alles maakt Den Haag een aantrekkelijke plek voor bedrijven en ondernemers om een kantoor of een vergaderruimte in een business center te huren. Vanuit een business center ben je als ondernemer of bedrijf goed gepositioneerd, om profijt te kunnen halen uit alles wat de stad te bieden heeft.

Geschiedenis

De geschiedenis van het ontstaan van de Internationale stad van vrede en recht gaat terug tot aan de Middeleeuwen, toen in het jaar 1230 het Binnenhof werd gebouwd in opdracht van Floris IV. In 1433 wordt Den Haag de residentie van stadhouders en het hoofdkwartier van de Staten van Holland. In feite begon Den Haag zich vanaf dat moment te ontwikkelen als regeringscentrum.

Toen de Tachtigjarige oorlog uitbrak in 1568 en de stad in verval raakte, waren er plannen om de stad te vernietigen. Willem van Oranje voorkomt dit en in 1588 wordt de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden opgericht. Nederland werd als natie geboren met Den Haag als officieel regeringscentrum.

Bij het aanbreken van de Gouden Eeuw maakt Den Haag een bloeiperiode door. Stadhouder Willem Frederik en zijn hof bouwen verder aan de stad en maken deze aantrekkelijker voor mensen om zich hier te vestigen. Het begin van het Koninkrijk der Nederlanden is er, als Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau op 30 november 1813 terugkeert naar Nederland. Den Haag wordt dan ook de hofstad van Nederland.

In 1899 vindt de eerste internationale vredesconferentie in Den Haag plaats, waaraan door 26 landen wordt deelgenomen. Het is zo succesvol, dat er in 1907 een tweede vredesconferentie wordt georganiseerd. Met financiële hulp van de Amerikaan Carnegi wordt het Vredespaleis gebouwd, maar ook andere landen dragen hun steentje bij.

Door de bijeenkomst van 26 Europese landen in de Haagse Ridderzaal, wordt in 1948, na de Tweede Wereldoorlog de basis gelegd voor internationale samenwerking. Dit is de eerste stap geweest naar de oprichting van de huidige Europese Unie.

Infrastructuur

Den Haag heeft een gunstige strategische ligging in het Westen van Nederland en is zowel per auto als per openbaar vervoer uitstekend bereikbaar. Dit is een pluspunt voor bedrijven, die in Den Haag en omgeving een business center willen huren.

Auto

Via het omliggende snelwegennetwerk is Den Haag per auto uitstekend bereikbaar. De A12/A26 verbindt de stad met de A1, die naar het oosten en het noorden van Nederland leidt en de verbinding met Duitsland maakt. Vanuit Den Haag kan via de A12 de A4 worden bereikt, die naar de hoofdstad Amsterdam leidt en de A13 is de rechtstreekste verbinding met Rotterdam, de belangrijke internationale Havenstad.

 

Trein

Den Haag beschikt over 6 treinstations: Den Haag Centraal, Den Haag Hollands Spoor, Laan van NOI, Mariahoeve, Moerwijk en Ypenburg. Vanaf de stations Den Haag Hollands Spoor en Den Haag Centraal vertrekken treinen naar diverse internationale bestemmingen als Frankrijk, België en Duitsland.

 

Metro

Den Haag beschikt ook over een metronetwerk. De RandstadRail verbindt de stad met Rotterdam en Zoetermeer. De RandstadRail vertrekt vanuit de NS-stations Den Haag Centraal Station en Laan van NOI en heeft een directe verbinding met het NS-station Rotterdam Centraal Station. Verder sluit het aan op het metronetwerk van de Rotterdamse vervoerder RET. De stad beschikt ook over ruim 30 verschillende bus- en tramlijnen.

 

Luchthavens

Er zijn twee internationale luchthavens die op korte afstand van Den Haag liggen: Amsterdam Schiphol Airport en Rotterdam-The Hague Airport. Beide luchthavens zijn vanuit Den Haag per trein en auto goed te bereiken. De luchthaven Schiphol kan via de A4 in 30 minuten worden bereikt, terwijl de luchthaven van Rotterdam, via de A13, in slechts 20 minuten bereikbaar is.

 

Te voet

Den Haag kan ook gemakkelijk worden bewandeld. Alles in het centrum ligt op loopafstand van elkaar; de stad kan als het ware in een uur te voet worden doorkruist. Veel business centers in Den Haag bevinden zich in het centrum van de stad en zijn met openbaar vervoer goed te bereiken.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Den Haag

Business centers zijn de perfecte kantooroplossingen voor zowel grote als kleine bedrijven, die willen genieten van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service.

Het is mogelijk om binnen een business center een kantoor, een afzonderlijke ruimte, werkplekken of vergaderruimtes te huren voor een vast bedrag per maand. De ruimtes binnen een business center zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om extra ondersteunende en facilitaire diensten in te huren, zoals telecom en IT-services, secretariële ondersteuning, postverwerking en receptie.

Het betreft een flexibel concept, waarbij je de keuze kunt maken van welke diensten je gebruik wenst te maken. In vergelijking met een traditioneel kantoor, biedt het huren van een ruimte in een business center, ondernemers en bedrijven de mogelijkheid om de kosten laag te houden, omdat het met anderen wordt gedeeld.

Den Haag beschikt over een groot aantal business centers op verschillende strategische locaties, zoals het NS-station, Den Haag Centraal Station. De meest populaire plek om een business center in Den Haag te huren, is in het centrum. Ook het Beatrixkwartier, waar zich veel bedrijven en business centers bevinden en de wijk Bezuidenhout, het hart van het internationale zakendistrict, zijn aantrekkelijke locaties om een business center te huren.

Niet alleen in het centrum, maar ook op bedrijventerreinen rondom Den Haag zijn er mogelijkheden. Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze business centers in Den Haag. Er is een ruim aanbod, waardoor er voor elke ondernemer of bedrijf een passende oplossing te vinden is.

 

Winkels in Den Haag

Den Haag is een winkelstad bij uitstek. De meeste winkels 7 dagen per week geopend, waardoor je er naar hartenlust kunt shoppen. Niet alleen in het historische centrum kun je goed winkelen, maar ook richting de kust bevinden zich leuke winkelstraten.

In het centrum van de stad ligt de Grote Markstraat, waar jaarlijks miljoenen shoppers op af komen om grote warenhuizen zoals de HEMA, C&A en bedrijven als elektronicagigant Mediamarkt te bezoeken. Voor de laatste mode en hippe en trendy kleding kun je terecht in de Bijenkorf of Marks & Spencers.

Een andere winkelplek bij uitstek is De Haagse Passage, welke via de Grote Markstraat bereikbaar is. De Haagse Passage is het oudste winkelcentrum van Nederland. Deze unieke, met glas overdekte winkelgalerij is zelfs gewaardeerd als Unescomonument. Hier kun je winkelen in stijl, ook als het slecht weer is.

Op korte afstand van De Haagse Passage, richting grote Kerk, ligt de Prinsestraat. In deze bruisende straat, dat in het historische Hofkwartier ligt, zijn naast de vele hippe winkels met mode en accessoires, ook veel kunstgaleries te vinden.

Het Noordeinde, waar zich ook het Paleis Noordeinde (het werkpaleis van koning Willem Alexander) bevindt, staat bekend om de Jugendstilachtige winkels. Met de vele antiekwinkels, galeries en juweliers tref je hier een groot aanbod van speciaalzaken op kunstgebied aan. Maar ook boetiekjes met bijzonder hippe mode zijn hier te vinden.

Het Zeeheldenkwartier mag zeker niet overgeslagen worden. Deze wijk, die aan de rand van de Haagse binnenstad ligt, staat bij de locals bekend als een van de gezelligste wijken van Den Haag. Het is een levendige wijk met veel historische gebouwen en een rijke geschiedenis. Shoppen kun je naar hartenlust in winkelstraten zoals de Toussaintkade, de Anna Paulownastraat en de Piet Heinstraat en de Zoutmanstraat.

Koopkracht

Den Haag is een expert in het aantrekken en behouden van koopkracht. Door de vele internationale instellingen en multinationals, die in de stad gevestigd zijn, neemt de instroom van nieuwe inwoners steeds meer toe. Niet alleen expats (meer dan 50.000) en professionals komen naar Den Haag, de stad trekt ook steeds meer studenten aan.

Door de groeiende bevolking (dekkingsgebied van meer dan 1 miljoen mensen) en een hoog besteedbaar inkomen (6% hoger dan het nationale gemiddelde) is er sprake van een toenemende koopkracht. Daarnaast ontvangt de binnenstad ieder jaar ruim 31 miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland.

Den Haag is een stijlvolle stad met een groot aanbod van luxe winkels en is de afgelopen jaren populair als vestigingsplaats voor grote bekende high-end brandstores. Deze bevinden zich in de Internationale Zone van Den Haag. Dit gebied wordt beschouwd als een van de economische kerngebieden van de stad en trekt nationale en internationale bedrijven aan om zich hier te vestigen. Hierdoor is dit een gunstige plek om een business center te huren.

De bevolkingssamenstelling van Den Haag is net zo divers en internationaal als de stad zelf. Bijna de helft van de inwoners is van allochtone afkomst (westers en niet-westers).

Op landelijk niveau heeft de gemeente Den Haag de meest welvarende buurten, maar Den Haag is ook de gemeente met de grootste inkomstencontrasten. De Kieviet in Wassenaar en Westbroekpark behoren tot de rijkste buurten van Nederland. Wijken met de laagste inkomens in de stad Den Haag zijn de Schilderswijk, het Transvaalkwartier, het Laakkwartier en Spoorwijk. Tot de wijken met de hoogste inkomens in de stad behoren Benoordenhout, het Haagse Bos en Westbroekpark/Duttendel.

Parkeergelegenheden

Parkeren is in elke drukke stad, waar zich veel business centers bevinden, een lastige opgave. Den Haag is hierop geen uitzondering, echter de tarieven zijn aanzienlijk goedkoper dan in de hoofdstad Amsterdam. In Den Haag betaal je een redelijk tarief van € 2,60 per uur en na 18.00 uur geldt een verlaagd tarief van € 2,10 per uur. Op straat parkeren blijft altijd de duurste optie. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden, zoals parkeergarages en P+R Transferia.

Den Haag beschikt over groot aantal parkeergarages in het centrum van de stad. In de Parkbee Parkeergarage Lange Voorhout kun je je auto kwijt voor een tarief van € 1,80 per uur (maximaal € 10,00 per 24 uur). Een andere parkeergarage met een redelijk tarief, ligt op loopafstand van Den Haag Centraal Station; het tarief is € 1,50 per uur (maximaal € 10,00 per 24 uur).

Je kunt ook geld besparen door de auto op een Park en Ride (P+R)-terrein te parkeren, zoals P+R ’t Schouw en P+R Hoornwijck. Met het openbaar vervoer kan vervolgens verder naar de plaats van bestemming worden gereisd.

De Parkmobile App is een handig hulpmiddel waarmee je voordelig kunt parkeren in parkeergarages op verschillende locaties in Den Haag. Handige websites met informatie over parkeren in Den Haag, zijn www.parkeren-denhaag.nl (waaronder een overzicht van alle parkeergarages en P+R-transferia in Den Haag) en www.prettigparkeren.nl (kaart).

Projecten en stadsontwikkeling

Den Haag breidt steeds verder uit. Niet alleen het aantal inwoners groeit, maar er komen ook steeds meer bedrijven bij, die zich in deze stad willen vestigen. Dit is natuurlijk uitstekend voor de economische groei en ook een goede reden om in Den Haag een kantoor of vergaderruimte te huren in een business center.

Den Haag beschikt al over een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer en is daarnaast omringd door een groot wegen-, spoor-, lucht- en waternetwerk. De stad steekt echter veel energie in het verbeteren van de bereikbaarheid, waardoor het nog aantrekkelijker wordt voor nationale en internationale bedrijven om zich in Den Haag te vestigen.

Ook op landelijk niveau heeft de bereikbaarheid van de Randstad (waarvan Den Haag samen met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht onderdeel van uitmaakt) de aandacht. Het kabinet heeft dit in 2009 zelfs speerpunt van beleid gemaakt. Het doel is de Randstad tot een duurzame en concurrerende Europese topregio te maken. Van groot belang hierbij is, dat er goede verbindingen worden gemaakt tussen de economische centra in Nederland, maar ook de internationale verbindingen moeten optimaal zijn.

Een goed voorbeeld van de inspanningen van Den Haag om beter bereikbaar te zijn, is de start van de aanleg van de Rotterdamsebaan in 2014. Door de aanleg van deze nieuwe route worden de snelwegen die naar Den Haag leiden (A4/de verbinding met Amsterdam en A13/de verbinding met Rotterdam), verbonden met de Centrumring van Den Haag. Hierdoor wordt de stad en de omliggende regio beter bereikbaar, maar zullen ook de files op de A12 (Utrechtsebaan) afnemen. Volgens de planning zal het traject gereed zijn op 1 juli 2020.

Ook de stad zelf is constant in ontwikkeling. Vooral in de Internationale zone, in de binnenstad van Den Haag, wordt hard gewerkt aan belangrijke projecten om de kwaliteit te verbeteren. Deze verbeteringen zullen een positieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de binnenstad, waardoor er zich meer bedrijven zullen gaan vestigen.

Met deze nieuwe ontwikkelingen en de verbeterde bereikbaarheid wordt de stad ook aantrekkelijker gemaakt voor nieuwe business centers. Op de website van de Gemeente Den Haag zijn de meest actuele en belangrijkste bouwprojecten en bestemmingplannen voor Den Haag en omgeving te vinden.

Economie en bedrijvigheid

In Den Haag zijn niet alleen meer dan 150 internationale organisaties gevestigd, maar ook een aantal grote toonaangevende multinationals heeft hun hoofdkantoor in de stad. En, mede door de aanwezigheid van de vele ambassades, heeft dit alles een positieve invloed op de economie van de stad. Als huurder van een business center in Den Haag kan deze diversiteit een groot voordeel zijn.

Het tweede business district van Nederland, het Beatrixkwartier, bevindt zich op een gunstige locatie in Den Haag (vlakbij Den Haag Centraal Station, in de wijk Bezuidenhout). In dit gebied bevinden zich hoofdvestigingen van grote, internationale bedrijven als Total Siemens, Shell en Huawei. Ook grote nationale bedrijven, zoals TNT-post en Nationale Nederlanden hebben hier hun hoofdkantoor. Voor bedrijven die op zoek zijn naar een business center in Den Haag is het Beatrixkwartier een aantrekkelijke locatie, die in de nabije toekomst nog belangrijker zal worden.

Het bijzondere van de hofstad is, dat het een stad van wereldformaat is, maar het toch overzichtelijk en compact is. Dit komt, omdat alles dicht bij elkaar zit. Hierdoor bestaan er korte lijnen tussen het bedrijfsleven, de overheid, internationale organisaties en kennisinstellingen onderling en kunnen mogelijkheden om kennis te delen, te netwerken en invloed uit te oefenen, volledig worden benut.

Een goed voorbeeld hiervan is The Hague Security Delta (HSD). In dit groeiende netwerk van bedrijven, overheden en kennisinstellingen uit binnen- en buitenland wordt door duizenden mensen samengewerkt om de wereld veiliger te maken. De bijzondere status van Den Haag als stad van vrede en recht en de internationale sfeer maken de stad een interessante plek voor bedrijven om een kantoor of vergaderruimte te huren in een business center.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Voor zakenrelaties van bedrijven met een business center in Den Haag, die willen overnachten, biedt de stad voldoende mogelijkheden. Er is een groot en gevarieerd aanbod van hotels en andere accommodaties in de hofstad.

Veel hotels liggen in het centrum, maar er is ook genoeg aanbod in omliggende gebieden, zoals de badplaats Scheveningen, Rijswijk en Voorburg. Het Beatrixkwartier, waar zich veel business centers bevinden, ligt op ongeveer 1,5 km van het centrum van Den Haag. Ook hier is een aantal goede accommodaties te vinden.

Hier is een kleine selectie van accommodaties in en rondom de stad:

 

Centrum van Den Haag

Parkhotel Den Haag

Molenstraat 53

4 sterren

Novotel The Hague World Forum

Johan de Wittlaan 42-44

4 sterren

Hotel ’t Goude Hoofd

Dagelijkse Groenmarkt 13

4 sterren

Hotel des Indes

Lange Voorhout 54-56

5 sterren

 

In de buurt van het Beatrixkwartier:

Appartement 7nextto5

Repelaerstraat 7

Mercure Hotel Den Haag Central

Spui 180

4 sterren

 

Zeeheldenkwartier:

Hotel Sebel

Prins Hendrikplein 20

3 sterren

Court Garden Hotel

Het eerste duurzame eco-hotel van Nederland

Laan van Meerdervoort 96

3 sterren

Hampshire Hotel

Laan van Meerdervoort 108

4 sterren

Carlton Ambassador Hotel

Sophialaan 2

4 sterren

 

Duinoord (kust):

Residenz Small Boutique Hotel

Sweelinckplein 35

3 sterren

B&B Beach Inn 

Wieringsestraat 266 (tussen Kijkduin en Scheveningen)

4 sterren

 

Scheveningen (kust)

Boulevard Hotel Scheveningen

Seinpostduin 1, Scheveningen

3 sterren 

Ramada The Hague - Scheveningen 

Zwolsestraat 17, Scheveningen

3 sterren

Carlton Beach Hotel

Gevers Deynootweg 201

4 sterren

Grand Hotel Amrâth Kurhaus The Hague Scheveningen

Gevers Deynootplein 30, Scheveningen

5 sterren

 

Aangrenzende gemeenten:

Central park by Ron Blaauw

Oosteinde 14, Voorburg

4 sterren

Best Western Grand Winston

Generaal Eisenhowerplein 1, Rijswijk

4 sterren