Introductie

Hoewel Den Haag de politieke hoofdstad van Nederland is, heeft de stad officieel nooit stadsrechten gekregen. Er zijn echter weinig mensen die Den Haag een dorp zullen noemen met het Binnenhof en het koninklijk verblijf in de stad.

Waar wel onduidelijkheid over bestaat, is de naam van de stad. Meestal wordt ‘Den Haag’ gebruikt, maar in de officiële documenten staat nog altijd ’s-Gravenhage boven de brieven. Een voorstel dat een aantal jaren geleden ingediend werd om de naam van de stad officieel te veranderen naar Den Haag werd afgewezen.

Den Haag is internationaal bijzonder bekend. Dat heeft onder andere te maken met het landelijk bestuur dat in Den Haag te vinden is, maar ook de verschillende gerechtelijke instanties dragen bij aan de internationale faam van de stad. Dit resulteert in meer dan een miljoen bezoekers per jaar, die ook uit Nederland zelf komen.

Deze mensen komen naar de stad vanwege de ligging aan zee, de leuke winkels, of komen de vele culturele gebouwen bekijken die hier te vinden zijn. Ook heeft Den Haag leuke musea die zeker een bezoekje waard zijn en is er veel groen in en rond de stad te vinden.

Wanneer er gekeken wordt naar het aantal inwoners, dan scoort Den Haag veel punten. Hier wonen meer dan een half miljoen mensen, waarmee de stad alleen Amsterdam en Rotterdam voor zich moet dulden op de ranglijst van grootste steden in Nederland. Hier is genoeg oppervlakte voor, de stad heeft 100 vierkante kilometer tot de beschikking, waarvan ongeveer 15% uit water bestaat.

De stad is sinds de Middeleeuwen constant aan het groeien geweest en zet ook op dit moment in op uitbreidingen. Dit geldt voor het aantal woningen, maar ook voor winkels en kantoorpanden zodat co-working in Den Haag steeds makkelijker zal worden in de toekomst.

Geschiedenis

De geschiedenis van veel van de Nederlandse steden begint met het plaatsen van een nederzetting. In Den Haag is dat niet het geval, er waren duizenden jaren voor de stichting van de nederzettingen al bewoners hier. De oudste overblijfselen die gevonden zijn, worden geschat op de periode rond 3000 jaar voor het jaar 0. Daarmee staat Den Haag op de lijst van de eerste regio’s met beschaving van Nederland. Opvallend is dit natuurlijk niet, de ligging van de zee en het hoger gelegen land boden een perfecte start voor de eerste mensen in dit gebied.

De stad won in de Middeleeuwen aan belang door Floris IV die er een kasteel liet bouwen, maar ongeveer 20 jaar later werd de nadruk op de rol van Den Haag gelegd door de bouw van een veel groter kasteel, inclusief ridderzaal in 1250. Dit is het begin van de sterke expansie van de stad, die in de achttiende en negentiende eeuw bijzonder snel zou gaan.

Dit had te maken met de aanwezigheid van het politiek hart van Nederland in Den Haag en de koninklijke residentie. In de negentiende eeuw doorbreekt Den Haag de 200.000 inwonersgrens en wordt daarmee direct één van de grootste steden in Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog proberen de Duitsers met een schijnbeweging Den Haag over te nemen, in de hoop op deze manier de oorlog in één dag te beslechten. Het plan wordt op tijd doorzien en dankzij de inschattingsfoutjes van de Duitsers wordt dit afgeweerd. Het blijkt niet genoeg en uiteindelijk zou Nederland in de handen van de Duitsers vallen.

De stad krijgt het in 1945 nog eens moeilijk wanneer de Geallieerden besluiten de stad te bombarderen. Net als in veel van de overige steden in Nederland wordt na de oorlog relatief snel begonnen met de wederopbouw. Vanaf dat moment is de uitbreiding van de stad nauwelijks nog te stoppen en blijft de gemeente werken aan nieuwe projecten om mensen werk en huisvesting te kunnen bieden.

Infrastructuur

Veel mensen hebben interesse in co-working in Den Haag vanwege de ligging van de stad en de mogelijkheden tot netwerken met andere bedrijven. Wanneer je hier interesse in hebt, is het verstandig om te letten op de bereikbaarheid van de locatie die gekozen wordt, zoals de locatie aan de Parkstraat die goed bereikbaar is.

De stad is in het algemeen goed te bereiken via de A4, A12, A13 en A44, maar het is goed om te letten op de Ring van Den Haag, aangezien deze de meeste ideale kantoorpanden met de buitenwereld zal verbinden. Binnen Den Haag is het wat lastiger om met de auto te reizen, het kan dan verstandiger zijn om de auto buiten de stad te laten staan op een parkeerterrein, of om te zoeken naar een parkeergarage buiten het centrum van de stad zelf.

Uiteraard is Den Haag ook prima bereikbaar met de trein, waardoor veel mensen de auto liever laten staan. De stations Den Haag Centraal en Den Haag HS zijn daarvoor het meest geschikt, al wordt de laatste vooral bediend door internationaal verkeer. Aangezien er in de regio rond dit station druk gebouwd wordt, kan dit in de toekomst zeker nog veranderen.

Binnen Den Haag is het overigens gemakkelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Er zijn verschillende treinstations, tramlijnen en busdiensten. Daarmee kom je gemakkelijk van elke plek naar een locatie voor co-working in Den Haag, of ergens waar je wat te eten kunt halen bijvoorbeeld.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Den Haag

Co-working in Den Haag staat steeds meer centraal wanneer het over innovatief werken gaat in de grote steden. De status van de stad speelt hierbij overigens een grote rol, want er wordt vooral gewezen op het samenvallen van de bestuursinstanties, de kenniscentra en de overige bedrijven op één plek. Wanneer hier samengewerkt kan worden door mensen uit de verschillende lagen, bestaat de kans dat er een samenwerking kan ontstaan die bijzonder lonend kan zijn voor alle partijen.

Ook voor de kleinere bedrijven kan co-working in Den Haag lucratief zijn. Het is gemakkelijker om op deze manier een netwerk aan te leggen en andere mensen te ontmoeten die een rol van betekenis zouden kunnen gaan spelen. Daarnaast is het ondernemersklimaat in Den Haag buitengewoon geschikt voor groeiende ondernemingen, aangezien de stad zelf ook constant in de groei zit.

Winkelen in Den Haag

Den Haag is een bijzonder gezellige stad en heeft veel exclusieve winkeltjes. Volgens de gemeente zelf is het zelfs de leidende stad op dit gebied en meer informatie van de gemeente kun je direct op het internet vinden. Er zijn verschillende winkelroutes door de stad aangelegd, maar je kunt ook gewoon zelf de vele winkels in het centrum bekijken.

Er is een grote markt waar je altijd verse groenten en fruit kunt vinden en daarnaast zijn er veel andere kraampjes die de beste prijzen voor de beste producten beweren te hebben. In Den Haag vind je ook verschillende overdekte winkelcentra, waaronder de Leyweg en de Haaglanden Megastores.

Niet alle mensen komen naar de stad vanwege de winkels. Den Haag is ook populair vanwege de route naar Scheveningen die in het verleden een grote rol gespeeld heeft voor de mensen die naar de kust gingen om daar genezen te worden. Daar komt nog eens bij dat de duinen en de zee op korte afstand van de stad zelf liggen en er veel historische gebouwen zijn die bekeken kunnen worden tijdens het ontdekken van de stad.

De geschiedenis en de politiek gaan hier hand in hand en dat is in heel de stad nog prima te zien, wat zeker interessant kan zijn voor dagjesmensen. Wil je nog meer cultuur, dan kun je één van de evenementen in Den Haag bezoeken, of ervoor kiezen om het uitgaansleven te verkennen na een dag hard aan de slag te zijn geweest met co-working in Den Haag.

Koopkracht

De koopkracht en het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden vormen een groot deel van het onderzoek naar de mogelijkheden binnen een stad. In Den Haag heeft dit nogal wat haken en ogen. Allereerst was de koopkracht tien jaar geleden gemiddeld sterk onder het gemiddelde. Dit is de jaren hierna redelijk aangetrokken, tot het niveau waarop de gemeente op dit moment zit.

Concreet ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen per persoon ongeveer 1000 euro lager dan het Nederlandse gemiddelde. Hier is echter meer over te zeggen. De werkzame bevolking is de laatste jaren sterk gestegen, zoals te zien is in de rapporten van de gemeente zelf. Dat betekent dat het gemiddelde inkomen per persoon de aankomende tijd ook zal stijgen.

Daar komt nog iets bij. De koopkracht van de gemiddelde persoon in een grote stad wordt niet louter bepaald door het inkomen van de inwoners van de stad zelf. In Den Haag zijn dagelijks veel mensen aan het werk die niet in de stad of de gemeente zelf wonen. Het eten, de inkopen en de overige uitgaven worden vaak wel in de buurt van het werk gedaan (denk aan het halen van een lunch tijdens co-working in Den Haag).

Deze mensen dragen bij aan de koopkracht binnen de stad, net als de vele toeristen die hier jaarlijks komen voor een dagje, of een langere vakantie. Wat dat betreft zit het wel goed met de koopkracht in de stad, want er zijn veel mensen die met regelmaat in de stad te vinden zijn en er zijn veel grotere bedrijven actief die veel medewerkers actief hebben binnen Den Haag.

Parkeergelegenheden

In dit overzicht kun je precies zien waar je de auto kunt parkeren wanneer je via de snelwegen of de Ring van Den Haag naar de stad bent gekomen. Er zijn verschillende mogelijkheden met een maximale prijs van 4 euro per uur, maar het centrum is zelf grotendeels autoluw.

Dit betekent dat een locatie voor co-working in Den Haag buiten het centrum moet liggen, of een parkeerplaats moet hebben in de buurt om daar te kunnen parkeren. Het is makkelijker om de auto buiten de stad te parkeren, zoals bij de Mariahoeve. Dit is een parkeerplaats van de NS met lagere tarieven, waardoor het interessanter kan zijn om de auto hier een dag te laten staan.

Reis je met de trein verder, dan krijg je korting op de parkeerplaats en dit kan zeker handig zijn met alle treinstations in de buurt van Den Haag. Ook biedt het de mensen uit de stad de mogelijkheid om met de auto naar het terrein te komen en vanaf daar naar een andere stad te reizen met de trein.

Hoewel er genoeg parkeerplaatsen zijn met lagere tarieven, kan het verstandig zijn om de opties eens te heroverwegen. Is het niet verstandiger om met de trein naar deze stad te komen? Dankzij de drukte in de Randstad staan de snelwegen vaak vast en is het lastig om ook daadwerkelijk dieper de stad in te komen met de auto. Heb je een locatie voor co-working in Den Haag gevonden aan de Ring, dan is het probleem een stuk minder groot, dat is namelijk veel beter te doen.

Projecten en stadsontwikkeling

Den Haag is een stad die nog altijd sterk in ontwikkeling is. Elke keer dat de stad de zaken op orde lijkt te hebben, groeit het aantal inwoners weer sterk waardoor er meer vraag is naar woningen. Daarom zijn er constant nieuwe projecten om mensen een dak boven het hoofd te bieden, waardoor de stad ook in de toekomst kan blijven groeien.

Mooie voorbeelden binnen de stad zijn de oude kantoorpanden die omgebouwd worden naar woningen met een bijzonder hoog niveau om zo aan alle eisen te kunnen voldoen, maar de stad houdt ook rekening met de mensen met een groter budget.

Tussen Scheveningen en Den Haag wordt gewerkt aan de ontwikkeling van 70 loftwoningen die voldoen aan de hoge standaard die we vandaag hebben. De locatie is schitterend gelegen in de buurt van de zee. Tegelijkertijd zijn de steden van de Randstad op korte afstand gelegen, waardoor co-working in Den Haag tot de mogelijkheden blijft behoren. Het hiervoor beschreven project heet Light Living, maar er zijn meer voorbeelden van zulke projecten te vinden.

Het is interessant om de ontwikkelingen in de stad in de gaten te houden. Het toenemende aantal inwoners en bedrijven zorgt ervoor dat er constant vraag is naar uitbreidingen en dat biedt nieuwe kansen voor de inwoners, maar ook voor de ondernemingen. Wanneer een stad begint te groeien en op zoek moet naar nieuwe gebieden, zorgt dit namelijk altijd voor kansen voor de bedrijven die in deze regio actief zijn, of willen zijn in de toekomst.

Economie en bedrijvigheid

Den Haag heeft iets dat je niet zal vinden in de andere steden in Nederland. Het is de combinatie van alle mogelijkheden die je er vindt. Allereerst is dit het politiek en bestuurlijk hart van Nederland, wat betekent dat er veel politici actief zijn in de stad, uit verschillende landen. Daarnaast zorgt dit ervoor dat er veel verschillende bestuursorganen actief zijn hier. Dit trekt weer extra mensen aan van buitenaf.

Naast de politieke instellingen vind je ook verschillende onderzoeksinstituten en kenniscentra, waardoor er nieuwe mogelijkheden zijn, zeker wanneer je de actieve bedrijven hierbij optelt.

Dat is niet alles. Naast deze combinatie van factoren zijn er ook veel bedrijven die gebruikmaken van de internationale bekendheid van de stad. Internationale bedrijven kiezen al snel voor de grotere steden omdat dit meer herkenbaar is voor de klanten van het bedrijf. Ook maakt dit het mogelijk om mensen binnen de kortste keren naar een locatie voor co-working in Den Haag te krijgen.

Als laatste moet het grote inwoneraantal genoemd worden. Aangezien er meer dan een miljoen mensen in de agglomeratie wonen, kunnen arbeidsintensieve bedrijven hier gemakkelijk werknemers vinden om alle functies te vervullen.

Concreet betekent dit dat je alle mogelijke bedrijven kunt vinden in deze stad, en dat betekent dat dit een perfect gebied is om een onderneming te vestigen. Zeker wanneer je gebruik wilt maken van co-working in Den Haag om de expertise van alle mensen in te kunnen zetten.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Jaarlijks komen duizenden mensen de nacht doorbrengen in Den Haag. Dat betekent dat er genoeg hotels beschikbaar zijn voor de zakenlieden die een nachtje moeten blijven, of die voor een langere periode actief moeten zijn in de stad om aan een project te werken.

Het Van der Valk hotel is altijd een bekende naam en dat betekent dat je weet wat je kunt verwachten. Dat is ook in Den Haag het geval: Aan de rand van de stad vind je hier de mogelijkheid om een luxe overnachting te boeken.

Het NH Den Haag kan helemaal geschikt zijn voor co-working in Den Haag. Het ligt namelijk in het hart van het zakencentrum en dat zorgt ervoor dat je altijd in de buurt bent van het werk. Er is een parkeergarage, maar hier moet wel voor betaald worden. Het Hilton Hotel ligt in de oude binnenstad van Den Haag en ligt op loopafstand (3 kilometer) van Scheveningen en kan daarmee ook zeker een aanrader zijn.

Wil je liever in de buurt van het Binnenhof verblijven, dan is het Boutique Hotel Corona een goede aanrader. Deze ligt in het centrum, maar heeft slechts 36 kamers dus is het verstandig om op tijd te reserveren zodat je zeker weet dat er plek is wanneer je aankomt. Het Parkhotel is het hotel waarmee we de lijst afsluiten. Dit hotel ligt midden in het Haagse Hofkwartier en dat betekent dat er genoeg te doen is, ook na een dag hard werken in de stad!