Introductie

Den Haag ligt in de provincie Zuid-Holland en is de enige stad in Nederland die een kustlijn heeft. Met een inwonertal van 520.704 en een oppervlakte van 98,12 km² is Den Haag de derde grote stad van Nederland, na Amsterdam en Rotterdam.

De stad maakt onderdeel uit van de agglomeratie Den Haag, waar ook de voorsteden Wassenaar, Rijswijk, Leidschendam, Zoetermeer, Voorburg, Delft en het Westland deel van uitmaken. In het hele gebied wonen meer dan een miljoen mensen.

Hoewel Amsterdam constitutioneel de hoofdstad van Nederland is, vervult Den Haag al eeuwenlang deze rol. Door de vestiging van de regering, het parlement, de Hoge Raad, de Raad van State en twee Koninklijke paleizen (Paleis Noordeinde en Paleis Huis ten Bosch) functioneert de stad als regeringscentrum van Nederland.

De stad heeft internationaal gezien een bijzondere status. Niet alleen zijn er meer dan 160 internationale organisaties en ambassades in de stad gevestigd, ook het Internationaal Gerechtshof (ICJ), het Internationaal Strafhof (ICC) en het Permanent Hof van Arbitrage bevinden zich in de hofstad. De stad is ook een van de belangrijkste VN-steden ter wereld.

Door al deze organisaties wordt, samen met de aanwezige bedrijven en kenniscentra, in Den Haag samengewerkt aan een gemeenschappelijk doel: een vreedzame en rechtvaardige wereld. Hierdoor wordt Den Haag de Internationale stad van Vrede en Recht genoemd.

De internationale organisaties zorgen voor veel werkgelegenheid in de stad. Maar ook de sectoren zakelijke dienstverlening en gezondheidszorg en de aanwezige Ministeries zoals Defensie, VROM, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat en Justitie dragen hun steentje bij.

Multinationals als Ahold, Siemens, Shell, KPN, ING en Aegon zijn de grootste commerciële werkgevers in de stad. De aanwezigheid van de vele expats, diplomaten, ambtenaren en internationale bedrijven levert Den Haag dus veel economische voordelen op.

Door de vestiging van prestigieuze, internationale organisaties wordt de stad steeds aantrekkelijker voor organisaties uit de hele wereld, maar ook de internationale gastvrijheid van Den Haag zorgt ervoor, dat steeds meer bedrijven zich in de stad willen vestigen.

Ook door het toerisme genereert Den Haag inkomsten; de stad heeft op het gebied van toerisme dan ook veel te bieden. Den Haag heeft een historisch stadscentrum, een groot aanbod aan cultuur en winkels en de badplaats Scheveningen, welke allen jaarlijks zorgen voor ruim 31 miljoen bezoekers.

Dit alles maakt Den Haag aantrekkelijke plek voor bedrijven en ondernemers om hier een kantoor te huren.

Geschiedenis

Den Haag heeft een bijzondere geschiedenis, die teruggaat tot de middeleeuwen wanneer Graaf Willem II in 1248 in “Die Haghe” een kasteel laat bouwen (het huidige Binnenhof). Zijn werk werd door zijn zoon Floris V voltooid met de bouw van de Ridderzaal.

Vanaf 1358 was Den Haag de residentie van de graven van Holland en functioneerde de stad als bestuurscentrum. Hierdoor nam ook de bevolking toe en groeide het uit tot een stad, hoewel Den Haag deze rechten nooit heeft gehad.

Den Haag ontwikkelt zich vanaf 1433 verder als regeringscentrum als de stadhouders en het hoofdkwartier van de Staten van Holland zich in de stad vestigen. In 1588 wordt Den Haag officieel het regeringscentrum van de Republiek der Nederlanden.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) raakt de stad verpauperd en nagenoeg ontvolkt na de vele plunderingen die er plaatsvonden.

Bij het aanbreken van de Gouden Eeuw maakt Den Haag onder stadhouder Willem Frederik een bloeiperiode door. In de stad verrijzen statige herenhuizen en paleizen en mede door de aanwezigheid van de vele diplomaten en (buitenlandse) adel wordt Den Haag een stad van aanzien en allure.

Hoewel in de stad al in middeleeuwen bestuurlijke instellingen waren gezeteld, heeft Den Haag nooit stadsrechten gekregen. Er waren plannen om de stad te ommuren en tot vestigingsstad te maken, maar dit was niet de wens van de Staten-Generaal.

In 1806 kreeg de stad onder Frans regime alsnog stadsrechten toegekend, maar dit werd meer als formaliteit beschouwd, omdat het stadsrecht al in 1798 was afgeschaft. De stad bleef zonder ommuring en breidde zich hierdoor verder uit.

Vanaf 1850 begon de stad zich op grotere schaal uit te breiden; omstreeks 1870 werd het aantal van 100.000 gehaald en omstreeks 1900 werd dit aantal, mede door de industriële revolutie, zelfs verdubbeld.

In de periode rond 1900 worden ten zuiden van de oude binnenstad de arbeiderswijken het Laakkwartier en de Schilderswijk gebouwd waarna het Statenkwartier, Duinoord en de Archipelbuurt volgden ter huisvesting van de rijkere bevolking.

Ook in de 20ste eeuw breidde de stad zich verder uit en werden de gemeente Loosduinen en de nieuwbouwwijken Leidschenveen en Ypenburg aan de stad toegevoegd.

Infrastructuur

Den Haag is met haar strategische ligging, tussen de hoofdstad Amsterdam, de wereldhavens van Rotterdam en Antwerpen en de luchthavens Schiphol en Rotterdam The Hague Airport, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor nationale en internationale bedrijven. De stad is omringd door een goed wegen- en spoornetwerk en heeft daardoor directe verbindingen met Europa en de rest van de wereld.

Door deze goede verbindingen is Den Haag zeer goed toegankelijk voor zowel zakelijk als particulier verkeer. Dit is een groot voordeel voor bedrijven die in Den Haag en omgeving een kantoor in een business center huren.

Den Haag ligt aan diverse belangrijke verbindingswegen, zoals de A4, de A12, A13, N14, N44 en de N211 waardoor de stad per auto uitstekend bereikbaar is. De A12/A26 verbindt de stad met de A1, die naar het oosten en het noorden van Nederland leidt en de verbinding met Duitsland maakt.

Vanuit Den Haag kan via de A12 de A4 worden bereikt, die naar de hoofdstad Amsterdam leidt en de A13 is de rechtstreekste verbinding met Rotterdam. Via de A13, A20 en de A16 is de belangrijke havenstad Antwerpen binnen redelijke tijd te bereiken.

Het openbaar vervoersnetwerk is uitstekend te noemen. De stad beschikt over zes NS-stations. Vanaf de twee belangrijkste NS-stations (Den Haag Hollands Spoor en Den Haag Centraal) vertrekken treinen naar diverse internationale bestemmingen in Europa.

NS-station Den Haag Centraal is tevens het vertrek- en eindpunt van de RandstadRail, die de stad verbindt met Zoetermeer en Rotterdam. In Rotterdam sluit de RandstadRail aan op het Rotterdamse metronetwerk van de RET.

Het openbaar vervoer wordt in Den Haag uitgevoerd door vervoersmaatschappij HTM. De stad beschikt over ruim 30 verschillende bus- en tramlijnen, die de verschillende stadsdelen met elkaar verbinden.

Veel kantoren bevinden zich in het centrum en aan de rand van Den Haag en zijn met openbaar vervoer uitstekend bereikbaar.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Den Haag

Het huren van een kantoor in een business center is zowel een ideale oplossing voor bedrijven als voor freelancers, eenmanszaken en ZZP’ers. De kantoren binnen een business center zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien, zoals glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet en printfaciliteiten. Er is tevens ondersteuning aanwezig van een professioneel team. De kantoren in onze business centers kunnen op aanvraag worden ingericht voor verschillende doeleinden.

Voor het huren van een kantoor in een businesscenter wordt een vast bedrag per maand betaald en omdat deze met andere bedrijven en ondernemers wordt gedeeld, zijn de kosten lager dan het huren van een traditioneel kantoor.

In Den Haag beschikken wij over een groot aantal representatieve kantoren op verschillende strategische locaties, zoals het NS-station, Den Haag Centraal Station. Andere aantrekkelijke locaties om een kantoor te huren zijn het Beatrixkwartier, waar zich veel bedrijven en business centers bevinden en de wijk Bezuidenhout, het hart van het internationale zakendistrict.

Daarnaast bieden wij kantoren te huur aan op bedrijventerreinen rondom Den Haag. Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze kantoren in Den Haag.  Er is een ruim aanbod, waardoor er voor elke ondernemer of bedrijf een geschikt kantoor te vinden is.

 

Winkels in Den Haag

In Den Haag kan goed worden gewinkeld. In de, over het algemeen autovrije, binnenstad liggen alle winkelstraten dichtbij elkaar, waardoor het er ook prettig winkelen is.

Daarnaast kun je tijdens het winkelen ook genieten van de bijzondere architectuur van Den Haag. De stad beschikt over een mix van Koninklijke, klassieke gebouwen en moderne architectuur en de bijzondere gevelarchitectuur zal je tijdens het winkelen ook niet ontgaan. Den Haag is een stad met allure; elke straat, elk plein ademt een eigen specifieke sfeer uit.

In het centrum van de stad ligt de Grote Markstraat, waar vele winkelaars naartoe gaan om te shoppen bij de grote warenhuizen en winkelketens, zoals de Bijenkorf, Peek en Cloppenburg en het Britse warenhuis Marks & Spencer.

Een bekend winkelcomplex, dat zich in het centrum Den Haag bevindt, is de Spuimarkt. Dit complex heeft een divers assortiment aan winkels, maar ook veel horecagelegen en entertainment, zoals een bioscoop en een casino, waardoor het na winkelsluitingstijd ook gezellig blijft.

Een bijzondere plek om te winkelen is het trendy Hofkwartier, wat ook wel het Soho van Den Haag wordt genoemd. In het midden van het Hofkwartier ligt de Prinsestraat, waar zich het Korzo theater bevindt. Hier omheen zijn allerlei leuke winkels, cafeetjes en biologische eetgelegenheden te vinden.

Ook de Denneweg mag tijdens het winkelen niet worden overgeslagen. Deze straat behoort tot de oudste straten van de binnenstad van Den Haag. Hier vind je veel galeries, maar ook veel toonaangevende mode- en lifestylezaken. 

Koopkracht

Den Haag is onderverdeeld in acht stadsdelen: Centrum, Escamp, Haagse Hout, Laak, Leidschendam-Ypenburg, Loosduinen, Scheveningen en Segbroek.

Sinds oudsher heeft in Den Haag een diversiteit aan verschillende nationaliteiten en sociale bevolkingsgroepen. De stad heeft momenteel een net zo groot aantal allochtone als autochtone inwoners en ruim 20% van de inwoners heeft een niet-westerse achtergrond. De inwoners van Den Haag hebben rond de 180 verschillende nationaliteiten en daaronder bevinden zich ook meer dan 50.000 expats.

De koopkracht in de stad ligt 6% hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de hoogopgeleide beroepsbevolking en het aantal expats die er wonen.

Qua gemiddeld inkomen bevinden zich de wijken met de laagste inkomens in de oude arbeiderswijken de Schilderswijk, het Transvaalkwartier, het Laakkwartier en Spoorwijk. De hoogste inkomen zijn te vinden in Benoordenhout, het Haagse Bos en Westbroekpark/Duttendel.

Bij het kiezen van een locatie voor een kantoor in Den Haag, is het goed om met deze gegevens rekening te houden.

Parkeergelegenheden

Den Haag beschikt over een groot aantal parkeerplekken, waar je voor een redelijk tarief de auto kunt parkeren. In het grootste deel van het centrum geldt betaald parkeren voor alle dagen van de week. In het centrum van Den Haag betaal je een redelijk tarief van € 2,60 per uur en na 18.00 uur geldt een verlaagd tarief van € 2,10 per uur.

Naast op straat parkeren zijn er ook andere mogelijkheden, zoals parkeergarages en P+R-transferia. Bij binnenkomst in de stad zijn de borden van het verkeerscirculatiesysteem gemakkelijk te volgen, waardoor je eenvoudig een parkeergarage of P+R-transferium bereikt.

De parkeergarages in Den Haag zijn over het algemeen redelijk prijzig. Er is een aantal uitzonderingen: in de Parkeergarage Parkbee Den Haag Centraal, welke op loopafstand ligt van Den Haag Centraal Station en het Spui, kun je de auto kwijt voor € 1,50 per uur en max € 10,00 per 24 uur.  Een andere parkeergarage met een redelijk tarief is de parkeergarage ParkBee Bezuidenhout, die vlak naast de A12 ligt. Hier betaal je hetzelfde tarief: € 1,50 per uur en max € 10,00 per 24 uur. 

Een andere mogelijkheid is de auto te parkeren op een P+R-transferium. Den Haag beschikt over een aantal P+R-transferia waar je de auto goedkoop kunt parkeren. Vervolgens kun je met het openbaar vervoer naar de plaats van bestemming reizen. Er bevinden zich twee P+R-transferia langs de A4: P+R Hoornwijck en P+R ’t Schouw. Langs de A12 ligt P+R station Ypenburg. Hier kun de je auto gratis kwijt.

Op verschillende locaties in Den Haag kan gebruik worden gemaakt van de Parkmobile App, een handig hulpmiddel waarmee je voordelig kunt parkeren. Andere nuttige websites met informatie over parkeren in Den Haag, zijn www.parkeren-denhaag.nl (waaronder een overzicht van alle parkeergarages en P+R-transferia in Den Haag) en www.prettigparkeren.nl (kaart).

Projecten en stadsontwikkeling

Den Haag is een stad met een open, internationaal karakter. De stad blijft zich inzetten om de gastvrijheid te verbeteren en te vergroten, om op deze manier meer internationaal bezoek te kunnen ontvangen. De stad blijft zich ook verder uitbreiden en de gemeente Den Haag werkt dan ook hard aan de realisatie van meer werkgelegenheid.

Om deze twee redenen heeft de stad de sector toerisme (de tweede economische sector van de stad) ingezet als speerpunt van beleid. Het doel is niet alleen meer toeristen aan te trekken, maar deze ook langer in de stad te houden. De aanwezigheid van internationale bezoekers genereert inkomsten en zorgt ook voor werkgelegenheid in de stad.

Een grootschalig project, waaraan wordt gewerkt in Den Haag, is de realisering van het Museumkwartier. Veel musea, maar ook veel culturele instellingen, zijn gevestigd rond het Binnenhof en het Lange Voorhout. Dit noordwestelijke deel van de binnenstad wordt door velen ook als de mooiste buurt van Den Haag beschouwd. De gemeente is voornemens de karakteristiek van dit gebied te versterken en deze om te vormen tot een wereldwijde trekpleister.

Dat de stad goed op weg is op het gebied van herontwikkeling, blijkt ook uit andere initiatieven die in de stad plaatsvinden, zoals in de op loopafstand van de binnenstad gelegen buurt, Regentesse Zuid. Dit gebied, wat de naam ‘het Energiekwartier’ zal krijgen, wordt omgevormd tot een aantrekkelijke plek, waar ruimte is voor wonen, werken, studeren en recreatie.

Het project zal in fasen worden ontwikkeld waarbij oude kantoren worden gesloopt en plaats zullen maken voor nieuwe woningen. Moderne woningen zullen worden gebouwd naast de bestaande monumentale industriële panden zodat het een wijk wordt met contrasten.

Met deze nieuwe ontwikkelingen wordt de stad ook aantrekkelijker gemaakt voor internationale ondernemers en bedrijven die op zoek zijn naar een kantoor in Den Haag.

Op de website van de gemeente Den Haag zijn de meest actuele en belangrijkste bouwprojecten en bestemmingplannen voor Den Haag en omgeving te vinden.

Economie en bedrijvigheid

Door de vele internationale organisaties, bedrijven en kenniscentra, die zich in Den Haag bevinden, wordt dagelijks door tienduizenden mensen samengewerkt aan een betere wereld. De aanwezigheid van deze organisaties draagt niet alleen bij aan dit doel, maar levert ook economische voordelen voor de regio op.

Hoe groot de impact van deze instellingen op de regionale economie is, blijkt uit een in 2012 verschenen onderzoek van economisch onderzoeksbureau Decisio. Uit het onderzoek komt o.a. naar voren, dat de aanwezigheid van deze instellingen 37.500 banen opleveren (waarvan 19.500 direct en 18.000 indirect).

Niet alleen hoogopgeleiden mensen vinden er een baan, maar ook mensen met een opleiding in het lager en middelbaar onderwijs worden voorzien van een baan (vooral binnen de sectoren horeca, beveiliging, schoonmaak en detailhandel). Daarnaast wordt er door de instellingen gezamenlijk € 5,2 miljard in de regio uitgegeven (waarvan € 2,7 indirect).

Ook komt uit het onderzoek naar voren, dat het aantal internationale organisaties steeds meer toeneemt en dat bestaande organisaties zich steeds meer uitbreiden. Daarnaast ontvangen de organisaties jaarlijks tienduizenden bezoekers, trekt de stad steeds meer internationale studenten aan en vinden er steeds meer internationale congressen plaats.

De uitkomsten van dit onderzoek geven aanleiding om de stad te voorzien van meer huisvesting, wat zal resulteren in de bouw van meer kantoren, vooral in de Internationale Zone.

De Internationale Zone van Den Haag (het gebied dat loopt van de Landscheidingsweg tot aan de Sportlaan en van het Statenkwartier tot aan de Archipelbuurt/het Willemspark) wordt gezien als een van de economische hotspots van de stad.

Naast de vele internationale organisaties en ambassades die in Den Haag gevestigd zijn, is er ook een groot aantal multinationals, waaronder Total Siemens, Shell en Huawei en grote nationale bedrijven, zoals TNT-post en Nationale Nederlanden die hun hoofdkantoor in Den Haag hebben.

De meeste bedrijven zijn gevestigd in het Beatrixkwartier, het tweede business district van Nederland. Zowel het Beatrixkwartier als de Internationale Zone zijn aantrekkelijke locaties voor het huren van een kantoor in Den Haag.

Onlangs is bekend gemaakt, dat de gemeente Den Haag met ingang van 2017, ruim honderd miljoen euro zal investeren in de verdere groei van de economie. Dit geld zal onder andere worden geïnvesteerd in de sector toerisme. De gemeente beoogt hiermee de aantrekkelijkheid van de stad te vergroten, meer werkgelegenheid te creëren, nieuwe bedrijven aan te trekken en kansen te creëren voor startups.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

In het centrum van Den Haag bevinden zich veel hotels, maar ook in de omliggende gebieden, zoals Scheveningen, Rijswijk en Voorburg zijn voldoende mogelijkheden.

Het Beatrixkwartier, het tweede business district van Nederland, waar zich veel kantoren bevinden, ligt op ongeveer 1,5 km van het centrum van Den Haag. Hier is ook een aantal goede accommodaties te vinden.

Hier is een kleine selectie van accommodaties in en rondom de stad:

 

Het centrum van Den Haag:

Parkhotel Den Haag

Molenstraat 53

4 sterren

Novotel The Hague World Forum

Johan de Wittlaan 42-44

4 sterren

Hotel ’t Goude Hoofd

Dagelijkse Groenmarkt 13

4 sterren

Hotel des Indes

Lange Voorhout 54-56

5 sterren

 

Beatrixkwartier:

Appartement 7nextto5

Repelaerstraat 7

Mercure Hotel Den Haag Central

Spui 180

4 sterren

 

Zeeheldenkwartier:

Hotel Sebel

Prins Hendrikplein 20

3 sterren

Court Garden Hotel

Het eerste duurzame eco-hotel van Nederland

Laan van Meerdervoort 96

3 sterren

Hampshire Hotel

Laan van Meerdervoort 108

4 sterren

Carlton Ambassador Hotel

Sophialaan 2

4 sterren

 

Duinoord (kust):

Residenz Small Boutique Hotel

Sweelinckplein 35

3 sterren

B&B Beach Inn 

Wieringsestraat 266 (tussen Kijkduin en Scheveningen)

4 sterren

 

Scheveningen (kust)

Boulevard Hotel Scheveningen

Seinpostduin 1, Scheveningen

3 sterren

Ramada The Hague - Scheveningen 

Zwolsestraat 17, Scheveningen

3 sterren

Carlton Beach Hotel

Gevers Deynootweg 201

4 sterren

Grand Hotel Amrâth Kurhaus The Hague Scheveningen

Gevers Deynootplein 30, Scheveningen

5 sterren

 

Aangrenzende gemeenten:

Central park by Ron Blaauw

Oosteinde 14, Voorburg

4 sterren

Best Western Grand Winston

Generaal Eisenhowerplein 1, Rijswijk

4 sterren