Introductie

Den Haag is een stad die ook in het buitenland zeer bekend is en dat heeft uiteraard voor een deel te maken met het feit dat het de politieke hoofdstad van Nederland is. Het is de op twee na grootste stad van Nederland met meer dan een half miljoen inwoners, alleen Amsterdam en Rotterdam zijn groter in Nederland.

Den Haag is echter wel de grootste stad van Nederland die aan zee ligt en heeft een eigen haven. Jaarlijks komen veel toeristen naar de stad vanwege de ideale ligging aan zee, maar zoals je wel kunt verwachten komen er ook jaarlijks veel politici naar de stad toe om naar het Binnenhof te komen.

Het koninklijk huis is ook in de stad gevestigd en daarmee is de rol van Den Haag internationaal mogelijk vele malen groter dan de rol van Amsterdam. Het is overigens goed om te weten dat deze stad twee namen heeft. Het wordt Den Haag genoemd, maar ook ’s-Gravenhage verwijst naar de stad waar het hier over gaat.

Vanaf 1990 gebruikt de gemeente vooral de benaming Den Haag, maar in alle officiële documenten staat ’s-Gravenhage als naam aangegeven. Er is een voorstel geweest om de naam van de stad officieel aan te passen, maar dit voorstel is afgewezen waardoor de stad nog altijd een dubbele naam draagt.

Den Haag heeft een oppervlakte van iets minder dan 100 vierkante kilometer. Hiervan is een groot gedeelte water. Dankzij de zee, kanalen en rivieren is meer dan 15 vierkante kilometer van het oppervlak van de stad niet te bebouwen.

Een leuk feitje is dat Den Haag als stad nooit stadsrechten gekregen heeft, dankzij de politiek en de overige steden in Nederland. Het heeft altijd alle eigenschappen van een stad gehad, maar heeft de rechten nooit weten te verwerven.

Geschiedenis

Op de plek waar Den Haag ligt, woonden al lang mensen voordat er gebouwd werd om het een stad te maken. De oudste resten die gevonden zijn, duiden op een beschaving die al 3000 jaar voor Christus in het gebied gewoond moet hebben.

Het duurde echter nog duizenden jaren voordat Den Haag in de richting van een stad zou groeien, uiteindelijk zou het Floris IV van Holland zijn die een kasteel plaatste in dit gebied. Dat gebeurde in 1230 na Christus, maar pas na 1248 werd er een kasteel met een grote omvang gebouwd, inclusief een ridderzaal.

In de achttiende eeuw groeit het belang van de stad aanzienlijk. Het aristocratische karakter overstijgt de officiële steden in Nederland door de aanwezigheid van de Staten-Generaal en de diplomaten uit het binnen- en buitenland. Den Haag wordt op deze manier een stad met een grote naam en een enorme functie.

Hoewel het op dit moment nog altijd officieel een dorp is, is er niemand die op deze manier naar Den Haag verwijst. Dit is ook duidelijk te merken aan het constant stijgende inwoneraantal: Rond 1900 worden er complete wijken opgetrokken omdat het aantal inwoners over de 200.000 gaat, terwijl daar op dat moment nog niet genoeg ruimte voor is in de stad.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek het belang van Den Haag nog eens op grotere schaal. De Duitsers wilden Nederland binnen één dag op de knieën hebben en besloten de Slag om Den Haag in werking te zetten. Met een schijnbeweging zouden de vliegtuigen draaien boven de Noordzee om zo Den Haag in te nemen, maar dit ging verkeerd.

Enerzijds maakten de Duitsers inschattingsfouten, anderzijds zagen de Nederland op tijd in dat het hier om een schijnbeweging ging. De verliezen die de Duitsers hier geleden hebben, zouden er volgens historici voor gezorgd hebben dat de inname van Engeland door de Duitsers ook zou mislukken.

Infrastructuur

Wanneer je op zoek bent naar een vergaderruimte in Den Haag, dan is het belangrijk dat je deze ook gemakkelijk kunt bereiken. Wanneer je met de auto naar de vergaderruimte wilt kunnen komen, is het verstandig om te zoeken in de buurt van de Ring Den Haag.

De stad is zelf aangesloten op de A4, A12, A13, A44, maar of het verstandig is om met de auto naar een metropool in de Randstad te komen, dat is nog maar net de vraag. Het kan aantrekkelijker zijn om te kijken naar de overige vervoersmogelijkheden.

Hierbij staat de trein voor veel mensen op de absolute nummer één. De stations Den Haag Centraal en Den Haag HS zijn goed bereikbaar via het netwerk van spoorwegen in Nederland en hiermee staat de stad ook in directe verbinding met de andere grote steden in Nederland.

Den Haag HS kan overigens helemaal interessant zijn voor mensen met een vergaderruimte in Den Haag, aangezien hier ook internationale treinen aankomen en vertrekken, waardoor er gemakkelijk een internationaal karakter aan het bedrijf gegeven kan worden. Mag het nog internationaler, dan is het goed om te weten dat Rotterdam The Hague Airport direct via de A13 te bereiken is; dit vliegveld wordt gedeeld door de twee steden.

Binnen Den Haag is het gemakkelijk om te reizen wanneer je geen auto bij je hebt. De vele tram- en busdiensten zorgen ervoor dat het eenvoudig is om naar alle hoeken van de stad te komen. Er zijn overigens ook nog kleinere treinstations, wanneer je net even iets sneller in de buurt van je bestemming wil komen. Dit zijn Ypenburg, Moerwijk, Laan van NOI en Mariahoeve.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimtes in Den Haag

Den Haag is een stad met een lange geschiedenis en een bepaalde internationale status. Dit kan het interessant maken om te zoeken naar een vergaderruimte in Den Haag. Er zijn veel locaties die allemaal hun eigen voordelen hebben, zoals het kantorenpand aan de Schenkkade die zelf al statig is, maar je kunt er ook voor kiezen om een vergaderruimte in Den Haag bij het station te zoeken, zodat het makkelijker wordt om mensen naar jouw werkplek te laten komen.

De agglomeratie waarin Den Haag ligt, telt meer dan één miljoen inwoners en tegelijkertijd heeft de stad bijzonder veel groen, veel eetgelegenheden en ben je altijd op loopafstand van het strand en de zee. Redenen genoeg om eens te komen kijken naar één van de vele mogelijkheden die je hier zal vinden.

Winkelen in Den Haag

 

 

Koopkracht

Volgens de gemeente Den Haag zelf heeft de stad heeft hoogste aantal exclusieve winkels van Nederland. Winkelen kan hier een bijzondere ervaring zijn, want de stad heeft veel leuke winkels en winkelstraten, maar heeft ook een internationaal allure dat interessant kan zijn voor mensen die een leuk dagje uit willen hebben.

De Haagse Passage, de Grote Marktstraat en de Lange en Korte Poten mogen natuurlijk niet gemist worden. Er zijn ook verschillende winkelcentra waaronder Haaglanden Megastores en uiteraard het winkelcentrum Leyweg.

De exclusievere winkeltjes vind je buiten het centrum en ook deze hebben sinds kort de toestemming van de gemeente om op zondagen geopend te zijn, wat in veel van de andere steden nog niet het geval is.

De koopavonden zijn in Den Haag op donderdagavond en de vele horecagelegenheden zorgen ervoor dat je altijd een hapje en een drankje kunt vinden tijdens het winkelen. Het is in Den Haag ook leuk om eens exclusief uit eten te gaan wanneer je uit de vergaderruimte in Den Haag komt, er zijn namelijk diverse restaurants hier met een Michelinster.

De stad heeft diverse uitgaansgelegenheden en kroegen en is ook goed voorzien van culturele gebouwen voor educatieve uitstapjes. Er zijn ook regelmatig evenementen waarbij de stad veel feestgangers mag ontvangen, op die momenten is goed te merken dat Den Haag inderdaad de wereldstad is die het genoemd wordt op het internationale podium.

Demografie

De gemeente Den Haag loopt iets achter wanneer er gekeken wordt naar het gemiddelde inkomen per persoon in de gemeente. Bij het gestandaardiseerde gemiddelde inkomen per persoon scoort Den Haag ongeveer €1000 tot €1500 per jaar minder dan het Nederlands gemiddelde.

Dit is minder erg dan het lijkt, wanneer de koopkracht op deze manier benaderd wordt, worden er te veel cijfers buiten beschouwing gelaten. Wordt er gekeken naar de koopkracht binnen een stad als deze, dan moet het grotere plaatje naar voren gehaald worden.

Hier valt direct iets op. Het aantal toeristen in de stad is jaarlijks hoog, het gaat hier om meer dan een miljoen overnachtingen op jaarbasis, maar echt opvallend is dat het aantal toeristen in Den Haag veel harder groeit dan het aantal toeristen in andere steden.

De Pier, de musea, het Paleis en het Binnenhof zijn grote trekpleisters die ervoor zorgen dat er een constante stroom aan mensen richting Den Haag komt. Dat betekent dat de koopkracht binnen Den Haag vele malen hoger ligt dan te zien is wanneer er gekeken wordt naar het inkomen van de inwoners van de gemeente zelf. Daar komt overigens nog eens bij dat veel mensen buiten de stad wonen en in de stad werken, waardoor er per definitie niet alleen naar de cijfers van de inwoners zelf gekeken kan worden.

Parkeergelegenheden

Wanneer je met de auto naar Den Haag gaat, is het goed om te weten waar je de auto kunt parkeren. Op de parkeerkaart zie je direct alle mogelijkheden voor het parkeren en dit kost maximaal €4 per uur, maar in de parkeergarages kunnen de prijzen een stuk lager uitvallen.

Er zijn drie locaties die nog handiger kunnen zijn, zeker wanneer je de auto een langere tijd wilt laten staan. Dit zijn de zogeheten P+R locaties. De eerste is Mariahoeve, de tweede ’t Schouw en de derde is Hoornwijck. De laatste twee zijn goedkoop en maken het mogelijk om snel in het centrum te komen.

Mariahoeve is een parkeerplaats van de NS en vanaf hier is het gemakkelijk om met het openbaar vervoer naar de stad te komen, of naar een vergaderruimte in Den Haag. De prijs voor het parkeren valt lager uit wanneer je besluit om met de trein vanaf Mariahoeve verder te reizen.

Aangezien Den Haag een grote stad is en redelijk centraal in de Randstad ligt, is het verstandig om rekening te houden met files en drukte op de wegen. Het parkeren van de auto is niet het moeilijkste, het met de auto naar Den Haag komen kan een stuk lastiger zijn. Het is daarom aan de raden om de mogelijkheden van het openbaar vervoer te overwegen omdat dat een stuk makkelijker kan zijn voor mensen die van of naar Den Haag willen, zeker met het aantal treinstations dat Den Haag heeft.

Projecten en stadsontwikkeling

Den Haag is een stad waar regelmatig gezocht moet worden naar mogelijkheden om uit te breiden. Het aantal mensen dat een huis zoekt in de gemeente, is vaak hoger dan het aanbod aan woningen. Daar wordt aan gewerkt en dat is goed te zien, want op het moment staan er al veel huizen en andere panden te koop.

Tegelijkertijd zijn er veel projecten voor nieuwbouw die op de planning staan, of waar al begonnen is met de bouw van nieuwe gebouwen en nieuwe wijken. Dankzij deze nieuwe woningen en bedrijfspanden kan de stad gewoon blijven groeien en blijft het mogelijk om een vergaderruimte in Den Haag te vinden voor de ondernemers die uit willen breiden.

Een van de interessantere projecten is het project rond Den Haag HS. Hier wordt gewerkt aan 80 koopwoningen en 80 huurwoningen waardoor er een groot aanbod aan woningen ontstaat in de buurt van het treinstation, welke uiteraard grote voordelen kan hebben voor mensen die veel moeten reizen voor bijvoorbeeld het werk.

Tegelijkertijd is de gemeente aan het werk met het invullen van functies voor gebouwen die op dit moment leegstaan. Een goed voorbeeld is het enorme kantoorpand dat omgebouwd zal worden tot 250 woningen met een hoge standaard. De grootte van de woningen ligt tussen de 90 en 255 vierkante meter, waarmee een breed gedeelte van de markt bediend wordt.

Dit is een goede ontwikkeling, omdat de gemeente enerzijds de leegstand aanpakt en tegelijkertijd nieuwe woningen creëert waardoor het aantal inwoners op een gezonde manier kan blijven groeien.

Daarnaast zijn er uiteraard veel nieuwe kantoorpanden en bedrijfspanden die constant gebouwd en verbouwd worden. Deze bieden nieuwe ondernemers de mogelijkheid om een pand met moderne standaard te vinden zodat er direct gewerkt kan worden. Het is daardoor ook niet langer moeilijk om een vergaderruimte in Den Haag te vinden die van alle mogelijkheden voorzien is.

Economie en bedrijvigheid

Den Haag is een stad die mogelijkheden biedt voor de inwoners en de bedrijven die er gevestigd zijn. Dat moet ook wel, de bedrijven, kennisinstellingen en de overheidsgebouwen liggen op korte afstand van elkaar waardoor het makkelijk wordt om samenwerkingen aan te gaan vanuit een vergaderruimte in Den Haag. Dat is de reden waarom hier al veel bedrijven te vinden zijn, maar het is niet de enige reden. Er zijn namelijk ook veel bedrijven te vinden die niets doen met de overheidsinstellingen of de kenniscentra.

Zij zijn in Den Haag gevestigd omdat het een leuke en grote stad is, omdat de stad internationaal bekend is vanwege de grote naam en daarnaast zijn er ook veel bedrijven die gekozen hebben voor een vergaderruimte in Den Haag omdat er al zoveel bedrijven actief zijn in de stad. De afstand tot groenvoorzieningen is altijd gering en heb je net even wat rust nodig na het vergaderen en het uitzetten van nieuwe plannen, dan kun je er altijd voor kiezen om even uit te waaien aan zee.

Welke achtergrond jouw bedrijf ook heeft, een vergaderruimte in Den Haag past bij nagenoeg alle bedrijven vanwege de infrastructuur, de vele voorzieningen, de grote afzetmarkt en de vele bedrijven die hier al te vinden zijn.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Wanneer je een vergaderruimte in Den Haag gevonden hebt, is het goed om te weten dat er verschillende overnachtingsmogelijkheden in de stad zijn. Het is belangrijk om op tijd te boeken. Jaarlijks wordt de stad door meer dan een miljoen mensen bezocht, waarvan een groot gedeelte de nacht ook in de stad doorbrengt. Op tijd reserveren is dus zeker een aanrader, zeker wanneer je dit voor belangrijke gasten moet doen.

Het Novotel Hotel in Den Haag heeft een goede naam en bevindt zich boven het World Forum, waarmee het relatief centraal in de buurt van elke vergaderruimte in Den Haag ligt. Zowel het strand als het centrum zijn goed bereikbaar vanaf dit hotel.

Het Mercure Hotel in Den Haag ligt midden in het centrum van de stad en heeft een 24-uurs receptie en verhuurt auto’s, wat zeker een voordeel kan zijn voor mensen die zonder auto naar de stad willen komen. Het Easy Hotel Den Haag ligt op korte afstand van de winkels, het Binnenhof en het Mauritshuis, wat ideaal kan zijn voor de mensen die ook nog wat van de stad willen zien tijdens het verblijf.

Het Holiday Inn Express Hotel Den Haag ligt op twee minuten lopen van het Mauritshuis en ligt om de hoek van het Binnenhof. Het Parkhotel in Den Haag ligt zelfs aan de tuinen van Noordeinde en in het centrum van de stad, maar wordt vooral geprezen om de smaakvolle inrichting van de kamers.

Wil je wat meer kunnen zien en wat meer ruimte, dan is het Marriott Hotel een aanrader. Dit hotel ligt namelijk in een internationale wijk tussen Den Haag en Scheveningen in, waardoor het verblijf er direct volledig anders uit zal zien dan de andere mogelijkheden.