Introductie

Eindhoven is een stad in de provincie Noord-Brabant en strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 88,87 km². Met een inwonertal van 225.020 is het de vijfde grote stad van Nederland. De stad heeft een gunstige ligging in het zuiden van Nederland en is een logistiek knooppunt met grensoverschrijdend verkeer, zowel in oostelijke als in zuidelijke richting.

Eindhoven kent een rijke industriële geschiedenis die teruggaat tot begin 19e eeuw. De stad kenmerkt zich tegenwoordig als een technologie- en designstad en is de thuisbasis van vele bedrijven in deze sectoren. Ook de aanwezigheid van diverse kenniscentra, de High Tech Campus en de universiteiten in de stad versterken deze status.

De Brainport Regio, waar Eindhoven het hart van is, wordt internationaal gezien als een innovatieve technologieregio van wereldformaat en behoort tot de top als het gaat om het aantrekken van buitenlandse investeerders en internationale startups. De vooruitstrevende regio draagt met ruim 160.000 banen fors bij aan de werkgelegenheid in Nederland en levert een kwart van de Nederlandse export. Daarmee is Eindhoven, naast de Rotterdamse haven en Amsterdam/Schiphol, uitgegroeid tot een van de belangrijkste economische clusters in Nederland.

De bedrijvigheid, de technologische ontwikkelingen, de aanwezigheid van de jonge en hoogopgeleide beroepsbevolking en de elkaar aanvullende bedrijven en kennisinstellingen van wereldniveau maken Eindhoven tot een aantrekkelijke vestigingsplek.

Eindhoven biedt meer dan alleen bedrijvigheid, het is ook een prettige stad om in te wonen en werken. De stad is uitgestrekt, kent verschillende en veelzijdige wijken en is omgeven door veel parken en plantsoenen.

Ook op toeristisch gebied heeft de stad veel te bieden. Eindhoven beschikt over bijzondere architectuur en een aantal interessante musea waar onder andere de industriële geschiedenis van de stad te zien is.

Hier bovenop biedt Eindhoven veel mogelijkheden voor het huren van kantoren en vergaderruimtes in een business center. Vanuit een van de vele business centers in Eindhoven ben je goed gepositioneerd om profijt te kunnen halen uit alles wat de stad bedrijven en ondernemers te bieden heeft.

Geschiedenis

Eindhoven is ontstaan als kleine nederzetting nabij een gebied waar de riviertjes de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf doorheen lopen. Omdat de nederzetting op een punt van belangrijke handelswegen lag, werd het al vroeg een belangrijk verkeersknooppunt. In de 12e en 13e eeuw vond er al bedrijvigheid in het gebied plaats, zoals de textielnijverheid. Ter stimulering van de economische ontwikkelingen verleent hertog Hendrik I van Brabant de stad in 1232 stads- en marktrechten.

De 15e en 16e eeuw waren roerige tijden voor de stad. Er vonden diverse oorlogen plaats, waarbij de stad herhaaldelijk werd verwoest en geplunderd. De stad had ook lijden onder een pestepidemie. Toch kwam in de 15e eeuw de bedrijvigheid verder op gang. Er werden gilden in het leven geroepen, zoals het gilde van linnenwevers, het leerlooiersgilde en het gilde van de lakenweverij.

Deze bedrijvigheid bracht veel handelsverkeer met zich mee en er brak een bloeiperiode aan. Veel ambachtslieden verlieten de stad echter door de onrust tijdens de oorlogen met Gelre en de Tachtigjarige Oorlog. Ook daarna, in de 17e en de 18e eeuw heerste er nog veel onrust door oorlogen die in het gebied plaatsvonden.

In de periode 1814 – 1920 bloeide de industrie verder op. Er werden hoeden-, textiel-, tabaks- en houtverwerkingsfabrieken opgezet en in 1858 werd de eerste gasfabriek in Eindhoven opgericht. Philips volgde in 1891. In 1920 worden de vijf randgemeenten Strijp, Gestel, Stratum, Tongelre en Woensel aan Eindhoven toegevoegd en breidde de stad zich qua inwonertal en oppervlakte aanzienlijk uit.

In deze jaren ontwikkelde het Philipsconcern zich ook snel. Het aantal medewerkers nam toe en er werden woonwijken gebouwd voor de huisvesting van de arbeiders, zoals Philipsdorp, Woensel-West en Drents Dorp.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad in tweemaal gebombardeerd. Inmiddels had de stad 130.000 inwoners. Na de Tweede Wereldoorlog werden er nieuwe woonwijken en bedrijventerreinen aangelegd en de traditionele industrie verdween grotendeels uit Eindhoven.

Infrastructuur

Eindhoven is via het omliggende snelwegennetwerk met de auto zeer goed bereikbaar vanuit diverse richtingen. Voor bedrijven die in Eindhoven en omgeving een kantoor of een ruimte in een business center huren, is dit een groot voordeel.

De stad ligt aan de A2, die de stad verbindt met Amsterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch en Maastricht en verder richting België. De A50 maakt de verbinding met Oss, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn en Zwolle; de A 58 verbindt de stad met Tilburg, Breda en gaat verder richting Zeeland (naar de steden Roosendaal, Bergen op Zoom, Goes, Middelburg en Vlissingen). De A67/N34 verbindt de stad met Antwerpen en Venlo en met de grens met Duitsland. Rotterdam kan worden bereikt via de A2 en de A15 of via de A58 en de A16.

De op een na grootste luchthaven van Nederland bevindt zich in Eindhoven. Eindhoven Airport is de laatste jaren hard gegroeid. Men verwacht de komende jaren een verdere toename van passagiers en de luchthaven heeft de ambitie om door te groeien naar 43.000 starts en landingen per jaar in het jaar 2020.

De stad beschikt ook over een goed openbaar vervoersnetwerk. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die in een business center aan de rand van Eindhoven zitten.

In Eindhoven bevinden zich twee NS-stations: station Eindhoven en station Strijp S. Alleen vanaf station Eindhoven vertrekken intercitytreinen naar o.a. Amsterdam, Schiphol, Maastricht, Venlo, Den Haag en Rotterdam. Vanaf december 2016 is het voor treinreizigers mogelijk om tussen Den Haag Centraal en Eindhoven met de hogesnelheidslijn te rijden, waardoor reistijden aanzienlijk worden verkort.

Het busvervoer binnen de stad en de regio wordt verzorgd door vervoerders Hermes en Arriva. Alle stads- en steekbussen vertrekken vanaf Eindhoven Centraal Station. De streekbussen verbinden Eindhoven met de regio Zuidoost-Brabant en andere plaatsen, zoals ’s-Hertogenbosch, Veghel, Uden, Oss en Weert. Uniek in Eindhoven zijn de Phileas-bussen. Deze lange, geleide bussen rijden over speciale busbanen en worden onder andere ingezet op de route naar Eindhoven Airport.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Eindhoven

Bij het huren van een business center in Eindhoven geniet je als ondernemer of bedrijf van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service. Voor een vast bedrag per maand kun je binnen een business center een kantoor, een afzonderlijke ruimte, een werkplek of een vergaderruimte huren. Het is ook mogelijk om een ruimte per uur, per dagdeel of per dag te huren.

Al onze business centers in Eindhoven beschikken over zeer representatieve, compleet ingerichte kantoorruimtes met full service faciliteiten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van wifi met high speed internet, printfaciliteiten en is er persoonlijke ondersteuning door een gespecialiseerd team. Bovendien kunnen de ruimtes op aanvraag worden ingericht voor verschillende doeleinden. Er zijn ook vergaderruimtes aanwezig met videoconference. Het huren van een ruimte in een business center is een flexibel concept; je kunt zelf kiezen van welke diensten je gebruik wenst te maken.

In Eindhoven beschikken wij over een groot aantal business centers op verschillende strategische locaties, zoals vlakbij het NS-station Eindhoven. Een andere populaire plek om een business center in Eindhoven te huren, is het zakendistrict rond Eindhoven Airport of aan het Flight Forum, waar in de omgeving verschillende grote financiële bedrijven zijn gevestigd.

Andere business centers bevinden zich op het bedrijventerrein De Hurk en op de bijzondere High Tech Campus. In Eindhoven beschikken wij ook over een business center dat een speciaal ontwikkelde accelerator is voor bedrijven met activiteiten gericht op Research en Development en met de focus op Lifetech en New Energy. Dit business center beschikt niet alleen over kantoorruimten, maar is ook voorzien van eersteklas laboratoria, ICT-voorzieningen, breedbandverbindingen en een hoogwaardige serverruimte.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze business centers in Eindhoven.

 

Winkelen in Eindhoven

Veel mensen komen naar Eindhoven om te winkelen in deze gezellige stad. De stad heeft een unieke combinatie van een moderne binnenstad, bijzondere architectuur, veel groen en een veelvuldigheid aan uitgaansgelegenheden.

Er is een uitgebreid aanbod van winkels en warenhuizen in Eindhoven, maar je kunt er vooral goed shoppen voor mode en design.

In het centrum van de stad bevinden zich De Demer, de Rechtestraat, de Vrijstraat, de Hermanus Boexstraat, de Hooghuisstraat, de Nieuwstraat en de pleinen 18 Septemberplein, Catharinaplein en Markt. Deze straten vormen samen het kernwinkelgebied van Eindhoven. Hier kun je vooral goed shoppen bij de grotere winkelketens.

De stad beschikt ook over twee overdekte winkelcentra, zodat je ook bij slecht weer kunt winkelen. In Heuvel Eindhoven bevinden zich meer dan 80 winkels op het gebied van mode en beauty. Grote modemerken, zoals Supertrash en Hugo Boss, maar ook winkelketens, zoals H&M zijn hier te vinden. In het andere winkelcentrum, het vier verdiepingen tellende Piazza Center is ook een aantal grote modemerken gevestigd, zoals Esprit en ZARA.

In het artistieke stadsdeel De Bergen vind je een groot aanbod van antiekwinkels, maar hier kun je ook shoppen voor de laatste mode. Er zijn veel speciaalzaken, maar ook tweedehandswinkels en galeries. Het winkelgebied bestaat uit de straten de Kleine Berg, de Grote Berg, de Bergstraat, het Wilhelminaplein, de Prins Hendrikstraat en de Heilige Geeststraat.

Shoppen voor design, vintage en kunst kun je op de Strijp S. Dit gebied is de plek bij uitstek voor winkelaars, die op zoek zijn naar kleinschalige initiatieven.

Een ander leuk stadsdeel om te winkelen is Woensel-Noord, waar zich het winkelcentrum Woensel bevindt. Hier zijn maar liefst 160 winkels, waaronder veel multiculturele winkels.

Koopkracht

Eindhoven bestaat uit zeven stadsdelen: Centrum, Woensel-Noord, Woensel-Zuid, Tongelre, Stratum, Gestel en Strijp. De stadsdelen zijn weer onderverdeeld in 19 wijken en 109 buurten.

Bijna de helft (ruim 110.000) van het totaal aantal inwoners van Eindhoven woont in het stadsdeel Woensel (in het noorden van Eindhoven).

Qua oppervlakte is Strijp het grootste stadsdeel. Dit komt door de aanwezigheid van de luchthaven Eindhoven Airport en de verschillende industrieterreinen. Qua koopkracht bestaan er tussen de stadsdelen veel onderlinge verschillen. In Karpen, een villawijk in het stadsdeel Tongelre, in de buurt Koudenhoven (ook in Tongelre gelegen) en in Roosten (een buurt in het stadsdeel Stratum) zijn de huishoudens met de hoogste inkomens te vinden.

In de buurten Tivoli en Kerstroosplein in het stadsdeel Stratum, de buurt Doornakkers-Oost in het stadsdeel Centrum/Tongelre en de buurten Baarthem en Genderdal in het stadsdeel Gestel bevinden zich de huishoudens met de laagste inkomens.

Uit een recent onderzoek van het CBS is gebleken, dat er in Eindhoven op buurtniveau ook sprake is van grote verschillen in arbeidsparticipatie; deze varieert maar liefst tussen de 50 en 90%. De buurten met het hoogste percentage arbeidsparticipatie bevinden zich in Zwaanstraat (90,2 %), Bosrijk (88,1 %), Strijp S en Waterrijk (beide 85,3 %) en Grasrijk (77,7 %). Daarentegen hebben de buurten Tivoli en de Ouden Toren het laagste percentage arbeidsparticipatie (respectievelijk 49,7 en 48,4 %).

In het zuidwesten van Woensel, Centrum/Tongelre heeft tussen de 4,5 en 5,7 % van de huishoudens te maken met een langdurig laag inkomen. In het oosten van Strijp, Gestel en Stratum ligt dit tussen de 3,6 en 4,2 %.

In de buurten in het Groenewoud, Hemelrijken, Gildebuurt en Limbeek-Noord, allen gelegen in het zuidwesten van Woensel, zijn de hoogste percentages huishoudens met een langdurig laag inkomen te vinden, tussen de 6,5 en 8,3 %.

Parkeergelegenheden

Het is belangrijk om te weten, dat als je op zoek bent naar een kantoor in een business center in Eindhoven, over welke parkeermogelijkheden de stad beschikt. Hier volgt een beknopt overzicht van de parkeermogelijkheden in de stad.

In het centrum en aan de rand van de stad geldt betaald parkeren op maandag t/m zondag van 9.00 tot 21.00 uur. Er is sprake van een onbeperkte parkeerduur. Naast de mogelijkheid voor parkeren op straat beschikt de stad over een groot aantal parkeerterreinen en -garages en twee P+R Transferia. Een volledig overzicht van de parkeerplaatsen in Eindhoven.

Voor op straat parkeren in het centrum betaal je € 2,20 per uur (met uitzondering van de Keizersgracht en het Stationsplein; hier betaal je € 3,20 per uur). Het maximale dagtarief bedraagt € 7,50.

Veel business centers in Eindhoven bevinden zich net buiten het centrum, waar ook goedkoper kan worden geparkeerd. Buiten het centrum betaal je een tarief vanaf € 1,20 per uur (met een maximaal dagtarief van € 4,50).

De tarieven voor parkeren in een parkeergarage variëren tussen € 2,50 en € 3,00 per uur (met een maximaal dagtarief van € 14,00 - € 16,00).

De twee P+R Transferia bevinden zich aan de rand van de stad: P+R Meerhoven (aan de A2, afrit 31 Veldhoven) en P+R Transferium Fuutlaan bij Station Eindhoven. Voor parkeren op P+R Meerhoven betaal je voor het eerste uur €1,50 en maximaal € 3,00 per dag.

Voor parkeren op P+R Fuutlaan Station Eindhoven betaal je € 1,30 per uur. In Eindhoven kan op verschillende manieren worden betaald: met contant geld, met pin of via mobiel.

Verder dien je rekening te houden met een klein bedrag voor het busvervoer vanaf de P+R terreinen naar een business centrum in het stadscentrum.

Op een aantal parkeerterreinen, die in gemeentelijk beheer zijn, kun je niet meer met contant geld betalen (dus alleen met pin en via mobiel). Deze betreffen ‘t Eindje, Prof. Dr. Dorgelolaan, Stationsweg en Raiffeissenstraat.

Projecten en stadsontwikkeling

Eindhoven is een creatieve en energieke stad, die barst van de initiatieven. Dat uit zich niet alleen in de bedrijvigheid, maar ook op het gebied van herontwikkeling. De stad biedt constant ruimte voor creatieve ideeën en verbetering. Vooral oude, verlaten industrieterreinen worden omgevormd tot creatieve hotspots of aantrekkelijke plekken waar ruimte is voor wonen, werken, studeren en recreatie.

Een goed voorbeeld hiervan is het voormalige industrieterrein van Philips, Strijp S. Dit gebied is omgevormd tot een plek, waar veel bedrijven uit de technologie- en designhoek zich hebben geclusterd en waar veel initiatieven te vinden zijn op het gebied van industrieel design.

Een ander initiatief is de omvorming van het voormalige SX-pand van de glasfabriek van Philips. Dit pand heeft een metamorfose ondergaan en is nu een centrum voor sportmarketing en media, genaamd SX Eindhoven. Het centrum trekt vooral veel startups aan.

Als succesvolle, inventieve stad heeft Eindhoven altijd een enorme aantrekkingskracht gehad op startende bedrijven en industrieën uit de design- en technologiesector. De Brainport Regio heeft inmiddels tientallen startups mogen verwelkomen. Grote concentraties van startups zijn te vinden op de High Tech Campus, maar ook op de Strijp S. Veel beginnende startups kiezen voor de flexibiliteit en lage kosten van een business center in Eindhoven.

De regio blijft de deuren ook openhouden voor nieuwe bedrijven. HighTechXL, maar ook Bright Move en High Tech Systems Centre (een toponderzoeksgroep die nauw samenwerkt met de Technische Universiteit Eindhoven) zijn bedrijven die internationale startups en spin-offs in de regio helpen bij de realisatie van hun bedrijfsplannen.

De Brainport Regio is een internationaal begrip en werkt als een magneet voor buitenlandse investeerders. De Financial Time Direct Investment Index gaf Eindhoven een derde plaats als het gaat om het aantrekken van buitenlandse bedrijven en investeringen.

Dit alles maakt de stad een gewilde vestigingsplaats voor bedrijven uit binnen- en buitenland en als huurder van een business center in Eindhoven is dit een groot voordeel.

Economie en bedrijvigheid

Eindhoven maakt begin 20ste eeuw een enorme industriële ontwikkeling door met Philips en DAF als grote invloedrijke bedrijven. Hierdoor wordt Eindhoven een echte industriestad, die uitstraalt naar de hele regio. Veel arbeiders komen naar de regio om hier te werken.

In de jaren ’80 en ’90 gaat het bergafwaarts met de regionale economie. Als DAF wordt overgenomen door Paccar en Philips de stad grotendeels inruilt voor Amsterdam gaan er ruim 36.000 van de 110.000 arbeidsplaatsen verloren.

Er vindt een omwenteling plaats als in 2005 de Stichting Brainport in het leven wordt geroepen. Deze stichting werd opgericht om de ontwikkelingen in de regio als merk op de kaart te zetten. Tot de Brainport Regio behoren 21 gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen uit Zuidoost-Brabant, die op een succesvolle en unieke manier samenwerken op het gebied van toptechnologie en kennisindustrie. De regio verandert razendsnel in een toonaangevend hightech centrum van wereldformaat.

Hoewel Philips de stad grotendeels heeft verlaten en DAF onderdelen heeft afgestoten, zorgen beide ondernemingen voor veel werkgelegenheid in de regio. Ook bekende fabrikanten als FEI, VDL en Shapeways leveren een substantiële bijdrage aan de werkgelegenheid en de economie.

Veel van de spin-offs van Philips, zoals ASML, VDL-groep, NXP, Sapiens (Medtronic), Silicon Hyve (Intel), zijn gevestigd op de High Tech Campus, het voormalige R&D-terrein van Philips.

De Brainport Regio heeft inmiddels een behoorlijk imago opgebouwd en behoort momenteel tot de top van de Nederlandse R&D-bedrijven en levert de meeste Nederlandse patenten. De regio heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op investeerders en bedrijven uit de hele wereld, maar ook talentvolle studenten komen graag naar Eindhoven.

Als huurder van een business center in Eindhoven ben je goed gepositioneerd in deze stad met vele mogelijkheden.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Het aanbod van hotels in Eindhoven is veelzijdig. De meeste hotels bevinden zich in en rond het centrum, maar ook in de andere stadsdelen en rond belangrijke zakelijke gebieden, waar veel business centers zijn gevestigd, is een breed aanbod beschikbaar. Hier volgt een kleine selectie van hotels:

De Strijp

Novotel Eindhoven

Anthony Fokkerweg 101

Strijp 4 sterren

Tulip Inn Eindhoven Airport

Luchthavenweg 27

3 sterren

Campanile Hotel & Restaurant Eindhoven

Noord-Brabantlaan 309

3 sterren

 

Centrum

Hampshire Hotel - Crown Eindhoven

Vestdijk 14-16

4 sterren

Pullman Eindhoven Cocagne

Vestdijk 47

4 sterren

Inntel Hotels Art Eindhoven

Lichttoren 22

4 sterren

Park Plaza Eindhoven

Geldropseweg 17

4 sterren

Boutique Hotel Lumiere

Hooghuisstraat 31 A

3 sterren

Crown Inn

Markt 35

3 sterren

Boutique Hotel Glow

Keizersgracht 13 A-B

3 sterren

Sandton Eindhoven Centre

Stratumsedijk 23D

3 sterren

Hotel La Reine

Wilhelminaplein 3

3 sterren

B&B Auberge Nassau

Wilhelminaplein 14

3 sterren

 

Stratum

Best Western Eindhoven

Leenderweg 80

4 sterren