Introductie

Eindhoven hoort met de 225.000 inwoners bij de grootste steden van Nederland, maar is tegelijkertijd ook de meest groene stad van de grotere steden. Elke woning heeft gemiddeld 100 vierkante meter aan groen per beschikking en dat is veel meer dan in andere steden het geval is. Dat is helemaal opvallend wanneer naar de overige cijfers gekeken wordt.

In Eindhoven vind je namelijk bijna 10.000 bedrijven die werk bieden aan meer dan 100.000 mensen. Deze bedrijven zijn vooral gespecialiseerd in de gebieden waar veel kennis bij komt kijken, en dat is precies waarom de regio waarin Eindhoven ligt uitgeroepen is tot de slimste regio ter wereld. Heel verrassend mag dat niet genoemd worden, Eindhoven en omstreken staat bekend als het kenniscentrum van het zuiden.

Daar heeft de omvang van de stad overigens niets mee te maken. Eindhoven is minder dan 90 vierkante kilometer groot, maar heeft nauwelijks water dat meegerekend wordt. De stad werd ooit gebouwd aan een delta van kleine riviertjes en dit is mogelijk geweest door Hendrik I die de stad heeft laten bouwen. Eindhoven heeft dus geen natuurlijke basis gehad, zoals veel andere steden.

De stad is vooral bekend door PSV en Philips, die uiteraard onderling met elkaar verbonden zijn. Hoewel het grootste gedeelte van de productie uit de stad weggehaald is, klopt het intellectuele hart van Philips nog steeds in de stad, net als veel andere bedrijven die een grote naam hebben.

Bovenal staat Eindhoven bekend om de gezelligheid van de winkelstraten, de horecagelegenheden en vooral de kroegen. Er komen ook jaarlijks toeristen naar deze stad in Noord-Brabant vanwege de ruim 100 Rijksmonumenten die bewaard zijn gebleven.

Geschiedenis

Er zijn veel steden in Nederland die een lange geschiedenis hebben omdat zij ooit als een kleine nederzetting begonnen zijn in de tijd voor de Romeinen. Eindhoven hoort zeker niet in de lijst van deze steden, want de stad is geplaatst naar aanleiding van de stedenpolitiek van Hendrik I. Een bijzonder lange geschiedenis is hier dus niet te vinden, de stad bestaat pas sinds 1232.

Opmerkelijk is dat de stad wel meer dan 100 Rijksmonumenten heeft staan en nog veel oude gebouwen heeft staan, zoals het klooster Mariënhage. Er zijn veel meer bijzonder gebouwen die hier bewonderd kunnen worden.

Tijdens de Industrialisatie (of de Industriële Revolutie) is Eindhoven pas echt het centrum van Noord-Brabant geworden. In deze periode zijn veel bedrijven opgekomen in de regio die zich bezighielden met nijverheid, sigaren en lucifers. Veel arbeiders trokken naar Noord-Brabant om daar aan het werk te gaan, zeker nu de huisnijverheid nauwelijks nog iets opleverde.

Eind negentiende eeuw zou ook Philips beginnen met de productie van gloeilampen in Eindhoven, waardoor een nieuwe economische boost aan de regio werd gegeven. Veel van deze panden zijn nog steeds rond de stad te vinden, net als andere overblijfselen die de mensen herinneren aan deze periode.

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog fuseert Eindhoven met de omliggende gemeenten, waarmee het echt een grote stad wordt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt de stad net als veel andere steden in Nederland gebombardeerd. Dit gebeurt tweemaal door de Geallieerden en eenmaal door de Duitsers in 1944, die hiermee een eind willen maken aan de Operation Market Garden. De schade is groot, maar direct na de oorlog wordt begonnen met het ruimen van het puin.

Hierna zou veel aandacht komen voor de wederopbouw en het creëren van nieuwe woningen voor nieuwe inwoners. Dit gaat door tot op de dag van vandaag: De voorspelling is dat Eindhoven in 2020 meer dan 230.000 inwoners zal hebben, en meer dan 10.000 bedrijven, waarvan een groot deel aan co-working in Eindhoven doet.

Infrastructuur

Eindhoven is een stad met bijzonder veel bedrijven en wanneer gekeken wordt naar de ligging, dan is dit een logische keuze. Zo is co-working in Eindhoven bijzonder populair omdat de stad goed bereikbaar is en er veel parkeergelegenheid is, maar ook met het openbaar vervoer is de stad goed te bereiken, waardoor het nooit moeilijk is om naar een business center te komen.

Het is makkelijk om van en naar Eindhoven te komen via de snelwegen. De A2, A50, A58, A67 en A270 bieden de mogelijkheid om snel in de stad te komen, maar zorgen ook voor snelle verbindingen met andere grote steden zoals Amsterdam.

Dankzij de ligging van de stad is het ook nog eens bijzonder eenvoudig om binnen de kortste keren bij grote Belgische steden zoals Antwerpen of Brussel te komen, wat zeker een groot voordeel zal zijn voor bedrijven met een meer internationaal karakter die co-working in Eindhoven willen proberen.

Naast de vele snelwegen zijn er nog meer mogelijkheden om van en naar de stad te komen. De meest populaire manier van reizen is met de trein. Er zijn twee stations, maar uiteraard wordt het Centraal Station veel meer gebruikt aangezien hier intercity’s stoppen, wat niet het geval is op Station Strijp-S (Beukenlaan). Het laatstgenoemde station zal de komende tijd echter een stuk meer populair worden aangezien hier veel gebouwd wordt op dit moment.

De laatste manieren die genoemd moeten worden hier, zijn het vliegtuig en de bus. Eindhoven Airport leent zich prima voor internationale vluchten naar Eindhoven en met de bus kun je gemakkelijk door heel de stad reizen. Deze voordelen hebben zeker bijgedragen aan de sterke groei van de stad zelf, maar ook aan de groei van het aantal ondernemingen in de regio.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Eindhoven

Eindhoven is een stad met een groot aantal bedrijven, maar niet alle bedrijven zijn even groot. Er zijn veel bedrijven die niet altijd met vaste krachten werken en soms heeft een bedrijf het ineens zo druk dat er geen vaste werkstations beschikbaar zijn. Juist daarom is co-working in Eindhoven zo populair.

Het past namelijk bij het dynamische karakter van het kenniscentrum van het zuiden en kan gemakkelijk meegroeien met de ondernemingen en de stad zelf. Daarnaast bewijst co-working in Eindhoven uiteraard ook dat het bijdraagt aan de creatieve basis van de bedrijven door de samenwerkingen en dat is precies waarom het concept een aantal jaren geleden opgezet is.

Het is daarnaast ook nog eens gemakkelijk om een business center te vinden die aan de eisen voldoet om vanaf hier co-working in Eindhoven op te zetten. De stad is immers goed bereikbaar en heeft de naam de meest slimme regio in de wereld te zijn.

Winkelen in Eindhoven

Noord-Brabant wordt vaak de gezelligste regio van Nederland genoemd en wanneer je hier eens geweest bent om te winkelen of te eten, dan weet je ook precies waarom deze provincie die naam heeft. Vooral Breda en Eindhoven scoren hierbij veel punten, omdat hier zeven dagen per week genoten kan worden.

In Eindhoven zijn het vooral de markten en de horecagelegenheden die de boventoon voeren, maar in het centrum zijn uiteraard ook veel leuke winkels te vinden. De Heuvel Galerie en de Piazza zijn de overdekte winkelgelegenheden waar je kunt gaan winkelen wanneer het regent of erg koud is. Vanuit de winkelstraten kun je direct bij restaurants, kroegen en andere leuke zaakjes komen waar ook genoeg aanbod is om een dag mee te vullen.

Het winkelcentrum in Woensel is ook het vermelden waard. Dit winkelcentrum ligt namelijk buiten het centrum van de stad en is daardoor net even iets makkelijker te bereiken. Het aantal winkels is hier overigens niet veel kleiner, je vindt hier meer dan 160 winkels en daarmee is dit het grootste winkelcentrum in Nederland dat niet in de Randstad ligt.

Eindhoven is een stad met geschiedenis, en met veel bedrijven en kantoorpanden. Deze mengelmoes zorgt ervoor dat het een interessante stad is. Je kunt er de meer dan 100 Rijksmonumenten bekijken, de oude fabrieken, of de nieuwe kantoorpanden die steeds meer ruimte innemen omdat het aantal bedrijven in de regio steeds groter wordt. Hierbij wordt overigens ook sterk gelet op de groenvoorzieningen, Eindhoven wil de groenste stad in de top 5 van grootste steden in Nederland blijven.

Koopkracht

Het is altijd interessant om te kijken naar de cijfers van een stad om zo conclusies te trekken, maar Eindhoven is een goed voorbeeld wanneer het aankomt op verkeerd gebruikmaken van statistiek. Wanneer er alleen naar de cijfers gekeken wordt van Eindhoven zelf, valt het gemiddeld besteedbaar inkomen per persoon namelijk aanzienlijk lager uit dan het Nederlands gemiddelde. Betekent dit dan ook dat de koopkracht in Eindhoven veel lager ligt?

Dat is dus niet het geval. De mensen met de hogere inkomens wonen buiten de stad zelf in de omliggende gebieden. Daar zien we dan ook gemiddelde besteedbare inkomens die vele malen hoger uitvallen dan het Nederlands gemiddelde, meestal een paar procent.

Wordt er naar Waalre gekeken, dan valt op dat de inkomens hier veel hoger liggen. Het gemiddeld besteedbaar inkomen ligt hier namelijk maar liefst 25% hoger dan het Nederlands gemiddelde en dat betekent dat dit gebied Eindhoven als geheel weer mooi op het gemiddelde trekt.

Wat vaak vergeten wordt bij het kijken naar de statistieken, is dat er ook externe invloeden zijn. In Eindhoven zijn deze groot omdat er veel mensen van buiten de stad naar de stad komen vanwege alle bedrijven die er zijn. Ook mogen de toeristen en de dagjesmensen niet vergeten worden, die ook vaak veel geld uit komen geven in Eindhoven.

 Als laatste moet ook de aanwezigheid van PSV genoemd worden, een voetbalclub die vaak op grotere toernooien meespeelt en waar je na co-working in Eindhoven ook nog even heen kunt gaan om een mooie wedstrijd te zien.

Parkeergelegenheden

Veel steden in Nederland hebben een probleem. Zij zijn goed bereikbaar met de auto, maar wanneer je eenmaal met de auto in de stad aangekomen bent, is het lastig om een goede parkeerplaats te vinden tegen een goede prijs. In Eindhoven valt dit sterk mee. Op dit overzicht kun je alle parkeerplaatsen gemakkelijk zien en dat zijn er nogal wat.

De prijzen lopen sterk uiteen, maar zoals gewoonlijk zijn de prijzen per uur in het centrum hoger dan in de regio eromheen. Het is altijd handig om eerst even te kijken of de locatie voor co-working in Eindhoven een eigen parkeerplaats heeft, veel van de kantoorpanden zijn namelijk uitgerust met eigen parkeergelegenheden zodat het makkelijk is voor de mensen die aan het werk moeten.

Wil je een dagje naar Eindhoven toe en wil je de auto veel langer kunnen laten staan, dan is het goed om te kiezen voor de Meerhoven. Deze locatie is ingericht voor de mensen die de auto de hele dag willen laten staan. Dit kost je maar een paar euro en je kunt direct met de bus naar het centrum, het Centraal Station of het stadion van PSV.

 De busdiensten zijn goed over de dag verdeeld zodat je nooit lang hoeft te wachten en dat heeft grote voordelen, zeker wanneer de auto op die manier voor een schijntje de hele dag kan blijven staan.

Projecten en stadsontwikkeling

Eindhoven is een dynamische stad en is ook de laatste jaren weer flink aan het groeien. Er komen steeds meer bedrijven naar de regio en dat betekent dat de vraag naar huizen ook constant stijgt. Aankomende maanden wordt daar veel tijd en geld aan besteed, want de gemeente gaat aan de slag met heel het gebied rond het station Strijp-S.

Dat is te zien aan het project dat Waterrijk heet, maar in totaal zijn er duizenden huizen die hier gebouwd moeten worden. Daarbij wordt vooral gelet op de kwaliteit van de omgeving. Er moeten genoeg winkels en kantoorpanden komen te staan, waaronder voor co-working in Eindhoven uiteraard, en daarnaast wordt er veel gelet op de groenvoorzieningen en plekken voor scholen. Aangezien dit een nieuwe buurt is met een eigen station en alle mogelijke voorzieningen al op de planning staan, is de interesse groot.

Naast de 90.000 vierkante meter aan kantoorruimte en werkplekken die in het gebied rond Strijp-S gebouwd wordt, is de stad ook hard aan het werk met kantoorpanden elders in de stad. Dit zal de aankomende maanden ook door blijven gaan aangezien de gemeente in wil zetten op een zo breed mogelijke ontwikkeling.

Er moeten dus niet alleen nieuwe inwoners aangetrokken worden, het is ook de bedoeling dat deze mensen zonder problemen werk kunnen vinden. Tegelijkertijd blijft de nadruk op de groenvoorzieningen liggen, en wordt er veel gekeken naar de kwaliteit van het wonen. Op die manier gaan wonen en co-working in Eindhoven zo goed mogelijk samen.

Economie en bedrijvigheid

Eindhoven is de stad die altijd met Philips verbonden zal zijn. De bijnaam ‘Lichtstad’ heeft dan ook volledig te maken met de gloeilampen die hier gemaakt werden. Tegenwoordig zijn er bijna 10.000 bedrijven in Eindhoven te vinden en een groot deel van de bedrijven werkt ook in de stad zelf.

Aangezien Eindhoven het kenniscentrum van het zuiden is, speelt co-working in Eindhoven een grote rol bij de verschillende bedrijven die vaak een dynamisch personeelsbestand hebben. Voor nieuwe ondernemers kan dit een interessant gebied zijn, zeker omdat de bedrijven vaak dicht bij elkaar gelegen zijn.

Wat niet vergeten mag worden, is dat Eindhoven zelf een enorme afzetmarkt biedt. Er wonen meer dan 200.000 mensen, er zijn 10.000 bedrijven en jaarlijks komen veel toeristen en dagjesmensen naar de stad toe om zich te vermaken. Dat betekent dat er altijd wel ruimte is voor een goed idee. Of dat nou een administratieve dienst is voor samenwerkende bedrijven, een kroeg met een breed aanbod speciaalbieren of een project met co-working in Eindhoven; de markt is er.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Eindhoven is een stad die jaarlijks veel toeristen en zakenmensen mag ontvangen. Je kunt er dus gerust vanuit gaan dat de stad de voorzieningen heeft voor de mensen die een nacht in Noord-Brabant willen verblijven. Er zijn veel restaurants en kroegen en ook het aanbod aan overnachtingsmogelijkheden is bijzonder ruim, zodat er altijd een geschikte oplossing voor iedere gast gevonden kan worden.

Het Holiday Inn Hotel is een hotel dat in het centrum van Eindhoven ligt. Dit hotel is goed te bereiken en heeft goede recensies op het internet. Het hotel heeft daarnaast ook nog eens een eigen binnenzwembad.

Het Park Plaza Hotel aan de Geldropseweg ligt ook in het centrum en heeft ook een eigen binnenzwembad. Dit hotel ligt op één kilometer afstand van het Centraal Station, wat handig kan zijn voor mensen die op een later tijdstip aankomen na een lange dag reizen, of werken.

Pullman Eindhoven Cocagne is een hotel met vier sterren en ligt aan de Vestdijk. Dit is een hotel met een exclusievere uitstraling, maar het gaat vooral om de service die aan de gasten geboden wordt. Dit hotel heeft 320 kamers en een eigen parkeerplaats, maar deze is niet gratis. Er moet een toeslag betaald worden.

Het Best Western Hotel in Eindhoven is hier ongeveer het tegenovergestelde van. Hier zijn wel gratis parkeerplaatsen, maar zijn de prijzen en de sterren net even iets minder. Het hotel ligt aan de rand van de stad bij het Parktheater in de buurt en is voorzien van extra lange bedden, wat een zekere aanrader kan zijn voor gasten met een iets langere lengte.

Campanile Hotel en Restaurant Eindhoven is het hotel waarmee we de lijst afmaken. Ben je nieuwsgierig naar de nieuwe mogelijkheden die in Strijp aangelegd worden, of wil je hier beginnen met co-working in Eindhoven, dan ligt dit hotel op de goede locatie. Het hotel is goed bereikbaar via de A2 en heeft een eigen restaurant met terras!