Introductie

Eindhoven is een ruim opgezette stad in de provincie Noord-Brabant en is met een inwonertal van 225.020 en een oppervlakte van ruim 88,87 km² de vijfde grote stad van Nederland.

Door de gunstige verbindingen met zowel Duitsland, de Randstad als België (Antwerpen) behoort Eindhoven tot de top vijf van de logistieke hotspots van Nederland.

Eindhoven staat nationaal en internationaal bekend als de stad van design, technologie en innovatieve productiviteit. De wereldberoemde elektronicagigant Philips is in Eindhoven als gloeilampenfabrikant begonnen en heeft duidelijk haar stempel op de stad gedrukt. Het bedrijf is toonaangevend geweest in de ontwikkeling van de regio en de Nederlandse industrie.

Vooral de laatste jaren is de Brainport Regio, waar Eindhoven het hart van is, uitgegroeid tot een economisch kerngebied. Er heerst een klimaat waar talentvolle, startende ondernemers kunnen uitgroeien tot spelers van wereldformaat.

Dat Eindhoven een gewilde vestigingsplaats is voor grote multinationals en startups, blijkt wel uit het aantal bedrijven dat zich al in de regio heeft gevestigd. Alleen al op de High Tech Campus hebben zich meer dan 60 startups en 36 multinationals gevestigd, waaronder ABB, ASML, ECN, Intel, NXP, en IBM.

De regio levert een grote bijdrage aan de nationale en internationale export en biedt ruim 160.000 arbeidsplaatsen.

Ook op toeristisch gebied heeft Eindhoven genoeg te bieden. In de stad zijn tal van interessante musea te vinden waar de geschiedenis van Eindhoven door de eeuwen heen te zien is. Bijzonder interessant is het Philipsmuseum, gevestigd in de eerste gloeilampenfabriek van het bedrijf. Ook een museum voor moderne en hedendaagse kunst ontbreekt niet. Het Van Abbemuseum beschikt over een bijzondere collectie van bekende kunstenaars zoals Appel, Picasso en Kandinsky.

Dit alles maakt Eindhoven een aantrekkelijke plek voor ondernemers en bedrijven om een kantoor in een business center te huren. Vanuit een kantoor in Eindhoven beschik je over een goede positie om te kunnen genieten van alle voordelen die de stad te bieden heeft.

Geschiedenis

Eindhoven is als kleine agrarische nederzetting ontstaan in een gebied waar de riviertjes de Dommel, de Gender, de Laak, de Tongelreep en de Rungraaf doorheen lopen.

Omdat de nederzetting op een punt lag van belangrijke handelswegen (van noord naar zuid en van oost naar west) was het al vroeg een verkeersknooppunt. In 1232 gaf hertog Hendrik I van Brabant de stad stads- en marktrechten, waardoor de bedrijvigheid van o.a. de textielnijverheid werd bevorderd.

Er brak een bloeiperiode aan, toen in het begin van de 15e eeuw, de eerste gilden werden opgericht. Deze bedrijvigheid gaat achteruit als veel ambachtslieden de stad verlaten door de onrust die uitbrak door de oorlogen met Gelre. Ook de Tachtigjarige Oorlog (1568 – 1648) en het uitbreken van besmettelijke ziekten, zoals de pest, zijn van invloed geweest op de ontwikkelingen van de stad.

Er vinden veel verwoestingen plaats en de stad wisselt regelmatig van eigenaar. Ook in de 17e en het begin van de 18e eeuw blijft het er onrustig. In deze periode, rond 1800, verschijnen ook de eerste fabriekjes in de stad, zoals linnen-, katoenen- en stoffenfabrieken, maar ook textielververijen, leerlooierijen en hoedenmakerijen.

Rond 1900 is er sprake van een grote industriële ontwikkeling in de stad. De Eindhovense fabrieken trekken meer werknemers aan, maar vooral de komst van Philips in 1891, was hierop van grote invloed. De stad bood werkgelegenheid en huisvesting, waardoor er een enorme toeloop was van arbeidskrachten van buiten de stad. De economie floreerde.

Door de groei van het Philipsconcern werden veel arbeidskrachten uit Drenthe aangetrokken om in Eindhoven te komen werken en wonen. Ook in de omringende dorpen woonden veel werknemers van het bedrijf. Omdat deze dorpen niet over de middelen beschikten om de werknemers van goede huisvesting en gezondheidszorg te voorzien, vindt er in 1920 een fusie plaats. De gemeenten Strijp, Gestel, Stratum, Tongelre en Woensel worden met Eindhoven samengevoegd.

In 1929 werkten er ruim 20.000 mensen bij Philips. Het bedrijf breidde zich ook verder uit door de bouw van meer fabrieken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt Eindhoven tweemaal gebombardeerd en er vinden veel verwoestingen plaats. De stad herstelt zich en in de tweede helft van de 20e eeuw breidt de stad zich verder uit met de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen.

Na de oorlog worden veel historische gebouwen in de stad vervangen door moderne bouw. Hierdoor heeft Eindhoven een modern aanzien.

Infrastructuur

Eindhoven is omringd door verschillende snelwegen, zoals de A2/N2/E25, de A50, de A58, de A67/E34 en de A270/N270 en is hierdoor vanuit diverse richtingen met de auto goed bereikbaar. Niet alleen met de rest van Nederland, maar ook met buurlanden Duitsland en België zijn goede verbindingen. Door deze strategische ligging is het aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemers om in Eindhoven een kantoor te huren.

Eindhoven beschikt ook over een eigen luchthaven, Eindhoven Airport. De laatste jaren is de luchthaven uitgegroeid tot een belangrijk verkeersknooppunt en is nu de op een na grootste luchthaven van Nederland. In 2015 reisden maar liefst 4,3 miljoen passagiers via deze luchthaven. Tot 2020 zal de luchthaven nog verder groeien, waarbij een capaciteit wordt verwacht van 43.000 starts en landingen per jaar. Vanaf Eindhoven Airport vliegen de luchtvaartmaatschappijen Transavia, Ryanair, Wizz Air, Corendon, Jetairfly, TUI en met ingang van 2016 ook Vueling Airlines naar diverse bestemmingen in Europa.

Eindhoven is ook goed bereikbaar per openbaar vervoer. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven en ondernemers die een kantoor huren aan de rand van de stad.

De stad beschikt over twee NS-stations. Vanaf station Eindhoven verbinden intercitytreinen de stad met steden als Amsterdam, Schiphol, Maastricht, Venlo, Den Haag en Rotterdam. Vanaf het andere station, Strijp S, vertrekken alleen stoptreinen.

Voor december 2016 staat gepland, dat de intercity tussen Eindhoven en station Den Haag Centraal over de hogesnelheidslijn (hsl) gaat rijden, waardoor de reistijd tussen beide steden aanzienlijk wordt verkort.

Het NS-station Eindhoven vormt ook het primaire knooppunt van het andere openbaar vervoer in Eindhoven. Alle bussen vertrekken vanaf het busstation Neckerspoel, dat grenst aan de noordzijde van het NS-station. Stadsbussen verbinden de diverse delen van de stad met elkaar, maar rijden ook naar omliggende dorpen, zoals Veldhoven, Waalre, Geldrop Nuenen en Son en Breugel.

Vanaf het station vertrekken ook streekbussen, die Eindhoven verbinden met de regio Zuidoost-Brabant en andere plaatsen, zoals 's-Hertogenbosch, Veghel, Uden, Oss en Weert.

Het stads- en streekvervoer wordt verzorgd door de vervoersmaatschappijen Hermes en Arriva.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Eindhoven

Als je een kantoor in een business center huurt, kun je als ondernemer of bedrijf profiteren van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service.

Alle kantoren die wij in Eindhoven aanbieden, zijn zeer representatief, compleet ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is ondersteuning aanwezig van een professioneel team en er kan gebruik worden gemaakt van wifi met high speed internet en printfaciliteiten. De kantoren kunnen op aanvraag worden ingericht voor verschillende doeleinden.

Het huren van een kantoor in een business center biedt, in vergelijking met een traditioneel kantoor, ondernemers en bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van lage kosten, omdat het met anderen wordt gedeeld.

In Eindhoven bieden wij kantoren aan op verschillende aantrekkelijke locaties, zoals vlakbij het NS-station Eindhoven. Een andere, zeer strategische plek om een kantoor in Eindhoven te huren, is het zakendistrict rond Eindhoven Airport of aan het Flight Forum, waar in de omgeving verschillende grote financiële bedrijven zijn gevestigd.

Wij beschikken ook over kantoren op het bedrijventerrein De Hurk en op de High Tech Campus, waar veel multinationals en starters zijn gevestigd. In Eindhoven is het ook mogelijk om een kantoor te huren in een speciaal ontwikkelde accelerator met activiteiten gericht op Research en Development en met de focus op Lifetech en New Energy. In dit business center kun je niet alleen een kantoor huren, maar het business center beschikt ook over zeer hoogwaardige laboratoria, ICT-voorzieningen, breedbandverbindingen en een serverruimte.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze kantoren in Eindhoven.

 

Winkels in Eindhoven

Eindhoven is een gezellige, moderne winkelstad. De meeste winkels zijn 7 dagen per week geopend, waardoor je er naar hartenlust kunt shoppen. Niet alleen in de binnenstad kun je goed winkelen, maar ook in de andere stadsdelen van Eindhoven bevinden zich leuke winkelstraten.

In het centrum van Eindhoven vind je een aantal straten en pleinen, die samen tot het kernwinkelgebied van de stad behoren. Deze zijn: de Demer, de Rechtestraat, de Vrijstraat, de Hermanus Boexstraat, de Hooghuisstraat, de Nieuwstraat, het 8 Septemberplein, het Catharinaplein en de Markt. Door de aanwezigheid van talloze bekende winkelketens, maar door ook de vele horecagelegenheden, is de Demer de drukstbezochte straat van Eindhoven.

In de Hooghuisstraat zijn de wat luxere winkels te vinden, welke vooral gericht zijn op mode. De Hermanus Boexstraat ligt tussen de Markt en het Centraal Station. Hier vind je een variatie van kleine leuke winkels, maar ook een aantal grote winkelketens.

Buiten het centrum kun je ook goed winkelen, bijvoorbeeld in het stadsdeel Gestel. Hier kun je winkelen in een dorpse sfeer. De Hoogstraat en de Gestelsestraat hebben veel eigenzinnige winkels met unieke producten op het gebied van vintage en design.

Ook De Bergen is de moeite waard om een bezoek te brengen. Dit bruisende deel van de stad wordt ook wel het ‘Quartier Latin’ genoemd, naar een bekende buurt in Parijs. Het stadsdeel dankt deze naam aan de aanwezigheid van een hoeveelheid sfeervolle en goede horecagelegenheden, die allemaal dicht bij elkaar liggen.

De Bergen heeft ook een aantal karakteristieke straatjes, zoals de Kleine Berg, de Grote Berg, de Bergstraat, het Wilhelminaplein, de Prins Hendrikstraat en de Heilige Geeststraat waar een groot aanbod van mode, kunst en antiek te vinden is.

Voor alles op het gebied van mode, design, kunst en vintage kun je terecht op de Strijp S. Dit gebied is de plek bij uitstek voor winkelaars die op zoek zijn naar kleinschalige initiatieven. 

Koopkracht

In 1920, na de grote fusie tussen de stad Eindhoven en de omliggende gemeenten Strijp, Gestel, Stratum, Tongelre en Woensel, heet de stad officieel Groot-Eindhoven.

De bevolking van de stad is divers te noemen; 68% van de Eindhovense bevolking heeft een autochtone en 32% heeft een allochtone achtergrond (waarvan 19% een niet-westerse en 13% een westerse achtergrond heeft).

Niet alleen de bevolkingssamenstelling van Eindhoven is divers, maar er is ook een diversiteit aan inkomen. De hoogste inkomens zijn te vinden in het stadsdeel Tongelre (in de buurten Karpen en Koudenhoven) en in het stadsdeel Stratum (in de buurt Roosten). De laagste inkomens zijn te vinden in het stadsdeel Stratum (in de buurten Tivoli en Kerstroosplein), in het stadsdeel Centrum/Tongelre (in de buurt Doornakkers-Oost) en in het stadsdeel Gestel (in de buurten Baarthem en Genderdal).

Op landelijk niveau hebben de inwoners van Eindhoven 6% minder te besteden dat de rest van Nederland. Daarentegen behoort 9,2% van de Eindhovenaren tot de rijkste 10% van Nederland.

De stad groeide de afgelopen jaren telkens met 3,5 procent per jaar en blijft doorgroeien. Dit heeft te maken met de instroom van studenten en hoogopgeleide, jonge talenten uit binnen- en buitenland.  

Bij het kiezen voor een locatie van een kantoor in Eindhoven kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Bij het huren van een kantoor in een business center in Eindhoven, is het handig om te weten welke parkeermogelijkheden er zijn. De stad beschikt over een ruim aanbod van parkeerplekken op straat. Daarnaast is er een groot aantal parkeerterreinen, - garages en zijn er twee P+R Transferia.

Overal in Eindhoven geldt betaald parkeren van maandag t/m zondag van 09.00 tot 21.00 uur.  De tarieven variëren tussen € 2.20 per uur (in het centrum) tot € 3,20 per uur (in de Keizersgracht en Stationsplein). Hier betaal je een maximumtarief van € 7,50 per dag.

Veel kantoren in Eindhoven bevinden zich net buiten het centrum van Eindhoven waar ook goedkoper kan worden geparkeerd. Buiten het centrum betaal je een uurtarief van € 1,20 en een maximaal dagtarief van € 4,50.  Telkens als de auto wordt geparkeerd, wordt er een eenmalige mobiliteitstoeslag van € 0,20 in rekening gebracht.

Een compleet overzicht van de parkeergarages in Eindhoven is te vinden op de website van de gemeente.

De twee P+R Transferia bevinden zich aan de rand van de stad: P+R Meerhoven (aan de A2, afrit 31 Veldhoven) en P+R Transferium Fuutlaan bij Station Eindhoven.

Als je een kantoor in Eindhoven huurt, zijn er ook mogelijkheden voor het aanschaffen van een parkeerabonnement of een vergunning. Meer informatie over parkeerabonnementen en vergunningen is te vinden op de website van de gemeente.

Projecten en stadsontwikkeling

Eindhoven is een stad die constant in ontwikkeling is. De stad barst van de initiatieven en creatief talent en dat is goed te zien aan de metamorfose die de stad heeft ondergaan en nog steeds ondergaat.

Voormalige industrieterreinen, waar revolutionaire uitvinden zijn gedaan, worden omgevormd tot plekken waar kan worden gewoond, gewerkt, gestudeerd en gerecreëerd. Ook komen er veel nieuwe kantoren en business centers bij in Eindhoven, die door bedrijven en ondernemers worden gedeeld om de kosten laag te houden.

Vooral in het stadsdeel Strijp vindt er veel vooruitstrevende herontwikkeling plaats. De wijk Strijp S, de plek van het voormalige industrieterrein van Philips, vormt nu, met meer dan honderden creatieve bedrijven, een van de grootste designclusters van Europa.

Ook in de aangrenzende wijken Strijp R en Strijp T worden oude fabriekspanden van Philips omgevormd tot ateliers, showrooms en winkels. In dit gebied heeft zich een aantal bekende Nederlandse ontwerpers gevestigd, zoals Piet Hein Eek en Kiki & Joost. In de wijk Strijp S wordt ook de Dutch Design Week georganiseerd. 

Een ander voorbeeld is de herontwikkeling van het NRE-terrein. Op dit voormalige gasindustrieterrein, dat zich aan de rand van het stadscentrum bevindt, wordt momenteel gewerkt aan de omvorming van elf fabriekspanden tot een woon- en werkgebied.

Dat Eindhoven barst van het talent en energie is ook zichtbaar aan de hoeveelheid startups die zich vestigen in de stad. Eindhoven wordt ook wel de hemel voor startups of de slimste plek op aarde genoemd.

De Brainport Regio is altijd succesvol geweest met spin-offs van Philips, zoals ASML, NXP, Sapiens SBS (Medtronic), Silicon Hyve en bekende fabrikanten als FEI, DAF, VDL en Shapeways. Maar er volgen ook steeds meer startups. Veel jonge talenten van de Technische Universiteit Eindhoven, maar ook van de Hogeschool Fontys en het Summa College, hebben hun ideeën omgezet in succesvolle bedrijven. Op de High Tech Campus alleen al bevinden zich meer dan 60 startups.

Op de High Tech Campus bevinden zich tal van gevestigde bedrijven en multinationals. Onderling en met de aanwezige kennisinstellingen en universiteiten in de stad vindt hier baanbrekende samenwerking plaats. Doordat alles dichtbij elkaar zit, is er sprake van kruisbestuiving, worden nieuwe initiatieven ontwikkeld en doelen sneller bereikt. De startups kunnen hier profiteren van de enorme schat aan ervaring van de gevestigde bedrijven.

Startups kiezen ook vaak voor de voordelen van het huren van een kantoor in een business center, zoals de flexibiliteit en de lage maandelijkse kosten.

Economie en bedrijvigheid

Vanaf het begin van de 19e eeuw ontwikkelde zich veel industrie in Eindhoven, zoals de textiel-, gas-, houtverwerking- en de tabaksindustrie, maar met de komst van invloedrijke bedrijven, zoals elektronicagigant Philips en vrachtwagenfabrikant DAF, aan het eind van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw, gaat het hard met de industriële ontwikkeling van de stad. De bedrijven zorgen voor werkgelegenheid en zijn van grote invloed geweest op de economische ontwikkeling van Eindhoven.

In de jaren ’80 en ’90, na het failliet gaan van DAF en de reorganisatie van Philips, gaan er ruim 36.000 arbeidsplaatsen verloren. Door het aantrekken van investeringen wordt TNO naar de stad gehaald, waaruit later, in 2005, Stichting Brainport ontstaat, een uniek samenwerkingsverband tussen 21 gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen in de regio Zuidoost-Brabant.

Hierna ontwikkelt de regio zich snel. Het gebied, dat bekend stond als de plek waar grote werkloosheid heerste en waar sprake was van een krimpende industrie, verandert in een internationaal hightech gebied van internationale allure. De regio is getransformeerd van industrieel naar kennis- en innovatiecentrum.

Philips heeft vele spin-offs voortgebracht, waarvan de meesten zich op de High Tech Campus, het voormalige R&D-terrein van Philips, bevinden. De campus vormt een cluster op het gebied van technisch en wetenschappelijk onderzoek, ontwikkeling en proces- en productietechnologie. Hier wordt door 140 bedrijven en instituten samengewerkt en onderzoek gedaan naar toekomstige technologieën en producten. 

De Brainport Regio, die in 2011 door het Intelligent Community Forum (ICF) werd uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld, heeft op Europees niveau een van de hoogste investeringsklimaten. Men werkt hard aan het vestigingsklimaat en het aantrekken en verstevigen van internationale relaties om nog meer bedrijven, investeerders en talent naar de regio te halen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Voor relaties van bedrijven die een kantoor huren in Eindhoven, biedt de stad voldoende overnachtingsmogelijkheden. Eindhoven biedt een gevarieerd aanbod van hotels, zowel in het centrum waar veel kantoren zijn, maar ook dichtbij de uitvalswegen.

Hier volgt een greep uit het aanbod van accommodaties in Eindhoven en omgeving.

 

De Strijp

Novotel Eindhoven 

Anthony Fokkerweg 101, Strijp

4 sterren

Tulip Inn Eindhoven Airport 

Luchthavenweg 27, Strijp

3 sterren

Campanile Hotel & Restaurant Eindhoven 

Noord-Brabantlaan 309, Strijp

3 sterren

 

Centrum

Hampshire Hotel - Crown Eindhoven 

Vestdijk 14-16

4 sterren

Pullman Eindhoven Cocagne 

Vestdijk 47

4 sterren

Inntel Hotels Art Eindhoven 

Lichttoren 22

4 sterren

Park Plaza Eindhoven 

Geldropseweg 17

4 sterren

Boutique Hotel Lumiere 

Hooghuisstraat 31 A

3 sterren

Crown Inn 

Markt 35

3 sterren

Boutique Hotel Glow

Keizersgracht 13 A-B

3 sterren

Sandton Eindhoven Centre 

Stratumsedijk 23D

3 sterren

Hotel La Reine

Wilhelminaplein 3

3 sterren

B&B Auberge Nassau

 Wilhelminaplein 14

3 sterren

 

Stratum:

Best Western Eindhoven 

Leenderweg 80, Stratum

4 sterren