Introductie

Eindhoven is een stad in het zuiden van Nederland en heeft een passende slogan. ‘Leading in technology’ is de leus van de stad die tevens bekendstaat als het kenniscentrum van het zuiden. Hierbij speelt Brainport ook een grote rol van betekenis, samen met de denktank achter Philips. Eindhoven werd onlangs zelfs nog uitgeroepen tot de slimste regio ter wereld, dus de mensen die een vergaderruimte in Eindhoven hebben, mogen zichzelf een klopje op de schouder geven.

Erg groot is Eindhoven overigens niet. De gemeente heeft iets minder dan 89 vierkante kilometer tot de beschikking, waarvan slechts 1 vierkante kilometer water is. Dat is veel minder dan andere Nederlandse steden en dat is goed te verklaren wanneer je ziet dat de stad gesticht werd in een moerasdelta met slechts vijf kleine riviertjes.

Dit heeft vrij weinig negatieve gevolgen gehad, want de stad is gedurende de geschiedenis flink uitgegroeid tot de 225.000 inwoners die de stad op dit moment heeft. Aangezien de stad elk jaar verder groeit, zal dit aantal inwoners de komende tijd alleen maar blijven stijgen. De prognose is dat Eindhoven in 2020 meer dan 230.000 inwoners zal hebben.

Er zijn echter veel meer redenen waarom deze stad zo interessant is en waarom er jaarlijks vele toeristen uit heel Nederland en het buitenland naar de stad komen. Dit heeft onder andere te maken met de meer dan 100 Rijksmonumenten, maar heeft tevens te maken met de geschiedenis waarin de stad een enorme rol gespeeld heeft tijdens de Industrialisatie.

Opvallend is dat de stad nog een hoge notering heeft in de lijsten. Het is namelijk één van de grootste steden van Nederland, maar is tegelijkertijd de meest groene stad in de top vijf van steden in Nederland. De vele parken en plantsoenen zorgen ervoor dat elke woning gemiddeld 100 vierkante meter aan groene ruimte heeft wanneer het oppervlakte aan parken en plantsoenen gedeeld wordt door het aantal woningen.

Geschiedenis

Eindhoven is geen stad die natuurlijk tot stand gekomen is. De stad is het resultaat van de stedenpolitiek van Hendrik I en kreeg stadsrechten in 1232. Hoewel de stad in de Middeleeuwen veel belangrijke momenten mee heeft gemaakt, is Eindhoven echt bekend geworden door de gebeurtenissen in de 19de eeuw. Het was namelijk de leidinggevende stad bij de Industrialisatie, waarbij de huisnijverheid verplaatst werd naar de fabrieken.

Hier was het mogelijk om met waterkracht te werken en vanwege dit voordeel werden er binnen de kortste keren veel textielfabrieken gebouwd. Naast de textiel werd de stad ook groot vanwege de sigaren, de lucifers en de gloeilampen uiteraard, die vanaf 1891 door Philips geproduceerd zouden worden.

De echte expansie van de stad had plaats in 1920. In dit jaar fuseerde de gemeente namelijk met de omliggende gemeenten Woensel, Gestel, Strijp, Stratum en Tongelre. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zou de stad drie keer gebombardeerd worden. Eerst tijdens het Sinterklaasbombardement in 1942, daarna het Herhalingsbombardement in 1943 en uiteindelijk ook in 1944 door de Duitsers, die hiermee Operation Market Garden wilden stoppen.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog wordt veel aandacht besteed aan de wederopbouw en is duidelijk te zien dat er veel nieuwe bedrijven naar de stad komen. Na het jaar 2000 zijn er bijna 10.000 bedrijven die meer dan 125.000 mensen van werk voorzien en dat zijn scores waar niet veel steden in Nederland mee kunnen pronken.

Infrastructuur

Wanneer je op zoek gaat naar een vergaderruimte in Eindhoven, dan wil je vooral dat deze goed bereikbaar is zodat je er zelf makkelijk kunt komen, en je andere mensen eenvoudig uit kunt leggen hoe zij kunnen reizen om er snel te zijn. De stad biedt daar genoeg mogelijkheden toe, want het is goed aangesloten op de verschillende snelwegen.

Het businesscenter aan de Noord Brabantlaan is bijvoorbeeld direct te bereiken vanaf de A2, maar ook de A50, A58, A67 en A270 zijn op Eindhoven aangesloten. Hierdoor zijn steden als Amsterdam, Utrecht en Middelburg gemakkelijk te bereiken, maar ben je als ondernemer ook binnen de kortste keren in Antwerpen bijvoorbeeld.

Eindhoven heeft twee stations. Het eerste station is Eindhoven Strijp-S, dit station is bij de mensen uit de stad beter bekend als Eindhoven Beukenlaan. Hier stoppen alleen sprinters, maar de locatie kan handig zijn voor mensen die naar een vergaderruimte in Eindhoven moeten komen die niet in de buurt van het Centraal Station ligt. Dat is het tweede station in de stad en deze is aangesloten op het spoorwegnetwerk waar ook intercity’s rijden richting de andere grote steden in Nederland. Vanaf het treinstation is het gemakkelijk om met de bus naar andere locaties in de stad te komen.

Eindhoven heeft uiteraard ook een eigen luchthaven. Deze wordt Eindhoven Airport genoemd wanneer er civiele vluchten uitgevoerd worden. Voor meer informatie kun je altijd kijken op de website van Eindhoven Airport zelf, waar ook vluchten aangeboden worden.

Dit alles zorgt ervoor dat de stad goed bereikbaar is wat handig is voor de mensen met een vergaderruimte in Eindhoven. Het is namelijk goed mogelijk om mensen over te laten komen, of om zelf binnen de kortste keren in een andere stad te zijn wanneer daar een belangrijke afspraak is.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimtes in Eindhoven

 

Er zijn veel bedrijven die baat hebben bij een vergaderruimte in Eindhoven. De stad staat bekend als het kenniscentrum van het zuiden en dat is duidelijk te zien wanneer je kijkt naar een businesscenter zoals die op de High Tech Campus.

Eindhoven is een stad met bijzonder veel bedrijven die stuk voor stuk actief zijn in verschillende bedrijfstakken. Dat maakt het al interessant, maar wanneer je als ondernemer naar de rest van de mogelijkheden kijkt, wordt het alleen maar beter. Eindhoven is goed bereikbaar, heeft veel groenvoorzieningen en een leuk stadscentrum waar genoeg te beleven is voor de meeste mensen.

Het meest interessante is echter dat er al veel bedrijven zijn die een vergaderruimte in Eindhoven hebben. Dat betekent dat er al een flinke markt is en dat er voorzieningen zijn voor de mensen die een onderneming willen runnen vanuit de stad.

Winkelen in Eindhoven

Nagenoeg alle steden in Noord-Brabant staan bekend om de gezelligheid van de stad en de mogelijkheden om er leuk te komen winkelen. Eindhoven is hierop bepaald geen uitzondering. De meeste winkels zijn in het centrum van de stad te vinden, waar ook de meeste markten gehouden worden en veel horecagelegenheden te vinden zijn.

In het centrum vind je ook de overdekte winkelcentra zoals de bekende Piazza en de Heuvel Galerie. Ben je op zoek naar producten uit andere culturen, dan kun je dit het beste proberen in de Kruisstraat en de Woenselse Markt.

Uiteraard kan er ook gewinkeld worden buiten het centrum. Dit is vooral goed mogelijk bij het Winkelcentrum Woensel. Hier vind je 160 winkels en daarmee is dit het grootste winkelcentrum buiten de Randstad. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel mensen hier te vinden zijn op een gemiddelde koopzondag! Overal waar veel winkels te vinden zijn, vind je ook restaurants en kroegen die bekendstaan om de gezelligheid van Eindhoven, deze zijn dus zeker een aanrader.

Wil je winkelen in de nieuwst mogelijke stijl, dan is het een aanrader om even te kijken bij Rond de Admirant. Hier staat namelijk de Blob, een futuristisch gebouw dat vaak naar voren gekomen is in gesprekken. Er zijn hiernaast nog eens 140 gebouwen die op de lijst met Rijksmonumenten staan, het kan dus ook bijzonder leuk zijn om een wandeling te maken en naar gebouwen te kijken, in plaats van naar de winkels.

Bedrijfspanden vind je overigens door heel de stad. Er zijn bepaalde clusters die gevormd zijn door bedrijven als Philips, maar aangezien er bijna 10.000 bedrijven actief zijn in deze regio, is het goed te begrijpen dat deze verspreid zijn komen te liggen.

Koopkracht

Wanneer er gekeken wordt naar de koopkracht of het besteedbaar inkomen van een bepaalde regio, dan is het erg belangrijk om goed te kijken naar alle cijfers. Er wordt vaak gesteld dat het besteedbaar inkomen in Eindhoven een stuk lager is dan het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nederland en dat klopt: Het gemiddelde ligt namelijk 6% lager dan het Nederlands gemiddelde.

Hier kunnen echter geen conclusies aan verbonden worden, want wanneer naar de randgebieden gekeken wordt, zien we juist het tegenovergestelde. Hier horen de meeste mensen bij de rijkste 10% van Nederland. Deze cijfers laten zien dat de koopkracht keurig op het Nederlands gemiddelde zit omdat de buitengebieden de achterstand van Eindhoven zelf op weten te heffen.

Het gemiddelde in Veldhoven ligt bijvoorbeeld al 9% hoger dan het Nederlands gemiddelde, maar wordt er naar Waalre gekeken wordt, dan zijn de verschillen nog veel groter. In Waalre ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen per persoon namelijk op 29.500 euro. Dit is maar liefst 25% meer dan het Nederlands gemiddelde. Dit zijn niet twee gebieden die opzettelijk naast elkaar gelegd zijn, de meeste gebieden rond Eindhoven hebben namelijk een hoger gemiddelde.

Hierbij moet opgemerkt worden dat het grote aantal mensen ook een rol speelt. In Eindhoven en omstreken wonen en werken meer dan 250.000 mensen. Dat betekent dat de absolute koopkracht al snel hoger komt te liggen dan het Nederlands gemiddelde, zeker wanneer rekening gehouden wordt met alle toeristen die wekelijks of maandelijks naar de stad komen, al dan niet voor PSV.

Parkeergelegenheden

Dat Eindhoven goed bereikbaar is met de auto, dat is al prettig, maar het wordt nog beter wanneer je ziet dat de auto ook makkelijk geparkeerd kan worden hier. Je kunt informatie vinden op de website van de gemeente zelf, waarop je direct kunt zien dat er één terrein is voor de mensen die langer willen parkeren. Alle overige mensen kunnen terecht in het centrum of de vele parkeergarages. Het is wel goed om van tevoren alvast op te letten, want het is nagenoeg nergens mogelijk om met contant geld te betalen.

Op de Meerhoven kun je de auto langer laten staan en dit kost 3 euro voor 24 uur. Er kan gemakkelijk met de bus naar het centrum gereisd worden, maar de bussen stoppen ook bij het stadion van PSV, Piazza en het Centraal Station. Je kunt dus altijd alle kanten op.

Dit geldt ook voor de mensen die liever niet met de auto de drukte in willen rijden. Zij kunnen ervoor kiezen om met de trein te reizen zodat zij zich geen zorgen hoeven te maken over het parkeren van de auto. Het openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld in Eindhoven, dus dat zal zeker het probleem niet zijn.

Projecten en stadsontwikkeling

Voor de mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte in Eindhoven is het goed om te weten dat de stad hard aan het werk is met mogelijke uitbreidingen voor de toekomst. Er staan maar liefst meer dan 3000 woningen op de planning (volgens de gemeentelijke website) en dat betekent dat er flink wat nieuwe ruimte zal ontstaan voor mensen die in of rond de stad willen wonen. Dat is overigens niet uniek voor Eindhoven zelf, nagenoeg alle grotere steden in Nederland werken op dit moment aan mogelijke uitbreidingen in de nabije toekomst.

Het meest indrukwekkende project is zonder twijfel het project rond Strijp-S. In de buurt van het station moet maar liefst 285.000 vierkante meter aan woonoppervlakte gemaakt worden en het idee is om hier 2500 tot 3000 woningen te plaatsen. Dat zijn ontzettend veel huizen, maar de gemeente benadrukt dat er vooral gelet zal worden op de ruimte en de groenvoorzieningen.

Het wordt dus geen wijk waarin alleen maar beton staat, maar waar ook gewoon gespeeld en gewandeld kan worden. Dat is belangrijk voor de stad, Eindhoven is immers de meest groene stad binnen de vijf grootste steden in Nederland.

In dit gebied wordt ook hard gewerkt aan voorzieningen zoals parkeerplaatsen, maar tevens wordt er 90.000 vierkante meter gereserveerd voor werkruimte en kantoorpanden. Een vergaderruimte in Eindhoven vinden zal daardoor een stuk makkelijker kunnen worden, en dan is er ook nog eens een grote kans dat er een woning in de buurt te vinden zal zijn.

Economie en bedrijvigheid

Eindhoven staat bekend als het kenniscentrum van het zuiden en dat is direct te zien wanneer je naar de bedrijven hier in de regio kijkt. Er zijn namelijk bijna 10.000 bedrijven die gemiddeld 10 personen per bedrijf werkzaam hebben. Dat betekent dat er veel werkgelegenheid is en dat veel bedrijven constant op zoek zijn naar diensten die zij af kunnen nemen om verder te groeien.

Dit is overigens niets nieuws voor dit gebied, het is al meer dan 100 jaar de stuwkracht geweest van de economie in het zuiden van Nederland en dat betekent dat een vergaderruimte in Eindhoven een verstandige keuze is.

De bedrijven die hier actief zijn, zijn zeer uiteenlopend. Zo zit het kenniscentrum van Philips hier nog steeds, de rest is verhuisd uiteraard. Naast Philips vind je bedrijven in alle soorten en maten. Er zijn bedrijven die zich uitsluitend met ICT bezighouden, maar er zijn ook veel horecagelegenheden en ondernemers die zich uitsluitend met B2B bezighouden. Dit biedt kansen voor de mensen die een nieuw idee hebben, of de ondernemers die het andere ondernemingen makkelijker willen maken.

De voorspelling van velen is dat het aantal bedrijven in Eindhoven de komende tijd alleen maar toe zal nemen. Internationaal speelt de stad een steeds grotere rol en daarnaast komen er veel uitbreidingen. Dit zal niet alleen zorgen voor extra inwoners, het zorgt ook voor extra kantoorpanden en extra werkplekken, die op hun beurt weer gevuld moeten worden in de komende jaren. Daarnaast leert de geschiedenis ons dat een plek met veel nieuwe mensen en bedrijven altijd meer mensen en bedrijven aan zal trekken in de eerste jaren.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Stel je voor dat je een vergaderruimte in Eindhoven vindt en je wilt mensen van een grote afstand over laten komen, dan is het goed om te weten welke hotels er te vinden zijn in de stad. Dat zijn er een flink aantal, er is dus genoeg mogelijkheid om een vergelijking te maken.

Daarbij kun je uiteraard beginnen met het Van der Valk Hotel in Eindhoven dat in de buurt van het centrum ligt. Dit hotel heeft ook een eigen parkeerplaats. Het Hampshire Hotel ligt daarentegen middenin het centrum van Eindhoven en heeft een eigen trendy restaurant voor de gasten die goed willen eten. Uiteraard zijn er verschillende andere eetgelegenheden in de buurt en is er genoeg te doen vanwege de centrale ligging van dit hotel.

Ben je meer op zoek naar een hotel dat het groene karakter van de stad tot zijn recht laat komen, dan is het Novotel Eindhoven misschien een betere keus. Dit hotel ligt aan de rand van Eindhoven en is omringd door bos. Voor mensen die van het vliegveld naar de vergaderruimte in Eindhoven moeten komen, is het Tulip Inn Hotel een geschikt hotel. Deze ligt namelijk bij de luchthaven zodat gasten die bijzonder laat landen of vroeg moeten vertrekken geen enkele stress hoeven te hebben wat betreft het reizen.

Liever een unieke ervaring? Dan is het Boutique Hotel Glow een leuke optie om te overwegen. Dit is namelijk een volledig nieuw hotel en elke morgen staat er een luxe ontbijt voor de gasten klaar, waardoor het net even iets makkelijker is om de dag goed te beginnen voordat je naar de vergaderruimte in Eindhoven moet.