Introductie

Er zijn veel gebieden in Nederland die de afgelopen jaren bijzonder sterk uitgebreid zijn. Er is meer aandacht gekomen voor economische ontwikkeling en het aanleggen van nieuwbouwwijken zodat meer mensen plaats kunnen krijgen in een gemeente. Binnen de gemeente Haarlemmermeer is dit helemaal goed te merken. De afgelopen jaren zijn veel mensen op zoek gegaan naar een business center: Schiphol is daarbij steeds aantrekkelijker geworden.

Waar het eerst voornamelijk als luchthaven gezien werd, is Schiphol nu eerder een mainport. Dit betekent dat er niet alleen aandacht is voor de luchtvaart en het reizen. Er is steeds meer aandacht gekomen voor de omliggende gebieden waar duidelijk veel nevenactiviteiten zijn. Heel vreemd is dit overigens niet. Op plekken waar veel te doen is, waar veel mensen zijn en waar veel geld is, zullen altijd nieuwe bedrijven en winkels komen.

Schiphol is de belangrijkste mainport van Nederland. Tevens is het centraal gelegen ten opzichte van de grotere steden zoals Amsterdam. Schiphol is goed te bereiken en een business center op Schiphol is interessant om veel verschillende redenen, waaronder de korte afstand tot de haven van Rotterdam. Wil je als ondernemer centraal in Nederland een kantoor hebben, dan is er eigenlijk geen betere plek te bedenken dan Haarlemmermeer.

De luchthaven heeft een grote naam en is internationaal bekend. Toch was het voor 1850 nog niets eens begaanbaar en zouden pas na de Eerste Wereldoorlog vluchten worden uitgevoerd met passagiers en post. De ontwikkeling met complete bedrijventerreinen en winkelcentra zijn nog eens veel jonger. De toekomst is veelbelovend voor Schiphol en omgeving. Er staan veel plannen klaar die in de komende jaren uitgevoerd zullen worden, waardoor het nog interessanter zal worden om hier op zoek te gaan naar een kantoorpand.

Geschiedenis

De naam Schiphol wordt al voor het eerst in de geschiedenis gezien in de vijftiende eeuw. De Nederlandse overheid begint echter pas in 1848 met het droogleggen van de polder waar uiteindelijk Haarlemmermeer in het leven geroepen zal worden. Het opzetten van een vliegveld was niet direct het idee achter de drooglegging, maar door de Eerste Wereldoorlog wordt dit ineens een interessante en noodzakelijke oplossing.

In 1916 zouden de eerste vluchten plaatshebben. Deze waren van militaire aard en hadden te maken met het beslechten van de oorlog. Op het moment dat Schiphol in gebruik genomen wordt, blijkt al direct dat het niet groot genoeg is. Het terrein wordt uitgebreid naar 76 hectare.

In 1921 wordt er meer aandacht besteed aan de passagiersvluchten. Er wordt een volledige loods gebouwd en er worden andere faciliteiten aangelegd die het mogelijk moeten maken om vluchten te verrichten die niet van militaire aard zijn. Dit is hoognodig, want in militair opzicht is de luchthaven niet belangrijk meer aangezien er geen oorlog meer is.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nemen de Duitsers de luchthaven over en breiden de startbanen uit. Op het moment dat zij zich terug moeten trekken aan het einde van de oorlog, laten zij een vliegveld achter dat nergens voor gebruikt kan worden.

Na de wederopbouw wordt het vliegveld weer in gebruik genomen en begint het aan de echte groei. Nieuwe pieren, nieuwe gebouwen en faciliteiten worden neergezet in de decennia na de oorlog. Steeds meer bedrijven willen hier gebruik van maken en zoeken naar een business center Haarlemmermeer.

Vanaf 1990 is goed te zien dat er meer plannen zijn voor uitbreiding. Schiphol wordt een mainport en er trekken steeds meer bedrijven naar de regio om zich hier te vestigen. Zij richten zich daarbij op de vele passagiers, het goederentransport, maar ook op de bedrijven die reeds actief zijn in de gemeente Haarlemmermeer. Reden genoeg om te kijken naar een business center op Schiphol.

Infrastructuur

Aangezien Schiphol de functie vervult van nationale luchthaven, mag je erop rekenen dat de luchthaven goed bereikbaar is. Dat is immers een vereiste van een centraal mainport. In het geval van Schiphol is dit ook het geval. De luchthaven is goed te bereiken via de A4, die op zijn beurt weer goed aangesloten is op de verschillende andere snelwegen.

De luchthaven zelf staat goed op de borden aangegeven, maar zoek je een bepaald business center: Schiphol is groot en het is handig om te weten waar je precies moet zijn voordat je besluit de borden te gaan volgen.

De luchthaven is ook te prima bereiken met de bus. Er zijn verschillende busdiensten die hiervoor gebruikt kunnen worden, de normale lijnen worden bediend door Schiphol Sternet. Let erop dat er speciale bussen zijn voor de mensen die gebruikmaken van de parkeerplaatsen die verder van de centrale locaties gelegen zijn.

Schiphol is goed bereikbaar met de trein. Het voordeel voor iemand met een plaatselijk business center: Haarlemmermeer heeft direct verbindingen met veel steden, waaronder internationale steden zoals Antwerpen en Brussel. Goed om te weten, want niet iedereen zal direct het vliegtuig in willen stappen wanneer er kleinere afstanden overbrugd moeten worden.

Het hoeft nauwelijks vermeld te worden dat de luchthaven ook goed bereikbaar is per vliegtuig. Er zijn verschillende prijsvechters actief, maar ook de gevestigde namen hebben dagelijks tientallen vluchten naar bestemmingen over heel de wereld. Dat is handig wanneer er personen ontvangen moeten worden op het business center Schiphol, of wanneer er elders een vergadering gehouden moet worden.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers op Schiphol

Wanneer je op zoek bent naar een kantoor, dan ben je op zoek naar de beste mogelijkheden. Deze zijn per bedrijf verschillend. Wanneer je op zoek bent naar een centraal gelegen business center: Schiphol is bijzonder goed bereikbaar en ligt centraal ten opzichte de meeste steden in Nederland en ook andere steden in Europa zijn goed te bereiken.

Een voordeel is hier dat een business center Haarlemmermeer relatief nieuw zal zijn in verhouding met de panden die je in andere steden kunt vinden. Het is pas een aantal decennia geleden dat hier echt begonnen is aan expansie, wat betekent dat de meeste gebouwen nieuwer zullen zijn dan op andere locaties.

Ook is het belangrijk om te weten dat er veel bedrijven in de laatste jaren naar de terreinen hier gekomen zijn. Dat betekent dat er veel bedrijven zijn die relatief jong zijn. Ook zijn er veel bedrijven met een grote naam op internationaal vlak, zoals KLM. Wil je kansen voor jouw business center: Haarlemmermeer biedt veel meer dan alleen luchtvaartverbindingen.

Winkelen op Schiphol

Schiphol en Haarlemmermeer zijn veel meer dan alleen een luchthaven. Wie denkt aan het belastingvrij winkelen, die heeft een goed punt. Met de instapkaart kan in de belastingvrije zone gewinkeld worden, alleen vallen de prijzen vaak erg tegen omdat mensen het idee hebben dat de prijzen hier bijzonder laag zijn.

Voor de mensen zonder instapkaart is er ook genoeg te doen. Er zijn namelijk meer dan 200 winkels te vinden hier, met verschillende horecagelegenheden waar gegeten en gedronken kan worden. Je vindt hier werkelijk van alles. Er zijn supermarkten, bloemisten, kiosken, snoepgoedwinkels en elektronicaspeciaalzaken. Het is dan ook niet zeldzaam dat de mensen die iemand op moeten halen van het vliegveld, iets eerder zullen vertrekken omdat er genoeg te doen is. Ook is het handig om al deze faciliteiten in de buurt te hebben van je business center: Schiphol heeft het allemaal.

Op Schiphol zelf zijn ook twee hotels te vinden. Ook vind je hier een afdeling van het Rijksmuseum, wat interessant kan zijn wanneer je nog even moet wachten op de gasten voor je business center Schiphol. Je kunt er ook voor kiezen om in de tussentijd een gokje te wagen, het Holland Casino is namelijk ook op de luchthaven aanwezig.

Opvallend is dat Schiphol een eigen stilteruimte heeft en een mortuarium. Dit is zelfs voor luchthavens redelijk ongewoon, maar er zijn veel mensen die gebruikmaken van deze faciliteiten: Er is dus duidelijk behoefte aan.

Het gebied op en rond de luchthaven wordt extra goed beveiligd door verschillende bewakers van verschillende bedrijven.

Koopkracht

Voor een bedrijf is het goed om te weten hoe het gesteld is met de economie. In het geval van Schiphol is dat wat lastig. Er zijn geen inwoners, maar er komen jaarlijks wel veel passagiers over de luchthaven heen. In 2016 waren dit er meer dan 63 miljoen. Dit is niet het cijfer waar de totale koopkracht uit herleid kan worden.

De mensen die vertrekken en landen, worden meestal gebracht en opgehaald. Hoewel er genoeg parkeergelegenheden zijn, is het net even iets makkelijker wanneer er vervoer is. Deze mensen lopen vaak nog mee de luchthaven op. Daarnaast zijn er dagelijks duizenden mensen aan het werk op en rond de luchthaven.

Dat betekent dat er ontzettend veel mensen langskomen. De meeste mensen komen incidenteel langs, maar er zijn ook mensen die met bepaalde regelmaat langskomen, omdat zij in het buitenland werken, of bijzonder vaak moeten reizen voor het werk.

Wordt er gekeken naar de inwoners van de totale gemeente Haarlemmermeer, dan wordt het beeld nog beter voor de mensen die op zoek zijn naar een business center: Haarlemmermeer scoort als gemeente namelijk boven het Nederland gemiddeld met een totaal besteedbaar inkomen per persoon per jaar van 26.300 euro.

Bijna 15% van de inwoners behoort tot de rijkste 10% van Nederland. Dit maakt het totaalbeeld aantrekkelijk voor de mensen die op zoek zijn naar een gebied waar het economisch aantrekkelijk is, zeker wanneer er rekening gehouden wordt met het feit dat de bedrijven niet in deze berekening meegenomen zijn.

Parkeergelegenheden

Wanneer het gaat om het parkeren, dan heeft Schiphol een enorm aantal opties. Er zijn veel verschillende aanbieders die de concurrentie met elkaar aangaan, waardoor het verstandig is om te kijken naar een overzicht met de prijzen per aanbieder. De parkeerplaatsen zijn niet uitsluitend bedoeld voor mensen die gaan vliegen, je kunt deze ook gebruiken wanneer je naar een business center Schiphol gaat.

Parkeren in Haarlemmermeer is al net zo gemakkelijk. De gemeente heeft speciale gebieden aangewezen waar geparkeerd kan worden met een blauwe kaart. Dit betekent dat de auto hier gratis mag staan voor een bepaalde tijd. Ben je iemand met een business center: Haarlemmermeer denkt graag met je mee. Op deze website kun je een parkeerontheffing aanvragen, zodat je langer kunt parkeren in de blauwe zones omdat je een bedrijf hebt.

Kom je met de auto ergens waar een zone is voor betaald parkeren, zorg er dan voor dat je buiten de A-zone komt te staan. Hier zijn de prijzen namelijk behoorlijk hoger dan in de B-zone. Nog beter is het om één van de groene zones op te zoeken, zoals aan de Binnenweg, de Burg. v.d. Willigenlaan en de Hoofdweg Westzijde. In de groene zones betaal je nog geen vijftig cent per uur.

Bedrijvenparken in Haarlemmermeer zijn vaak voorzien van een eigen parkeergelegenheid. Houd hier rekening mee wanneer je zoekt naar een business center: Schiphol en omgeving heeft veel mogelijkheden waarmee je je eigen eisen voorop kunt stellen.

Projecten en stadsontwikkeling

Schiphol is de laatste jaren sterk gegroeid. Dit is te zien aan het aantal vliegbewegingen, maar ook aan de activiteiten op en rond de luchthaven. Aan deze groei komt voorlopig nog geen einde. De Nederlandse overheid wil in 2020 500.000 vliegbewegingen mogelijk maken per jaar. Hierbij moet wel rekening gehouden worden met de omwonenden. Ook wordt er gekeken naar mogelijkheden om bepaalde vluchten naar andere luchthavens te verleggen.

Voor de mensen die op zoek zijn naar een business center: Schiphol zal in de komende jaren verder werken aan de functie van de mainport die het wil zijn. Dat betekent dat er meer ruimte komt voor bedrijven en winkels, zodat er meer economische activiteiten opgezet kunnen worden die niet direct te maken hebben met het reizen zelf. Hierdoor kan de gemeente Haarlemmermeer een meer veelzijdig economisch beleid laten zien.

De ontwikkelingen beperken zich niet tot Schiphol. De gemeente zal ook flink werken aan uitbreidingen in de aankomende jaren. Zo werkt Haarlemmermeer aan de uitbreiding van Lisserbroek. Hier moeten meer dan 2.000 koopwoningen komen te staan voor mensen die hier in de regio willen werken. Dat maakt een business center Haarlemmermeer direct ook interessanter voor veel van de ondernemers.

Een ander interessant project, is het nieuwbouwproject rond Landgoed Wickevoort. Hier moet een zorgvoorziening aan worden gelegd, maar rond de Cruquiushoeve moet ook ruimte komen voor meer dan 1.000 woningen. Er zijn nog veel meer projecten in de gemeente, waarbij het gaat om duizenden woningen die de aankomende jaren gebouwd zullen worden. Genoeg mogelijkheden voor nieuwe bewoners en ondernemers dus.

Economie en bedrijvigheid

Schiphol en Haarlemmermeer zijn gebieden waarin een groot aantal bedrijven actief is. Het gaat hier om honderden bedrijven, waarvan veel bedrijven multinationals zijn. Deze bedrijven zijn uiteraard voornamelijk actief in de reisbranche. Hierbij kun je uiteraard denken aan bedrijven als de KLM die een business center Schiphol nodig hebben om de bedrijfsactiviteiten vorm te kunnen geven.

Wat vaak vergeten wordt, is dat er veel andere bedrijven aanwezig zijn die de activiteiten richten op de bestaande bedrijven en de passagiers die dagelijks langskomen. De meer dan 200 winkels zijn hier een goed voorbeeld van, net als de vele horecagelegenheden die dag en nacht geopend zijn.

Haarlemmermeer heeft zelf ook verschillende bedrijventerreinen en werkt graag samen met ondernemers om deuren te openen. Een goed voorbeeld is de Bedrijven Investeringszone, waarbij de gemeente samenwerkt met de ondernemers om de omgeving aantrekkelijker te maken. Bedrijventerrein Spoorzicht in Nieuw-Vennep is één van deze gebieden.

Veel mensen kiezen hier voor een business center: Haarlemmermeer heeft verschillende regionale, nationale en internationale bedrijven die gekozen hebben voor deze locatie vanwege de centrale ligging tussen de grote steden in Nederland.

Daarnaast speelt de aanwezigheid van de luchthaven een grote rol voor de ondernemers, die hiermee makkelijker goederen aan kunnen laten komen en kunnen verzenden naar het buitenland. Een ander bijkomend voordeel is dat mensen makkelijk ontvangen kunnen worden en er snel en eenvoudig gereisd kan worden naar kantoren die elders in de wereld liggen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Aangezien de vluchten niet altijd op tijden plaatshebben die helemaal passen bij jouw schema, is het goed om te weten dat er verschillende hotels op en rond Schiphol aanwezig zijn. Handig wanneer je wilt kijken naar een business center Haarlemmermeer, of wanneer zakelijke klanten een overnachting nodig hebben in verband met de vergaderingen.

Er zijn verschillende hotels op de luchthaven zelf. Het Yotel Amsterdam-Schiphol hotel ligt bijvoorbeeld centraal ten opzichte van de terminal, wat handig kan zijn voor mensen die op reis gaan of die net aankomen.

Het Sheraton Hotel ligt niet op de luchthaven zelf, maar ligt op maximaal vijf minuten afstand. Hier vind je meer dan 400 kamers met een hoge standaard, het hotel heeft namelijk vier sterren en de gasten recenseren dit hotel met goede cijfers. Er is een conferentiezaal aanwezig voor het geval er meer mensen ontvangen moeten worden, die niet op het kantoor terecht kunnen.

Het Mercure Hotel ligt wel op de luchthaven en ligt ook op korte afstand van de terminal. Ben je op zoek naar een hotel met een hoge standaard, veel ruimte en veel faciliteiten, dan kun je kijken naar Courtyard Amsterdam. Dit hotel ligt op vijftien minuten van de luchthaven, maar ligt vooral centraal binnen het groene gebied van Haarlemmermeer. Daarnaast heeft het hotel verschillende faciliteiten, waaronder een eigen fitnessruimte, wat handig kan zijn na een dag vergaderen op het business center Schiphol.

Aangezien dit gebied centraal tussen verschillende steden ligt, is het ook mogelijk om eens te kijken naar hotels in en rond Amsterdam. Dankzij de goede verbindingen zijn de reistijden namelijk minimaal en dat zorgt ervoor dat er veel meer opties zijn dan alleen de hotels op loopafstand.