Introductie

Schiphol is een bijzonder bekende locatie in Nederland. Het heeft een grote naam en dat is ook logisch, want de meeste mensen die naar Nederland komen, die komen aan op Schiphol. Daarnaast is het voor veel mensen de eerste plek waar zij komen wanneer zij op vakantie gaan. Toch is deze regio niet alleen bij uitstek geschikt voor vakantiegangers. Het is ook een economisch hart in het westen van Nederland.

Schiphol en Haarlemmermeer liggen centraal tussen de grote steden zoals Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Schiphol is goed verbonden met al deze steden, maar heeft ook veel verbindingen met steden in andere landen, zoals Parijs, Moskou, maar ook Beijing. Dit voordeel maakt het gebied interessant voor nieuwe concepten zoals co-working: Schiphol is goed bereikbaar voor bijzonder veel mensen.

Ook het gebied rond Haarlemmermeer is een interessant gebied. Er zijn veel bedrijven die zich hier gevestigd hebben en het aantal mensen dat hier woont, ligt tegenwoordig al over de 140.000. Dat is veel wanneer je je beseft dat dit gebied pas in 1848 drooggelegd is.

De verwachting is dat het aantal inwoners de komende maanden en jaren alleen maar zal blijven stijgen. Er zijn veel plannen voor uitbreiding op verschillende vlakken. Dit zal ook positief uitwerking voor co-working: Haarlemmermeer wil ook op het zakelijk gebied uitbreidingen gaan doen.

De regio leent zich er dan ook goed voor. Er zijn verbindingen met veel verschillende steden, er zijn genoeg bedrijventerreinen en er zijn veel ondernemingen die hard aan het groeien zijn. Tel hier de uitbreiding van het aantal vluchten vanaf Schiphol bij op en deze regio zal nog verder gaan groeien als economisch hart in het westen, met Schiphol als een belangrijke mainport en motor achter de komende ontwikkelingen.

Geschiedenis

Schiphol en Haarlemmermeer zijn op dit moment belangrijk voor de economie, maar ook voor het toerisme. Dat is niet altijd zo geweest, in feite komt dit door relatief recente ontwikkelingen. Het gebied was namelijk helemaal niet begaanbaar. Al vroeg werden er plannen gemaakt om het gebied droog te leggen, maar het zou tot 1848 duren voordat hier werk van gemaakt zou worden. Het idee was het creëren van meer grond zodat er huizen en bedrijven gebouwd konden worden.

Door de dreiging van de Eerste Wereldoorlog werden de plannen aangepast. Defensie besloot dat Nederland zich beter moest kunnen wapenen en daarom werden er banen aangelegd voor het opstijgen en landen van vliegtuigen. Op het moment dat er ook echt gevlogen werd, werd het vliegveld direct uitgebreid omdat het te klein bleek. In 1916 steeg het eerste vliegtuig op.

Na de Eerste Wereldoorlog had het leger de vliegbasis niet meer nodig en werd het gebruikt voor het vervoer van personen en vrachten. Er werden loodsen gebouwd en andere voorzieningen aangelegd, maar al snel zou het vliegveld overgenomen worden door de Duitsers. Deze bouwden door aan de landingsbanen en de startbanen, maar zouden na de capitulatie het vliegveld onbruikbaar achterlaten. De Nederlanders bouwden echter weer snel om het vliegveld begon aan een sterke expansie, die ook nu nog te merken is.

Rond 1990 worden er plannen gemaakt om het vliegveld meer de functie van een mainport te maken. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheden voor bedrijven en co-working: Schiphol moet meer worden dan een luchthaven. Dat past goed bij het beleid van de gemeente Haarlemmermeer. Deze is namelijk druk bezig met het creëren van extra woonwijken en ruimtes voor bedrijven om de expansie in de toekomst ook door te zetten, wat zeker zal lukken.

Infrastructuur

Ben je op zoek naar een plek voor optimale co-working: Schiphol heeft verbindingen met heel de wereld. Niet alleen via de lucht, maar ook via de snelwegen en het openbaar vervoer. Dat betekent dat het altijd gemakkelijk is om meer mensen naar één werkplek te krijgen, wat vaak het idee is achter deze manier van werken. Gemakkelijk reizen en relatief korte reistijden maakt het mogelijk om optimaal aan de slag te gaan op deze manier.

Schiphol is onder andere goed bereikbaar vanaf de snelwegen. De luchthaven is aangesloten op de A4, en deze is aangesloten op de overige snelwegen in Nederland. Dat betekent dat de hele regio Haarlemmermeer goed bereikbaar is vanuit de meeste Nederlandse steden. Tegelijkertijd is het eenvoudig om vanaf Schiphol naar de meeste steden in Nederland te komen, maar de snelwegen leiden ook naar steden in Duitsland en België.

Is de afstand nog wat groter, dan is Schiphol uiteraard ook goed bereikbaar via de lucht. Dat geldt niet alleen voor personen, maar ook voor goederen die ingevoerd moeten worden vanuit het buitenland. Dit kan handig zijn voor co-working: Schiphol is een mainport waar veel mensen en goederen binnenkomen en deze kunnen direct gebruikt worden voor het bedrijf dat je hebt, of de onderneming waar je op dat moment voor werkt.

Liever geen vliegtuigen en auto’s? Wil je toch in deze regio gaan werken aan co-working: Haarlemmermeer is ook prima bereikbaar via het openbaar vervoer. De verschillende bus- en treindiensten zorgen voor goede verbindingen van en naar Schiphol. Deze beginnen heel vroeg met rijden en rijden tot laat in de avond door, waardoor de kans groot is dat je gewoon een ideale verbinding hebt zonder dat je zelf moet rijden.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working op Schiphol

Er zijn veel elementen en factoren die belangrijk zijn voor co-working: Schiphol voldoet aan alle eisen. Er zijn goede voorzieningen en er zijn veel kantoorpanden in Haarlemmermeer te vinden. Tegelijkertijd zijn er veel bedrijven die actief zijn in deze regio, maar het grootste voordeel is het dynamische karakter van deze regio. Haarlemmermeer en Schiphol zijn namelijk sterk in opkomst en groeien elke dag verder.

De voorzieningen en de groei van de regio zijn al wenselijk, maar het wordt nog beter voor de mensen die op zoek zijn naar een ideale locatie voor co-working: Schiphol kan makkelijk gezien worden als het centrum van de wereld, vanuit het Nederlandse perspectief. Personen en goederen aan laten komen of versturen is bijzonder gemakkelijk, aangezien hier het hart van de infrastructuur van Nederland ligt. Dat biedt voordelen voor de mensen die mobiel willen zijn en die een dynamisch bedrijf willen leiden.

Winkelen op Schiphol

Op Schiphol zijn veel mogelijkheden om te gaan winkelen. Een bepaald gedeelte is belastingvrij, maar dit gedeelte is niet toegankelijk voor alle mensen. Om hier te kunnen winkelen heb je een instapkaart nodig. Heb je geen instapkaart, dan is dit gedeelte van de winkels niet toegankelijk voor jou, maar dat is niet heel erg. Er zijn namelijk alsnog meer dan 200 winkels op Schiphol te vinden met een uiteenlopend aanbod. Ook zijn er verschillende horecagelegenheden te vinden waar goed gegeten en gedronken kan worden.

Op Schiphol is meer te doen dan alleen winkelen. Zo kun je achter de gokkasten gaan zitten in het Holland Casino wanneer je veel tijd te doden hebt, maar je kunt ook cultuur opsnuiven in het Rijksmuseum. Deze heeft een locatie op de luchthaven. Er zijn ook hotels op Schiphol te vinden, handig wanneer je na een lange reis je klaar moeten maken voor co-working: Haarlemmermeer ligt daarbij ook nog eens op kleine afstand van de luchthaven.

Ook in Haarlemmermeer kan goed gewinkeld worden. Hiervoor kun je het beste naar Hoofddorp toe, aangezien hier de meeste winkels op een centrale locatie liggen. Uiteraard zijn er meer winkels en winkelmogelijkheden in Haarlemmermeer, er zijn immers meer dan 140.000 inwoners hier en de regio is erg ingericht op de mensen die van buitenaf naar deze gemeente komen. Openingstijden en winkelcentra vind je op de website van de gemeente zelf.

Ben je op zoek naar een leuke ervaring tijdens het winkelen en wil je vooral veel kunnen bekijken, ga dan niet in de vakantieperiode winkelen op Schiphol. Het kan er dan erg druk zijn en de verhoogde beveiliging maakt het ook niet veel leuker voor de meeste mensen die gewoon de winkels willen bekijken.

Koopkracht

De koopkracht van Haarlemmermeer en Schiphol kunnen op verschillende manieren berekend worden. De meeste berekeningen laten zien dat dit gebied er economisch bijzonder sterk voor staat. Zo kan er gekeken worden naar het aantal mensen dat hier jaarlijks passeert. Dit waren er in 2016 al meer dan 60 miljoen, maar het aantal vluchten zal verder uitgebreid worden tot in 2020, waardoor het aantal passagiers flink toe zal nemen. Dit betekent dat er nog meer mensen langs zullen komen, die hier geld uitgeven.

Daarnaast zijn er veel bedrijven in deze regio die werknemers hebben die niet uit de gemeente Haarlemmermeer komen. Dit geldt vooral voor de mensen die deelnemen aan co-working: Schiphol is een centraal gelegen locatie waar veel mensen komen en makkelijk kunnen komen. Wanneer deze mensen niet in de gemeente wonen maar hier wel geld uitgeven, dan draagt dit bij aan de koopkracht van de regio zelf.

Daarnaast kan er gekeken worden naar het besteedbaar inkomen per persoon, zoals gewoonlijk gedaan wordt wanneer de koopkracht berekend wordt. In dat geval kom je uit op een gemiddeld besteedbaar inkomen van 26.00 euro per jaar. Dit ligt boven het Nederlands gemiddelde. Het zal dan ook niet verrassend zijn dat hier gemiddeld meer rijkere mensen wonen dan in de rest van Nederland. Handig om te weten wanneer je op zoek bent naar een locatie voor co-working: Schiphol en Haarlemmermeer zijn rijkere buurten.

Parkeergelegenheden

Ben je op zoek naar een goede locatie voor co-working: Schiphol heeft verschillende parkeermogelijkheden waar de auto een langere tijd geparkeerd kan worden voor een laag bedrag. Dit is mede mogelijk geworden door de concurrentie tussen de verschillende aanbieders die elkaar zijn gaan bevechten op het gebied van de prijzen of de diensten die geboden worden aan de mensen die voor de service van een bepaalde aanbieder kiezen. Het loont om de aanbieders te vergelijken.

Ben je op zoek naar de mogelijkheden voor co-working in Haarlemmermeer zelf, dan is het goed om te weten dat je een parkeerontheffing aan kunt vragen bij de gemeente, die graag samen wil werken met de ondernemers. Er zijn verschillende zones in de steden gemaakt, waarbij het centrum altijd het duurst is. De betere locaties voor co-working hebben een eigen parkeerplaats, zoals Schiphol Rijk.

Moet je op zoek naar een parkeerplaats om ergens te kunnen vergaderen, let dan vooral op de afstanden. Deze kunnen al snel groter zijn hier omdat de terreinen wat verder uit elkaar liggen. Soms is het beter om een euro of twee extra te betalen om wel ergens in de buurt te kunnen parkeren.

Projecten en stadsontwikkeling

Er zijn nog meer voordelen voor de mensen die op zoek zijn naar een locatie voor co-working: Schiphol is stevig aan het groeien. Waar het ongeveer 100 jaar geleden de eerste vluchten plaats zag hebben, is Schiphol tegenwoordig een mainport waar veel meer te doen is. Bedrijven vestigen hier omdat het de economische motor is en deze functie zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het aantal vluchten wordt uitgebreid en er worden meer voorzieningen aangelegd, waardoor er meer ruimte ontstaat voor ondernemers. Tevens speelt Schiphol al op de zakenmensen in door deze mensen speciale voorzieningen te bieden voor een klein bedrag per jaar.

Er is meer waar je op moet letten wanneer je op zoek bent naar een locatie voor co-working: Haarlemmermeer is de laatste jaren ook bezig aan een flinke uitbreiding en heeft verschillende projecten op de planning staan. Zo wordt er gewerkt aan een betere samenwerking met de bedrijventerreinen en zal er meer ruimte ingedeeld worden voor de ondernemingen. Daarnaast wordt er flink gebouwd. Er moeten veel extra woningen beschikbaar komen, mede door het bouwen van compleet nieuwe woonwijken. Lisserbroek is één van de locaties waar veel mogelijkheden zullen ontstaan. Hier zullen rond de 2000 koopwoningen aangeboden worden. Dit maakt het makkelijker voor de mensen die in de regio willen werken en die geen lange reistijden willen hebben.

Er zijn echter veel meer projecten die interessant kunnen zijn. De gemeente, de regio en Schiphol hebben allen plannen om in de toekomst verder uit te gaan breiden. Dat kan interessant zijn voor de mensen die op zoek zijn naar mogelijkheden voor co-working: Haarlemmermeer zal alleen maar interessanter worden voor de meeste ondernemers.

Economie en bedrijvigheid

Schiphol staat bekend als een grote luchthaven, maar is tegenwoordig veel meer dan dat. Het is tegenwoordig een mainport waar veel bedrijven gevestigd zijn. Deze ondernemingen hebben uiteenlopende redenen om zich juist hier te vestigen. De goede verbinding met het achterland is een goede reden, maar de internationale verbinden zijn ook een goede verklaring voor de populariteit van de locatie.

Daarnaast is de locatie ideaal voor de mensen die willen werken onder de vlag van co-working: Schiphol heeft namelijk al veel bedrijven die er gevestigd zijn, waardoor het aantrekkelijker kan zijn om samenwerkingen aan te gaan met andere mensen. Aangezien er veel bedrijven zijn, is het ook makkelijker om werk binnen te halen via andere bedrijven; hoe meer bedrijven actief zijn in verschillende branches, hoe meer er samengewerkt moet worden om grote projecten met succes af te ronden.

Haarlemmermeer scoort op dit gebied overigens ook goed. Er zijn verschillende bedrijventerreinen waar veel grote bedrijven zitten, zoals op Spoorzicht in Nieuw-Vennep. De regio zal de komende jaren zeker nog een transformatie door gaan maken, er zijn namelijk veel plannen die ervoor zullen zorgen dat het aantal ondernemingen en bedrijven omhoog zal gaan. Dit biedt nieuwe kansen voor de ondernemers die hier een vestiging hebben.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Op Schiphol vind je direct al twee hotels die geschikt zijn voor overnachtingen wanneer je de volgende morgen vroeg moet vliegen. Dit zijn het Yotel Amsterdam en het Mercure Hotel. De afstand van de hotels tot de gates is klein, wat een groot voordeel kan zijn wanneer je vroeg moet vertrekken. Gezien de locatie een dure locatie is met weinig ruimte, is het niet wat iedereen zich bij een hotel voorstelt: Het gaat hier echt om de locatie van het hotel.

Wil je iets meer luxe en iets meer mogelijkheden hebben, dan is het verstandig om iets verder van de luchthaven af te zoeken. De meeste hotels in de regio hebben shuttles richting de luchthaven en eigen parkeerplaatsen, zodat het makkelijker wordt om te reizen. Ook is het makkelijk voor de mensen die zich bezighouden met co-working: Haarlemmermeer heeft genóeg hotels om mensen onder te brengen, zoals het Courtyard Hotel Amsterdam. Deze ligt op een kwartiertje van de luchthaven, maar is omringd door groen zodat het vooral een aangenaam verblijf is voor mensen die overdag bijzonder druk geweest zijn in kleine ruimtes.

Het Sheraton Hotel is een 4-sterren hotel dat door veel mensen aanbeloven wordt. Dat heeft te maken met de hoge standaard en de faciliteiten van het hotel, dat onder andere een eigen fitnessruimte heeft voor de gasten. Daarnaast heeft het hotel een eigen vergaderruimte.

Hotel de Rustende Jager in Nieuw-Vennep sluit de lijst af. Dit hotel heeft verschillende interessante mogelijkheden voor de gasten. Er zijn verschillende kamers, maar er zijn ook zalen te gebruiken en daarnaast heeft het hotel ook een restaurant dat een goede naam opgebouwd heeft.

Kijk bij de verschillende hotels vooral even naar de afstand tot de locatie voor co-working: Schiphol is erg uitgespreid en ook Haarlemmermeer is erg uitgestrekt. Er zijn goede verbindingen met het openbaar vervoer; wanneer je hier gebruik van kunt maken vanuit het hotel, maakt dit het aanzienlijk makkelijker voor je.