Introductie

Schiphol is één van de plekken in Nederland die iedereen wel kent. Zelfs buitenlanders weten precies wat Schiphol is, aangezien hier vaak de eerste voet op Nederlandse bodem wordt gezet. Toch is Schiphol tegenwoordig veel meer dan alleen een vliegveld. Het is hard op weg om een ware mainport te worden, in plaats van alleen een airport.

Schiphol ligt in de gemeente Haarlemmermeer. Deze gemeente stelde in het verleden niet zoveel voor. Tot het midden van de negentiende eeuw was er ook geen sprake van een grote gemeente: Pas na het droogleggen van het gebied kon er begonnen worden aan een flinke groei. Op dit moment heeft de gemeente meer dan 140.000 inwoners en is het plannen aan het maken om in de toekomst nog verder uit te breiden.

Voor bedrijven is Haarlemmermeer een bijzonder geschikte locatie dankzij de centrale ligging en de goede bereikbaarheid. Ondanks het feit dat voor een vergaderruimte Haarlemmermeer bijzonder aantrekkelijk kan zijn, wordt het gebied hier omheen vooral gekenmerkt door de weidse uitzichten, de akkers en het vele groen. Dit zorgt voor een unieke mix aan elementen in deze regio.

Schiphol en de bedrijven binnen Haarlemmermeer hebben gewerkt als een economische motor voor dit gebied. Zij hebben ervoor gezorgd dat er veel mensen en bedrijven naar de regio gekomen zijn vanwege de activiteit en de mogelijkheden die hier te vinden zijn. De luchthaven heeft daar uiteraard een grote rol bij gespeeld. Het makkelijk kunnen vervoeren van mensen en goederen maakt het makkelijker voor elk bedrijf en elke vergaderruimte: Schiphol heeft de mogelijkheden.

Dit zal ervoor zorgen dat dit gebied de komende jaren ook nog in de belangstelling zal staan van de ondernemers en de mensen die op zoek zijn naar een huis in de buurt van een economisch centrum.

Geschiedenis

Het gebied rond Schiphol en Haarlemmermeer is op dit moment een economisch centrum en heeft zowel nationaal als internationaal een enorme naam opgebouwd. Toch is er geen sprake van een lange geschiedenis waarin het gebied een belangrijke rol gespeeld heeft. Dat kan ook niet, het gebied is pas in 1848 drooggelegd. Er waren al eerder plannen voor de drooglegging, maar vanwege verschillende problemen was dit niet mogelijk.

Het gebied is niet drooggelegd om er een vliegveld te maken, maar de dreiging van de Eerste Wereldoorlog zou ervoor zorgen dat er gewerkt werd aan de start- en landingsbanen. Het leger zou de banen in de oorlog in gebruik nemen, en direct werd het vliegveld vergroot omdat de capaciteit niet toereikend was.

Na de Eerste Wereldoorlog wordt Schiphol gebruikt voor passagiersvluchten. Dit sluit aan bij de mondiale trend waarbij mensen reizen gaan maken. Er worden verschillende uitbreidingen gedaan, maar deze worden pas echt snel doorgevoerd op het moment dat de Duitsers de luchthaven overnemen tijdens de bezetting. Wanneer zij moeten vluchten bij de bevrijding, laten zij een onbruikbare luchthaven achter. Dankzij de inzet van de mensen en het personeel wordt het vliegveld echter al weer snel in gebruik genomen.

Al snel blijkt dat de regio sterk zal groeien. Nieuwe bedrijven gaan hier op zoek naar een vergaderruimte: Schiphol verbindt Nederland met de rest van de wereld maar wordt ook een zakelijk centrum binnen Nederland zelf. Nieuwe faciliteiten worden opgezet, het aantal winkels groeit en ook het aantal horecagelegenheden neemt sterk toe. In 1990 worden nieuwe plannen gemaakt waarbij de verdere groei van Schiphol vastgelegd legt.

Hierbij wordt vooral gelet op de mainport functie. Tegelijkertijd werkt de gemeente Haarlemmermeer aan mogelijkheden om verder te groeien. Er worden nieuwe kantoorpanden neergezet en mogelijkheden ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte: Haarlemmermeer breidt tegelijkertijd ook het aantal woningen in de gemeente uit, zodat meer mensen hier een huis kunnen vinden.

Infrastructuur

Tegenwoordig is de bereikbaarheid van een regio steeds belangrijker aan het worden. Dat geldt niet alleen voor ondernemers, het geldt ook voor de mensen die op zoek zijn naar een huis. Dit gebied voldoet aan alle mobiliteitseisen die je kunt hebben. Het is aangesloten op verschillende netwerken, waardoor je binnen de kortste keren in het buitenland kunt zijn of in andere steden in Nederland. Dat maakt de regio zo aantrekkelijk voor een vergaderruimte: Haarlemmermeer is verbonden met heel de wereld.

Schiphol en Haarlemmermeer zijn onder andere met de rest van de wereld verbonden dankzij de luchthaven zelf. Er zijn verschillende maatschappijen die over heel de wereld vliegen, hieronder vind je ook een groot aantal prijsvechters. Schiphol heeft speciale voorzieningen voor mensen die met grote regelmaat vluchten boeken, maak hier zeker gebruik van wanneer je zoveel mogelijk wilt doen vanuit je vergaderruimte: Schiphol heeft de faciliteiten om je verder te helpen.

Haarlemmermeer en Schiphol zijn uiteraard ook goed bereikbaar vanaf het snelwegnetwerk in Nederland. Dit kan via de A4 en Schiphol staat uiteraard goed aangegeven op de borden. Houd van tevoren wel in de gaten welk gedeelte je moet hebben, zodat je in een keer de goede afslag kunt pakken.

Uiteraard is Schiphol ook goed bereikbaar met de trein en het verdere openbaar vervoer. Aangezien de luchthaven tegenwoordig een mainport is, zijn er genoeg manieren om naar deze regio te komen en alles staat goed aangegeven. Vertrek tijdens de vakantieperiode wel op tijd naar de luchthaven of de vergaderruimte: Schiphol kan erg druk zijn wanneer er veel mensen zijn die op reis gaan naar het buitenland, of net terugkomen.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten op Schiphol

Voor de mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte: Schiphol biedt uitgelezen kansen voor de ondernemers die veel contacten hebben met andere bedrijven in Nederland, maar de rest van de wereld is ook snel en makkelijk bereikbaar. Er zijn veel speciale faciliteiten hier waarbij de meest moderne voorzieningen gebruikt zijn om het vergaderen makkelijker te maken. Locaties zoals Schiphol Rijk zijn ideaal voor de ondernemers die overal snel heen moeten.

Uiteraard kun je voor een vergaderruimte Haarlemmermeer als regio kiezen. Hier zijn veel bedrijven en voorzieningen, waardoor ook dit een goede keuze kan zijn voor de ondernemers die hun bedrijf willen zien groeien op de korte of langere termijn. Aangezien de gemeente druk bezig is met het uitbreiden van de mogelijkheden en faciliteiten liggen hier zeker genoeg kansen voor het oprapen voor de ondernemers die hier een pand hebben.

Winkelen op Schiphol

De meeste mensen zullen bij Schiphol voornamelijk aan vliegtuigen denken, maar er is hier veel meer te doen dan alleen vliegen. Zo zijn er meer dan 200 winkels die actief zijn op de meest uiteenlopende vlakken. Wil je winkels in de buurt hebben van jouw vergaderruimte: Schiphol heeft genoeg winkels en horecagelegenheden om je mee te vermaken. Zo heb je alles wat je nodig hebt altijd op korte afstand van je werkplek.

De mensen die een instapkaart hebben en die een reis gaan maken, die kunnen belastingvrij gaan winkelen. Wanneer je geen instapkaart hebt, mag je dit gedeelte van Schiphol niet in, maar dat is op zich ook geen bezwaar, er zijn namelijk nog veel meer winkels te vinden op en rond de luchthaven. Bloemisten, boekenwinkels, supermarkten en nog veel meer. Je kunt hier zelfs een gokje wagen, want ook het Holland Casino heeft een afdeling op de luchthaven.

Wil je buiten de luchthaven op zoek naar een vergaderruimte: Haarlemmermeer heeft ook veel winkels en buitengebieden waar grotere winkels gevonden kunnen worden. Al met al zijn de voorzieningen hier prima in orde waardoor de complete regio aantrekkelijk kan zijn voor de meeste ondernemers.

Koopkracht

Wanneer er gekeken wordt naar de economische situatie in een gebied en de koopkracht van de mensen, dan wordt er gekeken naar het besteedbaar inkomen per huishouden of persoon. Maar dat kan niet wanneer het om de luchthaven gaat, want er zijn geen huishoudens hier. Daarom is het verstandiger om te kijken naar het aantal mensen dat hier gemiddeld langskomt op jaarbasis.

Dat aantal is enorm. In 2016 waren er meer dan 63 miljoen passagiers. Aangezien het aantal vliegbewegingen uitgebreid zal worden, zal dit aantal alleen maar verder toe gaan nemen. Toch is dit niet eens het volledige beeld. De passagiers zijn namelijk niet de enigen die op de luchthaven komen op jaarbasis. Er zijn veel mensen die werken op de luchthaven of in de luchtvaart en daarnaast moeten de mensen die passagiers ophalen of wegbrengen ook meegerekend worden. Al deze mensen zullen immers geld uitgeven op of rond de luchthaven.

Wordt er gekeken naar de omliggende gebieden, dan is direct te zien dat de gemeente Haarlemmermeer een hoger gemiddelde heeft in het besteedbare inkomen dan Nederland als geheel. Wordt er gekeken naar het rijkste gedeelte, dan zit 15% van de mensen in Haarlemmermeer in de rijkste 10% van Nederland. Het gemiddeld besteedbaar inkomen berekend per persoon ligt hier op 26.300 euro.

Dat is interessant voor de mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte: Schiphol en Haarlemmermeer zijn relatief rijkere gebieden en met het aantal passagiers en toeristen dat hier nog bijgerekend mag worden, is het zeker een interessante omgeving om een kantoor te hebben.

Parkeergelegenheden

Er zijn veel mogelijkheden wanneer je wilt parkeren op Schiphol. De concurrentie is zo groot geworden ondertussen dat er veel websites op het internet te vinden zijn waar je de prijzen kunt vergelijken. Wil je parkeren in de buurt van een vergaderruimte: Schiphol heeft verschillende zones waarbij de mogelijkheden en opties zeer uiteenlopend zijn. Zo kun je bij de ene parkeerplaats alleen je auto parkeren en is er geen toezicht, waar een andere aanbieder je auto gewassen weer voor komt rijden.

Het is ook mogelijk om de auto gewoon in de gemeente Haarlemmermeer te parkeren. Er zijn hier verschillende zones met verschillende prijzen. Net als in andere steden is het zo dat het centrum het duurst is, en hoe verder je naar buiten gaat, hoe goedkoper het zal worden. De Burg. v.d. Willigenlaan, de Hoofdweg Westzijde en Binnenweg zijn het meest goedkoop per uur.

Let hierop bij het kiezen van een vergaderruimte: Haarlemmermeer heeft verschillende bedrijvenpanden met een eigen parkeerplaats. Ook is het mogelijk om een parkeerontheffing aan te vragen wanneer je een onderneming hebt. Dit kun je bij de gemeente doen, het kan ook via het internet geregeld worden wanneer je nog niet op locatie bent, maar je al wel een bedrijf hebt.

Projecten en stadsontwikkeling

Schiphol is de laatste jaren flink uitgebreid en hier gaat voorlopig ook geen einde aan komen. De luchthaven is druk bezig met het verstevigen van de functie als mainport in Nederland, wat betekent dat er meer aandacht gegeven zal worden aan bedrijven en faciliteiten. Tegelijkertijd wil de Nederlandse overheid het aantal vluchten op jaarbasis verhogen naar 500.000. Dit moet in 2020 behaald worden.

Dat is interessant voor de mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte: Schiphol zal namelijk meer in gaan zetten op het zakelijke vlak zodat de regio interessant wordt voor ondernemers. Hetzelfde is overigens te zien binnen Haarlemmermeer. Hier wordt meer aandacht besteed aan het uitbreiden van de mogelijkheden rond de bedrijventerreinen. Er wordt niet alleen gekeken naar nieuwe panden, de bestaande panden worden ook onder de loep genomen om mogelijkheden te creëren.

Er wordt tegelijkertijd ook gekeken naar de mogelijkheden om nieuwe woningen te creëren voor mensen die naar dit gebied willen komen. Een goed voorbeeld van een project dat onder deze noemer valt, is Lisserbroek. Hier moeten meer dan 1.000 koopwoningen gebouwd worden die plaats moeten bieden aan de mensen die naar de gemeente Haarlemmermeer willen komen.  

Er wordt gewerkt aan duizenden nieuwe woningen waarbij kopen en huren beide tot de mogelijkheden behoren. Dit maakt het aantrekkelijker voor de mensen die op zoek zijn naar een vergaderruimte: Haarlemmermeer werkt aan genoeg mogelijkheden om met het gezin in de buurt van het werk te wonen.

Economie en bedrijvigheid

Je bent niet de eerste die hier zoekt naar een vergaderruimte: Schiphol en Haarlemmermeer staan bekend om het grote aantal bedrijven dat hier actief op. Op de luchthaven vind je uiteraard verschillende luchtvaartmaatschappijen en andere bedrijven die direct te maken hebben met de functie die de luchthaven vervult.

Deze bedrijven hebben ervoor gezorgd dat het aantal bedrijven relatief snel toegenomen is in deze regio. Uiteraard zijn er ook verschillende bedrijven die juist hier een kantoor hebben vanwege het internationale karakter van het bedrijf: Microsoft en Asics zijn daar goed voorbeelden van. Maar buiten Schiphol vind je nog veel meer bedrijven.

Deze hebben zich gevestigd in Haarlemmermeer. Hier zijn de prijzen iets lager en het is vaak wat gemakkelijker om hier vrachten te laden en lossen. Net als in de rest van Nederland zijn de bedrijven verspreid over heel de gemeente, waarbij veel kleine bedrijven aanwezig zijn die meestal geen of weinig werknemers hebben. De grotere bedrijven zijn aanwezig op één van de vele bedrijventerreinen zoals Spoorzicht.

Het grote aantal bedrijven hier heeft voornamelijk te maken met de combinatie van een centrale ligging ten opzichte van de rest van de steden en de aanwezigheid van de luchthaven. Het is gemakkelijk om mensen naar de vergaderruimte Schiphol te laten komen, maar het is net zo eenvoudig om zelf even naar Amsterdam, Rotterdam, Parijs of New York te gaan wanneer daar ineens nieuwe mogelijkheden ontstaan zijn.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Wanneer je mensen over moet laten komen naar een vergaderruimte Schiphol, dan is het goed om te weten dat er verschillende hotels aanwezig zijn op en rond Schiphol. Zo zijn er twee hotels aanwezig op de luchthaven zelf, Yotel Amsterdam en het Mercure Hotel liggen centraal op Schiphol.

Dit zal voor de meeste mensen niet echt aantrekkelijk zijn. Voor die mensen is het verstandiger om te zoeken naar een hotel buiten Schiphol, in of rond Haarlemmermeer bijvoorbeeld. Hier is iets meer ruimte en is vaak iets meer te doen zonder dat er direct beveiliging in de buurt komt staan. Hat Courtyard Hotel Amsterdam ligt bijvoorbeeld op een kwartiertje van de luchthaven en ligt in het groene hart van de regio. Het hotel is ruim opgezet en heeft verschillende interessante faciliteiten.

Een hotel dat vaak nog wel een kamer over heeft, is het Sheraton Hotel. Ook dit hotel ligt op een korte afstand van de luchthaven, maar dit hotel heeft meer dan 400 kamers en tevens vier sterren. Niet de ruimte in je vergaderruimte Schiphol voor veel mensen? Dit hotel is voorzien van een eigen conferentiezaal.

Kies je liever een bekende naam en keten, dan kun je ook terecht bij het Van der Valk Hotel Amsterdam. Hier vind je de bekende keuken van Van der Valk en weet je waar je aan toe bent. Ook dit hotel ligt op geringe afstand van de luchthaven. Uiteraard zijn er veel meer mogelijkheden, zeker wanneer je op iets grotere afstand gaat kijken. Ga je zelf op zoek naar een hotel voor je gasten, of voor jezelf, houd dan rekening met de afstand tot je vergaderruimte: Schiphol is meestal niet de feitelijke locatie van je werkzaamheden. De afstand tot het vliegveld is niet altijd het meest belangrijke.