Introductie

Hilversum is één van de steden die meer centraal in Nederland ligt. De afstanden naar de overige grote steden zoals Amsterdam zijn relatief klein. Hilversum is een stad die ook wel ‘de mediastad’ genoemd wordt en de stad is goed te herkennen aan de vele tuinen en villa’s die in de stad aanwezig zijn. Hoewel de stad een bijzonder grote naam heeft, heeft het tegenwoordig iets minder dan 90.000 inwoners en ook de oppervlakte van 46 vierkante kilometer is in verhouding met andere steden gering. Gezien de ligging en de infrastructuur kan een business center in Hilversum desalniettemin een aantrekkelijk idee zijn voor ondernemers.

Hilversum is vooral een stad die geassocieerd wordt met de omliggende natuur. De Loosdrechtse en Ankeveense Plassen liggen vlak buiten de bebouwing van de stad, net als verschillende heidevelden en uiteraard het Goois Natuurreservaat. Naast deze natuurgebieden zijn ook de rivieren de Vecht en de Eem vlak buiten de stad te vinden.

Hilversum wordt door alle Nederlanders een stad genoemd, maar heeft nooit officieel stadsrechten mogen ontvangen. Technisch gezien zou Hilversum dus ook een dorp genoemd kunnen worden, maar er zijn weinig mensen die zich daar toe laten verleiden vanwege het belang van Hilversum voor Nederland.

Dat de natuur belangrijk is voor de stad, is goed te zien aan het langste ecoduct dat ter wereld gebouwd is. Dit is de Natuurbrug Zanderij Crailoo bij Hilversum en heeft duidelijk te maken met de bouw van de infrastructuur waarbij aandacht besteed is aan de bestaande natuur rond de bebouwing. De natuur speelt overigens ook binnen de stad een grote rol. Dit is goed te zien aan het Arenapark waar verschillende grote bedrijven gevestigd zijn, maar waar ook genoeg groenvoorzieningen zijn gebleven om een interessant stadsbeeld te creëren.

Geschiedenis

Het Gooi is één van de hoger gelegen gebieden in Nederland en is daarmee één van de langst bewoonde gebieden in Nederland. Dit is nog altijd goed te zien aan de opgravingen die gedaan worden in dit gebied, waar het niet zeldzaam is om overschotten terug te vinden die duizenden jaren oud zijn.

Hilversum heeft net als veel andere steden in Nederland flinke problemen gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog. De mediastad werd al snel ingenomen door de bezetter met veel nadelige gevolgen. De zenders werden door de Duitsers overgenomen en in de jaren van de oorlog werden duizenden mannen opgepakt en tewerkgesteld.

Opmerkelijk is dat de gemeente zelf meer schade aan heeft weten te richten in de jaren na de Tweede Wereldoorlog. Hilversum was namelijk groter dan het nu is en had veel meer industrie, maar het beleid dat de gemeente uitstippelde, zorgde ervoor dat veel bedrijven zich gedwongen zagen zich elders te vestigen.

Het onduidelijke beleid van de gemeente met veel vergissingen (een stadhuis dat veel duurder uitviel dan berekend en een rondweg die niet afgemaakt werd), zorgde ervoor dat er nog veel meer inwoners wegtrokken uit de regio. Dit heeft een duidelijke stempel gedrukt op de stad die nu druk aan het werk is om de schade te herstellen.

Op dit moment trekt het inwoneraantal weer aan en de komst van nieuwe bedrijven zorgt voor een economische impuls voor Hilversum en omstreken. Zo is het goed mogelijk dat steeds meer ondernemers zoeken naar een business center in Hilversum; de prijzen zijn gunstig omdat de economie nog aan het aantrekken is na een periode van problemen en neergang. Hilversum is echter in de geschiedenis al zo ver gegroeid dat de bebouwing nu de grenzen raakt van het beschikbare gebied.

Infrastructuur

De ligging van Hilversum is ideaal voor veel ondernemers en grotere bedrijven. Het is namelijk goed bereikbaar vanaf de snelwegen A1 en A27 en dit zijn tevens de snelwegen die aangesloten zijn op andere grote steden. Ook de N201, N524 en de N525 zijn op de stad aangesloten zodat het altijd mogelijk is om snelle verbindingen te hebben met andere gebieden. Hilversum is uiteraard niet alleen goed bereikbaar met de auto, het is ook mogelijk om met de trein te reizen.

Er zijn drie verschillende treinstations in Hilversum. Station Hilversum is daarbij het meest gebruikte station. Deze heeft treindiensten rijden die passagiers binnen korte tijd naar Schiphol kunnen brengen, maar ook aansluitingen op steden als Utrecht en Leiden zijn snel gevonden.

Het station ligt redelijk centraal binnen het spoorwegnetwerk in Nederland en dat heeft een groot voordeel voor mensen die een bedrijf, pand of business center in Hilversum hebben. Op die manier is reizen en tegelijkertijd werken ook een handige optie voor mensen die druk zijn.

De centrale ligging van Hilversum maakt het bijzonder eenvoudig om met de auto of trein binnen de kortste keren naar andere steden te komen, of naar Hilversum zelf te reizen. Het zal doorgaans aangeraden worden om met de trein te reizen, omdat dit sneller en gemakkelijker is dan met de auto over de snelwegen waar regelmatig files staan aangezien het een drukke verbinding is. Bovendien is het centrum van Hilversum grotendeels ontoegankelijk voor gemotoriseerd verkeer, waardoor het lastig kan zijn om ook daadwerkelijk de eindbestemming met de auto te halen.

Hilversum heeft een goede verbinding met de luchthaven Schiphol waardoor het ook goed mogelijk is om hier internationale betrekkingen te starten. Het kost ongeveer een half uur tot een uur om vanaf Schiphol met de trein naar Hilversum te reizen.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Hilversum

Aangezien veel bedrijven uit Hilversum weggetrokken zijn door het twijfelachtige beleid van de gemeente, zijn er verschillende panden waarin een business center in Hilversum al snel opgezet kan worden.

Deze locaties zijn een ideale uitvalsbasis voor bedrijven die op locatie willen kunnen werken en mensen willen ontvangen om daar zaken mee te doen. Ook hierin scoort de stad punten vanwege de centrale ligging. Het is gemakkelijk om er te kunnen komen, en net zo makkelijk om weer op weg te gaan naar de volgende locatie.

Dankzij het aantrekken van de economie en de mogelijkheden in de stad, zijn steeds meer mensen op zoek naar een business center in Hilversum, wat betekent dat de mogelijkheden variabel zijn.

 

Winkels in Hilversum

Hilversum heeft veel mogelijkheden om te gaan winkelen. In het centrum zijn direct al verschillende winkels te vinden in verschillende categorieën, maar de stad heeft ook verschillende winkelcentra die ideaal zijn op het moment dat de zon even niet schijnt. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in de stad.

Het Hilvertshof is één van de meest bekende winkelcentra en dat heeft vooral te maken met de luxe uitstraling. Hier zijn verschillende winkels te vinden en uiteraard is er ook een reisbureau in het winkelcentrum gevestigd. Kleding, accessoires en presentjes op één plek in het overdekte winkelcentrum.

De Gooische Brink aan de Kerkstraat is ook zeker een vermelding waard. Hier zijn de winkels zeven dagen per week open en zijn veel verschillende winkels te vinden. Deze worden afgewisseld met verscheidene horecagelegenheden zodat hier ook altijd goed gegeten en gedronken kan worden tijdens het winkelen.

De Gooische Brink biedt het winkelend publiek ook met regelmaat meer dan alleen maar winkels. Er zijn hier bijvoorbeeld met regelmaat leuke acties en evenementen zodat het nog net even iets leuker kan zijn om naar de winkels te gaan in Hilversum.

Net als andere steden in Nederland zijn er veel verschillende eetgelegenheden te vinden in de stad zelf en net buiten Hilversum. Er zijn verschillende restaurants met een goede naam, maar ook fastfoodketens, broodjeszaken en Italiaans eten is goed vertegenwoordigd in de stad. Ideaal wanneer er even geen tijd is om uitgebreid te eten, perfect voor een zakenlunch of een snelle hap in het business center in Hilversum dus.

Koopkracht

Hilversum en de streek waarin Hilversum ligt, hebben gemiddeld een betere koopkracht dan de rest van Nederland als gemiddelde. Dit is al jaren zo geweest. Gemiddeld heeft een huishouden in Hilversum 2000 euro per jaar meer te besteden dan een gemiddeld huishouden in Nederland. In het Gewest Gooi en Vechtstreek is dit overigens nog hoger. Hier ligt het besteedbaar inkomen tussen de 5000 en 7000 euro hoger op jaarbasis.

Alle jaren heeft het gemiddeld persoonlijk inkomen in Hilversum dan ook aanzienlijk hoger gelegen dat het gemiddeld persoonlijke inkomen van de gemiddelde Nederlander. Aangezien het percentage niet-werkzoekende werkelozen op 7.7% ligt, wat gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde van 2016, is dit een groot verschil met de gemiddelden in Nederland.

Wanneer er gekeken wordt naar de gemiddelden, dan is al snel duidelijk dat het gemiddelde huishouden in Hilversum een hoger inkomen heeft dan het Nederlandse gemiddelde, waar ook een hoger besteedbaar inkomen per huishouden hoort. Dit is overigens niet verrassend, dit gebied staat bekend als een gebied met hogere inkomens en meer vermogende mensen.

Parkeergelegenheden

Hilversum is goed te bereiken met de auto via de snelwegen en N-wegen rond de stad, maar in het centrum is het lastig om de auto te parkeren. Het centrum van Hilversum is namelijk autoluw gemaakt, wat betekent dat er weinig mogelijkheden zijn om midden in het centrum te parkeren. Dat is overigens geen groot gemis, want buiten de stad (‘de schil’) zijn genoeg mogelijkheden om de auto te parkeren. Er moet betaald worden vanaf 09.00 uur en op koopzondagen moet er ook een kaartje gekocht worden, op andere zondagen echter niet.

Buiten de kern parkeren is het duurst met een tarief van €1,60 per uur tot maximaal €15,70 voor een dag. Bij de Gijsbrecht van Amstelstraat, Hilvertsweg, Eemnesserweg en Bosdrift geldt een tarief van €1,60 tot een maximaal dagtarief van €7,80. De auto kan ook geparkeerd worden bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Dit kost €9,00 voor een hele dag. De parkeergarage kan gevonden worden door de borden ‘P Beeld en Geluid’ te volgen.

Hoewel er genoeg parkeergelegenheden zijn in Hilversum, is het vaak druk rond het centrum. Voor mensen die in het centrum van Hilversum moeten zijn, kan het daarom makkelijker zijn om de trein te nemen in plaats van de auto.

Projecten en stadsontwikkeling

Hilversum heeft lange tijd problemen gehad met leegloop binnen de stad. Het inwoneraantal viel van meer dan 100.000 terug naar een aantal onder de 80.000 inwoners. Op dit moment is de stad echter weer op de goede weg en worden er meer bedrijven en meer inwoners aangetrokken. Dit is goed te zien wanneer er gekeken wordt naar de nieuwbouwprojecten in deze omgeving. Zo is Anna’s Hoeve in Hilversum sterk in trek. Hier kunnen nieuwe bewoners zelf opdrachtgever worden tijdens de bouw van een nieuwbouwwijk waarbij alle inspraak mogelijk is tijdens het opstellen van de plannen.

Ook Veerhuizen is een project dat veel aandacht gekregen heeft. Hier worden grote eengezinswoningen binnen het stadscentrum van Hilversum verkocht, met een eigen parkeerplaats en een tuin. Naast deze voorbeelden zijn er veel andere projecten die net gestart zijn, of die de aankomende maanden gestart zullen worden om plaats te bieden aan de nieuwe inwoners van de stad en de omgeving.

Nieuwe zakelijke panden staan niet opvallend veel op de planning. Dat is overigens geen probleem voor de mensen die op zoek zijn naar een business center in Hilversum, veel van de bestaande panden hebben een zeer jonge leeftijd. Het grootste gedeelte is na 1960 gebouwd.

Veel van de oudere panden zijn overigens gerenoveerd en voorzien van de nieuwste mogelijkheden. Dat is maar goed ook voor de stad, want het heeft geen ruimte meer om uit te breiden en heeft in de beleidsstructuur opgenomen dat nieuwe ontwikkelingen gerealiseerd moeten worden in de bestaande structuur. Dit heeft onder andere te maken met de gebieden die rond Hilversum beschermd zijn vanwege de archeologische waarde en de vele natuurgebieden die buiten de grenzen van de stad liggen. De stad hoopt op toestemming van de Provinciale Staten om uit te mogen bouwen buiten het aangewezen gebied voor de gemeente.

Hilversum zal de aankomende jaren vooral inzetten op het verbeteren van de positie van Hilversum Mediastad en wil de economische positie van de bedrijven binnen de gemeente versterken.

Economie en bedrijvigheid

Hilversum en omstreken telt duizenden bedrijven in verschillende groottes en met een verschillend resultaat op jaarbasis. Het aantal bedrijven in de regio is lange tijd teruggelopen, maar op dit moment is er een duidelijke stijging te zien. Er zijn steeds meer mensen op zoek naar een business center in Hilversum. De meeste bedrijven zijn kleinere bedrijven en de meeste kantoorpanden zijn te vinden op het Media Park (bedrijven die zich richten op de multimedia) en het Arenapark.

Op het Media Park zijn de omroepverenigingen zoals de NPO gevestigd, net als verschillende bedrijven die zich richten op de multimedia, waaronder Sony Music Entertainment en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Op het Arenapark zijn verschillende andere grote bedrijven te vinden, waaronder de NCOI en de Roc. Naast deze bedrijven zijn ook Tinqwise en Nike hier te vinden, waardoor het een interessante mix aan bedrijven is bij dit kantorencentrum.

De gebieden waar de kantoren en bedrijven verzameld zijn, zijn tevens de gebieden waar veel aandacht besteed is aan de groenvoorziening. Dat betekent dat een park nooit ver is vanaf een gemiddeld business center in Hilversum. Ook aan de andere voorzieningen is gedacht bij de aanleg van de kantorenpanden. Zo is er altijd ruimte om te parkeren, zijn de bedrijven goed bereikbaar en zijn er vaak meerdere horecagelegenheden op een korte afstand van de kantorencentra gelegen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Hoewel Hilversum niet direct tot de grootste steden van Nederland behoort, is er een ruim aanbod aan hotels voor de mensen die hier voor een korter verblijf zijn. Aangezien deze hotels vaak internationale gasten verwelkomen, is het goed gesteld met de beheersing van de Engelse taal. De standaard rond de gastvriendelijkheid is hier dan ook bijzonder hoog.

Het Tulip Inn hotel ligt bij het Media Park in Hilversum. De naam van dit hotel is groot en dat heeft te maken met goede service, goede prijzen en een prettig verblijf. Er zijn verschillende soorten kamers, maar het is ook mogelijk om hier een vergaderzaal te huren. Op zoek naar ontspanning na een lange dag? Het Tulip Inn hotel in Hilversum is ook voorzien van een sauna om bij te komen na een inspannende dag op het business center in Hilversum.

Wanneer het over de grote namen gaat, dan mag het Van Der Valk Hotel Witte Bergen in Hilversum uiteraard niet ontbreken. Ook hier zijn volledige vergaderzalen, maar ook de kamers zijn zeker de moeite waard. In dit hotel wordt elke zaterdag vanaf 17:30 uur een dinerbuffet gehouden, wat neerkomt op lekker eten in een bijzonder aantrekkelijke sfeer. Vanuit het hotel worden ook diverse andere activiteiten gehouden om te kunnen ontspannen, of om de omgeving eens wat meer te verkennen.

Een hotel met een minder grote naam, is het Ravel Hotel in Hilversum. Dit hotel ligt in het hart van het Gooi en is ingericht in een art-deco stijl. Het hotel doet al snel huiselijk aan, maar de service is van hoog niveau en het hotel wordt vaak gekozen vanwege de locatie. Het hotel ligt in het groen, heeft verschillende soorten kamers met verschillende prijzen en ligt daarnaast ook nog eens op loopafstand van het station en het gemiddelde business center in Hilversum.