Introductie

Hilversum is een plaats en gemeente in de provincie Noord-Holland en ligt in het Gooi. Met een inwonertal van ruim 88.000 en een oppervlakte van 46,19 km² is het tevens de grootste gemeente van het Gooi.

Hilversum heeft zich van boerendorp, waar men leefde van landbouw en kleinschalige nijverheid, ontwikkeld tot forensendorp en daarna tot werkgemeente. Hilversum staat nu vooral bekend als de bakermat van de Nederlandse radio en televisie.

Hilversum duidt zichzelf ook wel aan als ‘tuinstad’ vanwege de vele fraaie tuinen en parken, die de stad rijk is of als 'villadorp' vanwege het relatief grote aantal 19e-eeuwse villa’s, die zich in de stad bevinden.

Hilversum onderscheidt zich op (inter)nationaal niveau als dé mediastad van Nederland, maar ook een aantal andere grote nationale en internationale bedrijven hebben zich in Hilversum gevestigd, waaronder Nike, Kroymans, Vedior, Oxxio, IFF, Bos Elektro, VSH en de Koninklijke Van Son Inktfabriek.

Ook op toeristisch gebied heeft Hilversum veel te bieden. Grote trekpleisters voor toeristen zijn het Media Park, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en de mooie natuur, waaronder het Goois Natuur Reservaat (GNR). Vooral fietstochten in dit gebied, rondvaarten over de Loosdrechtse Plassen en de natuurbrug Zanderij Crailo, het grootste ecoduct ter wereld, zijn populaire attracties.

Ook de architectuur in Hilversum trekt veel bezoekers aan. De stad staat nationaal en internationaal bekend om haar hoogwaardige architectuur met ontwerpen van veel verschillende architecten, waaronder Willem Dudok, Jan Duiker en Bernard Bijvoet en de stad heeft zich (inter)nationaal onderscheiden op het gebied van de instandhouding hiervan.

De architectuur heeft ook in belangrijke mate bijgedragen aan de karakteristiek en ontwikkeling van Hilversum. Daarnaast beschikt de stadb over talloze 19e- en 20e-eeuwse rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten.

De natuurlijke uitstraling, de stedelijke kenmerken en de groene ligging maken de stad een fijne plek om te wonen, maar Hilversum is ook een werkstad. Veel mensen van buiten de regio komen naar Hilversum om te werken, vooral binnen het mediacluster.

Hier bovenop biedt Hilversum veel mogelijkheden voor het huren van ruimtes voor co-working in een business center. Als huurder van een co-working space in Hilversum ben je goed gepositioneerd om van alle voordelen, die deze stad te bieden heeft, te kunnen profiteren.

Geschiedenis

Hilversum is rond de 9e eeuw ontstaan en is van oorsprong, evenals andere Gooise dorpen als Laren, Blaricum en Bussum, een agrarisch dorp. De dorpen in het Gooi zijn ontstaan rondom verzamelplaatsen van water, welke dienstdeden als drinkplaatsen voor het vee. Gedurende de Middeleeuwen waren de landbouw, schapenhouderij en kleinschalige wolindustrie de middelen van bestaan in het Gooi. De handel in schapenwol was echter de voornaamste bron van inkomsten voor Hilversum.

In 1424 wordt Hilversum een zelfstandige status toegekend door Jan (III) van Beieren. Hierdoor wordt het dorp onafhankelijker en kan de bedrijvigheid zich verder uitbreiden. De weverijen groeiden vanaf de 17e eeuw verder, waardoor de welvaart en de bevolking in het dorp toenamen.

In 1725 en 1766 brandde het dorp tot tweemaal toe af. Hilversum overwon deze tegenslagen en de textielindustrie ontwikkelde zich verder. In 1874 werd een nieuwe spoorverbinding met Amsterdam aangelegd. Door deze nieuwe, gemoderniseerde infrastructuur ontstond in de 19e eeuw een aanzienlijke textiel- en tapijtindustrie en de stad ontwikkelde zich als satellietstad, vooral voor Amsterdammers. Ook vestigden zich veel welvarende Amsterdammers in het dorp en lieten er villa’s bouwen.

In 1918 wordt, met de oprichting van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek (NSF) en hierna de eerste experimentele radio-uitzendingen, de grondslag gelegd voor Hilversum als mediastad. Hierna volgden de eerste omroepverenigingen, die zich in Hilversum vestigden.

Met de komst van de omroepen maakt de grotere industrie definitief plaats voor de mediasector, welke nog steeds de grootste werkgever is in Hilversum.

In slechts honderd jaar (1860-1960) groeide Hilversum uit van agrarisch dorp tot een grote stad van ruim 100.000 inwoners. Door onder andere het wegtrekken van de industrie, sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden nam het aantal inwoners daarna drastisch af. In 1999 had Hilversum nog slechts 80.000 inwoners. De laatste jaren is er echter weer sprake van een lichte stijging van het aantal inwoners.

Infrastructuur

Hilversum wordt omringd door verschillende snelwegen, zoals de A1/A27 en de N415, N524 en de N201 en is hierdoor vanuit diverse richtingen met de auto goed bereikbaar. Niet alleen met de rest van Nederland, maar ook met Duitsland zijn goede verbindingen.

Hilversum heeft ook een centrale en strategische ligging, vlakbij metropool Amsterdam, Schiphol en Utrecht (met de auto kan Amsterdam in slechts 35 minuten worden bereikt en Utrecht in slecht 25 minuten).

Dit alles maakt Hilversum een aantrekkelijke stad voor bedrijven om zich hier te vestigen, maar is ook een pluspunt voor bedrijven en ondernemers, die op zoek zijn naar een ruimte voor co-working in een business center in Hilversum.

De stad beschikt ook over een goed openbaar vervoersnetwerk. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die een ruimte voor co-working huren in een business center aan de rand van Hilversum. In Hilversum bevinden zich drie NS-stations: Hilversum, Media Park en Sportpark.

Vanaf station Hilversum vertrekken diverse intercitytreinen naar een aantal belangrijke steden in Nederland. Amsterdam kan per intercitytrein in ongeveer 20 minuten worden bereikt, Utrecht en Schiphol in ongeveer 30 minuten. Den Haag en Rotterdam zijn in respectievelijk 1 uur en 1.30 uur te bereiken.

Station Hilversum ligt direct in de binnenstad, waardoor je vanaf het station zo het centrum inloopt. Op dit station komen ook alle regionale en stadsbussen samen. Al het busvervoer binnen Hilversum wordt verzorgd door Connexxion.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Hilversum

Bij het huren van een ruimte voor co-working in een business center geniet je als ondernemer of bedrijf van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service.

Voor een vast bedrag per maand kun je binnen een business center naast een ruimte voor co-working ook een kantoor, een afzonderlijke ruimte, een werkplek of een vergaderruimte huren. Co-working plekken zijn per uur, per dagdeel of per dag te huren.

Al onze business centers beschikken over zeer representatieve, compleet ingerichte ruimtes voor co-working met full service faciliteiten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van wifi met high speed internet, printfaciliteiten en is er persoonlijke ondersteuning door een gespecialiseerd team.

Bovendien kunnen de ruimtes op aanvraag worden ingericht voor verschillende doeleinden. Het huren van een ruimte voor co-working in een business center is een flexibel concept; je kunt zelf kiezen van welke diensten je gebruik wenst te maken. 

In Hilversum beschikken wij over een groot co-working spaces op verschillende strategische locaties, zoals vlakbij het NS-station Hilversum. Een andere populaire plek om een ruimte voor co-working in Hilversum te huren, is in de nabijheid van Hilversum Sportpark, waar in de omgeving verschillende grote bedrijven zijn gevestigd.

Andere ruimtes voor co-working bevinden zich onder meer in de directe nabijheid van het Media Park, in de fraaie villawijk Trompenberg.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze ruimtes voor co-working in Hilversum.  Er is voldoende aanbod waardoor er voor iedere ondernemer een geschikte co-working space te vinden is.

Winkelen in Hilversum

In Hilversum kan goed worden gewinkeld. In de, over het algemeen autovrije, binnenstad liggen alle winkelstraten dichtbij elkaar, waardoor het er ook prettig winkelen is. Daarnaast kun je tijdens je bezoek aan de stad ook genieten van de bijzondere architectuur van bekende architecten als W.M. Dudok, Jan Duiker en P.J.H. Cuijpers.

In het compacte centrum van Hilversum vind je vooral veel grote winkelketens, maar ook veel speciaalzaken. Ook aan winkelcentra ontbreekt het niet; de stad beschikt over maar liefst zes winkelcentra. Twee grote bekende overdekte winkelcentra zijn: Hilvertshof en de Gooische Brink. In deze winkelcentra vind je voornamelijk grote modeketens, zoals ZARA en H&M. Andere winkelcentra zijn: Kerkelanden, Seinhorst, De Meenterf en de Riebeeckgalerij.

De winkels in de binnenstad van Hilversum zijn op doordeweekse dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op donderdag is het koopavond; de meeste winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Hilversum.

Een van de populairste winkelstraten van Hilversum is de Gijsbrecht van Amstelstraat. ‘De Gijsbrecht’, zoals deze door de Hilversummers wordt genoemd, bevindt zich in Hilversum-Zuid. Hier vind je vooral veel kleding- en schoenenwinkels, kleine boetiekjes en winkels met interieur, sport en elektronica en diverse kruideniers. Ook vind je er veel speciaalzaken. Bijzonder aan deze speciaalzaken is, dat je hier wordt geholpen door de ondernemers zelf. In de Gijsbrecht van Amstelstraat is het iedere vrijdag koopavond.

Andere populaire winkelstraten zijn de Kerkstraat, Groest, de Kapittelweg en de Seinstraat. In de Kerkstraat vind je vooral grote en bekende winkelketens, zoals Douglas, Mango, Manfield, Rituals, Miss Etam en America Today. Een bijzonder winkelgebied in Hilversum is de Bussumerstraat en omstreken. Dit gebied wordt ook wel ‘om de hoek’ genoemd (om de hoek van de Groest en de Kerkstraat).

In dit gebied, waar ook Noordse Bosje, Melkpad, Naarderstraat en het Wagenmakersplein deel van uitmaken, vind je geen grote winkelketens, maar wel bijzondere en unieke specialiseerde winkels.

Koopkracht

De gemeente Hilversum bestaat uit 8 wijken (met de daarbij behorende buurten): Centrum, Landelijk Gebied, Noordwest (waaronder Media Park en Villaparken), Noordoost, Oost, Zuidoost, Zuid en Zuidwest.

Over het algemeen heeft Hilversum een kapitaalkrachtige bevolking. Ten opzichte van het gewest het Gooi en de Vechtstreek ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden in Hilversum lager, maar wel hoger dan het landelijk gemiddelde. Hilversum heeft iets meer hoge inkomensgroepen (meer dan € 41.600) en minder middeninkomens in vergelijking met de rest van Nederland.

In de noordwestelijke villawijken Boomberg, Raadhuiskwartier, Trompenberg en in de zuidoostelijke villawijken Schilderskwartier, Sportparkkwartier en ’t Hoogt van ’t Kruis zijn de hoogste inkomens van Hilversum te vinden. Daarnaast behoren de Hilversumse villaparken tot de top 20 rijkste buurten van Nederland.

De laatste inkomens zijn te vinden in het van Riebeeckkwartier (Zuidoost), Liebergen (Oost), Noord, Electrobuurt (Oost), Geuzenbuurt (Oost), Havenstraatbuurt (Centrum), Kleine Driftbuurt (Oost), Sint Vitusbuurt (Centrum) en de Langgewenstbuurt (Centrum).

Ruim een kwart van de Hilversummers heeft een migratie achtergrond (25,6%), waarvan 12,8% een niet-westerse achtergrond heeft.

Qua bevolkingsopbouw heeft Hilversum een groot aantal inwoners in de leeftijdscategorieën 40-44, 45-49 en 50-54 jaar. Als gevolg van doorstroomproblemen en betaalbaarheid van de woningen is Hilversum de afgelopen decennia vergrijsd en wonen er in verhouding weinig jongeren in de stad.

De laatste jaren is er weer een lichte groei qua inwoners te zien. Ook wordt er in de toekomst verdere groei verwacht: in 2020 verwacht men een inwonertal van 90.259 te hebben en in 2025 een inwonertal van 92.507.

Bij het kiezen van een locatie voor een ruimte voor co-working in Hilversum kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

 

Parkeergelegenheden

Als je op zoek bent naar een ruimte voor co-working in een business center in Hilversum, is het handig om te weten, welke parkeermogelijkheden er zijn. De stad beschikt over een ruim aanbod van parkeerplekken.

In het hele centrum van Hilversum geldt betaald parkeren van 09.00 tot 24.00 uur. Tussen 00.00 en 09.00 uur kan er gratis geparkeerd worden. In het schilgebied buiten het centrum geldt betaald parkeren tot 21.00 uur (en in sommige gebieden tot 18.00 uur).

In het centrum betaal je voor het parkeren van de auto op straat een tarief van € 2,90 per uur (met een maximale duur van 1 uur). In de schil om het centrum geldt een tarief van € 2,60 per uur. Er kan ook een dagkaart worden gekocht; deze kost € 15,70. In de buitenschil kun je de auto goedkoper kwijt: voor € 1,60 per uur; een dagkaart voor dit gebied kost € 7,80.

In het centrum, de schil en de buitenschil worden verschillende tarieven gehanteerd. Alleen in het centrum geldt een maximale parkeerduur. Voor parkeren in de schil en de buitenschil kan ook een dagkaart tegen een gereduceerd tarief worden gekocht.

Voor parkeren in het centrum kan ook een dagvergunning worden aangevraagd bij de gemeente Hilversum, deze kost € 24,20.

Een goedkopere manier om de auto te parkeren is in een van de vijf parkeergarages in de stad. De tarieven variëren van € 2,00 per uur tot € 0,10 per 3 minuten. De dagtarieven variëren tussen € 8,00 en € 20,00. De parkeergarages bevinden zich in het centrum (de exacte locaties van de parkeergarages zijn weergegeven op deze kaart). Als je huurder bent van een ruimte voor co-working buiten het centrum, kun je met openbaar vervoer gemakkelijk naar de plaats van bestemming reizen.

Hilversum beschikt ook over een P+R-terrein, gelegen aan het Wandelpad. Hier betaal je € 1,61 per uur (of een deel hiervan) en een maximaal dagtarief van € 8,11. Er geldt een NS-dagtarief van € 4,09. Het parkeren van de auto op het P+R-terrein is de goedkoopste optie, echter deze ligt niet in het centrum van Hilversum.

Ook veel business centers, die over ruimtes voor co-working beschikken, bevinden zich niet direct in het centrum. Business centers met co-working mogelijkheden die zich wel in het centrum bevinden, zijn vanaf het P+R-terrein prima bereikbaar met openbaar vervoer.

Projecten en stadsontwikkeling

In het kader van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro), die op 1 juli 2008 in werking is getreden, heeft de provincie Noord-Holland in 2010 de ‘Structuurvisie Noord-Holland 2040’ vastgesteld. Als afgeleide hiervan, heeft de gemeente Hilversum de ‘Structuurvisie Hilversum 2030’ opgesteld, waarin de visie van de gemeente met betrekking tot de ruimtelijke ontwikkeling is opgenomen.

In deze visie richt de gemeente zich op het gebied van stedenbouw en cultuurhistorie vooral op het handhaven en versterken van bestaande stedenbouwkundige, architectonische en landschappen, waarbij zij tevens de ambitie heeft de diversiteit in de karakteristiek van Hilversum, zowel als dorp en stad te handhaven, de identiteit als stad van architectuur intact te houden en de kwaliteit van de bestaande woonomgeving te verbeteren.

In de ‘Structuurvisie Hilversum 2030’ zijn alle keuzes, die de gemeente Hilversum heeft gemaakt op themaniveau vastgelegd. Daarnaast zijn hier ook alle bestemmingsplannen te vinden.

De visie en de plannen van de gemeente Hilversum sluiten aan bij de afspraken, die zijn gemaakt met andere grote steden in de regio. De stad ligt centraal binnen de driehoek van de grote steden Amsterdam, Almere en Utrecht en heeft hierdoor te maken met de invloedsfeer van deze regio’s.

Hilversum maakt, als grootste gemeente van de regio het Gooi en de Vechtstreek, deel uit van de Metropoolregio Amsterdam, een samenwerkingsverband tussen lokale overheden van dit deel van de Randstad en vertegenwoordigt de regio in de bestuurlijke kerngroep van de Metropoolregio.

De Metropoolregio heeft als doel de concurrentiepositie op nationaal en internationaal gebied te versterken en beoogt daarmee een hoogwaardig en duurzaam leef- en woonklimaat te creëren voor zowel bewoners, bedrijven en bezoekers.

Economie en bedrijvigheid

De grote industrie uit de 19e eeuw, zoals de tapijtindustrie, en de 20e eeuw, zoals de chemische en farmaceutisch industrie, uitgeverijen en drukkerijen zijn vanaf de jaren ‘60 geleidelijk uit Hilversum verdwenen. De gemeente ontwikkelde destijds een vestigingsbeleid, waarbij deze industrie niet meer in de gemeente Hilversum paste. De overgebleven industrie en bedrijven in Hilversum hebben zich geconcentreerd op enkele bedrijventerreinen, zoals Kerkelanden, Zeverijn en Arena.

De stad staat tegenwoordig nadrukkelijk bekend als omroepstad.

De creatieve sector, welke bestaat uit de segmenten: media en entertainment, creatieve zakelijke dienstverlening en kunsten, is zonder twijfel de grootste en belangrijkste economische motor van Hilversum. Deze sector levert ruim 27% van de werkgelegenheid in de stad.

De laatste jaren is de grootste mediaconcentratie te vinden op het Media Park. Het Media Park is de thuisbasis van een aantal Nederlandse omroepen en mediabedrijven en is tevens het hoofdkwartier van de Nationale Publieke Omroep (NPO). De omroepverenigingen MAX, VARA en VPRO, welke uitzenden op publieke televisiezenders, zoals Nederland 1, 2 en 3 en ook op publieke radiostations, bevinden zich op het Media Park.

Ook het NOS, hoewel dit technisch gezien geen omroepvereniging is, bevindt zich op het Media Park. Daarnaast hebben enkele niet-publieke omroepen, zoals RTL en de productiebedrijven Endemol en NEP Nederland hun studio's en kantoren op het Media Park en bevinden zich er tientallen bedrijven en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (het vroegere Omroepmuseum).

Andere omroepverenigingen, zoals TROS en EO en ook het gezamenlijke AKN-gebouw (AVRO, KRO, NCRV) en BNN zijn elders in het centrum van Hilversum gevestigd (TROS ligt bijvoorbeeld net ten zuiden van het Media Park op de Lage Naarderweg).

Naast de creatieve industrie is de zorgsector de tweede grote werkgever in Hilversum. Het is tevens de snelst groeiende bedrijfstak van de afgelopen decennia. Deze sector zal, door de toename van het aantal ouderen in de regio en de daaraan gekoppelde zorgbehoefte, ook in de toekomst blijven toenemen.

De derde grote economische sector van Hilversum is de sector toerisme.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

In Hilversum is een gevarieerd aanbod van hotels en andere accommodaties te vinden. Een aantal hotels ligt in de binnenstad, maar ook in de andere stadsdelen en rond belangrijke zakelijke gebieden, zoals het Media Park en het bedrijventerrein Arenapark, waar veel mogelijkheden zijn voor het huren van een ruimte voor co-working, is er voldoende aanbod. Hier is een kleine selectie van hotels en b&b’s in en rondom de stad:

Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark 
Utrechtseweg 16
4 sterren
Gooiland Hotel 
Emmastraat 2
4 sterren
Hotel Ravel
Emmastraat 35
3 sterren 
Hotel Villa Trompenberg
Chr. de Wetlaan 1
3 sterren
Tulip Inn Media Park
Koninginneweg 28 – 30
3 sterren
B&B 31 steps
Gijsbrecht van Amstelstraat 385
B&B Hilvershome
Sumatralaan 11
B&B Villa Heidebos 
Borneolaan 35
B&B Darleys
Nieuwe Doelenstraat 1b
B&B Het Atelier
J.H.B. Koekkoekstraat 35