Introductie

Hilversum is een centraal gelegen stad in het midden van Nederland. De stad is bekend geworden als de mediastad van Nederland dankzij het mediapark waar onder andere de NPO actief is. ‘Hilversum 1’ is nog altijd een begrip, maar de stad heeft het de laatste decennia moeilijk gehad met de leegloop van bedrijven en mensen die de stad verlieten. Er zijn minder dan 90.000 inwoners over terwijl er ooit meer dan 100.000 mensen woonden.

Toch is de stad met een oppervlakte van meer dan 46 vierkante kilometer weer druk aan de weg aan het timmeren. Hierbij speelt vooral de centrale ligging een grote rol bij het aantrekken van nieuwe mensen. Ondernemers met een kantoor in Hilversum kunnen binnen een half uur in Amsterdam zijn, maar de afstanden naar andere grote steden zijn ook relatief klein.

Hoewel Hilversum nooit echt stadsrechten ontvangen heeft en daarom een dorp genoemd zou kunnen worden, wordt het door nagenoeg alle Nederlanders een stad genoemd. Het is een stad en de stad staat vooral bekend om de natuur die behouden gebleven is in het stadsbeeld. Zo stromen er twee rivieren door de regio, De Eem en de Vecht.

Tevens is de Natuurbrug Zanderij Crailoo het gootste ecoduct ter wereld en zijn er veel groenvoorzieningen in de stad te vinden. Buiten Hilversum zijn onder andere de Loosdrechtse Plassen te vinden, het Goois Natuurreservaat en bijzonder veel heide. Dat alles maakt Hilversum een stad van veel huizen, veel bedrijven en tegelijkertijd veel natuur, vooral in de omliggende gebieden.

Kenmerkend voor Hilversum zijn ook de opgravingen. Het Gooi is altijd een hoger gelegen gebied geweest, waardoor bewoning al op een vroeg moment mogelijk was. Dit is een aantrekkelijk punt voor Hilversum dat een grote waarde heeft op archeologisch gebied.

Helaas is het ook een rem voor de stad geweest die nu niet verder kan expanderen omdat de omringende gebieden beschermd verklaard zijn. Hierover wordt op het moment gesproken met de Provinciale Staten om te zien welke alternatieven en mogelijkheden er zijn voor de stad.

Geschiedenis

Het gebied waarin Hilversum ligt, is één van de gebieden waar de eerste mensen in Nederland gingen wonen duizenden jaren geleden. Het gebied van het Gooi ligt namelijk hoger dan de omliggende gebieden waardoor het eerder en beter bewoonbaar was dan de rest van Nederland. De vele archeologische vondsten hebben gezorgd voor een goed beeld van de beschavingen die destijds hier leefden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel van de grote steden in Nederland zwaar getroffen. Vanwege de aanwezigheid van de zenders in Hilversum was het hier net even iets anders. De bezetters namen de zenders over en arresteerden duizenden mannen, waaronder veel joodse families. Tevens werd er een muur gebouwd om tanks te stoppen en werd het jonge vliegtuig afgeschermd om zo een invasie van de geallieerden tegen te gaan.

De gemeente wist zelf in de periode na de oorlog nog meer schade toe te brengen aan de stad. De industrieën vertrokken uit de stad na een wispelturig beleid van de gemeente, en dit leidde tevens tot leegloop uit de stad zelf. Dit had onder andere te maken met de bouw van een stadhuis waarbij veel meer geld benodigd was dan berekend, en ook de rondweg die niet afgemaakt werd, droeg niet bij aan het imago van de stad en de gemeente.

Het heeft lang geduurd voordat Hilversum zich kon herstellen van dit wanbeleid. Op dit moment staat de regio er echter weer steeds beter voor. Er zijn steeds meer mensen op zoek naar een kantoor in Hilversum omdat de economie daar aan begint te trekken en het inwoneraantal begint ook weer langzaam op te lopen.

Dit is overigens een uitdaging voor de toekomst van de stad, die omringd wordt door natuurgebieden en gebieden die beschermd worden vanwege de archeologische vondsten. Op dit moment wordt vooral gezocht naar oplossingen binnen de bestaande structuur, omdat daarbuiten nauwelijks mogelijkheden bestaan.

Infrastructuur

Er zijn veel mensen die belang hebben bij een kantoor in Hilversum en dat heeft vooral te maken met de locatie van de stad. De centrale ligging zorgt er namelijk voor dat het gemakkelijk is om naar Hilversum te reizen, of om vanaf Hilversum naar een andere grote stad te reizen. Dit kan onder andere via de snelwegen en autowegen.

Hilversum is direct aangesloten op e A1 en A27 die in verbinding staan met de grote steden en overige snelwegen. De autowegen waarop de stad aangesloten is, zijn de N201, de N524 en de N525. Is er geen auto ter beschikking, dan is er nog geen probleem, er rijden namelijk ook bussen.

Het kan verstandiger zijn om met de trein te reizen. Het gebied rond Hilversum is namelijk bijzonder druk met veel mensen die tussen de grote steden pendelen. Er zijn drie stations in Hilversum, waarvan Station Hilversum de meeste directe verbindingen heeft met onder andere Schiphol en Amsterdam. Het is ook gemakkelijk om snel naar andere steden te komen in Nederland aangezien Hilversum centraal gelegen is binnen het spoorwegnetwerk in Nederland.

Veel mensen zullen al snel de bus of de trein als voorkeursoptie nemen wanneer zij naar een kantoor in Hilversum willen gaan. Het centrum van de stad is namelijk autoluw, wat het moeilijker maakt om ook daadwerkelijk op kantoor aan te komen of met de auto het centrum van de stad te bereiken.

Daarnaast is het vaak druk in en rond Hilversum, waar mensen die met de trein of bus reizen meestal minder hinder van ondervinden tijdens het reizen dan mensen die met de auto onderweg zijn. Het openbaar vervoer is overigens ook aangesloten op de internationale luchthaven Schiphol, waardoor het makkelijk is om verbindingen te hebben met andere grote steden die niet in Nederland liggen.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Hilversum

De gemeente heeft het in het verleden moeilijk gehad met het aantrekken en vasthouden van bedrijven in de gemeente zelf. Dit heeft ervoor gezorgd dat een kantoor in Hilversum eenvoudig te vinden is, want er zijn genoeg panden die doorgaans een geringe leeftijd zullen hebben.

In Hilversum is vooral het Arenapark interessant voor veel ondernemers omdat veel bedrijven daar een kantoor in Hilversum hebben. De locatie van Hilversum maakt het een interessante optie, het is namelijk gemakkelijk om snelle verbindingen te hebben met de rest van Nederland waardoor het net iets makkelijker is om zaken te doen met andere bedrijven.

Voor ondernemers is het aantrekkelijk om een pand in Hilversum te zoeken. Het is namelijk een stad waarbij veel groenvoorzieningen binnen de stad aanwezig zijn. Op die manier is er altijd een plek in de buurt om even te ontspannen, of om even rustig te genieten van een lunch zonder drukte.

 

Winkels in Hilversum

In Hilversum kan goed gewinkeld worden. Er is een leuk centrum waar veel winkels te vinden zijn. Deze winkels zijn doorgaans op zondag gesloten, maar elke laatste zondag van de maand is het koopzondag waarbij de winkels een aantal uren geopend zijn. In het centrum zelf komt nauwelijks verkeer, waardoor het ook relatief veilig is om de straten over te steken. Uiteraard zijn er ook verschillende winkelcentra waar gewinkeld kan worden, wat uiteraard ideaal is op het moment dat het regent.

Zo is de Gooische Brink zeker de moeite waard. De winkels zijn hier de hele week geopend voor het winkelend publiek en met de variatie is het mogelijk om hier van alles wat te vinden. Zo zijn er ook verschillende eetgelegenheden en plekken om even uit te rusten tijdens het winkelen.

Niet op zoek naar rust? Kijk dan eens naar de vele dingen die georganiseerd worden, zoals evenementen en feesten voor jong en oud. Deze worden op tijd aangegeven zodat er op ingespeeld kan worden, wat leuk kan zijn met jonge kinderen of een mogelijke zakenpartner.

Uiteraard moet het Hilvertshof ook genoemd worden aangezien dit het meest bekende winkelcentrum in Hilversum is. Ook hier is een brede variatie aan winkels te vinden zodat er genoeg te doen en te kopen is.

Koopkracht

Hilversum en het Gooi hebben de naam dat hier de mensen wonen met meer geld. Wanneer er naar de cijfers gekeken wordt van de afgelopen jaren, blijkt dit ook inderdaad het geval te zijn. Gemiddeld heeft een huishouden in Hilversum 2000 euro meer te besteden op jaarbasis dan een doorsnee Nederlands huishouden. Overigens is het verschil bij het Gewest Gooi en Vechtstreek nog veel groter. Hier ligt het namelijk vijf- tot zevenduizend euro hoger per jaar in vergelijking met de rest van Nederland.

Niet alleen het besteedbaar inkomen per huishouden ligt hoger in deze regio. Zoals verwacht mag worden, ligt ook het persoonlijk inkomen hier hoger. Per inwoner wordt er jaarlijks meer geld verdiend dan het gemiddelde inkomen per Nederlander is. Dit heeft niets te maken met het aantal werkelozen dat geen werk zoekt, in Hilversum ligt dit op iets minder dan acht procent, net als in de rest van Nederland.

Dit zorgt ervoor dat de koopkracht in Hilversum en het Gooi gemiddeld aanzienlijk hoger is dan de rest van Nederland. Daaruit blijkt dat de opvatting dat de mensen met geld in het Gooi wonen, kloppend is.

Parkeergelegenheden

Mensen die met de auto naar een grotere stad gaan, komen vaak voor een flinke uitdaging te staan. Naar het centrum komen met de auto en deze ook nog kunnen parkeren is vaak een flinke klus. Dit geldt ook voor het parkeren van de auto in Hilversum. Aangezien het grootste gedeelte van het centrum niet toegankelijk is voor auto’s, zullen de meeste mensen de auto buiten het centrum moeten parkeren.

Dit kan in de schil en de tarieven gaan in om negen uur ’s morgens. Op zondagen is parkeren gratis, op de koopzondagen na die de laatste zondag van de maand gehouden worden. De plekken rond het centrum zijn uiteraard het duurst. Het maximale dagtarief ligt hier net onder de €16 met een prijs van €1.60 per uur.

Buiten de schil is het goedkoper om te parkeren. Het maximale dagtarief ligt net onder de €8.00 voor het parkeren bij de Gijsbrecht van Amstelstraat, de Bosdrift, de Hilvertsweg en de Eemnesserweg. Het uurtarief is overigens gelijk aan het uurtarief binnen de schil. Het is ook mogelijk om de borden te volgen die de parkeergarage van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid aangeven. Hier mag de auto de hele dag blijven staan voor een bedrag van €9.00.

Projecten en stadsontwikkeling

Hilversum is een stad met een probleem. De stad heeft weinig ruimte om verder uit te breiden. Buiten de stad liggen verschillende gebieden die beschermd zijn, zoals natuurgebieden of gebieden waar archeologische opgravingen gedaan worden. Dit betekent dat de stad beperkt is in de ruimte die gebruik kan worden. Daarover wordt op dit moment gepraat met de Provinciale Staten, in de hoop dat er nieuwe gebieden aangewezen kunnen worden voor nieuwe ontwikkelingen.

Dat betekent niet dat de nieuwbouw stilstaat in Hilversum. Er zijn verschillende projecten die gerealiseerd worden in de bestaande ruimte. Het meest bekend is bijkans Anna’s Hoeve. Hier kunnen de nieuwe bewoners meepraten over de mogelijkheden waarbij zij zelf hun woningen kunnen ontwerpen binnen de grenzen van het mogelijke.

Naast Anna’s Hoeve is ook Veerhuizen een project dat veel aandacht gekregen heeft. Hier gaat het om grote vrijstaande eengezinswoningen, voorzien van een tuintje en een eigen parkeerplaats.

Op zakelijk gebied staat er veel minder op de planning, al is de gemeente druk bezig met het realiseren van de plannen die op de agenda staan tot 2030. Hierbij hoort ook stimulans voor het zakenleven. Op dit moment is het echter niet moeilijk om een kantoor in Hilversum te vinden. Er zijn veel locaties waar mogelijkheden zijn, zoals op het Arenapark, maar ook op het Mediapark zijn opties. De meeste bedrijfspanden zijn relatief jong, zij zijn na 1960 gebouwd. De oudere panden zijn vaak voorzien van de nieuwste toepassingen zodat zij ook luxe aan kunnen doen.

De gemeente Hilversum heeft in de beleidsplannen vooral de aandacht gelegd op het Mediapark. Er wordt extra aandacht aan dit gebied besteed om ervoor te zorgen dat dit weer beter op de economische kaart van Nederland zal komen te staan de aankomende jaren.

Economie en bedrijvigheid

Hilversum heeft veel problemen gehad met de terugloop van het aantal ondernemers en inwoners de laatste jaren. Op dit moment lijkt het tij gekeerd te zijn, een groeiend aantal mensen is op zoek naar een kantoor in Hilversum. Dit heeft niet alleen te maken met de centrale ligging van de stad en de goede infrastructuur waardoor Hilversum goed te bereiken is. Het heeft ook te maken met het grote aantal ondernemingen dat er op dit moment al gevestigd is.

Er zijn twee locaties waar veel bedrijven verzameld zijn. De eerste is uiteraard het Mediapark waar onder andere de NPO gevestigd is, maar ook andere omroepverenigingen hebben hier een kantoor. Hier zijn ook andere bedrijven te vinden die zich bezighouden met multimedia, waaronder Sony Music Entertainment.

De tweede locatie waar veel ondernemingen een kantoor in Hilversum hebben, is het Arenapark. Hier zijn veel verschillende bedrijven actief, waaronder de ROC en NCOI. Bedrijven als Nike en Tinqwise hebben hier ook een vestiging, wat wel aangeeft hoe divers de ondernemingen zijn die op het Arenapark actief zijn. Heel verrassend is dit overigens niet.

Het Arenapark in Hilversum is redelijk centraal gelegen, is goed bereikbaar en is omringd door groenvoorzieningen die het veel makkelijker kunnen maken om gewoon lekker aan het werk te gaan zonder het gevoel te hebben dat er middenin de stad gewerkt wordt. Daarnaast zijn er op beide locaties genoeg eetgelegenheden zodat er goed buiten de deur gegeten kan worden, of op kantoor zelf.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Overnachten in Hilversum is gemakkelijk en snel te regelen. Er zijn hotels met kamers in verschillende prijsklassen, met een bijzonder ruim aanbod. Ook rond de stad zelf is een ruim aanbod. Aangezien Amsterdam ook slechts een half uur met de trein reizen is, is er altijd een oplossing voor een overnachting op maat.

Binnen Hilversum zelf kan het Tulip Inn Hotel gevonden worden. Dit hotel ligt bij het Mediapark, dus op korte afstand van de bedrijven. De Tulip hotels hebben een goede naam gekregen door de goede service, goede kamers en goede service en dit is niet anders in Hilversum. Het hotel is voorzien van een complete zaal om vergaderingen te houden en heeft kamers in verschillende soorten en maten, met uiteenlopende prijzen. Naast deze mogelijkheden is er ook een sauna voor een beetje extra luxe, of ontspanning.

Hotel Witte Bergen in Hilversum is een hotel dat aangesloten is bij Van Der Valk. Dit hotel is ook voorzien van ingerichte zalen om vergaderingen te houden wanneer dit niet op kantoor in Hilversum kan. Zoals elk Van Der Valk Hotel zijn hier verschillende soorten kamers te vinden, uiteraard tegen verschillende prijzen. Er wordt ook meer service geboden dan alleen de overnachtingen. Zo zijn er verschillende activiteiten voor de mensen die overdag iets leuks willen gaan doen, zoals het verkennen van de omgeving in of rond Hilversum.

Het Ravel Hotel in Hilversum is een hotel met bijzonder veel goede recensies. De stijl van het hotel maakt een verblijf al snel een huiselijke ervaring en de service is van een uitzonderlijk niveau. Het hotel ligt middenin het Gooi en dit zorgt ervoor dat het een hotel is dat al snel interessant is. Het Ravel Hotel wordt namelijk omringd door groen en tegelijkertijd is de afstand naar het station te voet af te leggen, net als de afstand naar het gemiddelde kantoor in Hilversum.