Introductie

Hilversum is een gemeente en stad in het Gooi in de provincie Noord-Holland. De gemeente heeft een inwonertal van ruim 88.000 en een oppervlakte van 46,19 km².

Hilversum had van de 18e tot de 20e eeuw een belangrijke textiel- en tapijtindustrie, maar door de aanwezigheid van de vele publieke en commerciële omroepen en talloze media gerelateerde bedrijven onderscheidt Hilversum zich nu op (inter)nationaal niveau als mediastad.

Hilversum wordt door velen nog altijd als dorp gezien, omdat het nooit stadsrechten heeft gekregen. Mede door de groene omgeving en de ligging t.o.v. natuurparken, wordt Hilversum ook wel ‘tuinstad’ genoemd. Ook wordt Hilversum vaak als ‘villadorp’ aangeduid door de aanwezigheid van een groot aantal villa’s, waarvan er velen in de stijl van de Amsterdamse School zijn ontworpen.

Naast mediabedrijven is er ook een groot aantal (inter)nationale bedrijven, dat zich in de stad heeft gevestigd, zoals Nike, Kroymans, Vedior, Oxxio, IFF, Bos Elektro, VSH en de Koninklijke Van Son Inktfabriek.

Ook op toeristisch gebied heeft Hilversum veel te bieden. Veel mensen bezoeken de stad vanwege het Media Park, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (voorheen het omroepmuseum) en de mooie natuur, waaronder het Goois Natuur Reservaat (GNR).

Ook de architectuur in de stad trekt veel bezoekers aan; de architectuur van de stad is dan ook bijzonder te noemen. De gemeente huisvest veel ontwerpen van Willem Dudok (waaronder het beroemde rijksmonument het Raadhuis). Willem Dudok werd in 1915 als gemeentearchitect aangesteld en realiseerde, conform ‘zijn beëindigingsplan’ complete woonwijken en scholen. Onder zijn toezicht ontwikkelde Hilversum zich als stad met een hoogwaardige architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit.

Hilversum heeft met haar stedelijke kenmerken en haar groene omgeving, een belangrijke woonfunctie, maar daarnaast is het ook een werkstad. Door de functie, die de stad heeft als mediastad, trekt Hilversum ook veel werknemers van buiten de regio aan.

Hier bovenop biedt Hilversum veel mogelijkheden voor het huren van kantoren en vergaderruimtes in een business center. Vanuit een van de vele business centers in Hilversum heb je als ondernemer een goede positie, om te kunnen genieten van alle voordelen, die de stad bedrijven en ondernemers te bieden heeft.

Geschiedenis

Grafheuvels en andere vondsten in dit gebied, zijn er getuigen van, dat de geschiedenis van Hilversum teruggaat tot de prehistorie. Tijdens de Middeleeuwen was Hilversum, net als andere Gooise dorpen, zoals Laren, Blaricum en Bussum, een door akkerland omgeven, agrarisch brinkdorp, waar men zich voornamelijk bezighield met landbouw, schapenhouderij en kleinschalige wolindustrie.

In 1424 krijgt Hilversum een zelfstandige status van Jan (III) van Beieren. Hierdoor werd verdere economische groei mogelijk, omdat het dorp geen toestemming meer nodig had van Naarden voor het verder ontwikkelen van de industrie. Tijdens de 17e eeuw groeide de nijverheid in de weverij, waardoor de welvaart en de bevolking toenamen en het dorp zich verder uitbreidde.

In 1725 en 1766 verwoestten grote branden het grootste deel van het dorp, maar Hilversum overwon deze tegenslagen en de textielindustrie ontwikkelde zich verder. Na de aansluiting op het spoorwegnet in 1874 (waardoor er een verbinding met Amsterdam ontstond), was er in de 19e eeuw sprake van een aanzienlijke groei in de textiel- en tapijtindustrie.

Vanaf die tijd groeide de stad snel; veel welgestelde Amsterdammers trokken naar Hilversum en lieten er grote villa’s in de bosrijke omgeving bouwen, die Hilversum een duidelijke sociaaleconomische impuls gaven.

Ondanks deze groei, werd Hilversum nooit stadsrechten verleend en wordt Hilversum door velen nog steeds ‘het dorp’ genoemd.

De geschiedenis van Hilversum als mediastad begint bij de start van de Nederlandse Seintoestellenfabriek (NSF) in 1918. Vijf jaar later vindt de eerste echte radio-uitzending plaats. De VARA en de VPRO zijn de eerste omroepverenigingen, die zich er vestigen met eigen radiostudio’s en kantoren. Hierna volgen onder andere TROS, EO, BNN en MAX.

Met de komst van de omroepen maakt de grotere industrie definitief plaats voor de mediasector, die nog steeds de grootste werkgever is in de stad.

Infrastructuur

Hilversum is via het omliggende snelwegennetwerk met de auto zeer goed bereikbaar vanuit diverse richtingen. Voor bedrijven die in Hilversum en omgeving een kantoor of een vergaderruimte in een business center huren, is dit een groot voordeel.

De stad ligt aan de A1, die de stad verbindt met Amsterdam, Amersfoort, Laren, Apeldoorn en verder gaat richting Duitsland en aan de A27, die de stad verbindt met Huizen en Almere (en verder richting noorden van Nederland) en Utrecht. Rotterdam kan via de A27 (Utrecht) en de A12/A20 worden bereikt. Den Haag kan via de A27/A12 worden bereikt.

De stad ligt ook aan de provinciale wegen de N210 (richting Haarlem/Loenen), de N524 (richting Bussum) en de N415 (richting Baarn/Soest).

De stad is ook per openbaar vervoer goed bereikbaar. Dit is vooral aantrekkelijk voor ondernemers, die een vergaderruimte in Hilversum willen huren en zich met openbaar vervoer willen verplaatsen.

De stad beschikt over drie NS-stations: Hilversum, Hilversum Media Park en Hilversum Sportpark. Vanaf station Hilversum vertrekken intercitytreinen naar onder andere Amsterdam, Schiphol, Utrecht, Den Haag, Rotterdam en naar andere steden als Enschede (via Amersfoort, Apeldoorn, Deventer). Amsterdam kan per trein in ongeveer 20-25 minuten worden bereikt, Schiphol en Utrecht in een half uur.
 

Station Hilversum ligt direct in de binnenstad, waardoor je niet afhankelijk bent van openbaar vervoer om naar het centrum te reizen. Enkele business centers, waar wij vergaderruimtes te huur aanbieden, liggen op loopafstand van station Hilversum. Op dit station komen ook alle regionale en stadsbussen samen. Al het busvervoer binnen de stad wordt verzorgd door Connexxion.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten in Hilversum

Als je een vergaderruimte in een business center huurt, kun je als ondernemer of bedrijf profiteren van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service.

Al onze vergaderruimtes, die wij in Hilversum aanbieden, zijn zeer representatief, compleet ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is ondersteuning aanwezig van een professioneel team en er kan gebruik worden gemaakt van wifi met high speed internet en printfaciliteiten. Daarnaast kunnen de vergaderruimtes op aanvraag worden ingericht voor verschillende doeleinden.

Het huren van een vergaderruimte of een kantoor in een business center biedt, in vergelijking met een traditioneel kantoor, ondernemers en bedrijven de mogelijkheid om te profiteren van lage kosten, omdat het met anderen wordt gedeeld.

 

In Hilversum bieden wij vergaderruimtes aan op verschillende aantrekkelijke locaties, zoals vlakbij het NS-station Hilversum. Een andere, zeer strategische plek om een vergaderruimte in Hilversum te huren, is in de nabijheid van Hilversum Sportpark, waar in de omgeving verschillende grote bedrijven zijn gevestigd. Wij beschikken ook over vergaderruimtes in de directe nabijheid van het Media Park, in de fraaie villawijk Trompenberg.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze vergaderruimtes in Hilversum. Er is een ruim aanbod, waardoor er voor iedere ondernemer een geschikte vergaderruimte te vinden is.

 

Winkelen in Hilversum

Hilversum is een gezellige, moderne winkelstad. De meeste winkels zijn 7 dagen per week geopend, waardoor je er naar hartenlust kunt shoppen. Niet alleen in de binnenstad kun je goed winkelen, maar ook in de andere stadsdelen van Hilversum, bevinden zich leuke winkelstraten.

Tijdens je bezoek aan de stad kun je ook genieten van de bijzondere architectuur van bekende architecten als W.M. Dudok, Jan Duiker en P.J.H. Cuijpers. Omdat de winkelstraten in het centrum van Hilversum grotendeels autovrij zijn en alles op loopafstand van elkaar ligt, is het er ook prettig winkelen.

De winkels in de binnenstad zijn op doordeweekse dagen geopend van 10.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op donderdag is het koopavond; de meeste winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend. Elke laatste zondag van de maand is het koopzondag in Hilversum.

In Hilversum bevinden zich diverse overdekte winkelcentra, waarvan de bekendste het Hilvertshof en de Gooische Brink zijn. Hier vind je vooral grote winkelketens, zoals ZARA en H&M, Vero Moda en diverse schoenen- en tassenwinkels. In andere delen van de stad zijn de winkelcentra Kerkelanden, Seinhorst, De Meenterf en de Riebeeckgalerij te vinden.

Een van de populairste winkelstraten van Hilversum is de Gijsbrecht van Amstelstraat, welke zich in Hilversum-Zuid bevindt. Hier vind je vooral veel kleding- en schoenenwinkels, maar ook veel speciaalzaken, waar je geholpen wordt door de ondernemers zelf. In de Gijsbrecht van Amstelstraat is het iedere vrijdag koopavond.

Ook een bezoekje waard zijn de winkelstraten: de Kerkstraat, Groest, Kapittelweg en de Seinstraat. In de Kerkstraat vind je vooral grote en bekende winkelketens, zoals Douglas, Mango, Manfield, Rituals, Miss Etam en America Today.  De Kerkstraat maakt deel uit van een bijzonder winkelgebied, dat ook wel ‘om de hoek’ wordt genoemd. In dit winkelgebied, waar ook de Bussumerstraat, Noordse Bosje, Melkpad, Naarderstraat en het Wagenmakersplein deel van uitmaken, vind je vooral kleine sfeervolle speciaalzaken.

Koopkracht

Hilversum bestaat uit de volgende wijken:

  • Centrum, met de buurten Langgewenstbuurt, Sint Vitusbuurt, Havenstraatbuurt en Centrum;
  • Landelijk gebied;
  • Noordwest, met de buurten Boomberg, Media Park, Raadhuiskwartier, Trompenberg Noord, Trompenberg Zuid en Villaparken;
  • Noordoost, met de buurten Noord, Johannes Geradtswegbuurt, Erfgooiersbuurt en AZC Crailo;
  • Oost, met de buurten Geuzenbuurt, Electrobuurt, Astronomische buurt, Wetenschapsbuurt, Kleine Driftbuurt en Liebergen;
  • Zuidoost, met de buurten Van Riebeeckkwartier, Schilderskwartier, 't Hoogt van 't Kruis, Arenaparkkwartier en West Indiëkwartier;
  • Zuid, met de buurten Bloemenkwartier Noord en Zuid, Schrijverskwartier, Staatsliedenkwartier en Zeeheldenkwartier;
  • Zuidwest, met de buurten Kerkelanden, Havenkwartier, Zeverijn en Het Rode Dorp enHilversumse Meent.

De Hilversummers zijn over het algemeen kapitaalkrachtig; in vergelijking met de rest van Nederland hebben de Hilversummers meer te besteden, maar minder dan andere gemeenten in het Gooi en de Vechtstreek. De inkomensopbouw in Hilversum is vergelijkbaar met de rest van Nederland, echter de stad heeft naar verhouding iets minder middeninkomens en iets meer hoge inkomensgroepen (meer dan € 41.600).

Een gemiddeld Hilversums huishouden bestaat uit van 2,1 gezinsleden. Een groot deel van de Hilversumse huishoudens (42%) betreft 1-persoonshuishoudens.

Qua gemiddeld inkomen vinden we de hoogste inkomen in de noordwestelijke villawijken Boomberg, Raadhuiskwartier, Trompenberg en in de zuidoostelijke villawijken Schilderskwartier, Sportparkkwartier en ’t Hoogt van ’t Kruis. De Hilversumse villaparken behoren ook tot de top 20 rijkste buurten van Nederland.

Daarentegen vinden we de laatste inkomens in het Van Riebeeckkwartier, Liebergen, Noord, Electrobuurt, Geuzenbuurt, Havenstraatbuurt, Kleine Driftbuurt, Sint Vitusbuurt, Centrum en de Langgewenstbuurt.

Ruim een kwart van de Hilversumse inwoners heeft een migratie achtergrond (25,6%), waarvan 12,8% een niet-westerse achtergrond heeft.

Hilversum heeft een groot aantal inwoners in de leeftijdscategorieën 40-44, 45-49 en 50-54 jaar. Ruim 18% van de Hilversumse bewoners is ouder dan 64 jaar; dit is meer dan het landelijk gemiddelde (13,6%). Er is dus in hogere mate sprake van vergrijzing in Hilversum.

Het Gooi en de Vechtstreek is een zeer gewilde regio om te wonen; vanwege de gunstige ligging, de groene omgeving en de diversiteit aan woonmilieus, is Hilversum ook zeer in trek bij woningzoekenden. Er is echter lange tijd sprake geweest van een woningtekort voor mensen met lagere inkomens. Daarnaast is de waarde van onroerend goed toegenomen, waardoor veel mensen genoodzaakt waren om naar goedkopere gebieden te verhuizen. Ook veel jongeren verlieten om deze reden de stad.

De laatste jaren is echter weer een lichte groei van het aantal inwoners te zien. Ook de komende jaren zal er sprake zijn van verdere groei; in 2020 wordt een inwonertal van 90.259 verwacht en in 2025 verwacht Hilversum 92.507 inwoners te hebben.

Parkeergelegenheden

Voordat je een keuze maakt voor het huren van een vergaderruimte in een business center in Hilversum, is het belangrijk om te weten welke parkeergelegenheden de stad heeft.

In Hilversum zijn de parkeervoorzieningen goed geregeld; de stad beschikt over verschillende parkeermogelijkheden.

In het hele centrum van Hilversum geldt betaald parkeren van 09.00 tot 24.00 uur. Buiten deze uren kun je de auto gratis op straat parkeren. Buiten het centrum (in het schilgebied) kun je na 21.00 uur de auto gratis kwijt (en in sommige gebieden na 18.00 uur).

Parkeren op straat in het centrum kost € 2,90 per uur (met een maximale duur van 1 uur). In de schil om het centrum kun je de auto iets goedkoper parkeren; hier geldt een tarief van € 2,60 per uur. Dagkaarten voor het centrum en de schil om het centrum zijn beschikbaar voor € 15,70. In de buitenschil is parkeren het goedkoopst: € 1,60 per uur; een dagkaart voor dit gebied kost € 7,80. Op de website van de gemeente Hilversum zijn de actuele tarieven en de verschillende parkeerzones te vinden.

Het is ook mogelijk om een week-, maand-, of jaarkaart te kopen voor de schil of de buitenschil; dit is mogelijk via het Digitale Parkeerloket. Een weekkaart kost € 56,85, een maandkaart kost € 229,90 en een jaarkaart kost € 1.843,60.

Een goedkopere manier om de auto te parkeren is in een van de vijf parkeergarages in de stad. De tarieven variëren van € 2,00 per uur tot € 0,10 per 3 minuten. De dagtarieven variëren tussen € 8,00 en € 20,00. De parkeergarages in Hilversum staan overzichtelijk op deze kaart weergegeven.

De goedkoopste manier om de auto in Hilversum te parkeren, is op het P+R-terrein van Hilversum (het Wandelpad). Deze bevindt zich, net als veel business centers, waar vergaderruimtes te huur zijn, niet direct in het centrum. Een hele dag parkeren op het P+R-terrein kost € 8,11; er geldt een uurtarief van € 1,61. Als gebruiker van een vergaderruimte in het centrum, kun je na het parkeren van de auto, gemakkelijk met openbaar vervoer naar de plaats van bestemming reizen.

Projecten en stadsontwikkeling

Hilversum beschikt over drie sectoren die een groot aandeel hebben in de huidige economische structuur van de stad: multimedia, zorg en toerisme. Daarnaast hebben deze sectoren ook economische potentie. Om de huidige economische positie van Hilversum en de regio te versterken en in te kunnen spelen om toekomstige ontwikkelingen, heeft de gemeente Hilversum deze sectoren in haar economische beleid dan ook als speerpunten benoemd.

Gezien het belang van de multimediasector en de mate waarin Hilversum zich hierdoor onderscheidt van andere steden, heeft de gemeente ingezet op het behoud en het versterken van de positie van Hilversum als mediastad. Dit wil zij onder meer bereiken door de multimediasector verder nationaal en internationaal te profileren en een bijdrage te leveren aan de marktontwikkeling van deze sector (en alle activiteiten die hieraan zijn gekoppeld). Daarnaast wil de gemeente de vestigingsmogelijkheden voor deze sector stimuleren. Het eindelijke doel is door te groeien naar een internationale ‘brainport’ op mediagebied.

Om dit te bereiken heeft de gemeente een aantal concrete plannen ontwikkeld, waarbij zij het Media Park wil uitbreiden en kleinschalige creatieve bedrijvigheid en multimediacongressen in de stad wil stimuleren.

In Hilversum is ook aantal initiatieven opgezet ter stimulering van de multimediasector. Een voorbeeld hiervan is de innovatieplatform iMMovater Cross Media Network. Door kennis te delen en te vergaren en het organiseren van bijeenkomsten tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen beoogt zij de (cross)mediasector te versterken, waarbij de nadruk ligt op innovatie en economisch rendement.

Economie en bedrijvigheid

De grote industrie uit de 19e en 20e eeuw, zoals de tapijtindustrie, de chemische en farmaceutische industrie en uitgeverijen en drukkerijen hebben tegenwoordig plaatsgemaakt voor de creatieve industrie in Hilversum. De stad staat tegenwoordig nationaal en internationaal bekend als media- en omroepstad.

De grootste mediaconcentratie in Hilversum is te vinden op het Media Park. Het Media Park is de thuisbasis van een aantal Nederlandse omroepen en mediabedrijven en huisvest daarnaast het hoofdkwartier van de nationale publieke omroep NPO.

Naast grote omroepen, zoals MAX, VARA en VPRO, bevinden zich op het Media Park ook de audio- en videocentra van de NOS, verschillende gebouwen en complexen van commerciële zenders, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (het vroegere omroepmuseum), tientallen bedrijven (waaronder Sony Music Entertainment Netherlands), het hoofdkantoor van Talpa en (net buiten het terrein) het Wereldomroepgebouw en de televisietoren.

De hoofdkantoren van de omroepen de TROS, de EO, het gezamenlijk AKN-gebouw (AVRO, KRO, NCRV) en BNN, bevinden zich op andere locaties in Hilversum.

De creatieve sector is de belangrijkste en grootste economische motor van Hilversum en schept niet alleen werkgelegenheid voor Hilversummers, maar ook voor mensen buiten de regio (de creatieve sector is goed voor 27% van de totale werkgelegenheid in Hilversum). Tot de creatieve sector behoren de segmenten: media en entertainment, creatieve zakelijke dienstverlening en kunsten.

De multimediasector zorgt niet alleen voor directe werkgelegenheid, maar ook voor veel indirecte werkgelegenheid, zoals in de ICT, zakelijke dienstverlening en horeca.

De multimediasector levert samen met de andere creatieve sectoren, niet alleen een belangrijke bijdrage aan de lokale economie, maar ook aan het karakter en het culturele klimaat van de stad.

Naast de creatieve sector is de zorgsector een grote economische motor voor Hilversum. De zorgsector is tevens de snelst groeiende sector van de afgelopen jaren en zal de komende jaren, gezien de toename van het aantal ouderen en de toenemende zorgbehoefte, ook blijven groeien.

De sectoren toerisme, overige dienstverlening en detailhandel zijn de andere economische motoren van de stad, die voor veel werkgelegenheid zorgen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Voor relaties van bedrijven die een vergaderruimte of een kantoor in Hilversum huren, biedt de stad voldoende overnachtingsmogelijkheden. De meeste hotels en accommodaties bevinden zich in en rond het centrum, maar ook in de andere stadsdelen en rond belangrijke zakelijke gebieden, zoals het Media Park en het bedrijventerrein Arenapark, waar veel mogelijkheden zijn voor het huren van een vergaderruimte, is er voldoende aanbod. Hier volgt een kleine selectie van accommodaties:

Amrâth Hotel Lapershoek Arenapark 

Utrechtseweg 16

4 sterren

Gooiland Hotel 

Emmastraat 2

4 sterren

Hotel Ravel

Emmastraat 35

3 sterren 

Hotel Villa Trompenberg

Chr. de Wetlaan 1

3 sterren

Tulip Inn Media Park

Koninginneweg 28 – 30

3 sterren

B&B 31 steps

Gijsbrecht van Amstelstraat 385

B&B Hilvershome

Sumatralaan 11

B&B Villa Heidebos 

Borneolaan 35

B&B Darleys

Nieuwe Doelenstraat 1b

B&B Het Atelier

J.H.B. Koekkoekstraat 35