Introductie

Maastricht is de hoofdstad en tevens de grootste gemeente van de provincie Limburg, met een inwonertal van ruim 122.000 en een oppervlakte van 60 km². De stad maakt deel uit van de Euregio Maas-Rijn (EMR), een internationaal samenwerkingsverband, waar ook de steden Aken, Eupen, Hasselt, Luik en Tongeren deel van uitmaken. In deze regio wonen bijna 4 miljoen inwoners.

Maastricht ligt in een dal waar de twee rivieren, de Jeker en de Maas, samenvloeien. De stad ligt ook ingesloten tussen buurlanden België (in het zuiden en het westen) en Duitsland (in het oosten), waardoor het een logistiek knooppunt is met grensoverschrijdend verkeer.

Mede door de ligging aan de belangrijke rivier de Maas is de stad van oudsher een industriestad. De stad heeft zich echter in de afgelopen jaren, mede door de aanwezigheid van kennisinstellingen als de Universiteit Maastricht en het Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC), de diverse kunstopleidingen en het UMMC (Universitair Medisch Centrum) ontwikkeld als cultuur-, onderwijs- en congresstad.

Maastricht staat internationaal bekend als de stad, waar in 1991, de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap (EG), een akkoord bereikten over de toekomst van hun Europese en monetaire unie. Mede hierdoor hebben zich diverse Europese instellingen, waaronder EIPA (European Institute of Public Administration), European Journalism Centre, Bureau Europa (voorheen NAi Maastricht) zich in de stad gevestigd.

Niet alleen Europese instellingen, maar ook een groot aantal internationaal opererende bedrijven, zoals DSM, Medtronic, Mercedes Benz, BASF, Hewlett-Packard, Vodafone en DHL hebben hun Europese (hoofd)kantoor in Maastricht.

Ook op toeristisch gebied heeft Maastricht veel te bieden; de stad beschikt over veel historische gebouwen (de gehele binnenstad is beschermd stadsgezicht) en maar liefst 1677 rijksmonumenten. Daarnaast is het een echte winkelstad.

De gunstige ligging in Europa, de sterke infrastructuur, het diverse ondernemersklimaat en de aanwezigheid van de vele internationale instellingen bepalen het internationale karakter van de stad en maken de regio Maastricht een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

Hierop bovenop biedt Maastricht diverse mogelijkheden voor het huren van ruimtes voor co working in een business center. Als huurder van een co working space in Maastricht geniet je van alle voordelen die deze stad te bieden heeft.

Geschiedenis

Maastricht kent een lange en veelbewogen geschiedenis, die teruggaat tot de 3e eeuw. De Romeinen bouwden rond deze tijd bij de Maasovergang een fort en vestigden zich er. Voor de komst van de Romeinen hadden de Kelten er een nederzetting, waardoor Maastricht tot een van de oudste steden van Nederland behoort.

Vanwege de strategische ligging was Maastricht lange tijd een van de belangrijkste vesting- en garnizoenssteden van Noordwest-Europa. In 1204 kreeg Maastricht stadrechten en groeide tijdens de Middeleeuwen ook uit tot een belangrijk religieus centrum en bedevaartsoord.

Aan het eind van de 16e eeuw (vanaf 1579) kwam Maastricht afwisselend onder Spaans en Frans bestuur (1673 en 1794), waarna de stad in 1814 weer onder Nederlands bestuur kwam. In deze periode was de economie van Maastricht volledig gericht op de aanwezigheid van garnizoenen en ontwikkelde zich op sociaaleconomisch en cultureel gebied als vestingstad.

Maastricht kent aan het begin van de 19e eeuw een zware tijd met veel armoede, ziektes en woningnood. Met de komst van de industrialisatie (vanaf 1830) komt hier verandering in en maakt de stad een snelle ontwikkeling door; het wordt een van de belangrijkste industriesteden van Nederland. Omdat er binnen de stadmuren geen uitbreidingsmogelijkheden waren, raakte de stad overbevolkt.

Toen de stad in 1867 de status van vestingstad kwijtraakte, vonden er stadsuitbreidingen plaats en werden industrieterreinen gebouwd. Vanaf 1920 vindt er uitbreiding op grote schaal plaats.

Beide Wereldoorlogen zorgen voor een achteruitgang van de opkomende welvaart; de stad heeft te kampen met grote woningnood en werkloosheid. Na de Tweede Wereldoorlog begint de stad met verdere uitbreidingen en komen er nieuwbouwwijken en nieuwe industrieterreinen bij.

Infrastructuur

De centrale ligging (tussen de Randstad en de Belgische en Duitse grens) en de goede bereikbaarheid (de stad ligt aan de belangrijke verbindingswegen A2 en A79) maken Maastricht tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

De stad kan vanuit Brussel en Keulen in ongeveer een uur worden bereikt en vanuit Amsterdam in ongeveer twee en een half uur. Dit is een enorm voordeel voor bedrijven en ondernemers die in Maastricht en omgeving een ruimte voor co working in een business center huren.

De A2 verbindt de stad in noordelijke richting met Eindhoven en de Randstad en in zuidelijke richting met Luik (België). De A79 verbindt de stad in oostelijke richting met Heerlen en is tevens de route naar Duitsland (Aken, Keulen en het Ruhrgebied).

De stad is ook uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer. Vanuit Maastricht vertrekken dagelijks intercitytreinen in de richting van onder andere Eindhoven, Amsterdam, Den Bosch en Utrecht, welke worden verzorgd door de NS. Daarnaast verzorgt Arriva het treinvervoer richting Sittard, Heerlen, Kerkrade en Roermond. De NMBS verzorgt het treinvervoer naar de Belgische steden Visé en Luik.

Maastricht beschikt over een aantal stadsbuslijnen, die de diverse stadsdelen met elkaar verbinden en er rijden diverse streekbussen, wat vooral aantrekkelijk is voor ondernemers, die een ruimte voor co working aan de rand van de stad huren. Daarnaast zijn er directe busverbindingen met diverse steden in Europa.

Vliegveld Aachen Airport, ook wel vliegveld Beek genoemd, ligt op 10 kilometer ten noorden van Maastricht. Vanaf deze luchthaven vertrekken enkele reguliere, charter- en vakantievluchten naar diverse bestemmingen in Europa.

Maastricht beschikt ook over een eigen (rivier)haven, de Beatrixhaven, van waaruit vooral toeristische vaartochten worden georganiseerd. De haven staat in verbinding met België, Frankrijk en de rest van Nederland via de Maas, het Julianakanaal, het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Maastricht

Een co working space huren in een business center is de perfecte oplossing voor ondernemers en freelancers, die de voordelen van een eigen kantoor willen combineren met het gemak van thuiswerken en een professionele service.

In Maastricht beschikken wij over een ruim aanbod van representatieve co working plekken voor elk budget en voor een vast bedrag per maand. Het huren van een ruimte voor co working is niet alleen ideaal voor ondernemers en freelancers, maar biedt ook voordelen voor startups. De co working plekken zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien, zoals glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet en printfaciliteiten.

Omdat ruimtes voor co working met anderen worden gedeeld, zijn de kosten het huren van een co working plek relatief laag in vergelijking met het huren van een traditioneel kantoor. Daarnaast biedt het werken in een co working space mogelijkheden tot netwerken en het uitwisselen van ideeën met gelijkgestemden.

 

Onze business centers in Maastricht met ruimtes voor co working bevinden zich op diverse locaties. Wij bieden ruimtes voor co working te huur aan in het centrum van Maastricht, zoals het stationsplein bij Maastricht Centraal. Een andere populaire locatie voor het huren van een ruimte voor co working is de levendige en stijlvolle wijk Parc Ceramique (vlakbij de A2/Kenneybrug), maar ook het bedrijvenpark Randwyck-Noord, naast het Maastrichts Expositie- en Congres Centrum (MECC) is een populaire plek voor het huren van een co working ruimte.

Bekijk ons volledige aanbod van beschikbare ruimtes voor co working in Maastricht. Er is voldoende aanbod waardoor er voor iedere ondernemer een geschikte co working space te vinden is.

Winkelen in Maastricht

Maastricht staat bekend als de winkelstad van het zuiden en wordt dan ook door veel winkelaars bezocht. Niet alleen mag Maastricht rekenen op een groot aantal shopliefhebbers uit Nederland, door de ligging bij de grenzen van België en Duitsland is de stad ook populair bij de buren.

Vooral voor modeliefhebbers is Maastricht een stad bij uitstek. In de stad wisselen bekende winkelketens zich af met talrijke bijzondere boetiekjes en authentieke speciaalzaken.

De bekendste winkelstraten in het centrum van Maastricht zijn de Kleine Straat, de Grote Straat en de Maastrichter Brugstraat, welke samen de hoofdwinkelstraat vormen. Hier zijn vooral veel bekende winkelketens te vinden.

In het centrum bevinden zich ook twee overdekte winkelcentra: Entre Deux en Mosae Forum. Beide winkelcentra bieden veel winkels met aanbod op het gebied van mode, beauty & health, woon- en kookaccessoires.

Andere leuke straten in het centrum zijn de Wolfstraat, de Plankstraat, de Bredestraat en de Stokstraat, welke zich in het Stokstaartkwartier bevinden. Het Stokstaatkwartier wordt ook wel 'the stylish heart of Maastricht’ genoemd vanwege de vele chique boetieks met haute couture en luxe persoonlijke accessoires.

Een andere leuke wijk, die tijdens het winkelen niet mag worden overgeslagen, is de moderne architectuurwijk Ceramique. In deze wijk is een aantal exclusieve woonwinkels gevestigd, maar er bevinden zich ook goede horecagelegenheden, vooral rondom het centraal in de wijk gelegen Plein 1992.

Op steenworp afstand van Plein 1992 ligt de buurt Wijck. Deze bruisende en hippe buurt, waar zich bekende straten bevinden als de Wycker Brugstraat, de Rechtstraat en de Hoogbrugstraat, ligt tussen het Centraal Station en de rivier de Maas. Hier vind je geen grote winkelketens, maar een aantal unieke winkeltjes met kunst, antiek, design, interieur, boeken en mode.

Voor outlet shoppen kun je terecht bij Maasmechelen Village outlet shopping. Dit complex, met grote internationale merken, ligt op slechts 20 minuten van Maastricht.

 

Koopkracht

De gemeente Maastricht bestaat uit zes stadsdelen: Maastricht-Centrum, West, Zuid-West, Noord-West, Oost Noord-Oost en Zuid-Oost, die zijn onderverdeeld in 44 wijken.

Ten opzichte van de rest van Nederland, is sinds de jaren ’90, sprake van een grotere vergrijzing in Zuid-Limburg. Daarnaast was er zelfs sprake van een bevolkingsdaling in dit gebied. Het inwonertal van Maastricht bleef lange tijd stabiel, maar stijgt sinds 2007 weer. Dit komt vooral door de aanwezige kennisinstellingen, zoals de Universiteit Maastricht en de Hogeschool Zuyd, die een groot aantal studenten uit zowel binnen- als buitenland aantrekken.

Naast het grote aantal studenten, zijn er ook veel expats en startende ondernemers in de stad, die werkzaam zijn bij grote internationale multinationals, de overheid, de gezondheidszorg, de vele MKB-bedrijven of zijn betrokken bij een van de vele innovatieve startups.

Door deze instroom van jongeren heeft Maastricht nu een jongere bevolking dan de andere gemeenten in de provincie Limburg. Dit is een positieve ontwikkeling; de aanwezigheid van deze jongeren draagt immers bij aan de verdere groei en ontwikkeling van de stad.

Maastricht heeft een diverse bevolkingssamenstelling. Van de ruim 122.000 inwoners heeft bijna 30% een migratieachtergrond, waarvan 10,3% niet westerse achtergrond heeft. De laatste jaren is vooral een toename te zien van migranten uit Azië en de Verenigde Staten.

In vergelijking met andere Nederlandse steden, hebben de huishoudens van Maastricht een gemiddeld inkomen, zonder hierbij echte uitschieters te hebben. Er is een aantal wijken waar de inkomens hoger liggen, zoals Wolder, Borgharen en Itteren. Opvallend is, dat er in de wijk Tournebride in Lanaken (net over de grens met Nederland) en een aantal andere buurten in dit deel van België, de hoogste inkomens te vinden zijn van Belgisch-Limburg. 

Ook Villapark, een wijk in het zuidwesten van Maastricht behoort tot de meer welgestelde wijken. In de wijken Limmel, Wijckerpoort/Wittevrouwenveld zijn daarentegen huishoudens met lagere inkomens te vinden.

Bij het kiezen van een locatie voor een ruimte voor co working in Maastricht kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Maastricht beschikt over een ruim aantal parkeerplekken, waar je voor een redelijk tarief de auto kunt parkeren. In het centrum van de stad geldt overal betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 08.00 – 18.00 uur (m.u.v. donderdag tot 21.00 uur) en op zondagen van 12.00 – 18.00 uur. Hierbij geldt een maximale parkeerduur van 1 tot 4 uur (afhankelijk van de locatie).

In het centrum van Maastricht betaal je een tarief van € 2,60 per uur. Dit geldt voor de meeste gebieden in de binnenstad. Buiten het centrumgebied kun je auto goedkoper op straat parkeren in de zgn. schilgebieden (1-1,5 km rond het centrum). Het tarief is € 1.40 per uur (dagtarief € 6.00). In de schilgebieden geldt onbeperkt parkeren.

Een goedkopere manier om de auto te parkeren, is op een van de drie Park en Walk-terreinen (P+W), welke op 10 minuten loopafstand van het centrum liggen. Ook hier geldt onbeperkt parkeren. Als huurder van een co working ruimte in het centrum, kun je via de verschillende wandelroutes het centrum bereiken.

Een andere goedkope mogelijkheid is de auto te parkeren in een van de acht parkeergarages. De openingstijden en tarieven verschillen per parkeergarage (tussen € 1,40 tot € 3,53 per uur met een maximum dagtarief van € 35.00).

Daarnaast is het mogelijk gebruik te maken van een P+R-transferia. Deze bevinden zich nabij de NS-stations Maastricht Centraal en Maastricht-Noord. Hier geldt een tarief van € 1,75 per uur (maximaal dagtarief € 12,50).  Bovendien bevinden veel business centers, die over ruimtes voor co working beschikken, zich niet direct in het centrum. Business centers met co working mogelijkheden, die zich wel in het centrum bevinden, zijn vanaf een P+R-terrein prima bereikbaar met openbaar vervoer.
Voor goedkoop parkeren kan gebruik gemaakt worden van de Parkmobile App. Een andere nuttige website met informatie over parkeren in Maastricht is www.parkeren-maastricht.nl.

Projecten en stadsontwikkeling

Maastricht is van oudsher een industriestad en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als cultuur-, onderwijs- en congresstad. Door de ontwikkelingen in de wereldeconomie en door de terugloop van werkgelegenheid in de industrie, heeft deze sector ook plaatsgemaakt voor kennis en innovatie.

Deze beweging is sinds de jaren ‘70 ingezet en heeft zich daarna verder ontwikkeld. Door de oprichting van de Universiteit Maastricht en de vestiging van de vele internationale bedrijven en Europese instituten in de stad, staat Maastricht nu bekend als kennis- en innovatiecentrum.

De regio heeft de ambitie om een kenniseconomie van internationale allure te worden en wil daarmee een aantrekkelijker vestigingsklimaat te creëren om nog meer bedrijven, professionals en kennisinstituten naar zich toe te trekken. Hiermee beoogt zij tevens de maatschappelijke, sociale en economische structuur van de regio te versterken. Om dit te kunnen realiseren is de Kennis-As Limburg opgericht, een strategisch samenwerkingsprogramma tussen overheid, provincie, gemeenten, onderwijs en bedrijfsleven en de Brightlands campussen.

In Limburg zijn vier innovatiecampussen aanwezig, die onder de naam Brightlands baanbrekend werk verrichten op het gebied van gezondheid, voeding, materialen en smartservices. De Brightlands campussen zijn gevestigd in Sittard-Geleen (Chemelot), Maastricht (Maastricht Health Campus), Heerlen (Smart Services Campus) en Venlo (Campus Greenport Venlo).  

Kennis-As Limburg heeft als doel de campussen, die werkzaam zijn op verschillende terreinen, op zich te versterken, onderling te verbinden, maar ook nieuwe clusters te ontwikkelen, met als doel tot een internationaal kenniscentrum te komen op het gebied van onder meer biomaterialen en innovatieve gezondheidszorg. Hierbij wil de Kennis-As de aanwezige kennis, kunde en innovatie omzetten in concrete projecten. De eerste grote projecten zijn inmiddels opgestart. 

De Kennis-As sluit goed aan bij het nationale ontwikkelprogramma Brainport 2020. Brainport 2020 is in 2011 op verzoek van de overheid gelanceerd en is gericht op het omvormen van de regio Zuidoost Nederland tot kenniseconomie van internationaal niveau op het gebied van biomaterialen, agri/food en health.  Maastricht richt zich hierbij op sectoren Leisure, Life Sciences & Health, Zorg, Nieuwe Materialen, Energie, Logistiek en Smart Systems.

Economie en bedrijvigheid

Maastricht heeft een goede naamsbekendheid en sterk imago als bezoek- en winkelstad. De stad ontvangt jaarlijks miljoenen bezoekers uit eigen land, maar ook veel internationale bezoekers doen de stad aan. Veel van hen komen naar de stad om te winkelen, de historische binnenstad te bezoeken of van het grote culinaire en culturele aanbod te genieten.

Gezien de strategische ligging, speelt de stad ook een belangrijke rol op het gebied van regionaal kooptoerisme. Dit maakt Maastricht een aantrekkelijke stad voor bedrijven om zich hier te vestigen, maar is ook een pluspunt voor ondernemers, die op zoek zijn naar een ruimte voor co working in een business center in Maastricht.

Maastricht trekt ook veel bezoekers, die op de jaarlijks terugkerende evenementen afkomen, zoals het Carnaval, het eetfestijn Preuvenemint en de kerstmarkt Magisch Maastricht. Met jaarlijks 135 evenementen, 38 internationale beurzen, 8 internationale congressen en 19 corporate meetings mag Maastricht een echte congres-, evenementen- en beurzenstad genoemd worden.

De stad host jaarlijks diverse zakelijke evenementen, waarvan de meeste in het Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC) plaatsvinden.  In het MECC worden onder andere The European Fine Art Fair (TEFAF), de grootste kunstbeurs ter wereld, The European Vasculair Course en grote Europese top-overleggen, zoals de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking (OVSE), georganiseerd.

Deze grote internationale evenementen geven de stad niet alleen een grote economische impuls (gezien het uitgavepatroon van deze groep), maar dragen ook bij aan de naamsbekendheid van Maastricht.

Omdat het congres-, evenementen en beurzentoerisme een van de belangrijkste economische motoren van de stad is zet de gemeente Maastricht in haar visie 2020 (de beleidsnota ‘Made in Maastricht’) dan ook in op het meer het stimuleren van het zakelijk toerisme en de verdere ontwikkeling van Maastricht als beurzen- en congresstad.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Maastricht is een diverse en internationale stad en ook in het hotelaanbod vinden we dit terug. Veel hotels bevinden zich in en rond het centrum, maar ook in de belangrijke zakelijke gebieden, waar zich veel ruimtes voor co working bevinden zijn voldoende accommodaties te vinden. Hier een kleine selectie van accommodaties in en rond de stad:

 

Amrath Grand Hotel de l'Empereur

Stationsstraat 2

4 sterren

Amrath Hotel DuCasque

Helmstraat 14

4 sterren

Apart Hotel Randwyck

Endepolsdomein 30

4 sterren

Apple Park Hotel
Pierre de Coubertinweg 3

4 sterren

Beaumont Hotel

Wycker Brugstraat 2

4 sterren

Bastion Hotel Maastricht Centrum

Boschstraat 27

4 sterren

Boutique Hotel Sint Jacob

Sint Jacobstraat 6

4 sterren

Hotel Bigarré 

Van Hasseltkade 8

4 sterren

Hotel Bergrust

Bemelerberg 6, Bemelen

3 sterren

Hotel Au Quartier

Kapoenstraat 32

3 sterren

Boutique Hotel Grote Gracht

Grote Gracht 56

3 sterren

Auberge ’s Gravenhof Hotel B&B

Pley 28 ’s Gravenvoeren

 

Appartementen

 

Appartement Aldenhof

Aldenhofpark 36

Appartement Aleid

Beeltplein 27

Appartement Beluga Mansion

Prins Hessen Casselstraat 2

Op de website van de VVV Maastricht zijn nog meer appartementen te vinden.