Introductie

Maastricht is een stad en gemeente in de provincie Limburg. Met ruim 122.000 inwoners en een oppervlakte van 60 km² is het de grootste stad en tevens de hoofdstad van de provincie. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Maas, op de plek waar de rivier de Jeker in de Maas uitmondt.

Samen met de direct omliggende regio maakt Maastricht deel uit van de Euregio Maas-Rijn (EMR). Tot dit gebied behoren delen van zowel Nederland als van België (provincie Limburg, Duitstalige Gemeenschap en de provincie Luik) en Duitsland (Zweckverband Region Aachen) en omvat bijna 4 miljoen inwoners.

De stad heeft zich vanuit een Romeinse nederzetting ontwikkeld tot een middeleeuws religieus centrum, waarna het een garnizoensstad werd en daarna een vroege industriestad. Tegenwoordig wordt Maastricht beschouwd als een welvarend cultureel centrum van bovenregionale betekenis en is het de thuisbasis van vele bedrijven in deze sectoren.

Maastricht staat bekend als de stad, waar in 1991, de toenmalige twaalf lidstaten van de Europese Gemeenschap (EG) een akkoord bereikten over de toekomst van de Europese en monetaire unie. Hiermee werd de stad internationaal op de kaart gezet.

Het internationale karakter van de stad wordt versterkt door de aanwezigheid van een veelvuldigheid aan Europese instellingen, waaronder UNU-MERIT (United Nations University – Maastricht Economic and Social Research Institute on Innovation and Technology), European Centre for Development Policy Management, EALE (European Association of Labour Economists), EIPA (European Institute of Public Administration), European Journalism Centre en vele anderen.

Ook de aanwezigheid van diverse kenniscentra, zoals het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), de Maastricht Health Campus en de Universiteit Maastricht en de bijzondere ligging (ingesloten tussen Duitsland en België) versterken het internationale karakter van de stad.

Niet alleen veel Europese instellingen, maar ook een aantal grote internationaal opererende ondernemingen hebben zich in Maastricht gevestigd, zoals ENCI, Maastricht, BASF, Hewlett-Packard, Vodafone, DHL en de Europese klantenservice van Mercedes-Benz.

De gunstige internationale ligging, de sterke infrastructuur en het uitstekende ondernemersklimaat maken de regio Maastricht een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven.

De regio biedt daarnaast diverse mogelijkheden voor het huren van vergaderruimtes in een business center. Als huurder van een vergaderruimte in Maastricht ben je goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van alle voordelen die de stad te bieden heeft.

Geschiedenis

Maastricht is een van de oudste steden van Nederland. Rond de eerste eeuw bouwden de Romeinen hier een brug en daarna, rond de derde eeuw, een castellum vanwege de belangrijke rol, die het gebied speelde in de verbindingsroute tussen Gallië en Germanië. Tot op heden is nog niet met zekerheid vastgesteld of Maastricht daadwerkelijk de oudste stad van Nederland is.

Vanwege de ligging is Maastricht altijd een belangrijke, strategische vestingstad en een politiek, cultureel en zakelijk knooppunt in het huidige West-Europa geweest.

Maastricht kreeg in 1204 stadsrechten en groeide tijdens de Middeleeuwen uit tot een belangrijk religieus centrum. In de 15e eeuw kwam de stad onder Habsburg gezag en nam de welvaart toe en in de 16e eeuw bloeide de stad ook in cultureel opzicht op. De stad had destijds ongeveer 20.000 inwoners en behoorde tot een van de grootste steden van Nederland.

In de periode vanaf de 17e eeuw en halverwege de 19e eeuw (1830) was de economie van de stad volledig gericht op de militaire aanwezigheid in de stad (Spaanse en Franse garnizoenen) en ontwikkelde de stad zich op sociaaleconomisch en cultureel gebied als vestingstad.

Maastricht was de enige stad in de provincie Limburg, die na de Belgische opstand in 1830, onder Nederlandse bestuur kwam, waardoor de stad geïsoleerd raakte. Hierin kwam verandering toen in 1839 het verdrag van Londen werd getekend en Oostelijk Limburg (en Noordelijk Brabant) door België werd afgestaan aan Nederland.

Een aantal jaren daarna, in 1843, werd het Verdrag van Maastricht getekend, waarbij Nederland en België overeenstemming bereikten over de nieuwe grens. In deze periode heerst er veel armoede in de stad, maar bij het aanbreken van de industrialisatie verandert deze situatie en ontwikkelt de stad zich als een van de eerste en belangrijkstede industriesteden van Nederland. Als gevolg hiervan raakte de stad binnen de stadsmuren overbevolkt, maar pas in 1920 breidde de stad zich buiten de stadsmuren op grotere schaal uit.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in mei 1940, werd de stad ingenomen door de Duitsers tijdens de Slag van Maastricht en werd als eerste Nederlandse stad bevrijd door de geallieerde troepen (op 13 en 14 september 1944). Net als elders in Nederland, verloren vele Joodse Maastrichtenaren het leven tijdens de oorlog. Na de Tweede Wereldoorlog wordt de stad verder uitgebreid en worden er nieuwe woonwijken en industrieterreinen gebouwd.

Infrastructuur

Maastricht heeft een gunstige ligging in het zuiden van Nederland en is een logistiek knooppunt met grensoverschrijdend verkeer, zowel in oostelijke, westelijke als in zuidelijke richting.

De stad heeft goede verbindingen met de buurlanden via het omliggende wegen- en spoornetwerk. Ook de rest van Nederland is uitstekend bereikbaar. Voor bedrijven, die in Maastricht en omgeving een vergaderruimte of een andere ruimte in een business center huren, is dit een groot voordeel.

De stad ligt aan de A2, die de verbinding met het noorden van Nederland maakt (naar de steden Amsterdam, Utrecht, ’s-Hertogenbosch, Eindhoven, Weert en Geleen). De route gaat in zuidelijke richting verder richting België. Via de A79 kan Heerlen worden bereikt en is tevens de route naar Duitsland (Aken, Keulen en het Ruhrgebied). De havenstad Rotterdam kan worden bereikt via de A2 en de A15.

Maastricht beschikt over drie treinstations: Maastricht Centraal, Maastricht Noord en Maastricht Randwyck. Vanaf Maastricht Centraal vertrekken diverse intercitytreinen richting het noorden van Nederland en stopt in diverse grote steden. Er bestaan ook rechtstreekse treinverbindingen tussen Maastricht en Visé en Luik in België, welke worden uitgevoerd door de Belgische vervoerder NMBS.

Vervoerder Arriva verzorgt het overige trein- en busvervoer in de regio. Tussen Maastricht en de omliggende gemeenten en steden bestaan goede openbaar vervoersverbindingen, die ook grensoverschrijdend zijn. Dit is een bijkomend voordeel voor ondernemers die een vergaderruimte in Maastricht huren.

Vanaf Maastricht Centraal vertrekken ook bussen met een directe verbinding naar diverse Europese bestemmingen. Deze worden uitgevoerd door Flixbus.

Maastricht beschikt over een eigen vliegveld: Aachen Airport. Het vliegveld ligt in het nabijgelegen Beek, op ongeveer 10 kilometer ten noorden van het centrum van de stad. Het vliegveld wordt ook informeel aangeduid met de naam ‘vliegveld Beek’.  Vanaf dit vliegveld vertrekken vluchten van onder andere Ryanair en Wizz Air.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten in Maastricht

Als huurder van een vergaderruimte in een business center kun je als ondernemer of bedrijf genieten van alle voordelen van flexibele werkplekken in combinatie met een professionele service.

Het huren van een vergaderruimte in een business center is niet alleen ideaal voor bedrijven, maar ook voor freelancers, eenmanszaken en ZZP’ers is het de perfecte oplossing. Onze vergaderruimtes zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien, zoals mogelijkheden voor video conferencing. Binnen een business center kunnen naast vergaderruimtes ook afzonderlijke ruimtes, werkplekken of co working space worden gehuurd. 

Een bijkomend voordeel van het huren van een vergaderruimte in een business center, is dat de kosten lager zijn dan het huren van een traditioneel kantoor, omdat alle ruimtes binnen een business center met anderen worden gedeeld.

In Maastricht beschikken wij over een ruim aanbod van representatieve vergaderruimtes voor elk budget. Het is mogelijk om een vergaderruimte te huren in het centrum van Maastricht, zoals op het stationsplein nabij Maastricht Centraal, maar er zijn ook mogelijkheden voor het huren van vergaderruimtes op het bedrijventerrein Randwyck-Noord (naast het Maastrichts Expositie- en Congres Centrum (MECC)). Een andere aantrekkelijke locatie voor het huren van een vergaderruimte is de levendige en stijlvolle wijk Ceramique (vlakbij de A2/Kenneybrug).

Bekijk ons volledige aanbod van beschikbare vergaderruimtes in Maastricht.

Winkelen in Maastricht

Maastricht is een winkelstad bij uitstek. In de sfeervolle zuidelijke stad, met haar monumentale panden en gevels, kun je winkelen in een bijzondere ambiance.

Het hele centrum van de stad heeft een groot winkelaanbod met vele chique winkels, maar er bevinden zich ook veel horecagelegenheden, zoals de Markt en het Vrijthof, waardoor het er gedurende de dag en ook ’s avonds gezellig is.

In het centrum bevinden zich de bekende winkelstraten de Kleine Straat, de Grote Straat en de Maastrichter Brugstraat. Hier vind je vooral de bekende winkelketens als H&M, HEMA en C&A, maar ook kleinere boetiekjes en speciaalzaken.

In het centrum bevindt zich ook het overdekte winkelcentrum Entre Deux, een zeer stijlvol winkelparadijs, dat is gelegen tussen Vrijthof en Markt. Hier vind je vooral veel mode en producten op het gebied van beauty & health en wonen.

Een ander bijzonder winkelcentrum in het centrum is Mosae Forum, waar zich ook veel speciaalzaken en boetieks bevinden.

Andere leuke straten in het centrum zijn de Wolfstraat, de Plankstraat, de Bredestraat en de Stokstraat, welke in het Stokstaartkwartier liggen, het oudste winkelgebied van de stad.

Ook de architectuurwijk Ceramique is de moeite waard om een bezoekje te brengen. Rondom Plein 1992, het centrale plein van deze moderne wijk, vind je een groot aantal winkels met interieur, woonaccessoires en mode. Direct achter Plein 1992 ligt de Hoogbrugstraat, welke onderdeel uitmaakt van de bruisende en trendy buurt Wijck.

Deze buurt, die tussen het Centraal Station en de Maas ligt, staat ook bekend als 'Petit Paris'. Hier vind je ook de bekende Wycker Brugstraat en de Rechtstraat. Hier tref je geen grote winkelketens, maar wel een aantal unieke winkels met kunst, antiek, design, interieur, boeken en mode.

Koopkracht

De stadsdelen Maastricht-Centrum, West, Zuid-West, Noord-West, Oost, Noord-Oost en Zuid-Oost vormen gezamenlijk met de bijbehorende wijken en buurten de stad Maastricht.

In het zuiden van de provincie Limburg is sinds de jaren ’90 sprake van een bevolkingsdaling en van een grotere vergrijzing ten opzichte van de rest van Nederland. Dit geldt ook voor Maastricht. Sinds 2007 is hier langzaam verandering in gekomen en stijgt de bevolking weer; de stad heeft nu een jongere bevolking (20-24 jaar) dan de andere gemeenten in de provincie Limburg.

 

Maastricht is in toenemende mate populair bij (buitenlandse) studenten, young professionals en expats en de stad wordt dan ook steeds internationaler. De Universiteit Maastricht (de meest internationale universiteit van Nederland) draagt hier in belangrijke mate aan bij. Aan de universiteit studeren bijna 16.000 studenten, waarvan 43% uit het buitenland komt. Aan de Zuyd Hogeschool studeren ruim 14.000 studenten en heeft 12% aan internationale studenten.

 

De stad trekt ook steeds meer internationale kenniswerkers aan (op Zuid-Limburgse schaal bevinden zich 4000 internationale kenniswerkers). Veel expats en young professionals komen naar de stad om te werken bij de internationale hoofdkantoren van multinationals, de vele MKB-bedrijven of zijn betrokken bij een van de vele innovatieve startups. De aanwezigheid van deze kenniswerkers, expats en starters geeft niet alleen een impuls aan de lokale economie, maar levert ook een bijdrage aan het versterken van de Europese kennisinfrastructuur.

In vergelijking met andere Nederlandse steden hebben de huishoudens van Maastricht een gemiddeld inkomen, zonder hierbij echte uitschieters te hebben. Er is een aantal wijken waar de inkomens hoger liggen, zoals Wolder, Borgharen en Itteren. Opvallend is, dat een aantal huishoudens in de wijk Tournebride in Lanaken (net over de grens met Nederland) en een aantal andere buurten in dit deel van België, de hoogste inkomens hebben van de inwoners van Belgisch-Limburg.

Ook Villapark, een wijk in het zuidwesten van Maastricht behoort tot de meer welgestelde wijken. In de wijken Limmel en Wijckerpoort /Wittevrouwenveld bevinden zich daarentegen huishoudens met lagere inkomens.

Bij het kiezen van een locatie voor een vergaderruimte in een business center in Maastricht kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Voordat je een keuze maakt voor het huren van een vergaderruimte in een business center in Maastricht, is het belangrijk om te weten welke parkeergelegenheden de stad heeft.

In Maastricht zijn de parkeervoorzieningen goed geregeld. De stad beschikt over verschillende parkeermogelijkheden. Naast op straat parkeren, beschikt de stad over diverse parkeergarages, P+W en P+R-terreinen.

In het centrum van de stad geldt overal betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 08.00 – 18.00 uur (m.u.v. donderdag tot 21.00 uur) en op zondagen 12.00 – 18.00 uur. Het tarief is € 2,60 per uur en er geldt een beperkte parkeerduur van 1 tot 4 uur, afhankelijk van de locatie. In de schilgebieden (1 -1,5 km buiten het centrum) kun je de auto voor een tarief van € 1,40 per uur parkeren (dagtarief € 6,00). Voor parkeren in de schilgebieden geldt een onbeperkte parkeerduur.

De stad beschikt ook over drie Park en Walk-terreinen (P+W). Op deze terreinen, die op 10 minuten loopafstand van het centrum liggen, kun je de auto goedkoop en onbeperkt parkeren. Daarnaast bevinden zich acht parkeergarages in de stad, welke zich in of dichtbij de binnenstad bevinden. De tarieven voor de parkeergarages liggen tussen € 1,40 tot € 3,53 per uur met een maximum dagtarief van € 35.00.

Een andere mogelijkheid, om de auto goedkoop te parkeren, is op een van de P+R-transferia. Deze bevinden zich bij de NS-stations Maastricht Centraal en Maastricht-Noord. Er geldt een tarief van € 1,75 per uur met een maximaal dagtarief van € 12,50.

Veel business centers, waar zich vergaderruimtes bevinden, liggen niet direct in het centrum. De business centers met vergaderruimtes, die zich wel in het centrum bevinden, zijn vanaf een P+R-transferia prima te bereiken met openbaar vervoer.

Een handige tip voor goedkoop parkeren is de Parkmobile App. Andere handige sites met informatie over parkeren in Maastricht is www.parkeren-maastricht.nl.

Projecten en stadsontwikkeling

Gezien de geografische ligging, de vele internationale inwoners, instituten, bedrijven en kennisinstellingen is Maastricht een stad met een internationaal karakter. Desondanks lijkt de stad de aansluiting met de rest van Europa op dit moment nog onvoldoende te maken, waardoor economische kansen niet genoeg worden benut.

De gemeente heeft met haar economische visie 2020 ‘Made in Maastricht’ dan ook ingezet op verdere internationalisering van de stad. Hierbij wil zij drie kansrijke gebieden voor economische ontwikkeling versterken: kennis en innovatie, cultuur in relatie tot economie en de positie van Maastricht als ontmoetingsstad.

Vanuit deze economische visie zijn er diverse grote projecten opgezet, met als doel de positie van de stad verder te verstevigen en daarnaast verbindingen te maken in de regio zelf, maar ook met de Euregio Maas-Rijn, Europa en de rest van de wereld. Hierbij werkt de gemeente samen met bedrijven en kennisinstellingen als Universiteit Maastricht (UM), Maastricht School of Management (MSM), Zuyd Hogeschool en EIPA.

Een van deze projecten is de verdere ontwikkeling van de Maastricht Health Campus. Maastricht Health Campus is een toonaangevend biomedisch cluster waar door de Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+, industriebank LIOF, gemeente Maastricht en Provincie Limburg wordt samengewerkt aan innovatieve en duurzame oplossingen voor actuele en maar ook toekomstige maatschappelijke vraagstukken.

De Maastricht Health Campus is een van de vier Brightlands campussen in Zuid-Limburg. Ook wordt de aansluiting gezocht met de drie andere innovatiecampussen in Zuid-Limburg, om op deze wijze, samen met het bedrijfsleven, te komen tot een internationaal kenniscentrum op het gebied van onder andere innovatieve gezondheidszorg.

Daarnaast wordt zoekt zij (in het kader van Brainport 2020 programma) de verbinding met andere kennisregio’s, zoals Brainport, om nationaal en internationaal tot één kennisregio te komen. Maastricht richt zich hierbij op sectoren zoals Leisure, Life Sciences & Health, Zorg, Nieuwe Materialen Energie, Logistiek en Smart Systems.

Economie en bedrijvigheid

Maastricht heeft een zeer diverse economische structuur met vooral een grote dienstensector.

De stad is van oudsher een industriestad en heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld als cultuur-, onderwijs- en congresstad. Door de ontwikkelingen in de wereldeconomie en door de terugloop van werkgelegenheid in de industriële sector, heeft deze ook plaatsgemaakt voor kennis en innovatie.

Mede door de aanwezigheid van de vele kennisinstellingen, internationale bedrijven en Europese instituten in de stad, heeft Maastricht nu een sterk ontwikkelde kenniseconomie, wat vooral zichtbaar is op de Brightlands campussen. De campussen zijn ,samen met een aantal tot grote ondernemingen, de economische groeimotoren van de regio.

Er bevinden zich meer dan 80 internationale instellingen en instituten in de stad, waarvan er velen verbonden zijn aan de Universiteit Maastricht en de Zuyd Hogeschool. Daarnaast bevinden zich ook een aantal NGO’s en honorair consulaten in de stad.

Ook de buitenlandse bedrijven, die zich in Maastricht hebben gevestigd (ruim 115), zorgen voor werkgelegenheid. De grootste buitenlandse werkgevers in Maastricht zijn: Vodafone, Teleperformance, Eurocontrol, Mercedes en Sappi. Gezamenlijk zorgt de zakelijke dienstverlening voor ruim 15% van de totale werkgelegenheid in de stad.

Ook de sector gezondheidszorg (goed voor 22% van de werkgelegenheid), de overheid (provinciale, gemeentelijk en rijksoverheid) en het toerisme doen het goed in Maastricht.

Veel bedrijven zijn gevestigd op bedrijventerreinen, zoals de Beatrixhaven en Bosscherveld/Sandersweg. In de stad bevindt zich ook een aantal bedrijvencentra, speciaal voor startups, zoals AINSI (creatieve starters), Biopartner (life sciences), Geusselt en Malberg.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Het aanbod van hotels in Maastricht is divers. De meeste hotels bevinden zich in en rond het centrum, maar ook rond de belangrijke zakelijke gebieden, waar veel business centers met vergaderruimtes zijn gevestigd, is een breed aanbod hotels beschikbaar. Hier een kleine selectie van hotels en accommodaties in en rond de stad:

 

Amrath Grand Hotel de l'Empereur

Stationsstraat 2

4 sterren

Amrath Hotel DuCasque

Helmstraat 14

4 sterren

Apart Hotel Randwyck

Endepolsdomein 30

4 sterren

Apple Park Hotel
Pierre de Coubertinweg 3

4 sterren

Beaumont Hotel

Wycker Brugstraat 2

4 sterren

Bastion Hotel Centrum

Boschstraat 27

4 sterren

Boutique Hotel Sint Jacob

Sint Jacobstraat 6

4 sterren

Hotel Bigarré 

Van Hasseltkade 8

4 sterren

Hotel Bergrust

Bemelerberg 6, Bemelen

3 sterren

Hotel Au Quartier

Kapoenstraat 32

3 sterren

Boutique Hotel Grote Gracht

Grote Gracht 56

3 sterren

Auberge ’s Gravenhof Hotel B&B

Pley 28 ’s Gravenvoeren

 

Appartementen

Appartement Aldenhof

Aldenhofpark 36

Appartement Aleid

Beeltplein 27

Appartement Beluga Mansion

Prins Hessen Casselstraat 2

Op de website van de VVV Maastricht zijn nog meer appartementen te vinden.