Introductie

Nijmegen is naar alle waarschijnlijkheid de oudste stad van Nederland. Wat zeker is, is dat Nijmegen op dit moment, met meer dan 172.000 inwoners de grootste stad in Gelderland is. Vanaf de 21ste eeuw is het inwoneraantal weer sterk gestegen in de stad en dit heeft voornamelijk te maken met de nieuwbouwprojecten.

Nijmegen ligt op korte afstand van Arnhem, is goed bereikbaar en is omringd door natuur. Dit is ook in de stad zelf te vinden, want de Waal stroomt door Nijmegen heen. Daarnaast is de stad aangesloten op het Maas-Waalkanaal waar het ook een eigen haven heeft.

Nijmegen is een aparte stad om te zien. De uitbreidingen zijn namelijk in één richting gedaan waardoor het centrum van de stad niet centraal, maar in het noorden van de stad ligt. Een groot gedeelte van Nijmegen heeft daarnaast ook nog eens een beschermd stadsgezicht, waar de Middeleeuwen goed terug te vinden zijn. In die tijd was Nijmegen een welvarende handelsstad.

Tegenwoordig is Nijmegen vooral interessant vanwege de ligging. Een business center in Nijmegen kan met gemak onderdeel uitmaken van een netwerk dat zich uitstrekt tot België en Duitsland, of andere belangrijke steden in de wereld.

Nijmegen is vooral een dynamische stad en een gebied dat sterk ingezet heeft op uitbreiding in de toekomst. Dit zal nieuwe inwoners aantrekken en zal ook zeker zorgen voor meer bedrijfsleven binnen de Gelderse regio.

Geschiedenis

Nijmegen is een stad met een lange geschiedenis. De stad bestaat al meer dan 2000 jaar en heeft een grote rol gespeeld in de tijd van het Romeinse Rijk. Dat is nog steeds goed te zien aan de opgravingen en de vondsten die gedaan worden in en rond de stad.

Tijdens de Middeleeuwen nam de functie van de stad toe, het werd een Hanzestad en werd een belangrijk punt voor de nationale en internationale handel. Dit had te maken met de grote naam van de stad en uiteraard de grote markten, plus de ideale ligging aan de Waal en het kanaal.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Nijmegen veel schade opgelopen. Het was de eerste stad die in handen van de bezetters viel. Vervolgens werd de stad in februari 1944 gebombardeerd door de Geallieerden om zo de Duitsers op de knieën te krijgen door de verliezen die zij hierbij leden. Het gevolg was dat grote delen van het centrum en het station in puin kwamen te liggen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad hersteld en er werden uitbreidingen gedaan om meer mensen aan te trekken. Deze uitbreidingen kregen allemaal plaats in zuidwestelijke richting, waardoor de stad Nijmegen er nu wat vreemd uitziet. Het centrum van de stad ligt namelijk in het noorden van de stad, en niet in het midden van Nijmegen.

Infrastructuur

Nijmegen is een gewilde plek voor een business center voor de grotere ondernemingen. Dat heeft voornamelijk te maken met de ligging van de stad en de bestaande aansluitingen die er zijn. Zo heeft Nijmegen vijf verschillende stations die direct in verbinding staan met veel andere steden. Zo rijdt er een intercity naar Zwolle en Roosendaal, en er rijdt ook een intercity naar Schiphol. Daardoor is Nijmegen goed verbonden met de overige steden en ook met de luchthaven, wat het makkelijker maakt voor internationale bezoekers.

Nijmegen is aangesloten op het nachtnet en heeft ook een directe treinverbinding met Arnhem, wat zeker handig kan zijn voor ondernemers.

De regio is goed verbonden met het Ruhrgebied, de Randstad en zelfs Antwerpen is goed te bereiken. Dit kan via de verschillende snelwegen en autowegen die rond Nijmegen liggen. De meest gebruikte zijn de A15, A73, E31, A325, A326, N324, N325, N326, N842 en de N844.

Dankzij al deze goede verbindingen is het altijd eenvoudig om van en naar het business center in Nijmegen te komen. Ook maakt dit het makkelijker om bedrijven in andere steden zelf te bezoeken vanuit de werkplek in Nijmegen.

Wie binnen Nijmegen op zoek is naar vervoer, kan gebruik maken van de vele busverbindingen die in de stad aanwezig zijn. Daarnaast heeft de stad uiteraard een eigen haven en zijn veel afstanden binnen de stad prima lopend af te leggen. Op die manier kun je ook veel van de bezienswaardigheden in Nijmegen zelf zien.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Nijmegen

Ondernemers die op zoek zijn naar een zakelijke locatie, hechten steeds meer waarde aan de omgeving. Dat is goed te begrijpen. Je wilt dat de locatie goed bereikbaar is, maar tegelijkertijd kan het een prettig idee zijn wanneer er natuur in de buurt is om gewoon even rustig te lunchen, of om op te laden voor de volgende vergadering.

Een business center in Nijmegen is dan een goed idee. Het ligt in het zakelijke hart van Gelderland en heeft goede verbindingen met de rest van Nederland, Duitsland en België. Het is goed bereikbaar en maakt het mogelijk om binnen de kortste keren op Schiphol te zijn.

Tegelijkertijd is er veel natuur aanwezig, zijn er leuke bezienswaardigheden en is Nijmegen een gezellige stad. Er zijn tevens veel gelegenheden waar gegeten kan worden, maar het is ook mogelijk om af te halen zodat je kunt eten op je business center in Nijmegen.

 

Winkels in Nijmegen

Nijmegen is een stad waar veel te doen is. Er zijn bijvoorbeeld al direct meer dan 400 winkels te vinden in de stad, waardoor de shoppers hier zeker hun hart kunnen ophalen. Vooral in de zomer is de stad bijzonder gezellig met de vele terrasjes die opgebouwd worden.

Wil je het winkelen helemaal speciaal maken, dan is het historische stadsdeel zeker een aanrader. Het grootste deel van de omgeving is beschermd en is al honderden jaren oud. Dat is zeker iets wat winkelen in Nijmegen uniek maakt voor het winkelend publiek.

Het zijn niet alleen de winkels en de terrasjes die Nijmegen maken tot wat het is. Het culturele niveau van de stad ligt ook hoog, net als het uitgaansleven. In Nijmegen vind je onder andere een theater met regelmatig interessante voorstellen. De Stadsschouwburg van Nijmegen is zeker een aanrader, hier komen meer dan 100.000 mensen per jaar om te genieten van een leuke voorstelling.

Ook is het museum Valkhof zeker een aanrader, of wat te denken van het Velorama, het museum dat helemaal ingericht is rond de geschiedenis van de fiets? Een leuk uitstapje dat op korte afstand van het business center in Nijmegen ligt.

Ben je vooral op zoek naar een stad waar je goed kunt eten en drinken? Dan is het goed om te weten dat Nijmegen maar liefst 123 bedrijven heeft die onder de horeca vallen. Dat betekent dat het makkelijk is om een snelle hap te scoren, ergens uitgebreid te borrelen of gewoon lekker uit eten te gaan tijdens of na het werk.

Naast de winkelstraten en de warenhuizen zijn er ook overdekte winkelcentra in de stad te vinden. Daarnaast zijn ook de markten een aanrader vanwege de gezellige sfeer, maar vaak ook vanwege het lekkere eten en de goede prijzen die er gerekend worden.

Koopkracht

Het is interessant om te kijken naar het inkomen en de koopkracht van steden zoals Nijmegen, maar statistiek kan misleidend zijn. Wie de cijfers naar voren haalt, die ziet dat het besteedbaar inkomen per huishouden in Nijmegen gemiddeld lager uitvalt dan de rest van Nederland. Een kwart van de huishoudens behoort tot de groep met het laagste besteedbare inkomen van Nederland. Dit is de groep met een besteedbaar inkomen per huishouden onder de €18.100, wat 20% van Nederland bestrijkt.

Wie verder kijkt dan deze cijfers, ziet dat er een directe verklaring voor is. Wanneer er meer personen in een huishouden wonen en werken, is het besteedbaar inkomen direct al hoger. Aangezien er in Nijmegen meer eenpersoonshuishoudens zijn, moet het besteedbaar inkomen per huishouden wel lager zijn. Worden deze cijfers meegenomen in de berekening, dan is het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden nog maar 5% lager dan in Nederland, wat prima rond het gemiddelde zit.

Tegelijkertijd heeft Nijmegen ook inwoners die aan de andere kant van de weegschaal staan. Ongeveer 7,5% van de inwoners van Nijmegen behoort tot de rijkste 10% van Nederland. Dit zijn de mensen die in de grotere huizen vlak buiten de stad wonen.

Verder is de bevolking van Nijmegen zeer divers. De oude binnenstad, de universiteit en de werkgelegenheid zorgen voor een interessante mix van mensen in en rond de stad.

Parkeergelegenheden

Nijmegen is voor het grootste deel goed te bereiken met de auto. Aangezien het stadscentrum in het noorden aan de Waal ligt, is het gemakkelijk om met de auto naar een business center in Nijmegen te komen wanner deze niet midden in het centrum gelokaliseerd is. Buiten het centrum zijn veel parkeerplaatsen te vinden.

Wil je naar het centrum zelf toe, dan kan het verstandiger zijn om de auto aan de rand van het centrum te laten staan, het openbaar vervoer of de fiets te kiezen. Zo heb je namelijk net even iets meer mogelijkheden en hoef je geen plek te zoeken om de auto veilig te parkeren.

Voor de mensen die toch met de auto naar het centrum willen, kost het parkeren aan de straat maximaal €4 per uur. De maximale parkeertijden zijn variabel. Er zijn ook verschillende parkeergarages en –terreinen om de auto te parkeren. Deze kosten gemiddeld €1 per uur, maar er zijn een aantal die flink duurder uit kunnen vallen uiteraard.

Het kan interessanter zijn om de auto wat verder buiten het centrum te laten staan. De afstanden zijn prima te voet af te leggen. Wil je liever niet lopen, dan kun je voor €3 een dagkaart kopen voor al het openbaar vervoer in de gemeente, waarmee je zeker op de plek kan komen waar je wilt zijn.

Voor mensen die van grotere afstand komen, kan het interessanter zijn om met de trein naar een business center in Nijmegen te komen. Ook hierbij is het openbaar vervoer een handig hulpmiddel wanneer er grotere afstanden overbrugd moeten worden. De gemeente wil graag minder auto’s in de stad zelf hebben, dus de kans is groot dat het moeilijker en duurder zal worden om met de auto naar het centrum van Nijmegen te komen.

Projecten en stadsontwikkeling

Nijmegen heeft lange tijd problemen gehad met de woningvoorzieningen in de stad. Sinds de 20ste eeuw is het aantal inwoners van de stad snel gestegen, tot het moment kwam dat er geen huizen of appartementen meer beschikbaar waren. Vanaf de 21ste eeuw is het inwoneraantal van Nijmegen opnieuw toe gaan nemen, nadat de stad besloot om meer woningen te laten bouwen en het aanbod sterk te verruimen. Dit is op dit moment nog altijd goed te zien. Zo zijn er zes grote projecten die net begonnen zijn of die op de planning staan, waardoor het woningaanbod sterk toe zou moeten nemen.

Een goed voorbeeld hiervan is de Grote Boel. Dit nieuwbouwproject zorgt voor tientallen nieuwe woningen met de meest moderne standaard. Er is gedacht aan veel groen, veel water en duurzaamheid. De maandlasten van deze woningen zullen lager uitvallen dan gemiddeld. De huizen worden namelijk energiezuinig opgezet en er is veel aandacht voor het milieu en de mogelijke besparingen voor de bewoners.

Dit is slechts één van de vele projecten die op de agenda staan. In totaal zullen er honderden woningen gebouwd worden op de korte termijn, wat ervoor zorgt dat het aantal inwoners van Nijmegen sterk toe kan nemen in de toekomst.

Op andere gebieden is de gemeente ook druk. Zo wil het meer aandacht geven aan het hart van de stad door het makkelijker te maken om een nieuwe winkel te openen. Ook wordt gewerkt aan de toegankelijkheid van de stad, maar wordt het selectief gebruikmaken van de auto voorop gesteld.

De gemeente wil ook de kwaliteit van het wonen in Nijmegen verbeteren. Om dit voor elkaar te krijgen, zal de gemeente per wijk een beleidsplan opstellen in samenwerking met de bewoners om zo de leefbaarheid van Nijmegen aanzienlijk te verhogen. Daarbij worden de culturele elementen in de stad gespaard, omdat deze typisch Nijmeegs genoemd worden in de beleidsplannen.

Economie en bedrijvigheid

Nijmegen is al sinds eeuwen een belangrijke stad voor ondernemers. Het was al vroeg een Hanzestad en heeft veel handelaren langs zien komen door de eeuwen heen. Tegenwoordig zijn er nog altijd veel verschillende bedrijven in Nijmegen te vinden. Deze zijn voornamelijk kleinschalig, zoals we vaker zien in Nederland.

Er zijn dan ook honderden bedrijven te vinden in Nijmegen. De meeste van deze bedrijven hebben een business center in Nijmegen op één van de bedrijvenparken, waaronder Bijsterhuizen, het Honingcomplex en Kerkenbos.

Het grote voordeel aan de bedrijven in Nijmegen is de verscheidenheid. De bedrijven zijn actief binnen verschillende markten en aangezien er ook veel winkels en dienstverleners zijn, is het altijd mogelijk om een business center in Nijmegen te beginnen dat zich richt op de ondernemers of de consumenten. Of wellicht beide, wanneer je een heel sterk plan hebt.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Nijmegen is een stad die erg in trek is bij zakenmensen en toeristen en dat is goed te zien aan de tientallen hotels die hier te vinden zijn. Het is verstandig om de mogelijkheden even naast elkaar te leggen om zo de beste keuze te kunnen maken. Een aantal goede opties zijn de volgende hotels.

Het Apollo Hotel ligt in het centrum van Nijmegen en heeft gratis Wi-Fi voor de gasten. De hotelkamers hebben elk een eigen badkamer en elke morgen wordt er ontbijt geserveerd in de lounge. Op die manier kan iedereen de dag goed beginnen, want het uitgebreide aanbod biedt genoeg voor alle gasten. Het Centraal Station ligt op slechts 400 meter afstand, maar er zijn ook veel restaurants en kroegen op geringe afstand.

Het Manna Hotel is een hotel in het hart van Nijmegen met een speciale uitstraling. Dit hotel biedt geen kamers aan, maar suites. Deze zijn voorzien van de meeste gemakken, zoals televisie, Wi-Fi, een sapbar en een regendouche. Er kan ontbeten worden op de kamer en het hotel heeft een eigen restaurant. Tevens is het mogelijk om een zaal te huren om hier te vergaderen, wat handig kan zijn wanneer er geconfereerd moet worden met grotere groepen. Het personeel is vloeiend in het Nederlands, Engels en Duits, wat het makkelijker maakt voor internationale gasten.

Het Hotel Credible is ook een aanrader. Dit hotel heeft een volledig eigen sfeer en ligt op korte afstand van het Valkhof museum. Het centrum van Nijmegen ligt dichtbij en dat betekent dat er genoeg activiteit rond het hotel te vinden is, zoals het Holland Casino dat op slechts 300 meter van de ingang verwijderd is. Dit hotel verhuurt fietsen, heeft een eigen bar en restaurant en heeft meertalig personeel zodat ook buitenlandse gasten gemakkelijk geholpen kunnen worden.

Het Blauwe Uur is een goed bed and breakfast om de suggesties mee af te sluiten. Deze overnachtingsmogelijkheid is gevestigd in een monumentaal pand en ligt op 10 minuten lopen van het centrum van Nijmegen. Elke kamer heeft eigen voorzieningen, waaronder een televisie, een eigen badkamer en een Nespresso-apparaat. De recensies op het internet laten zien dat dit een gewilde keuze is, het heeft op meerdere websites een score van meer dan 90%. Het personeel spreekt Engels, Nederlands, Duits en ook Frans.

Het ruime aanbod aan hotels maakt het makkelijk om een vergelijking te maken tussen de verschillende aanbieders. Let hierbij vooral op het aanbod en de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit. Ook kan de ligging een doorslaggevende rol spelen voor veel mensen, zeker wanneer zij in een bepaald gedeelte van de stad moeten zijn.