Introductie

Nijmegen is een stad en gemeente in het oosten van Nederland en ligt aan weerszijden van de rivier de Waal. De stad heeft ruim 172.000 inwoners en een oppervlakte van 57,60 km² en is hiermee de grootste stad van de provincie Gelderland.

De stad maakt samen met Arnhem en een aantal andere gemeenten deel uit van de stadsregio Arnhem-Nijmegen (SRAN); dit verstedelijkt gebied is met ruim 736.000 inwoners een van de grootste bevolkingsconcentraties buiten de Randstad. De stadsregio Arnhem-Nijmegen maakt weer deel uit van Euregio Rijn-Waal, een samenwerkingsverband tussen gemeentes en instanties uit het Nederlands-Duitse grensgebied.

Nijmegen ligt tussen de Randstad en het Duitse Ruhrgebied en heeft daardoor een bijzonder strategische ligging. Door de nabijheid van de vliegvelden Eindhoven, Schiphol, Weeze en Düsseldorf en aanwezigheid van de diverse water- weg- en railverbindingen is de regio een belangrijke economische schakel in het oosten van Nederland. Dit is een groot voordeel voor bedrijven en ondernemers, die in Nijmegen en omgeving een ruimte voor co-working in een van de vele business centers willen huren.

Nijmegen bevindt zich, samen met de andere gemeentes, die deel uitmaken van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, in economisch opzicht in een gezond gebied. In de regio zijn alle factoren aanwezig, die tot deze gezonde economie hebben geleid. Er is sprake van een gunstige ontwikkeling van de bevolking en de werkgelegenheid (zowel de beroepsbevolking als de werkgelegenheid in Nijmegen neemt tot 2020 toe), een over het algemeen financieel gezond bedrijfsleven, een jonge, hoogopgeleide beroepsbevolking en een uitstekende ligging binnen Europa en Nederland.

Ook op cultureel en toeristisch gebied heeft de stad veel bieden. In de regio bevinden zich veel natuurgebieden, die mogelijkheden bieden tot het maken van wandelingen en fietstochten. Daarnaast beschikt de stad over veel historische gebouwen, parken en musea.

Een groot deel van de stad is beschermd dorpsgezicht en er bevinden zich talrijke monumenten in de stad, waaronder veel oorlogsmonumenten. De stad host daarnaast jaarlijks de wandelvierdaagse, de grootste meerdaagse prestatietocht ter wereld en tevens het drukstbezochte zomerfestival van Nederland.

Hier bovenop zijn er in de regio volop mogelijkheden voor het huren van ruimtes voor co-working in een business center. Vanuit een van de vele co-working ruimtes in Nijmegen heb je, als ondernemer of bedrijf, een goede positie om van de voordelen van deze stad te kunnen profiteren.

Geschiedenis

Nijmegen is mogelijk de oudste stad van Nederland. Ruim 2000 jaar geleden werd, op de plaats waar zich het huidige Nijmegen bevindt, door de Romeinen, op een heuvel aan de Waal een fort gebouwd. Dit fort (castra), zeer strategisch gelegen met zicht op de Waal en de Rijn, was onderdeel van het verdedigingsbolwerk ‘de Limes’ (de grens tussen het Romeinse Rijk en de verschillende Germaanse gebieden). Naast het Romeinse castra ontstond een handelsnederzetting. Nadat de Romeinen het fort in de 3e eeuw verlieten, werd Nijmegen onderdeel van het Frankische rijk.

Op de plaats waar zich de Romeinse versterking bevond, werd door Karel de Grote een paleis (palts) gebouwd en als gevolg hiervan floreerde de economie van de stad. Na de dood van zijn zoon, Lodewijk de Vrome, kwam Nijmegen onder gezag van het Oost-Frankische rijk.

Tijdens de Middeleeuwen groeit Nijmegen uit tot een aanzienlijk centrum, waar men zich bezighield met diverse ambachten, zoals de bierbrouwerij, smederij en weverij.  In 1230 kreeg Nijmegen stadsrechten, waarna de stad in handen kwam van Gelre. Onder Gelders bewind maakt Nijmegen een grotere economische groei door en werd het een Hanzestad.

In de periode tussen 1568 (Tachtigjarige Oorlog) en 1674 kwam Nijmegen onder bewind van de Spanjaarden en daarna de Fransen. Hieraan kwam een einde toen in 1678 het Verdrag van Nijmegen tot stand kwam en Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden vrede sloten.

In de tweede helft van de 19e eeuw maakte de stad een groei door, maar breidde zich pas na 1874 uit door de ontmanteling van de vestingwerken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Nijmegen de eerste stad die door de Duitsers werd bezet. Honderden Nijmegenaren vonden de dood tijdens een geallieerd bombardement op de binnenstad. Na de Tweede Wereldoorlog breidde stad zich flink uit, vooral in zuidwestelijke richting.

Infrastructuur

Nijmegen is zeer centraal gelegen in het oosten van Nederland, vlakbij de grens met Duitsland en is hierdoor een knooppunt voor verkeer via spoor, weg en water (Rijn, Waal, IJssel, Maas-Waalkanaal en Maas).  

De regio beschikt over goede wegverbindingen (de stad is omringd door de A15, A73/N31, N325, N324, N 842 en de N844), die de stad verbinden met diverse plaatsen in Nederland, de Randstad, België en Duitsland.

De A15 verbindt de stad met Rotterdam en de A73/E31 verbindt de stad met Venlo en sluit bij knooppunt Ewijk verder aan op de A50 (de A50 leidt naar Eindhoven en verder richting zuiden naar België en richting Apeldoorn naar het noorden van Nederland). De N325 loopt richting Duitsland en verbindt de stad via de A325 met Arnhem; de A325 sluit ook aan op de A 15 (de weg naar Rotterdam). De N324 maakt de verbinding met de N326 en de A50. De provinciale wegen de N842 en de N844 verbinden de stad met respectievelijk Groesbeek en Malden.

De luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Düsseldorf zijn zowel via weg als met openbaar vervoer goed bereikbaar. Dit is een pluspunt voor bedrijven en ondernemers die een ruimte voor co-working in een business center in Nijmegen huren.

De stad beschikt ook over een goed openbaar vervoerssysteem. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven, die een ruimte voor co-working in een business center aan de rand van Nijmegen huren en met openbaar vervoer willen reizen.

Nijmegen beschikt over vijf NS-stations: Nijmegen, Dukenburg, Heyendaal, Lent en Goffert.

Het NS-station Nijmegen Centraal bestaat al sinds 1865, maar werd pas 12 jaar later (in 1879) aangesloten op het nationale spoorwegnet. Vanaf dit station vertrekken intercitytreinen naar: Schiphol (via Arnhem, Ede-Wageningen, Utrecht CS), Den Helder (via Arnhem, Ede-Wageningen, Utrecht CS, Amsterdam CS en Alkmaar), Roosendaal (via ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda), Zwolle (via Arnhem, Zutphen, Deventer) en Utrecht Centraal (via Elst en Arnhem). Diverse sprinters verbinden Nijmegen met Wijchen, Arnhem Centraal, ’s-Hertogenbosch en Zutphen. Arriva verzorgt stoptreinen richting Venray, Venlo Roermond.

De busdiensten binnen de stadsregio Arnhem-Nijmegen worden verzorgd door Breng en Arriva. Vanaf NS-station Nijmegen Centraal vertrekken ook bussen naar de Duitse steden Kleef en Emmerik, welke worden uitgevoerd door NIAG.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Nijmegen

Voor bedrijven en ondernemers, die alle voordelen van een kantoor willen combineren met het gemak van thuiswerken, is het huren van een ruimte voor co-working in een business center de perfecte oplossing.

In Nijmegen bieden wij representatieve en compleet ingerichte co-working plekken te huur aan voor een vast bedrag per maand. Een co-working space binnen een business center kan worden gehuurd voor verschillende periodes. Hierbij zijn flexibele mogelijkheden; het is mogelijk om een co-working ruimte in een businesscenter per uur of per dag te huren, maar het is ook mogelijk om voor permanente huur te kiezen.

Een business center biedt ondernemers en bedrijven, maar ook ZZP’ers, freelancers en eenmanszaken, die geen vast kantoor nodig hebben, volledige kantooroplossingen. De co-working ruimtes binnen een business center zijn volledig gemeubileerd en van alle gemakken voorzien, waardoor over de inrichting niet meer nagedacht hoeft te worden.

Er kan worden gekozen voor aanvullende diensten, zoals een telefoonservice, post-service, spreekkamers en allerlei andere moderne faciliteiten, waaronder hoogwaardige geïnstalleerde communicatieapparatuur.

In Nijmegen bieden wij ruimtes voor co-working aan op verschillende locaties in de stad, van waaruit je je bedrijf professioneel kunt presenteren. Zo kun je een co-working plek huren in het opvallendste gebouw van Nijmegen, FiftyTwoDegrees, welke gunstig is gelegen ten opzichte van de A73, de A15 en NS-station Goffert.

Andere locaties voor co-working ruimtes in Nijmegen bevinden zich onder andere op het bedrijventerrein in de wijk Goffert en de Groesbeekseweg, gelegen in Nijmegen-Oost. Dit laatste business center heeft een zeer centrale ligging ten opzichte van het stadscentrum.
Bekijk ons volledige aanbod van alle beschikbare ruimtes voor co-working in Nijmegen. Voor ieder bedrijf en voor iedere ondernemer is een geschikte co-working ruimte te vinden.

Winkelen in Nijmegen

Veel mensen komen naar Nijmegen om te winkelen in deze gezellige stad. De stad heeft een goede combinatie van een historische binnenstad, bijzondere architectuur, veel groen en een veelvuldigheid aan winkels en horecagelegenheden.

Met meer dan 400 winkels, kun je in Nijmegen voor alles terecht. Er bevinden zich niet alleen veel grote winkelketens in de stad, maar je kunt er ook goed shoppen voor mode en design in de vele kleine speciaalzaken en boetiekjes.

Het winkelhart van Nijmegen bestaat uit de straten: de Molenstraat, de Broerstraat, de Ziekerstraat, de Moenenstraat, de Marikenstraat en de Burchtstraat en een aantal straten die hier omheen liggen. In dit gebied kun je vooral goed shoppen bij de grotere winkelketens. Hier bevindt zich ook de Molenpoort, een overdekt winkelcentrum met ruim 55 winkels met dames- en herenmode, schoenen, cadeauartikelen, speelgoed en nog veel meer.

In de Marikenstraat kun je winkelen op twee niveaus. In deze straat vind je vooral grote modemerken, zoals Claudia Sträter, Hugo Boss, Gerry Weber, Jack & Jones, New Dutch en Mexx, maar ook Douglas, Etos en Kruidvat zijn hier te vinden. In de Moenenstraat kun je terecht voor cadeaus, kleding, schoenen, boeken, muziek, reisbenodigdheden en cosmetica.

Vlakbij de Stevenskerk liggen de Stikke Hezelstraat en de Lange Hezelstraat. In deze straten vind je geen grote winkelketens, maar wel leuke, authentieke winkeltjes op het gebied van woninginrichting, antiek, cadeaus, mode en sieraden. Direct aan de Lange Hezelstraat ligt de Houtstraat, waar je vooral veel designwinkels vindt. Deze straten behoren tot de ringstraten, die om het winkelhart van Nijmegen liggen. Andere leuke straten zijn de Tweede Walstraat en de Van Welderenstraat, waar ook veel speciaalzaken te vinden zijn.

Buiten het centrum van Nijmegen kun je ook goed winkelen, bijvoorbeeld in het overdekte winkelcentrum Dukenburg of op woonboulevard Nijmegen.


De winkels in Nijmegen zijn geopend tussen 09.00 en 17.00 uur. Op donderdag is het koopavond; de winkels zijn dan tot 21.00 uur geopend.

Koopkracht

Nijmegen bestaat uit negen stadsdelen: Centrum, Oost, Oud-West, Nieuw-West, Midden, Zuid, Noord, Dukenburg en Lindenholt met de daarbij behorende wijken.

In het noorden van Nijmegen wordt momenteel gebouwd aan een compleet nieuw stadsdeel, de Waalsprong; volgens planning zal dit hele gebied rond 2025 zijn definitieve vorm hebben.

Het westen van Nijmegen neemt steeds meer in populariteit toe en daarnaast krijgt het noorden, door de nieuwbouw die er momenteel plaatsvindt, steeds meer betekenis.

De stad heeft een mix van verschillende nationaliteiten en sociale bevolkingsgroepen. Ruim 25 % van de bevolking is van allochtone afkomst, waarvan 13% een niet-westerse achtergrond heeft.

De bevolking van Nijmegen is in de 20e eeuw snel toegenomen; vooral na de Tweede Wereldoorlog groeide het aantal inwoners in rap tempo (tot 150.000 inwoners in 1971). Hierna, in de jaren ’90, stagneerde de groei en nam het aantal inwoners zelfs af (onder andere door sociaalmaatschappelijke factoren). De groei nam weer toe bij het aanbreken van de 21e eeuw. Voor de komende jaren wordt een natuurlijk groei van het inwoneraantal verwacht; in het jaar 2020 verwacht de gemeente tussen de 181.000 en 187.000 inwoners te hebben.

Qua leeftijdsopbouw heeft de stad een grote groep inwoners tussen de 20-29 jaar (dit is tevens de grootste groep), waarna de leeftijdsgroepen 30-39 en 40-49 volgen. Er is minder sprake van vergrijzing ten opzichte van de rest van Nederland.

De stad telt bijna 91.000 huishoudens en een huishouden heeft een gemiddelde grootte van 1,9 gezinsleden. Bijna een kwart van de huishoudens heeft kinderen en een ander kwart van de huishoudens heeft geen kinderen. De andere helft betreft eenpersoonshuishoudens.

In de stad komen in bepaalde wijken concentraties van hoge en lage inkomens voor. Qua gemiddeld inkomen vinden we de laagste inkomens in de wijken Bottendaal en Hengstdal (Oost), Hatert, Grootstal en Nije Veld (Zuid), Biezen, Heseveld, Neerbosch en Wolfskuil (West) en bijna alle wijken in het stadsdeel Dukenburg: Aldenhof, Lankforst, Malvert, Meijhorst, Tolhuis en Zwanenveld. De hoogste inkomens zijn te vinden in de wijken: Kwakkenberg, Groenewoud en Hunnerberg (Oost), Hazenkamp en Heyendaal (Zuid), Hees (West), Weezenhof (Dukenburg) en Oosterhout (Noord).

Bij het maken van een keuze voor het huren van een ruimte voor co-working in Nijmegen kan het goed zijn om met deze gegevens rekening te houden.

Parkeergelegenheden

Voordat een keuze wordt gemaakt voor huren van een ruimte voor co-working in een business center in Nijmegen, is het belangrijk om te weten, waar je de auto het beste kunt parkeren.

In Nijmegen zijn de parkeervoorzieningen goed geregeld. De stad beschikt over diverse parkeermogelijkheden (zowel op straat, in parkeergarages, op P+R-transferia als op parkeerterreinen).

In en om het centrum van Nijmegen geldt overal betaald parkeren van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 en 21.00 uur en op zondagen tussen 12.00 en 18.00 uur. 

In het centrum van Nijmegen worden diverse parkeertarieven gehanteerd voor het parkeren van de auto op straat. In het centrum (rode zone) en in de ringstraten om het centrum (Van Welderenstraat, Bloemerstraat, In de Betouwstraat, Tweede Walstraat, Van Broeckhuysenstraat, Kelfkensbos, Hertogplein en de Hertogstraat) betaal je voor parkeren op straat een tarief van €2,60 per uur. Rondom het centrum (blauwe zone) betaal je €2,10 en buiten het centrum (groene zone) betaal je een tarief van €1,70 per uur.

Het is ook mogelijk de auto te parkeren in een van de zes parkeergarages die Nijmegen heeft. De parkeergarages Keizer Karel, Kelfkensbos, Mariënburg, Eiermarkt en Plein 1944 zijn gemeentelijke parkeergarages. In deze parkeergarages betaal je een tarief tussen €0,50 per uur (tussen 18.00 en 08.00 uur) en €2,65 per uur (tussen 08.00 en 18.00 uur). De parkeergarage Holland Casino wordt door Holland Casino geëxploiteerd en parkeergarage Plein 1944 is alleen voor vergunninghouders.  

Naast parkeergarages beschikt Nijmegen ook over drie P+R-transferia. Deze zijn:

  • P+R Nijmegen-Noord; hier betaal je €3,50 per dag (hierbij is het openbaar vervoer naar het centrum inbegrepen);
  • P+R-transferium Nijmegen-West; parkeren op dit terrein is gratis. Als je huurder van een co-working ruimte in het centrum van Nijmegen bent en vanaf dit P+R-terrein naar het centrum wilt reizen, betaal je alleen het tarief voor de bus;
  • P+R-transferium Centraal Station(Eerste Oude Heselaan); hier betaal je een tarief van €1,66 per uur (of gedeelte hiervan); het maximale dagtarief is €9,73 en het maximale NS-dagtarief is €4,47.

Op de website van de gemeente Nijmegen is alle informatie rondom parkeren in de stad terug te vinden.

Projecten en stadsontwikkeling

Om de noodzakelijk groei van Nijmegen in de toekomst te kunnen realiseren, heeft de gemeente ingezet op de verdere ontwikkeling van de stad. Met een aantal projecten, zoals Plein 1944, Waalsprong, Waalfront en Veur Lent, welke zullen worden gerealiseerd onder de naam ‘Nijmegen omarmt de Waal’, beoogt de gemeente de dynamiek in de stedelijke ontwikkeling verder te stimuleren.

De Waalsprong is een vinex locatie, die zal worden gerealiseerd ten noorden van de rivier de Waal, direct tegenover het stadscentrum. Hier zullen bijna 12.000 woningen worden gebouwd, maar ook winkels, kantoren, bedrijventerreinen en wegen en mogelijke nieuwe business centers, waar ruimtes voor co-working te huur worden aangeboden. Daarnaast zal het stadsdeel ook een nieuw water- en recreatiegebied krijgen (De Waaijer). De bouw is al aan het eind van de 20e eeuw van start gegaan.

De gemeente heeft deze locatie in het noorden voor uitbreiding gekozen uit noodzaak, omdat uitbreidingen in andere richtingen van de stad (in zowel oostelijke als zuidelijke richting grenst Nijmegen aan natuurgebieden) beperkt zijn.

Een groot aantal projecten, als onderdeel van dit grootschalige project, is al gerealiseerd en volgens de planning zal het hele gebied in 2025 afgerond moeten zijn.
Meer informatie over dit project en andere projecten in de gemeente Nijmegen zijn te vinden op de website van de gemeente.

Economie en bedrijvigheid

De economie van de stadsregio Arnhem-Nijmegen heeft na de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw een grote sprong gemaakt. Heerste er in deze jaren nog grote werkloosheid, nu staat de stadsregio Arnhem-Nijmegen vooral bekend om haar innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en creatief talent. De regio beschikt over een aantal hoog aangeschreven universiteiten en moderne ziekenhuizen en over diverse grote bedrijven, zoals NXP en Heinz Innovation Center, Automotive en HPMS.

Niet alleen de hoogopgeleide beroepsbevolking, de perfecte ligging en uitgekiende infrastructuur, maar ook de aanwezigheid van innovatie en kennis vormt een stevige basis voor de verdere ontwikkeling van de regio.

De stadsregio Arnhem-Nijmegen excelleert maar liefst in 6 economische sectoren: energie en milieutechnologie (EMT), mode en vormgeving, Life Sciences & Health (LS&H) en Hightec Systems & Materials (HTSM), semiconductors, toerisme en logistiek.

LS&H en HTSM vormen de twee topsectoren in de regio Nijmegen, die tevens de grootste werkgevers zijn. Ruim 30% van de totale werkgelegenheid wordt door deze twee sectoren geleverd. De grootste werkgevers zijn het academische ziekenhuis en de andere klinieken in de gemeente. De Radboud Universiteit, de Hogeschool Arnhem-Nijmegen en het Radboud UMC bieden samen meer dan 10.000 arbeidsplekken.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Nijmegen is een dynamische en moderne stad en ook in het hotelaanbod is dit terug te zien. Veel hotels bevinden zich in en rond het centrum, ook rond de belangrijke zakelijke gebieden en bedrijventerreinen, waar ruimtes voor co-working worden aangeboden, is er voldoende aanbod. Hier een kleine selectie van hotels in en rond de stad:

 

Hotel in-Credible

Hertogstraat 1

4 sterren

Amrâth Hotel Belvoir 

Graadt van Roggenstraat 101

4 sterren

Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent 

Hertog Eduardplein 4

4 sterren

Hotel Hertogplein

Gerard Noodtstraat 143

3 sterren

Hotel Gran Café Atlanta

Grote Markt 38-40

3 sterren

Hotel Courage

Waalkade 108-112

3 sterren

Apollo hotel

Bisschop Hamerstraat

3 sterren

Hotel Blue

Oranjesingel 14-20

Hotel Manna

Oranjesingel 2C

Hotel De Gulden Waagen

Lange Hezelstraat 75A

Mercure hotel

Stationsplein 29

Hotel Oranjestaete (appartementen en studio’s)

Oranjesingel 66

Hotel Prikkels 

Houtstraat 75

B&B De Prince

Lange Hezelstraat 44

B&B De Bredestraat

Bredestraat 155