Introductie

Nijmegen is met 172.000 inwoners niet alleen de grootste stad van Gelderland, het staat ook in de top 10 van de grootste steden in Nederland. Nijmegen wordt met recht het handelscentrum van het oosten genoemd en heeft dan ook een bijzonder lange geschiedenis. Deze gaat terug naar de tijd van het Romeinse Rijk waar de stad een belangrijke functie had als havenstad aan de Waal.

Ook in de Middeleeuwen bleek de ligging van de stad belangrijk. Het werd een belangrijke Hanzestad waarbij de markten een grote rol zouden gaan spelen voor Europa in deze periode. Aangezien de stad ook op het Maas-Waalkanaal aangesloten is, zijn er veel directe verbindingen over het water.

Nijmegen ligt op korte afstand van Arnhem en heeft veel verbindingen met andere steden via spoor, snelwegen en autowegen. Een kantoor in Nijmegen ligt dus al snel centraal ten opzichte van Duitsland, Nederland en België. Tevens is er veel groen te vinden in Nijmegen en rond de stad zelf.

Een groot gedeelte van de stad heeft een beschermd stadsgezicht dat behouden moet blijven. Hier vind je vooral elementen uit de Middeleeuwen. Hiervan is echter niet veel bewaard gebleven, mede door de oorlog en nieuwbouw.

De regio heeft lange tijd een sterke stijging van het inwoneraantal meegemaakt. Alle uitbreidingen van Nijmegen zijn in zuidwestelijke richting gedaan, waardoor het centrum vreemd genoeg in het meest noordelijke deel van de stad ligt, aan de Waal. Medio twintigste eeuw is het aantal inwoners terug gaan lopen, omdat er niet genoeg woningen beschikbaar waren. Hier is de gemeente mee aan het werk gegaan en sinds de 21ste eeuw stijgt het aantal inwoners van de stad weer gestaag.

Geschiedenis

Nijmegen is een spannende stad voor de mensen die geschiedenis interessant vinden. Met regelmaat zijn er nieuwe opgravingen en vondsten waarbij overblijfselen gevonden worden die uit de tijd van de Romeinen stammen. Deze zijn actief geweest in Nijmegen rond het jaar nul en dat is nog altijd te zien. Dit is onder andere te bekijken in één van de verschillende musea in en rond de stad.

In de Middeleeuwen werd de stad nog belangrijker op het moment dat de handelslui actiever zaken begonnen te doen en verschillende markten met elkaar gingen verbinden. De functie van Hanzestad aan de Waal was een belangrijke functie die weerspiegeld werd in de grote markten die gehouden werden in de stad.

Net als veel van de andere steden in Nederland moet ook de Tweede Wereldoorlog genoemd worden binnen de geschiedenis van Nijmegen. Het was één van de eerste steden die in Duitse handen viel, maar de grootste verliezen werden geleden in de winter van 1944. De Geallieerden besloten om Nijmegen te bombarderen om zo de Duitse bezetter veel schade toe te brengen.

Na de bevrijding werd veel tijd en geld besteed aan de wederopbouw, net als in de overige steden in Nederland. Toen dit tot stilstand kwam, begon het aantal inwoners van de stad terug te lopen. De gemeente zag in dat er niet genoeg woningen aanwezig waren en besloot daarop in te grijpen. Dit resulteerde in een omwenteling; vanaf de 21ste eeuw is het aantal inwoners van de regio weer gestaag aan het stijgen en is Nijmegen één van de belangrijkste steden in het oosten.

Infrastructuur

Een kantoor in Nijmegen is vooral een verstandige keuze voor de mensen die goed bereikbaar willen zijn en die binnen de kortste keren in andere steden moeten zijn voor vergaderingen. De stad is namelijk goed aangesloten op de verschillende snelwegen zoals de A15, A73, A325 en A326. Het is ook aangesloten op het Europese wegennetwerk met de E31 en heeft verschillende N-wegen die ervoor zorgen dat het altijd eenvoudig is om snel in andere Nederlandse steden te komen. Ook is het relatief eenvoudig om snel in steden in Duitsland te komen, of in België.

Wie liever niet in de auto zit, maar een voorkeur heeft voor het openbaar vervoer omdat er dan gewerkt kan worden tijdens het reizen, die doet ook verstandig aan het zoeken naar aan kantoor in Nijmegen.

De stad is goed aangesloten op de spoorwegen met vijf stations en heeft directe intercityverbindingen met Roosendaal, Zwolle en Schiphol. Dat betekent dat ook de luchthaven binnen korte tijd bereikt kan worden, wat handig is wanneer je snel naar het buitenland moet, of gasten/klanten uit het buitenland naar Nijmegen wilt halen.

Reizen binnen de stad kan gemakkelijk lopend. De afstanden zijn namelijk relatief klein in Nijmegen. Er kan uiteraard ook gebruik gemaakt worden van het openbaar vervoer. Een dagkaart kost slechts €3 en geldt voor al het openbaar vervoer in Nijmegen.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Nijmegen

Het is voor veel ondernemers aantrekkelijk om een kantoor in Nijmegen te huren. De stad ligt centraal ten opzichte van de rest van Nederland maar heeft ook korte lijntjes met Duitsland en België. Daarnaast is Nijmegen een stad met een lange geschiedenis en een grote naam als handelsstad van het oosten.

Tevens is het een stad waar veel bedrijven gevestigd zijn en waar veel kantoren te vinden zijn. De kantoorpanden en woningen worden afgewisseld met groen en wanneer je even inspiratie op moet doen of rustig wilt eten, dan kun je dat altijd aan de Waal doen.

Elk kantoor in Nijmegen heeft verschillende voorzieningen op korte afstand. Daar komt nog eens bij dat de meeste kantoren van veel gemakken voorzien zijn, zodat het nog een stukje leuker wordt om aan het werk te gaan in deze stad.

Winkels in Nijmegen

Nijmegen is één van de steden in Nederland waar je direct al honderden winkels kunt vinden. Het winkelen heeft hier ook wat extra sfeer omdat bepaalde delen van de stad beschermd zijn vanwege de historische en culturele waarde van het stadsgezicht. Dit zorgt ervoor dat het in de zomer bijzonder aantrekkelijk kan zijn om tijdens het winkelen één van de vele terrassen te bezoeken.

Het is overigens al snel aantrekkelijk om in Nijmegen uit te gaan, want er zijn meer dan 100 gelegenheden die eten en drinken aanbieden in de stad. Dat betekent dat er altijd een eetgelegenheid in de buurt van het kantoor in Nijmegen te vinden is.

In Nijmegen zijn verschillende overdekte winkelcentra waar veel verschillende winkels zijn. Wanneer het goed weer is, is het zeker aan te raden om de markten te bezoeken. De Gelderse markten staan bekend om de gezelligheid, het lekkere eten en de goede prijzen bij de kraampjes. Het aanbod is sterk wisselend en hangt maar net af van de marktkooplui die de waren aanbieden op de markt.

Uiteraard is er veel meer te doen in Nijmegen dan alleen maar eten, drinken en winkelen. De stad staat bekend om de culturele evenementen en de vierdaagse uiteraard. Elk jaar komen meer dan 100.000 mensen naar de Stadsschouwburg van Nijmegen om een voorstelling te bekijken, er zijn bioscopen in de stad te vinden, net als genoeg andere activiteiten om een avond te vullen na een dag werken op het kantoor in Nijmegen. De stad is vooral dynamisch. Er zijn veel bedrijven, een universiteit en veel cultuur en geschiedenis, wat voor een leuke diversiteit zorgt die niet in alle steden te vinden is.

Koopkracht

In Nijmegen ligt het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden lager dan het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden in Nederland. Sterker nog, een kwart van de huishoudens in Nijmegen heeft een besteedbaar inkomen van minder dan €18.100 per jaar, waarmee deze groep in de armste twintig procent van Nederland valt. Tegelijkertijd heeft Nijmegen ook relatief veel huishoudens die in de rijkste groep van Nederland horen: Ruim 7,5% behoort tot de rijkste 10% van Nederland.

De lagere besteedbare inkomens zijn echter goed te verklaren wanneer er verder gekeken wordt naar de overige cijfers die beschikbaar zijn. Het is namelijk zo dat er een hoger besteedbaar inkomen per huishouden beschikbaar is wanneer er meer mensen in een huis wonen. In Nijmegen is het aantal bewoners per huishouden lager dan in Nederland en dit heeft grote gevolgen voor de statistiek.

Zonder rekening te houden met het aantal mensen per huishouden valt het gemiddeld besteedbaar inkomen in Nijmegen 10% lager uit dan het Nederlandse gemiddelde. Wanneer er gerekend wordt per persoon in plaats van per huishouden, dan valt het percentage lager uit met slechts 5%. Dit zorgt ervoor dat Nijmegen alsnog goed binnen het Nederlands gemiddelde valt, in tegenstelling tot wat de cijfers per huishouden zelf laten zien.

Parkeergelegenheden

Wanneer je met de auto naar het kantoor in Nijmegen wilt gaan, is het goed om te weten hoe het zit met de parkeermogelijkheden. Deze zijn redelijk goed in de stad, al moet gezegd worden dat de gemeente maatregelen wil treffen om gemotoriseerd verkeer uit het centrum te weren.

Daarom is het de moeite waard om te kijken naar de mogelijkheden buiten het centrum, of vlak buiten Nijmegen. Het is namelijk veel makkelijker om te voet of met het openbaar vervoer naar het centrum te komen. Een dagkaart voor het OV kost slechts €3 en dat is al snel goedkoper dan de parkeerplaatsen die je kunt vinden.

Er zijn meerdere parkeerplaatsen rond het centrum en deze kosten ongeveer €1 per uur, maar er zijn uiteraard garages die meer geld rekenen voor het parkeren. Aan straat parkeren kost vier euro per uur, de tarieven zijn ’s avonds lager, maar ook dan moet er betaald worden voor het laten staan van de auto.

Let erop dat de meeste parkeergarages hier niet 24 uur per dag geopend zijn. Dat kan bijzonder vervelend zijn wanneer je echt mobiel moet zijn voor je bedrijf. Wil je altijd de auto op kunnen halen of kunnen brengen, dan kun je naar de Stichting Oude Stad. Dit voormalige rangeerterrein van de NS is nu ingericht als parkeerterrein en heeft maar liefst 320 parkeerplaatsen.

Daarnaast is het goed om te weten dat er vaak file rond de stad staat en dat het lastig kan zijn om parkeergelegenheden te vinden wanneer er koopavonden of andere evenementen zijn. Bezoekers wordt sterk aangeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Het is bijvoorbeeld gemakkelijk om met de trein direct in het centrum aan te komen. Aangezien er vijf stations in Nijmegen zijn, is de kans groot dat je eenvoudig in de buurt van het kantoor in Nijmegen kunt komen, zeker wanneer je kijkt naar de vele busverbindingen binnen de stad zelf.

Projecten en stadsontwikkeling

Nijmegen is een stad die voor grote uitdagingen is komen te staan. Gedurende de twintigste eeuw heeft het een sterke toename gezien aan inwoners, maar deze stijging is tot stilstand gekomen toen er niet genoeg woningen beschikbaar waren. Eind twintigste eeuw zien we daarom zelfs een daling van het aantal inwoners.

De gemeente heeft snel ingegrepen en heeft meerdere projecten op de planning gezet om dit weer terug te draaien en met succes. Sinds het begin van de 21ste eeuw zijn er veel nieuwe woningen gebouwd, met een nieuwe bevolkingstoename als direct gevolg.

Een goed voorbeeld van een project dat op de planning staat voor de toekomst, is Metterswane. Dit is overigens direct ook een groter project op een zeer prominente plaats. Het zal samen met Doornroosje het nieuwe gezicht worden van het stationsplein en de architectuur doet veel mensen versteld staan.

Hier zullen 80 koopappartementen komen, samen met 160 appartementen die te huur aangeboden zullen worden. Daarnaast wordt dit gebied voorzien van een supermarkt, een restaurant en een grote parkeergarage onder het gebouw. Deze projecten komen op korte afstand van het centrum te liggen en de afstand tot een kantoor in Nijmegen of het Centraal Station zijn dus gering.

In 2018 wordt begonnen met de bouw van de Citadel. Dit is een veel groter project waarbij ruim 1900 woningen gebouwd zullen worden bij het treinstation Lent, op korte afstand van de binnenstad van Nijmegen. Hier komt overigens ook een compleet nieuw centrum met alle voorzieningen die de bewoners nodig hebben.

Het project zal een langere tijd in beslag nemen en zal waarschijnlijk in 2026 klaar zijn. Welke voorzieningen precies aangelegd worden, wordt in de loop van 2017 bekend gemaakt wanneer de eerste plannen gereed zijn.

Economie en bedrijvigheid

Nijmegen is van oudsher al een stad die interessant is voor ondernemers en bedrijven. De ligging van de stad was al interessant voor de Romeinen en ook in de Middeleeuwen waren er veel ondernemers die zich vestigden in Nijmegen. Tegenwoordig zijn het vooral kleinere bedrijven die zich in de stad vestigen.

Net als in andere Nederlandse steden zijn er veel mensen die tot de zzp-sector gerekend mogen worden. Wanneer je op zoek bent naar de grotere bedrijven om te benaderen vanuit je kantoor in Nijmegen, dan is het verstandig om de bedrijvenparken op te zoeken waar veel ondernemingen een locatie hebben. Dit zijn voornamelijk Kerkenbos, het Honingcomplex en Bijsterhuizen.

Ondernemingen hebben doorgaans een grote voorkeur voor Nijmegen wanneer zij een locatie in Gelderland zoeken. Dit heeft te maken met een aantal doorslaggevende factoren. Hieronder vallen de goede infrastructuur, de centrale ligging van de stad, het gezellige centrum en het grote aantal ondernemingen dat hier al te vinden is. Tegelijkertijd is de stad in trek omdat de gemeente het makkelijker wil maken om een winkel te vestigen in of rond het centrum. Daarmee is de afstand tot de afzetmarkt bijzonder klein.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Nijmegen is een stad met veel cultuur en jaarlijks komen veel toeristen naar de stad. Dit betekent direct dat er veel horecagelegenheden zijn en dat is goed te zien aan het aantal hotels dat te vinden is in de stad. Er zijn tientallen plekken waar een overnachting geboekt kan worden, tegen uiteenlopende mogelijkheden en prijzen. Een goed voorbeeld is het Mercure Hotel in Nijmegen. In dit hotel hebben alle gasten een eigen badkamer met bad en gratis Wi-Fi zodat er ook vanuit het hotel gewerkt kan worden indien noodzakelijk. Tevens biedt het hotel fietsen te huur aan, zodat het centrum gemakkelijk verkend kan worden. Ook is dit een handige manier om naar een kantoor in Nijmegen te komen zonder problemen met het parkeren van de auto.

Het Hotel Grand Cafe Atlanta is ook het bekijken waard, zeker voor de mensen die de locatie belangrijk vinden. Op slechts vijf minuten lopen van de Waalkade ligt dit hotel waar de dag goed begint met een vers ontbijt. Het hotel heeft een eigen restaurant en ligt op korte afstand van parkeergarages. Uiteraard is er ook gratis Wi-Fi in het hotel, zodat alle gasten gewoon bereikbaar kunnen zijn wanneer zij dat willen.

Kies je liever voor een grote naam met goede service, dan is het Van Der Valk Hotel Nijmegen-Lent een aanrader. Het hotel ligt op een grotere afstand van het centrum dan de vorige hotels die genoemd zijn, maar dat heeft ook bepaalde voordelen. Zo is de verhouding tussen de prijs en de kwaliteit goed, kunnen er fietsen gehuurd worden en kan de auto bij het hotel geparkeerd worden.

Wil je een kamer met uitzicht op de rivier of de stad, dan is het goed om ruim van tevoren te reserveren. Er zijn namelijk slechts een bepaald aantal kamers die dit uitzicht hebben. Er is ook een compleet wellnesscentrum in het hotel en de afstand tot het Holland Casino is nog geen twee kilometer. Leuk wanneer de gasten een avond vermaakt willen worden.

Wil je jouw gasten versteld laten staan, dan is het viersterrenhotel Sanadome in Nijmegen een aanrader. Dit hotel heeft een spectaculaire architectuur en laat een onvergetelijke indruk achter voor de gasten. Deze gasten kunnen gratis gebruikmaken van de spa met mineraalbaden en ligt in een groene omgeving, zodat de gasten hier ook zeker kunnen ontspannen en bij kunnen komen van een lange dag.