Introductie

Nijmegen is een stad en provincie en ligt in de provincie Gelderland, aan weerszijden van de Waal, vlakbij de grens met Duitsland. Met een inwonertal van ruim 172.000 en een oppervlakte van 57,60 km² is het de grootste gemeente van de provincie.

Nijmegen wordt ook wel ‘Keizerstad’ of ‘Karelstad’ genoemd vanwege de invloed, die Karel de Grote in de stad had gedurende de 8e eeuw en 9e eeuw.

 

Nijmegen behoort samen met Arnhem tot de stadsregio Arnhem-Nijmegen (met ruim 736.000 inwoners). De stadsregio Arnhem-Nijmegen is in economisch opzicht een gezond gebied. Met ruim 360.000 banen schept de regio veel werkgelegenheid en is daarmee tevens van de grootste werkgevers binnen Nederland.

Vooral de laatste jaren is deze regio uitgegroeid tot een economisch kerngebied. De bedrijvigheid, de jonge, hoogopgeleide beroepsbevolking, de toename van het aantal inwoners en de strategische ligging van de regio zijn factoren, die hieraan ten grondslag liggen. Daarnaast heeft de regio een uitgekiende infrastructuur, welke een perfecte basis biedt voor het nationale en internationale bedrijfsleven en ook voor ondernemers, die op zoek zijn naar een vergaderruimte in Nijmegen en omgeving.

Door de aanwezigheid van de Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN), is Nijmegen ook een echte studentenstad; de vele studenten (ruim 33.000), die er wonen, geven de stad een dynamische sfeer.

Op cultureel en toeristisch gebied heeft Nijmegen ook veel te bieden. De omgeving staat bekend om het vele groen; de stad is omgeven door veel parken en natuurgebieden. Daarnaast vind je er prachtige historische gebouwen en musea, waaronder museum het Valkhof, het Afrika-museum en het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945.

Een groot deel van de stad is beschermd dorpsgezicht en er bevinden zich talrijke monumenten in de stad, waaronder veel oorlogsmonumenten. Een van de grootste evenementen, die jaarlijks in de stad wordt georganiseerd en welke jaarlijks ruim 1 miljoen bezoekers trekt, is de Nijmeegse Vierdaagse.

Hier bovenop biedt Nijmegen veel mogelijkheden voor het huren van vergaderruimtes in een van de vele business centers.

Geschiedenis

Nijmegen is een van de oudste steden in Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling, werd deze plaats door de Romeinen gekozen als uitvalsbasis voor hun legers. Door de omringende heuvels, die een goed uitzicht over de Waal en de Rijn-vallei geven, had de locatie een grote strategische waarde. Het gebied werd voor die tijd al bewoond door de Bataven.

In de tweede helft van de 4e eeuw nam de Romeinse macht af en werd het gebied deel van het Frankische rijk.  

In de achtste eeuw werd Nijmegen onderdeel van het rijk van Karel de Grote. Deze liet op de plaats, waar zich het oude Romeinse castellum bevond, een palts bouwen. In 1230 verleende zijn zoon, Keizer Frederik II, Nijmegen stadsrechten. Enkele jaren later, in 1247, werd de stad door Willem II van Holland afgestaan aan de graaf van Gelre, als onderpand voor een lening. De lening werd nooit terugbetaald, waardoor Nijmegen een deel van Gelderland is gebleven. Dit heeft de handel niet belemmerd, Nijmegen werd in 1364 zelfs een Hanzestad.

Tijdens de Nederlandse Opstand kwam de handel tot stilstand en hoewel Nijmegen in 1585 deel uitmaakte van de Republiek der Verenigde Nederlanden, bleef het een grensstad en had de stad met meerdere belegeringen te maken.

Gedurende de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw groeide Nijmegen gestaag. In 1878 werd de rivier de Waal overbrugd door een spoorbrug en in 1936 door een verkeersbrug. In 2013 werd de nieuwe verkeersbrug “de Oversteek’ in gebruik genomen.

De huidige Radboud Universiteit Nijmegen werd in 1923 opgericht en in 1927 werd een kanaal werd gegraven tussen de Waal en de Maas.

Nijmegen kwam in 1940, als eerste Nederlandse stad, in Duitse handen en werd vier jaar later, op 22 februari 1944, door de geallieerden zwaar gebombardeerd, waardoor er grote schade werd aangericht aan het centrum van de stad. De stad werd in september 1944 bevrijd.

Na de Tweede Wereldoorlog is Nijmegen flink uitgebreid, vooral in zuidwestelijke richting, waardoor er in de stad een onevenwichtige structuur is ontstaan: het centrum ligt geheel in het noorden van de stad.

Infrastructuur

Door de perfecte ligging, tussen de Rotterdamse haven en het Duitse Ruhrgebied, en de nabijheid van de luchthavens Eindhoven, Schiphol, Weeze en Düsseldorf, is de regio een belangrijk verkeersknooppunt in het oosten van Nederland.

De stad is goed bereikbaar en toegankelijk voor zowel particulier als zakelijk verkeer. Dit maakt Nijmegen een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven, maar is ook een pluspunt voor ondernemers, die op zoek zijn naar een vergaderruimte in Nijmegen en omgeving.

Langs Nijmegen lopen diverse rijks- en provinciale wegen, zoals de A15, A73, N325, N324, N842 en de N844, die de stad verbinden met diverse plaatsen in Nederland, de Randstad, België en Duitsland.

De A15 verbindt de stad met Rotterdam en de A73 verbindt de stad met Venlo en sluit verder aan op de A50 (de A50 leidt naar Eindhoven en verder richting zuiden naar België en richting Apeldoorn naar het noorden van Nederland). De N325 loopt richting Duitsland en verbindt de stad via de A325 met Arnhem; de A325 sluit ook aan op de A15 (de weg naar Rotterdam); de N324 maakt de verbinding met de N326 en de A50. De provinciale wegen, de N842 en de N844, leiden respectievelijk naar Groesbeek en naar Malden.

Nijmegen beschikt ook over een uitstekend openbaar vervoersnetwerk. De stad heeft vijf NS-stations: Nijmegen, Dukenburg, Heyendaal, Lent en Goffert.

Vanaf station Nijmegen vertrekken intercitytreinen naar: Schiphol (via Arnhem, Ede-Wageningen, Utrecht CS), Den Helder (via Arnhem, Ede-Wageningen, Utrecht CS, Amsterdam CS en Alkmaar), Roosendaal (via ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Breda), Zwolle (via Arnhem, Zutphen, Deventer) en Utrecht Centraal (via Elst en Arnhem). Daarnaast vertrekken er sprinters richting Wijchen, Arnhem Centraal, ’s-Hertogenbosch en Zutphen. Arriva verzorgt de stoptreinen richting Venray, Venlo en Roermond.

Vanaf het NS-station Nijmegen vertrekken diverse stadsbussen, die de verschillende delen van de stad met elkaar verbinden. Het busvervoer in en rondom Nijmegen wordt verzorgd door Breng (binnen de stadsregio Arnhem-Nijmegen) en Arriva (streekbusvervoer). Vanuit Nijmegen zijn er ook directe busverbindingen met Kleef en Emmerik in Duitsland, uitgevoerd door NIAG.

In Nijmegen bevindt zich ook de Waalhaven, die een belangrijke functie heeft als aanlegplaats voor schepen die op doorreis zijn naar Duitsland en Rotterdam. Ook meren er veel riviercruiseschepen aan.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten in Nijmegen

Als huurder van een vergaderruimte in een business center kun je als ondernemer of bedrijf optimaal genieten van alle voordelen van een flexibel concept in combinatie met een professionele service. Hierdoor is het huren van een vergaderruimte in een business center niet alleen ideaal voor bedrijven, maar ook voor freelancers, eenmanszaken en ZZP’ers is het de perfecte oplossing.  

Alle vergaderruimtes, die wij in Nijmegen te huur aanbieden, zijn zeer representatief, compleet ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is ondersteuning aanwezig van een professioneel team en er zijn mogelijkheden voor video conferencing. Daarnaast kan er bij de huur van een vergaderruimte gebruik worden gemaakt van wifi met high speed internet en printfaciliteiten.

Naast vergaderruimtes in Nijmegen, bieden wij ook afzonderlijke ruimtes, werkplekken en co working ruimtes te huur aan. Alle ruimtes binnen een business center worden met anderen gedeeld, waardoor de kosten lager zijn dan het huren van een traditioneel kantoor.

In Nijmegen is een ruim aanbod beschikbaar van representatieve vergaderruimtes voor elk budget. Het is mogelijk om een vergaderruimte te huren in het opvallendste gebouw van Nijmegen, FiftyTwoDegrees, welke gunstig is gelegen ten opzichte van de A73, de A15 en NS-station Goffert.

Andere locaties waar wij vergaderruimtes aanbieden, bevinden zich onder andere op het bedrijventerrein in de wijk Goffert en de Groesbeekseweg, gelegen in Nijmegen-Oost. Dit laatste business center heeft een zeer centrale ligging ten opzichte van het stadscentrum.

Bekijk ons volledige aanbod van beschikbare vergaderruimtes in Nijmegen; wij beschikken over vergaderruimtes voor elk budget.

Winkelen in Nijmegen

Dat er in het oosten van Nederland goed gewinkeld kan worden, weten de Nijmegenaren al lang. Niet alleen kun je er genieten van een groot en gevarieerd winkelaanbod, maar ook van de historische, karakteristieke panden met bijzondere gevels, die het zicht van de binnenstad sieren. Er zijn dan ook veel toeristen en dagjesmensen, die speciaal naar Nijmegen komen om een dagje te winkelen.

Centraal in het centrum ligt de Stevenskerk. Van hieruit kun je de belangrijkste winkelstraten van de binnenstad inlopen zoals de Molenstraat, de Broerstraat, de Ziekerstraat, de Moenenstraat, de Marikenstraat, de Burchtstraat, de Houtstraat en de Lange Hezelstraat (de oudste winkelstraat van Nederland).

De Marikenstraat is een bijzondere winkelstraat, omdat het uit twee niveaus bestaat. Hier vind je grote modemerken als River Woods, La Ligna, Rivièra Maison, Cape Cod Fashion, State of the Art en diverse grote schoenenwinkels.

In het centrum vind je ook het overdekte winkelcentrum Molenpoort; dit winkelcentrum heeft maar liefst 55 winkels, waaronder veel speciaalzaken en boetiekjes.

Andere leuke winkelstraten in het centrum zijn de Welderenstraat, In de Betouwstraat, Bloemerstraat, van Broeckhuysenstraat, Kelfkensbos, Hertogstraat, St. Jorisstraat, Wintersoord, van der Brugghenstraat, Smetiusstraat en de Tweede Walstraat. In deze straten tref je geen grote winkelketens, maar wel veel authentieke speciaalzaken op het gebied van woninginrichting, antiek, cadeaus, mode en sieraden.

De winkels in Nijmegen zijn geopend tussen 09.00 en 17.00 uur. Op donderdag is het koopavond; je kunt er dan tot 21.00 uur winkelen.

Koopkracht

Nijmegen is onderverdeeld in verschillende stadsdelen met de daarbij behorende wijken. De stadsdelen zijn: Centrum, Oost, Oud-West, Nieuw-West, Midden, Zuid, Noord, Dukenburg en Lindenholt.

De stadsdelen Oost, Dukenburg en Zuid zijn de grootste stadsdelen, waar tevens de meeste Nijmegenaren wonen. Daarentegen wonen er minder mensen in het Centrum en Nijmegen-Noord. Met het gereedkomen van het nieuwe stadsdeel de Waalsprong, in het noorden van Nijmegen, zal hierin verandering komen. Volgens de huidige planning zal dit hele gebied rond 2025 gereed zijn.

De bevolkingssamenstelling van Nijmegen is divers te noemen, er is een mix van verschillende nationaliteiten en sociale bevolkingsgroepen. Ruim 25% van de bevolking is van allochtone afkomst, waarvan 13% een niet-westerse achtergrond heeft.

De laatste jaren is er sprake van een constante instroom van nieuwe bewoners. Nijmegen wordt steeds populairder als woon-en leefomgeving en vooral jongeren kiezen voor de stad (het aantal studenten aan de Radboud Universiteit en de HAN is de afgelopen jaren sterk toegenomen).

Daarnaast blijven er ook steeds meer afgestudeerden in de stad (ruim 35%), vooral vanwege de werkgelegenheid en de combinatie van stedelijke en groenvoorzieningen. De komende jaren, tot 2020, wordt een verdere groei van inwoners verwacht; de stad zal doorgroeien tot een inwonertal, dat ligt tussen 181.000 en 187.000.

Dat Nijmegen een belangrijke kennis- en opleidingsstad is, is ook terug te zien in de demografische karakteristieken van de stad; er wonen relatief veel jongeren tussen de 20 en 25 jaar. Veel jongeren en studenten kiezen ook voor de stadsdelen Centrum en Oost, terwijl Zuid het meest vergrijsde stadsdeel van Nijmegen is.

Over het algemeen hebben de Nijmegenaren per jaar minder te besteden dan het landelijk gemiddelde (ongeveer 15%); daarentegen behoort ruim 7% van de bewoners van Nijmegen tot de rijkste 10% van Nederland.

De wijken waar zich huishoudens met de hoogte inkomens bevinden zijn: Kwakkenberg, Groenewoud en Hunnerberg (Oost), Hazenkamp en Heyendaal (Zuid), Hees (West), Weezenhof (Dukenburg) en Oosterhout (Noord).

De wijken met de laagste inkomens zijn: Bottendaal en Hengstdal (Oost), Hatert, Grootstal en Nije Veld (Zuid), Biezen, Heseveld, Neerbosch en Wolfskuil (West) en bijna alle wijken in het stadsdeel Dukenburg m.u.v. Weezenhof.

Bij het maken van een keuze een locatie voor het huren van een vergaderruimte in Nijmegen kan dit nuttige informatie zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Als je een vergaderruimte, een kantoor of een andere ruimte in een business center in Nijmegen huurt, is het goed te weten, waar je de auto kunt parkeren en wat de tarieven zijn.

Hier volgt een overzicht van de mogelijkheden en de tarieven voor de verschillende manieren van parkeren.

In en om het centrum van Nijmegen geldt overal betaald parkeren van maandag t/m zaterdag tussen 09.00 en 21.00 uur en op zondagen tussen 12.00 en 18.00 uur. 

Er dient rekening te worden gehouden met het feit, dat de stad verschillende tariefzones hanteert. In het centrum (rode parkeerautomaten) en in de ringstraten rond het centrum (de Van Welderenstraat, Bloemerstraat, In de Betouwstraat, Tweede Walstraat, Van Broeckhuysenstraat, Kelfkensbos, Hertogplein en de Hertogstraat) betaal je een tarief van €2,60 per uur; rond het centrum (blauwe parkeerautomaten) betaal je een tarief van €2,10 per uur en buiten het centrum (groene parkeerautomaten) betaal je een tarief van €1,70 per uur.

Op elke parkeerautomaat staat aangegeven welk tarief er geldt en hoe er betaald kan worden. Afhankelijk van de parkeerautomaat, kan er met contant geld, pin of creditcard worden betaald. Bij de meeste parkeerautomaten kun je betalen per mobiele telefoon.

Parkeren in parkeergarages is goedkoper dan de auto op straat te parkeren. In de stad bevinden zich zes parkeergarages en drie P+R-transferia. De tarieven variëren van €0,50 per uur (tussen 18.00 en 08.00 uur) tot €2,65 per uur (tussen 08.00 – 18.00 uur).

Voor parkeren op P+R-transferium Nijmegen-Noord betaal je €3,50 per dag; hierbij is het openbaar vervoer naar het centrum inbegrepen. Op het P+R-transferium Nijmegen-West is parkeren gratis. Als je een vergaderruimte in het centrum van Nijmegen huurt, kun je met openbaar vervoer vanaf het P+R-transferium naar het centrum reizen; je betaalt dan alleen het reguliere bustarief. Voor parkeren op P+R-transferium Centraal Station (Eerste Oude Heselaan) betaal je €1,66 per uur (of gedeelte hiervan). Het maximale dagtarief is €9,73 en het maximale NS-dagtarief is €4,47.

Meer informatie over parkeren in Nijmegen is te vinden op de website van de gemeente.

Projecten en stadsontwikkeling

Nijmegen heeft de afgelopen jaren grote ontwikkelingen doorgemaakt. Door het vertrek van een aantal grote industriële bedrijven uit de regio heerste er in de jaren ‘80 en ‘90 nog grote werkloosheid. Maar met de oprichting van de stadsregio Arnhem-Nijmegen, welke als doel heeft een stevig samenhangend, economisch kerngebied te ontwikkelen, is hierin verandering gekomen.

De regio heeft nu een economisch sterke positie en behoort zelfs tot een van de economische kerngebieden van Nederland. Diverse ontwikkelingen, zowel op het gebied van wonen, winkelen en werken hebben een positieve invloed gehad op de economische positie van het gebied.

In Nijmegen zijn tientallen onderwijs- en onderzoeksinstellingen gevestigd. Dit academische klimaat vormt de basis voor de aanwezige kennis en expertise, waarop de industrie kan voortbouwen. Hierdoor is ook een positief innovatieklimaat in de regio ontstaan.

De Novio Tech Campus, welke zich naast het Goffert Park bevindt, is hier een goed voorbeeld van. Op de campus is een groot aantal bedrijven van internationale betekenis gehuisvest, zoals NXP en Heinz Innovation Center. Op deze campus komen kennis, bedrijfsleven en innovatie samen. De campus biedt ruimte aan ondernemers en onderzoekers in de sectoren Life Sciences, Gezondheid en HighTech.

In nauwe samenwerking met partners, biedt de campus (nieuwe) ondernemers toegang tot de kennis, faciliteiten en (inter)nationale netwerken van de aanwezige bedrijven en kennisinstellingen. Daarnaast wordt ook begeleiding geboden aan startups.

Naast de Novio Tech Campus beschikt Nijmegen nog over een aantal andere campussen en bedrijventerreinen, zoals Bijsterhuizen (het grootste bedrijventerrein in Gelderland), campus Heyendaal (waar zich de Radbouduniversiteit, het UMC St. Radboud en de HAN bevinden) en de Grift.

De gemeente Nijmegen heeft in haar economisch beleid ingezet op herstructurering van een aantal bedrijventerreinen in de stad. Dit doet zij op een hoogwaardige en duurzame manier. Door onder andere de bestaande ruimtes effectiever in te delen en intensiever te bebouwen kan er zorgvuldiger met de ruimte wordt omgegaan.

Een voorbeeld hiervan is het Mercurius park. Dit terrein, dat ten zuiden van de nieuwe stadbrug ligt, zal grotendeels opnieuw worden verkaveld, waardoor er een bijzonder werkgebied zal ontstaan met ruimte voor nieuwe bedrijfsgebouwen. Hiermee beoogt de gemeente ook een omgeving te creëren, die nieuwe bedrijven zal aantrekken. Dit zal mogelijk ook resulteren in nieuwe business centers, waar vergaderruimtes te huur worden aangeboden.

Meer informatie over huidige en geplande projecten in de stad zijn te vinden op de website van de gemeente Nijmegen.

Economie en bedrijvigheid

De stadsregio Arnhem-Nijmegen staat bol van de innovatieve bedrijvigheid en creatief talent en blinkt uit in zes economische sectoren: energie en milieutechnologie (EMT), mode en vormgeving, Life Sciences & Health (LS&H) en Hightec Systems & Materials (HTSM), semiconductors, toerisme en logistiek. Binnen deze sectoren wordt door de aanwezige kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid intensief samengewerkt aan vernieuwing en ontwikkeling.

De (bio)medische en gezondheidssector is met ruim 23.000 directe arbeidsplaatsen de grootste werkgever in Nijmegen. Ook binnen deze sector wordt intensief samengewerkt (op het gebied van geneeskunde en medische technologie).

Binnen de (bio)medische en gezondheidssector zijn veel toonaangevende bedrijven (waaronder Synthon, MercaChem, Philips Medical Systems, NXP, MSD en Siemens) en kennisinstituten (waaronder Radboud Universiteit met het Center for Molecular Life Sciences, Institute for Molecules and Materials en Donders Instituut en Radboud UMC) werkzaam.

Gezamenlijk met andere partners in de regio zijn zij verenigd in een netwerk, Healthvalley genaamd. Dit netwerk, dat heel Oost-Nederland bestrijkt, heeft als doel bedrijven en kennisinstellingen te stimuleren, technologische innovaties in de gezondheidszorg te bevorderen en te ondersteunen, samenwerking te stimuleren en daarnaast ook kansrijke startups te ondersteunen.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Nijmegen biedt voldoende overnachtingsmogelijkheden voor relaties van bedrijven die een vergaderruimte in de stad huren. De meeste hotels en accommodaties bevinden zich in en rond het centrum, maar ook in de andere stadsdelen en rond belangrijke zakelijke gebieden en bedrijventerreinen, waar veel mogelijkheden zijn voor het huren van een vergaderruimte, is er voldoende aanbod. Hier volgt een kleine selectie van accommodaties:

 

Hotel in-Credible

Hertogstraat 1

4 sterren

Amrâth Hotel Belvoir 

Graadt van Roggenstraat 101

4 sterren

Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent 

Hertog Eduardplein 4

4 sterren

Hotel Hertogplein

Gerard Noodtstraat 143

3 sterren

Hotel Gran Café Atlanta

Grote Markt 38-40

3 sterren

Hotel Courage

Waalkade 108-112

3 sterren

Apollo hotel

Bisschop Hamerstraat

3 sterren

Hotel Blue

Oranjesingel 14-20

Hotel Manna

Oranjesingel 2C

Hotel De Gulden Waagen

Lange Hezelstraat 75A

Mercure hotel

Stationsplein 29

Hotel Oranjestaete

Oranjesingel 66

Hotel Prikkels 

Houtstraat 75

B&B De Prince

Lange Hezelstraat 44

B&B De Bredestraat

Bredestraat 155