Introductie

Rotterdam is één van de meest opvallende steden in Nederland. Het is de stad die beroemd geworden is door de aanwezigheid van de haven, maar is tevens de stad die bekend staat om het grote aantal immigranten dat ongeveer 50% van de bevolking hier uitmaakt. Rotterdam is echter vooral de stad waar het oude en het nieuwe elkaar raken.

Buiten het centrum zijn nog veel wijken te vinden die gebouwd zijn in de jaren vijftig en ook verder buiten de stad zijn nog veel oude huizen, wijken en gebouwen bewaard gebleven. Binnen het centrum vind je echter vooral nieuwe gebouwen met opvallende architectuur. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, een andere reden waarom Rotterdam zo bekend is.

Rotterdam is uiteraard ook een stad die bekend staat om de vele winkels, het gezellige centrum en de vele winkelcentra die op korte en op langere afstand liggen. Daarnaast is de stad bijzonder goed bereikbaar omdat het relatief centraal binnen de Randstad ligt. Dat betekent dat er goede verbindingen zijn via de vele snelwegen, maar ook via het spoor kan er makkelijk en snel gereisd worden naar andere steden, of naar plaatsen in het buitenland.

Er zijn veel bedrijven die een kantoor in Rotterdam hebben. Dat is niet verrassend, Rotterdam is immers een stad die al sinds langere tijd bekend staat om de handel en de vele activiteiten en evenementen die er gehouden worden.

Het betekent echter ook dat het lastiger kan zijn om hier een woning te vinden aangezien de vraag vaak groter is dan het aanbod. In die gevallen is het aan te raden om eens te kijken naar de randgemeenten die vaak een beter aanbod hebben met vooral ruimere huizen.

Geschiedenis

Ondanks het feit dat Rotterdam op dit moment een zeer bekende stad is, heeft het een geschiedenis die veel minder ver teruggaat dan de geschiedenis van andere steden in Nederland. Sterker nog, Rotterdam kreeg pas in 1340 stadsrechten en had pas in 1360 een muur om de stad heen staan.

De stad werd echt belangrijk door het openen van de Nieuwe Waterweg die in 1872 het licht zag. Dit zorgde ervoor dat Rotterdam een belangrijke havenstad kon worden en lange tijd heeft de stad ook grootste haven van de wereld gehad. Die titel is nu in handen van Shanghai.

De snelle groei van Rotterdam na het groeien van de haven zorgt ervoor dat de stad bijzonder snel moet expanderen. Er komen veel arbeiders van buitenaf die eerst werken om de haven te vergroten, waarna veel mensen naar de havens komen om daar te helpen bij het laden en lossen. Dit zorgt er eerst voor dat er nieuwe wijken gepland worden, maar tegelijkertijd slokt Rotterdam de omliggende gemeentes stuk voor stuk op.

Daarnaast wordt er in het centrum steeds meer ruimte gemaakt voor een betere infrastructuur, een fraai centrum en meer mogelijkheden om een culturele avond te beleven. De revues van die tijd hadden meestal de eerste voorstellingen in Rotterdam.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zijn er geen directe incidenten in Rotterdam. De haven komt wel stil te liggen en de stad ontvangt veel vluchtelingen uit België, en veel spionnen uit verschillende landen. Na de oorlog roept Pieter Jelles Troelstra, de leider van de Sociaal Democratische Arbeidspartij op tot revolutie in de haven, maar vindt hier geen gehoor.

De Tweede Wereldoorlog had veel meer gevolgen voor de stad Rotterdam. Het lukte de Duitsers niet om de stad snel over te nemen. Om hier haast achter te zetten, werd er gedreigd met een bombardement, dat ook kort hierna uitgevoerd werd. Het bombardement duurde slechts vijftien minuten, maar door de branden die in de stad ontstonden, was de schade niet te overzien. Op het moment dat de stad zich overgeeft aan de Duitsers, beginnen de Rotterdammers direct al met het ruimen van het puin.

In de jaren die hierop volgen, gaat de groei van Rotterdam door. Deze wordt vooral na de Tweede Wereldoorlog sterk opgepakt waarbij besloten wordt om niet te gaan renoveren en herbouwen. Er wordt besloten om volledig nieuwe gebouwen op te trekken en de bestaande en beschadigde panden te vernietigen.

Infrastructuur

Rotterdam is één van de steden in Nederland die goed bekend staat om de infrastructuur. Hoewel het vaak druk in en rond de stad is, is het een stad die zeer toegankelijk is. Dit geldt onder andere voor de treinen. Er zijn veel verbindingen die naar Rotterdam leiden en daarmee is het makkelijk om vanaf de andere steden in Nederland naar Rotterdam te reizen met de trein.

Andersom kan natuurlijk ook, zo ben je vanaf het kantoor in Rotterdam binnen de kortste keren in Amsterdam, Den Haag of Leiden. Dit maakt het ook makkelijker om reizen te plannen, of mensen over te laten komen naar jouw locatie om daar te vergaderen bijvoorbeeld.

Uiteraard is Rotterdam ook aangesloten op de snelwegen. De A4, A15, A6 en A20 vormen een groot gedeelte van de Rotterdamse ring. Naast deze snelwegen is de stad ook aangesloten op de A13 en A29. Het is verstandig om deze snelwegen zoveel mogelijk te vermijden tijdens de spitsuren, hier staat met hoge regelmaat file bij de knooppunten wanneer iedereen er tegelijkertijd langs wil komen.

Let er goed op dat je de auto ook moet parkeren wanneer je eenmaal in de stad aangekomen bent. Het moderne kantoor in Rotterdam is voorzien van een parkeerplaats, net als de meeste nieuwere woongebouwen. Is dit niet het geval, zoek dan van tevoren alvast naar de naam van een parkeergarage in de buurt.

Nagenoeg iedereen weet dat Rotterdam een grote haven heeft. Dit is vooral handig voor ondernemers die willen gaan werken met import en export, of met bedrijven die zich hiermee bezighouden. Naast een haven heeft Rotterdam echter ook een luchthaven, Rotterdam – The Hague.

Hier zijn verschillende internationale luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigd, wat het makkelijker zal maken om zelf snel naar het buitenland te gaan, of om zakenpartners naar het kantoor in Rotterdam te laten komen.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Rotterdam

Ben je op zoek naar een dynamische stad waar veel gebeurt en waar veel bedrijven actief zijn op de lokale en internationale markt, dan is een kantoor in Rotterdam iets wat helemaal bij jou past. Rotterdam is goed bereikbaar, heeft tegelijkertijd redelijk veel groen in de stad en in het centrum is altijd iets te doen. Er zijn genoeg woningen beschikbaar buiten de stad zelf en de verbindingen met de metro, tram en trein zijn prima geregeld zodat de reistijden altijd kort zijn.

In Rotterdam vind je veel verschillende kantoren. Er zijn relatief nieuwe locaties die tijdens de uitbreidingen van de stad gebouwd zijn, maar er zijn ook nog altijd locaties die in de oudere panden gesitueerd zijn. Deze grachtenpanden zijn echter niet in het centrum te vinden, aangezien dit gedeelte van de stad na de Tweede Wereldoorlog volledig nieuw neergezet is. Buiten het centrum zijn echter wel panden te vinden met een geschiedenis en een statige uitstraling. Wie op zoek is naar een kantoor in Rotterdam, die heeft meerdere opties en mogelijkheden die overwogen kunnen worden tijdens het zoeken naar de perfecte locatie of het perfecte pand.

Winkels in Rotterdam

 

Er zijn veel mensen die in Rotterdam wonen en er zijn ook veel mensen die vanuit gebieden rond Rotterdam naar de stad komen om daar inkopen te gaan doen, of om gewoon lekker te gaan winkelen en het aanbod te bekijken. Nagenoeg alle winkels zijn hier dan ook zeven dagen per week geopend en de honderden winkels in de stad zorgen voor een breed aanbod waarbij iedereen zijn hart op kan halen.

In het centrum vind je een aantal bekende winkelstraten, zoals de Koopgoot, de Lijnbaan en uiteraard de Hoogstraat. Wekelijks zijn er ook verschillende markten te vinden in de stad, die zeker de moeite waard zijn omdat je hier veel verschillende producten uit verschillende culturen kunt vinden, tegen zeer vriendelijke prijzen.

Voor de grotere inkopen is het centrum van Rotterdam niet bepaald handig. Het is niet echt een aantrekkelijk idee om met een bankstel door de stad te moeten lopen. Gelukkig zijn er verschillende winkelcentra buiten het centrum, zoals Rotterdam Alexandrium met een eigen treinstation. Het Zuidplein is overigens ook een aanrader met meer dan 100 winkels en goede verbindingen met de rest van Rotterdam, zodat je er altijd snel kunt zijn.

Aangezien de helft van Rotterdam immigrant is, mag je verwachten dat je hier op veel plekken kunt eten. Het aanbod is bijzonder veelzijdig. Er zijn verschillende restaurants met grote namen, maar je kunt ook op meerdere plekken gewoon een snel broodje halen of fastfood. Goed om te weten wanneer je na het werken op het kantoor in Rotterdam direct naar de winkels moet om inkopen te doen.

Koopkracht

Rotterdam is één van de steden in Nederland waarbij je niet blind af kunt gaan op de cijfers. Wanneer gekeken wordt naar het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden, dan komt Rotterdam er bijzonder slecht vanaf. De gemeente Rotterdam laat dan een inkomen zien dat ver onder het Nederlandse gemiddelde zit, terwijl de gebieden eromheen net iets beter scoren.

Maar in Rotterdam zelf zijn veel huishoudens die weinig bewoners hebben. Aangezien het aantal mensen hier kleiner is, moeten de inkomens gestandaardiseerd worden. Wanneer dit gedaan wordt, is te zien dat 44% van de huishoudens in de armste 40% van Nederland valt. Daarnaast hoort 19% van de huishoudens bij de rijkste huishoudens van Nederland.

Vooral binnen Rotterdam zijn huishoudens te vinden met minder koopkracht. In de aangrenzende gemeentes en dorpen is het besteedbaar inkomen per huishouden vaak wat hoger, waardoor de regio als gemiddeld een prima score laat zien in vergelijking met de rest van Nederland.

Parkeergelegenheden

Het is relatief eenvoudig om met de auto naar Rotterdam te komen. Er zijn immers veel verbindingen en snelwegen die naar het centrum van de stad leiden. Dat betekent echter niet dat het ook gemakkelijk is om de auto in de stad te parkeren. In het centrum betaal je maximaal €3,33 per uur, maar de maximale parkeertijden lopen sterk uiteen per locatie.

Daarom kan het verstandiger zijn om te kijken naar een parkeergarage of parkeerterrein buiten het centrum zelf. Dit kan onder andere bij de Ahoy of de Kuip. Wil je de auto hier parkeren, let er dan wel op dat er geen evenementen zijn waardoor de parkeerplaatsen bezet kunnen zijn.

Het is aan te raden om de mogelijkheden met het openbaar vervoer te overwegen. Met de treinen, trams en bussen kun je midden in het centrum komen, of vlakbij jouw kantoor in Rotterdam. Je hoeft dan niet naar een parkeerplaats te zoeken, en je bespaart jezelf de stress van het rijden door de drukte, zeker wanneer je dit niet gewend bent.

Projecten en stadsontwikkeling

Rotterdam heeft als stad een flinke groei meegemaakt vanaf het moment dat de haven in de stad begon te groeien. Dit heeft veel nieuwe arbeiders aangetrokken uit Nederland, maar ook uit het buitenland. Dit heeft gezorgd voor een razendsnelle groei, waarbij de randgemeenten meerdere malen opgeslokt zijn door de stad. Op dit moment groeit de stad nog altijd. Het aantal inwoners blijft toenemen en de stad expandeert steeds verder naar buiten toe. Hier worden complete woonwijken en flats aangelegd om de mensen een dak boven het hoofd te kunnen bieden.

De Muse van Rotterdam is één van deze projecten, aan de Wijnhaven welteverstaan. Hier zullen 94 woningen gebouwd worden in een aantrekkelijke omgeving. Bright is een groter project in Rotterdam. Dit moet in totaal maar liefst 612 woningen opleveren en Stebru is hier op dit moment nog altijd druk mee bezig. De extra woningen zullen zorgen voor een mogelijke verdere toename van het aantal inwoners van de stad, al zijn het voornamelijk mensen uit Rotterdam zelf die interesse hebben in de nieuwbouw.

Naast vele woningen wordt er ook gewerkt aan voorzieningen, waar bedrijven zeker op in kunnen spelen. Het is al makkelijk om een kantoor in Rotterdam te vinden, maar dat zal alleen nog maar makkelijker worden. Al moet gezegd worden dat niet alleen het aanbod stijgt, ook de vraag wordt steeds groter.

Economie en bedrijvigheid

Rotterdam is een interessante stad voor veel bedrijven, juist vanwege het feit dat er al veel bedrijven actief zijn en het aantal bedrijven ook met de dag stijgt. Veel van de ondernemingen zijn kleinere ondernemingen, zoals de trend wereldwijd ook laat zien. De bedrijven hebben overigens vooral baat van de grote afzetmarkt. In de stad wonen al 600.000 mensen en met de mensen die dagelijks naar Rotterdam komen, komt de afzetmarkt met gemak boven de één miljoen mensen uit.

Bedrijven die het bijzonder goed doen hier, zijn de horecagelegenheden en de uitzendbureaus. Dat is logisch gezien het grote aantal mensen en de haven die wisselend arbeidskrachten nodig heeft. In de haven is overigens altijd veel werk te vinden bij het overpakken van de goederen en het distribueren van de ladingen die verder vervoerd moeten worden het land in. Andere bedrijven die het hier goed doen, zijn de Erasmus, Ahold en Laurens.

Gezien de dynamiek van de stad die op dit moment vooral weer aan het groeien is, is de kans groot dat het aantal inwoners en ondernemingen alleen maar zal stijgen de komende tijd, waarmee een kantoor in Rotterdam een goede investering kan zijn.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Er zijn veel interessante hotels in de stad en daar is al duidelijk aan te zien dat het hier gaat om een stad met een grote naam en een goede reputatie. Om je een handje op weg te helpen, hebben we een aantal hotels voor je naar voren gehaald.

Het eerste hotel is het Inntel Hotel Rotterdam. Dit hotel heeft luxe kamers met een uitzicht op de stad. Het ligt op korte afstand van het centrum en de overige bezienswaardigheden en uiteraard heeft het hotel ontbijt klaarstaan voor de gasten die hier verblijven. Het hotel heeft geen eigen parkeerplaats, maar er kan geparkeerd worden bij de Erasmusbrug of in één van de ondergrondse parkeergarages. Beide opties zijn betaald parkeren.

Het Mainport Hotel is een wat exclusiever hotel in Rotterdam. Er is net iets meer luxe en dat zie je ook terug aan de prijzen die betaald moeten worden voor een kamer. De recensies over dit hotel zijn gemiddeld zeer goed en ook dit hotel heeft een ontbijt klaarstaan voor de gasten.

Het hotel ligt op twee kilometer afstand van het centraal station. Dit is goed te lopen, maar besef je wel dat twee kilometer een aardig eind kan zijn wanneer je veel bagage mee moet nemen. De hotelkamers hebben internet, maar het hotel heeft helaas geen parkeerplaats. Ook hier geldt dat er in de nabije omgeving geparkeerd kan worden tegen betaling.

Het Best Western Plus Rotterdam Airport Hotel is ook een aanrader. Dit hotel heeft 99 kamers en heeft ook een eigen restaurant. Er zijn fietsen te huur bij het hotel en deze aanbieder ligt op ongeveer 10 minuten met de auto van het centrum van de stad. Het grote voordeel van dit hotel ten opzichte van de overige hotels is dat er een eigen parkeerplaats is bij het hotel. H

et is hier gemakkelijk om vluchten en overnachtingen op elkaar af te stemmen, want zoals de naam van het hotel al doet vermoeden, is het hotel ingericht op de luchthaven van Rotterdam. Daarnaast ligt het hotel aan de snelweg, waardoor het ook goed te bereiken is met de auto. Daar komt nog eens bij dat het buiten de stad ligt, waardoor er mogelijkheden zijn om gewoon even tot rust te komen in de natuur.

Uiteraard zijn er veel meer hotels te vinden in Rotterdam. De bovengenoemde opties hebben voordelen die handig kunnen zijn voor de mensen die op bezoek komen naar een kantoor in Rotterdam.