Introductie

Utrecht is één van de grote steden in Nederland met een inwonertal van 340.000 en een oppervlakte van meer dan 99,12 km². De stad ligt in de gelijknamige provincie in het midden van het land en staat onder andere bekend om de stadsgrachten als Vecht en Leidse Rijn. Westelijk van de stad Utrecht loopt het Amsterdam-Rijnkanaal, terwijl het oudere kanaal de Vaartsche Rijn naar het zuiden loopt.

De stad is centraal gelegen in de Randstad op een knooppunt van wegen, spoorwegen en waterwegen. Utrecht staat dan ook bekend om haar beurzen en conferenties en is één van de snelst groeiende economische centra van Nederland en de Randstad.

Ook op toeristisch gebied is Utrecht een populaire bestemming. De stad staat onder andere bekend om de vele bezienswaardigheden zoals kerken, burchten, kastelen, rijksmonumenten en werelderfgoed. De historische locaties in de oude binnenstad van Utrecht vormen daarnaast het bruisende hart van de stad. Hier zijn veel cafés en horecagelegenheden te vinden, evenals restaurants en de hipste winkels!

Op zakelijk gebied heeft Utrecht ook een sterke positie als regio voor het bedrijfsleven. Redenen hiervan zijn onder andere de centrale ligging van de stad en het hoge opleidingsniveau van de inwoners. Utrecht is dé kennisstad op het gebied van groen, gezond en slim leven.

Door de vooruitstrevende initiatieven op het gebied van onder andere life sciences & health, duurzaamheid, technologie en gaming is de stad twee keer achter elkaar door de Europese commissie uitgeroepen tot de meest concurrerende regio van Europa.

Utrecht biedt dan ook een uitgebreid aanbod van locaties voor het organiseren van kennisevenementen of voor het huren van kantoren en vergaderruimtes in een business center. Vanuit één van de vele business centers ben je goed gepositioneerd om te profiteren van alles dat de stad, bedrijven en ondernemers te bieden hebben.

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Utrecht gaat terug naar ongeveer 50 jaar na Christus. Waar nu het Domplein gelegen is, legden de Romeinen de basis voor de stad. In 690 bouwde de Angelsaksische bisschop Willibrord twee kerken binnen de verlaten grensposten van Utrecht en later werd hier nog een derde aan toegevoegd. Hierdoor ontstond er een complex van de Domkerk, de Salvatorkerk en de tussengelegen Heilig-Kruiskapel.  

1122 was een belangrijk jaar voor de stad. In dit jaar kreeg de stad als één van de eerste steden in Nederland stadsrechten, wat als gevolg had dat de bisschop minder macht kreeg en de stedelingen juist meer macht. Gevolg hiervan was dat de stedelingen begonnen met het omwallen van de stad Utrecht, te beginnen met het eerste stuk van de Oudegracht.

Mede door de opkomst en het algemeen gebruik van baksteen, bouwden de rijken huizen langs de Oudegracht en langs de gracht ontstonden iconische werfkelders en werven. Bovendien werden er verschillende kloosters gevestigd in de stad en vanaf 1254 werd de gotische Domkerk gebouwd naar een voorbeeld van de grote Franse kathedralen. De gilden grepen net na 1300 de macht in Utrecht en speelden tot 1528 een belangrijke rol in het stadsbestuur van Utrecht.

Dit betekende niet alleen dat de Nieuwegracht aan het eind van de veertiende eeuw gegraven werd, maar ook dat de stad nog meer volgebouwd werd. Één van de grootste projecten vond plaats aan het einde van de veertiende eeuw. Destijds werd begonnen met het bouwen van de Domtoren, wat in die tijd één van de grootste torens van het land was. 

De achttiende eeuw werd gekenmerkt door economische achteruitgang. Begin 19e eeuw veranderde dit aanzienlijk. Lodewijk Napoleon, koning van het Koninkrijk Holland, liet namelijk een residentie bouwen en Utrecht zou daarin een half jaar de hoofdstad van het Koninkrijk Holland worden. Zo'n drie eeuwen lang was het inwonersaantal van Utrecht ongeveer 30.000. Echter door de opbloeiende economie, de instroom van nieuwe inwoners en het geboorteoverschot verdrievoudigde het aantal inwoners van de stad in de 19e eeuw naar 100.000. De eerste helft van deze eeuw waren de meeste inwoners werkzaam in de traditionele nijverheid of op de regionale markt. Hierdoor waren er alleen kleine bedrijven. De toegenomen bouwnijverheid bracht nieuwe banen, waardoor de overheid een belangrijke werkgever werd.

In 1843 kreeg Utrecht de eerste treinverbinding en rond 1870 was de stad al het knooppunt van de spoorwegen in Nederland. Hierdoor kwam er steeds meer dienstverlening, industrie en handel naar Utrecht. Ook in de 20e eeuw groeide de Utrechtse bevolking. Rond 1940 had de stad 165.000 inwoners en ontstonden er nieuwe wijken en buurten.

De industrie werd in de periode 1900-1940 een belangrijke werkgever en bovendien groeide het aantal winkels en kantoren in de stad. Door de gunstige ligging van Utrecht en de gunstige treinverbinding werd in 1917 de Jaarbeurs Utrecht gebouwd en kende de stad na de crisis tijdens de jaren' 30 een grote bloei.

Ook Utrecht kwam de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden uit. Juist na deze periode zou de stad haar grootste uitbreidingen doen. Na deze periode werden de stadsgrenzen verruimd, waardoor het grondgebied van de stad verdubbelde. Hierdoor werden er rond de jaren '60 nieuwe woonwijken en industriegebieden gebouwd.

Bovendien ontstond in deze periode het winkel- en kantorencomplex Hoog Catharijne en werd het treinstation uitgebreid, evenals de Jaarbeurs.  Vanaf de jaren '60 vierde ook de dienstensector hoogtij en verviervoudigde het aantal studenten in de stad naar 20.000 in de periode 1960-1975. Ook de laatste dertig jaar is de stad qua inwonersaantal gegroeid en werd in 2010 de mijlpaal van 300.000 inwoners bereikt.

Infrastructuur

Door de centrale ligging van de stad, is Utrecht in zowel Nederland als Europa een perfecte plaats voor het vestigen van nationale en internationale bedrijven. Omringd door een groot wegen-, spoor-, lucht- en waternetwerk is Utrecht makkelijk bereikbaar voor zakelijk verkeer en particulier verkeer. Wil je met het openbaar vervoer, de auto of per fiets naar de stad? Op alle manieren is Utrecht makkelijk bereikbaar.

Midden in het centrum ligt het Centraal Station van Utrecht. Een modern spoornetwerk verbindt Utrecht met andere Nederlandse en Europese steden. Binnen een half uur ben je met de trein vanuit Utrecht in Amsterdam of op Schiphol en Rotterdam en Den Haag liggen op slechts 45 minuten van de stad. Bovendien gaan er dagelijks treinen naar Europese steden als Parijs, Brussel en Keulen.

Ook de binnenstad van Utrecht is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Vanuit verschillende richtingen komen er streekbussen naar de stad en inwoners van IJsselstein en Nieuwegein kunnen Utrecht gemakkelijk met de sneltram bereiken. Bovendien bevat de stad een groot netwerk van stadsbussen, waardoor elke wijk en het belangrijke zakencentrum in Utrecht makkelijk te bereiken is.

De makkelijkste manier om de binnenstad van Utrecht te bereiken is per fiets. Met vele fietspaden, tunnels, bewaakte fietsenstallingen en speciale fietsstoplichten is Utrecht de perfecte fietsstad. Het is vrijwel de snelste manier om van A naar B te komen. In combinatie met het openbaar vervoer is de OV-fiets in Utrecht een uitkomst. Op meer dan tien locaties in de stad kan je een OV-fiets huren.

De buitenwijken en randgemeenten van de stad zijn perfect te bereiken met de auto via het omliggende snelwegennetwerk. Rondom de stad liggen wegen als de A2,  A12, A20 en A27, die de stad verbinden met andere Nederlandse en Europese steden.

Kantoor- en winkelwezen

Business centers in Utrecht

Een business center is perfect voor bedrijven, die naar net iets meer service zoeken. Business centers bieden een breed servicepakket. Dit is dan ook het grote verschil met een bedrijfsverzamelgebouw. Voorbeelden van extra services die de business centers aanbieden, zijn onder andere receptiediensten, postverwerking, klantenservice, de mogelijkheid tot het huren van verschillende vergaderzalen of presentatieruimten en andere voorzieningen zoals schoonmaak en beveiliging.

De bedrijven die gebruik willen maken van een business center kunnen de desbetreffende ruimte voor elke periode huren: een uur, een dag, een week, een maand, een jaar of voor een langere periode. Een belangrijk voordeel van een business center is dat er vooraf een goed inzicht is in alle kosten die betrekking hebben op de huisvesting en er daarom gefocust kan worden op het ondernemen.

Utrecht biedt een groot aantal business centers op verschillende locaties in de stad. Zo zijn er een aantal gelegen in het centrum, maar de meeste business centers zijn te vinden in de grotere kantoorlocaties aan de rand van de stad, naast de belangrijkste snelwegen zoals de A2, A12, A27 en A28. Denk bijvoorbeeld aan het gebied in Kanaleneiland, vlakbij de A12, waar veel business centers gevestigd zijn.

Ook het gebied rondom Leidsche Rijn is een populaire plek voor bedrijven en business centers om zich te vestigen. Bekijk ons uitgebreide aanbod aan beschikbare business centers in Utrecht.

 

Winkels in Utrecht

In Utrecht vind je ook de trendy modewinkels, urban hotspots en andere winkelconcepten, die ruime openingstijden hebben. In de sfeervolle binnenstad, richting de Oudegracht, zijn onder andere de populaire warenhuizen gevestigd als de H&M, Zara, Hema en de Bijenkorf.

Aan de Oudegracht en in het Museumkwartier zijn bovendien bijzondere vintage en tweedehands winkels te vinden. De Oudegracht staat niet alleen bekend om de vele winkels, maar ook om de gezellige terrassen langs het water. Andere winkelstraten die in Utrecht de moeite waard zijn, zijn de Steenweg, de Zadelstraat en de Lange Elizabethstraat.

Voor de meest trendy winkels moet je in de Zadelstraat zijn en mooie en betaalbare kleding vind je op de Steenweg, vlakbij de modeketens. Wanneer het slecht weer is, biedt Hoog Catharijne de uitkomst. Dit is namelijk het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland. Groot voordeel aan het winkelen in de stad, is dat alle winkels zeven dagen per week zijn geopend.

In Utrecht is er altijd reuring. Zowel in de stad als de buitenwijken is er een ruime keuze aan cafés, restaurants, koffietentjes, lunchrooms en andere delicatessenwinkels. Deze winkels bevinden zich niet alleen op de pleinen en rondom de grachten, maar ook in de sfeervolle steegjes.

Dat geldt ook voor het stappen in Utrecht. Doordeweeks kom je in de kroegen van Utrecht vooral studenten tegen, maar in het weekend zijn deze van iedereen. Ook hierin is een gevarieerd aanbod, van kroegen tot discotheken en kleine cafeetjes. Vergeet ook zeker niet in Utrecht de gezellige marktjes te bezoeken.

Koopkracht

Utrecht is een stad waarin verschillende nationaliteiten gevestigd zijn. Iets meer dan 67,5% van de bevolking van Utrecht is autochtoon en 32,5% is allochtoon. Ruim 20% van de Utrechtse bevolking heeft een niet-westerse achtergrond.

Utrecht is daarnaast een stad met veel jongeren en ouderen. Utrecht is in grote mate populair bij studenten. Reden hiervan is dat er in de stad een aantal universiteiten, hogescholen en ROC's te vinden zijn, waaronder de Universiteit van Utrecht en de Hogeschool van Utrecht. Veel van deze young professionals en studenten blijven na hun studieperiode ook in de stad wonen.

Waar in veel steden sprake is van vergrijzing, is dit in Utrecht niet het geval. Door de sterke economische groei van de stad en de bouw van de wijken Vleuten-De Meer en Leidsche Rijn neemt zowel de werkloosheid als het aandeel lage inkomens af. Hiermee onderscheidt Utrecht zich van andere steden. Utrecht kende afgelopen jaar een hogere gemiddelde economische groei dan de Nederlandse economie.

De Nederlandse economie groeide met 1,0%, terwijl de economie van Utrecht met 2,1% groeide. Vooral de dienstensector speelt een grote rol in de economie van de stad, met name de ICT sector en zakelijke dienstverlening. Deze zijn samen goed voor meer dan een kwart van de economie van de provincie Utrecht.

De detailhandel en de horeca profiteren van de hoger dan gemiddelde bevolkingsgroei en het verbeterde consumentenvertrouwen in de stad. Dit zijn bovendien de perfecte condities om een business center in Utrecht te kiezen.

Parkeergelegenheden

Voordat je een keuze maakt voor een business center in Utrecht is het belangrijk om te weten hoe het staat met de parkeergelegenheid in de stad. Parkeren in de stad kan namelijk duur zijn en bovendien kan het druk zijn in de stad. Kom je met de auto naar Utrecht, dan is het ook gemakkelijk parkeren op de zogenaamde P&R locaties en vanuit hieruit je kantoor te bereiken.

Rondom de P&R locaties rijden sneltrams, waarmee je binnen tien minuten in het centrum bent. Ook de bus is een optie. Dit duurt maximaal een kwartiertje. Wanneer je toch in de binnenstad wilt parkeren is dat geen probleem. Houd dan wel rekening met het drukke verkeer in de binnenstad en volg vanaf de ring de borden naar het centrum.

Hier bevinden zich verschillende parkeergarages, van waar je makkelijk de business centers of kantoren in de binnenstad kunt bereiken. Deze zijn ook makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Daarnaast bevinden zich natuurlijk business centers aan de rand van de stad.

Een handige tip voor goedkoop parkeren is de Parkmobile App. Andere handige sites over parkeren in Utrecht zijn https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parkeren/ en de ANWB.

Projecten en stadsontwikkeling

De stad Utrecht is altijd in beweging. De projecten in Utrecht staan niet stil en altijd wordt er wel ergens een nieuw project gestart.

Momenteel is de gemeente Utrecht met partners als Prorail, NS, Corio en de Jaarbeurs bezig met een grote renovatie rondom het stationsgebied, welke het project Stationsgebied wordt genoemd. Een aantal redenen liggen aan het project ten grondslag. De stad heeft als doel de ''Railport' van Nederland te worden, wat vraagt om een OV-terminal, die meer dan 100 miljoen reizigers per jaar kan verwerken.

Een andere reden van het project is de grote groei van de stad. Hierdoor is een noodzakelijke uitbreiding van de voorzieningen in het centrum genoodzaakt. Een derde reden is het vraagstuk rondom de sociale veiligheid en leefbaarheid. Doel van het project is de sociale, economische en culturele potenties van het gebied beter te benutten en de veiligheid en leefbaarheid te vergroten.

Een belangrijke doelstelling van het project is het versterken van de centrumfunctie van Utrecht. Essentieel onderdeel hiervan is het vestigingsklimaat versterken voor winkels en kantoren. Daarnaast is het doel van het project Utrecht ''als Railport van Nederland'' dat de gebieden rondom het station aantrekkelijker en beter bereikbaar worden. Dit heeft ook voordelen voor de business centers die in het centrum of rondom het station gevestigd zijn.

Check meer informatie over nieuwe bouw- en verkeerprojecten van de gemeente Utrecht op de website van de gemeente.

Economie en bedrijvigheid

Utrecht is het centrum van kennis en dienstverlening. Naar de normen van de Europese Unie is Utrecht de competitieve regio van Europa. Dit is niet in de eerste plaats omdat de binnenstad, het culturele leven en de universiteiten en hogescholen jonge talenten trekken.

De centrale ligging van de stad op een knooppunt van spoorwegen en snelwegen en de goede bereikbaarheid maken Utrecht de perfecte stad om een bedrijf te starten of vestigen. Bovendien heeft de stad het beste investeringsklimaat. Daarnaast vindt innovatie plaats in alle lagen van het bedrijfsleven.

Mede door de hoogopgeleide inwoners van de stad is Utrecht dé research hoofdstad van Nederland. Voor bedrijven die op zoek naar een geschikt business center in Utrecht, zijn dit belangrijke redenen om de stad te kiezen als locatie.

Door de hierboven genoemde kenmerken is Utrecht ook een aantrekkelijke locatie om te vestigen voor buitenlandse bedrijven. De stad is dan ook bijna 400 buitenlandse bedrijven rijk. Het hoge voorzieningenniveau, de historische binnenstad, het unieke cultuuraanbod en een perfect en betaalbaar woonklimaat maken de stad vooral een ideale vestigingsplaats voor buitenlandse bedrijven.

Één van de meest florerende sectoren binnen Utrecht is de ICT sector. De stad heeft namelijk een hoog gekwalificeerde kenniseconomie, welke perfect is voor ICT bedrijven die zich in de stad willen vestigen. Vanuit de bèta opleidingen in de stad stromen veel studenten in Utrecht door naar grote ICT-bedrijven of naar kleinere innovatie start-ups.

Van de vier grote steden in Nederland, heeft Utrecht de grootste economische groei door gemaakt, waarvan een groot deel te danken is aan de ICT sector. Het perfecte klimaat zorgt ervoor dat er veel ICT bedrijven in en rondom de stad gevestigd zijn, te denken valt aan bedrijven rondom de zogenaamde A2-as met Papendorp, Lage Weide en Leidsche Rijn.

Een ander belangrijk kenmerk van de economie van de stad is het stimuleren van ondernemerschap. De stad gelooft namelijk dat ondernemerschap belangrijk is om ideeën en kennis te veranderen naar innovaties. De stad is dan ook als geen andere stad in Europa in staat om nieuwe manieren te vinden voor business modellen en andere economische uitdagingen, waardoor er veel start-ups zijn. Veel beginnende start-ups kiezen voor de flexibiliteit en lage kosten van een business center in Utrecht.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

In Utrecht vind je verschillende hotels, om je verblijf in de stad zo comfortabel en aangenaam mogelijk te maken. De meeste hotels zijn te vinden in en rondom het centrum, maar uiteraard zijn er ook hotels rondom de zakelijke gebieden, waar veel business centers gevestigd zijn, zoals rondom de snelwegen A2 en A12. Hier een kleine selectie van hotels in de stad: