Introductie

Utrecht ligt in de provincie Utrecht en met een inwonertal van bijna 340.000 inwoners en een oppervlakte van 99,21 km² is het de vierde grote stad van Nederland. De stad Utrecht maakt deel uit van het BRU-gebied (Bestuur Regio Utrecht) waarin ruim 660.000 mensen wonen.

De stad heeft een gunstige ligging in het centrum van Nederland en is daardoor een belangrijk vervoersknooppunt. Door de centrale ligging, de nabijheid van de luchthaven Schiphol en het uitstekende openbaar vervoersnetwerk wordt Utrecht vaak gekozen als ontmoetingspunt voor bedrijven. In de centraal gelegen Jaarbeurs worden veel beurzen, congressen en evenementen georganiseerd. Hiermee heeft Utrecht een troef in handen.

De regio Utrecht is het hardst groeiende economische centrum van zowel de Randstad als Nederland. De stad doet het vooral goed in de sectoren ICT, life sciences, gaming, financiële en zakelijke dienstverlening en duurzame economie. De regio is zelfs tweemaal uitgeroepen als meest concurrerende Europese stad.

De stad huisvest drie universiteiten, waaronder de toonaangevende Universiteit Utrecht, een van de oudste en grootste universiteiten van Nederland. De universiteiten hebben een constante instroom van studenten, waardoor het een echte universiteitsstad is.

Door de aanwezige kennisinstellingen, de hoogopgeleide beroepsbevolking en de centrale ligging, in het centrum van Nederland, is Utrecht een aantrekkelijke vestigingsstad voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bedrijven als Bol.com, Ziggo, NedTrain, de Nederlandse Spoorwegen, ProRail, SNS bank, Rabobank, Douwe Egberts, Capgemini en Mercedes Benz hebben hun Nederlandse hoofdkantoor in Utrecht.

Ook op toeristisch gebied heeft Utrecht veel te bieden. De stad heeft een historisch centrum met oude grachten en karakteristieke werven en werfkelders en een veelvuldigheid aan rijksmonumenten. Daarnaast heeft de stad een groot cultureel aanbod, zoals interessante schatkamers, galerieën en musea. 

Met 3 miljoen bezoekers per jaar is de sector toerisme een belangrijke economische factor, die aan ruim 30.000 Utrechters werkgelegenheid biedt.

Niet alleen op economisch gebied groeit de stad hard; Utrecht was de afgelopen jaren de snelst groeiende stad van Nederland en blijft groeien. De verwachting is dat de stad in 2027 doorgroeit naar een inwonertal van 400.000.

Met alle voorzieningen van een grote internationale stad is Utrecht een aantrekkelijke plek voor ondernemers, die op zoek zijn naar een ruimte voor co working.

Geschiedenis

Utrecht heeft een veelbewogen geschiedenis, die teruggaat tot omstreeks 50 na Christus. Op de plaats, waar zich nu het Domplein bevindt, werd door de Romeinen, langs de oevers van de Rijn, een nederzetting gesticht met de bouw van een fort (Trajectum). Dit fort was onderdeel van een verdedigingsbolwerk, de Limes (de grens tussen het Romeinse Rijk en de verschillende Germaanse gebieden). Met het Romeinse fort werd de grondslag voor de stad Utrecht gelegd en is bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van de stad.

Na het vertrek van de Romeinen werd de regio afwisselend bevolkt door de Franken en de Friezen, die de stad omvormden tot een kerkelijk centrum. In de 10e eeuw bloeide de nederzetting op tot een welvarend en belangrijk handels- en bestuurscentrum (Stathe).

Utrecht kreeg in 1211, als eerste stad van het huidige Nederland, stadsrechten van keizer Hendrik V. De stad werd ommuurd en groeide tot halverwege de 16e eeuw uit tot de grootste en welvarendste stad en het belangrijkste culturele centrum van de Noordelijke Nederlanden. Langs de grachten werden grote huizen van bakstenen gebouwd en er vestigden zich ook vele kloosters.

In de 15e, 16e en 17e eeuw kwamen ook kunst en educatie op in de stad. De Utrechtse school heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse schilderkunst en in 1636 werd, met de officiële opening van de Universiteit Utrecht, een basis gelegd voor de rol die de stad nog steeds heeft als educatiestad.

In de eerste helft van de 19e eeuw ontwikkelde zich ook de bouwindustrie, wat voor veel werkgelegenheid zorgde. Ook de overheid bracht werkgelegenheid. Door de opbloeiende economie en de toestroom van nieuwe bewoners verdrievoudigde het aantal inwoners zich naar 50.000. Aan het eind van 19e eeuw had de stad 100.000 inwoners en in een halve eeuw, tot aan het midden van de 20e eeuw, groeide de stad uit naar 164.000 inwoners.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, na het bombardement op Rotterdam en de daaropvolgende capitulatie van Nederland, ontsnapte Utrecht aan hetzelfde lot. De stad verliest tijdens de oorlog 900 van de 1.200 joodse Utrechters en veel Utrechters verloren het leven tijdens de hongerwinter. Anderzijds profiteerde de stad in economisch opzicht van deze periode door de aanwezige metaalfabrieken.

Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren ’60 vinden, grote stadsuitbreidingen plaats en ook wordt het station uitgebreid. In de periode 1960- 1975 vindt ook een toestroom aan studenten plaats door uitbreiding van de universiteit. De gemeente Vleuten-de Meern wordt in 2001 aan Utrecht toegevoegd en er werd een start gemaakt met de bouw van het nieuwe stadsdeel Leidsche Rijn, wat tegenwoordig de grootste vinex-locatie van Nederland is.

Infrastructuur

Utrecht is via het omliggende snelwegennetwerk met de auto zeer goed bereikbaar vanuit diverse richtingen. Voor bedrijven, die in Utrecht en omgeving een ruimte voor co working of een andere ruimte in een business center huren, is dit een groot voordeel.

De stad wordt omringd door vijf snelwegen: de A2, A12, A27, A28 en de N230, welke samen de Ring Utrecht vormen. Ten westen van de stad ligt de A2, welke de stad verbindt met Amsterdam, 's-Hertogenbosch en Maastricht en verder richting België (Eijsden). De A12 (ten zuiden van de stad) maakt de verbinding met Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Arnhem en de verdere verbinding met Duitsland (Beek); de A27 (ten oosten van de stad) verbindt de stad met het noorden (Almere) en het zuiden (Breda) van Nederland. De A28 verbindt de stad met Groningen, via Amersfoort, Zwolle en Assen. De havenstad Rotterdam kan worden bereikt via de A12 (Gouda) en de A20.

Utrecht heeft negen NS-stations. Vanaf Utrecht Centraal, het grootste en drukste treinstation van Nederland, zijn er rechtstreekse treinverbindingen met bijna alle hoofdsteden van Nederland. Vanaf het station vertrekken ook internationale treinen, die de stad verbinden met diverse belangrijkste Europese steden.

Utrecht Centraal vormt ook het primaire knooppunt voor het andere openbaar vervoer in de stad. Vanaf dit station, dat ook het grootste busstation van Nederland is, vertrekken alle bussen en sneltrams, die de diverse delen van de stad met elkaar verbinden. Dit is vooral aantrekkelijk voor ondernemers, die een ruimte voor co working aan de rand van de stad huren.

Kantoor- en winkelwezen

Co-working in Utrecht

Het huren van een ruimte voor co working in een business center is de ideale oplossing voor freelancers, die willen profiteren van de voordelen van flexibele werkplekken en een professionele service.

In Utrecht beschikken wij over een ruim aanbod van representatieve co working spaces voor elk budget. Het huren van een ruimte voor co working is niet alleen ideaal voor freelancers, maar biedt ook voordelen aan startups en andere ondernemers.  

De co working plekken zijn volledig ingericht en van alle gemakken voorzien, zoals glasvezelinternet, Wifi met highspeed internet en printfaciliteiten.

In Utrecht bieden wij een groot aantal business centers met perfecte ruimtes voor co working aan op verschillende locaties in de stad. Zo is er een aantal gelegen in het centrum, maar de meeste business centers met co working spaces zijn te vinden in de grotere kantoorlocaties aan de rand van de stad.

Denk bijvoorbeeld aan het gebied langs de rijksweg A2, op het bedrijventerrein Lage Weide of het bedrijvenpark Rijnsweerd, ten oosten van Utrecht, waar veel kantoren en business centers zitten. Een andere populaire locatie voor het huren van een ruimte voor co working is het bedrijventerrein Papendorp, dat aan het kruispunt van de autosnelwegen A12 en A2 ligt.

Bekijk ons volledige aanbod van beschikbare ruimtes voor co working in Utrecht.

Winkelen in Utrecht

Het sfeervolle Utrecht trekt jaarlijks miljoenen bezoekers, die vooral de historische binnenstad met de karakteristieke grachten, werven en werfkelders willen bekijken, maar de stad heeft ook een grote aantrekkingskracht op winkelaars. De stad heeft het winkelend publiek dan ook veel te bieden. Naast alle grote winkelketens zijn er in de Domstad ook veel speciaalzaken, kleine en unieke boetiekjes, interieurwinkels en vintage shops te vinden.

Utrecht heeft verschillende winkelgebieden, zoals het Domkwartier, Hoog Catherijne (het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland, waar zich ook het NS-station Utrecht Centraal bevindt), Lombok, het Maliekwartier, het Museumkwartier, het Stadhuiskwartier, The Wall, het Universiteitskwartier, het Vredenburgkwartier en winkelcentrum Overvecht.

Naast de bekende winkelstraat de Oudegracht (waar zich de meeste grote winkelketens bevinden) bevindt zich het centrum van Utrecht nog een aantal andere leuke winkelstraten, zoals de Lijnmarkt, de Lichte Gaard, de Schoutenstraat, de Minrebroederstraat, de Korte Jansstraat, de Domstraat en Ganzenmarkt.

De Lijnmarkt, de Lichte Gaard en de Domstraat maken deel uit van de zeven straatjes, waar ook de historische straatjes de Zadelstraat, De Vismarkt, Oudkerkhof en het Domplein deel van uitmaken. In dit kleine, compacte winkelgebied, dat op loopafstand ligt van Utrecht Centraal, zijn vooral veel modewinkels met hippe kleding en interieurwinkels te vinden.

Daarnaast vind je hier ook cadeau-, muziek, -schoenen, tassen- en designwinkels en kunstgaleries. In de vaak kleinere boetiekjes worden eigen merken en exclusieve collecties aangeboden tegen betaalbare prijzen.

Ook buiten het centrum zijn veel interessante winkelstraten te vinden, die zeker een bezoekje waard zijn, zoals de Voorstraat, Twijnstraat, Nachtegaalstraat en Burgemeester Reigerstraat. In de Twijnstraat vind je leuke brocante woonaccessoires en cadeaushops. Het multiculturele Lombok is het juiste adres voor de exotische boodschappen.

De meeste winkels zijn geopend van 09:30 tot 18:00 uur. Op donderdag is het koopavond in Utrecht.

Koopkracht

Utrecht bestaat uit tien stadsdelen: Binnenstad, Oost, Leidsche Rijn, West, Overvecht, Zuid, Noordoost, Zuidwest, Noordwest en Vleuten-De Meern. De stadsdelen Noordwest en Vleuten-De Meern zijn daarvan de grootste.

Utrecht heeft een relatief jonge en hoogopgeleide bevolking. Dit wordt veroorzaakt door het grote aantal studenten en young professionals die in de stad gevestigd zijn. Voorheen verlieten veel studenten de stad na hun studietijd. De laatste jaren blijft echter een groot deel van hen in de stad wonen en werken. De combinatie van een aantrekkelijke woonomgeving (betaalbare (nieuwbouw)woningen en het vele groen), werkgelegenheid (vooral in de kennis- en dienstensector) en de centrale positie van de stad maakt Utrecht een aantrekkelijke vestigingsplek voor deze jongeren.

Utrecht is ook een echte multiculturele stad. Grofweg een derde van de inwoners heeft een migratieachtergrond (ongeveer 100.000), waarvan ongeveer 65.000 een niet-westerse achtergrond heeft.

De stad heeft de hoogste koopkracht per hoofd van de Nederlandse bevolking; de Utrechters hebben gemiddeld 8% meer te besteden dan de rest van Nederland. Daarnaast behoort ruim 12% van de Utrechters tot de rijkste 10% van Nederland.

Qua gemiddeld inkomen vinden we lage inkomens in de gehele wijken Overvecht en Kanaleneiland (zuidwest), de buurten Staatsliedenbuurt, Pijlsweerd, Queekhovenplein, Nieuw Hoograven Zuid, Wijk C en De Uithof.

In de buurten Oog in Al, Welgelegen en De Hommel, Huizingalaan, K. Doormanlaan, Tuindorp, Tuindorp-Oost, Van Lieflandlaan-West, Voordorp, Rijnsweerd, Wilhelminapark en Hooch Boulandt Moreelsepark vinden we de hoogste inkomens.

Bij het kiezen van een locatie voor een ruimte voor co working kan deze informatie nuttig zijn om rekening mee te houden.

Parkeergelegenheden

Parkeren kan in elke drukke stad, waar zich veel business centers met mogelijkheden voor co working bevinden, een lastige opgave zijn, zeker als je niet weet waar er parkeermogelijkheden zijn. Utrecht is hierop geen uitzondering. De parkeertarieven lopen wel uiteen, dus is het raadzaam om van tevoren de verschillende mogelijkheden te onderzoeken.

In de binnenstad van Utrecht en de wijken erom heen geldt overal betaald parkeren. In het centrumgebied geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 07.00 tot 01.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

Voor op straat parkeren worden in Utrecht verschillende parkeerzones gehanteerd. De tarieven variëren van € 2,47 (parkeerzone B1) tot € 4,53 (parkeerzone A1) per uur. Een dagkaart kost tussen € 17,42 en de € 31,72. Een avondkaart kost tussen € 7,42 en € 15,86 en is geldig tussen 19.00 en 23.00/01.00 uur. De tarieven en de tijden zijn afhankelijk van de parkeerzone.

In de stad bevindt zich ook een aantal parkeergarages, zoals Vredenburg, Radboud, Godebald, Moreelsepark en Rijnkade. Hier kun je auto parkeren voor een tarief dat ligt tussen € 2,03 en € 4,28 per uur.

De goedkoopste manier om de auto in Utrecht te parkeren, is op een van de P+R-terreinen. Veel P+R-terreinen bevinden zich, net als veel business centers met ruimtes voor co working, niet direct in het centrum. Een hele dag parkeren op een P+R-terrein kost € 4,50 (exclusief openbaar vervoer).

Er kan ook een combikaart worden gekocht voor € 5,00. Als gebruiker van een co working ruimte in het centrum, kun je met deze combikaart met openbaar vervoer gemakkelijk naar de plaats van bestemming reizen.

Om gemakkelijk de kortste weg naar een P+R-transferium te vinden, kun je gebruik maken van het handige hulpmiddel de Slim Utrecht-app.

Projecten en stadsontwikkeling

Utrecht is, zoals elke grote stad, constant aan verandering onderhevig. Zodra het ene project is afgerond, gaat er ergens een nieuw project van start, waardoor het lijkt alsof de stad nooit ‘af’ is.

Het grootste project van de laatste jaren is de metamorfose van het stationsgebied rondom Utrecht Centraal. Dit grootscheepse project bestaat uit meer dan 30 deelprojecten, welke in fases worden uitgevoerd.

Een aantal projecten is al afgerond, zoals de verbouwing aan het centraal station Utrecht. Het nieuwe station is op 7 december 2016 officieel geopend. Het station, dat in 1843 is gebouwd, had na vele verbouwingen een capaciteit voor 35 miljoen reizigers per jaar. Het nieuwe station kan de huidige, en de in 2030 verwachte, capaciteit van 100 miljoen reizigers per dag verwerken.

Het gebied rondom het stationsplein van Utrecht Centraal is een gewilde kantoorlocatie. In Utrecht bestaat grote behoefte aan een internationaal kantorenmilieu. Met de realisatie van het nieuwe WTC, dat aan het Jaarbeursplein komt te liggen, wordt hier gehoor aan gegeven. Men is in 2016 met de bouw begonnen en volgens de planning zal het gebouw in 2018 gereed zijn.

Het nieuwe WTC, waar diverse bedrijven zich zullen vestigen, zal aan 2000 mensen werk bieden. Daarnaast zal het WTC de functie krijgen als internationaal ontmoetingscentrum, waardoor het ook andere bedrijven zal aantrekken. Dit zou mogelijk ook kunnen resulteren in nieuwe business centers met mogelijkheden voor co working in dit gebied.

Andere projecten, die gaande zijn rondom het stationsplein, zijn onder andere: de vernieuwing en uitbreiding van winkelcentrum Hoog Catharijne, de herinrichting van het Jaarbeursplein, herontwikkeling van het terrein rondom de Jaarbeurshallen en een nieuwe entree voor Utrecht Centraal met hieronder de grootse fietsenstalling ter wereld.

Er is nog een aantal projecten in voorbereiding, zoals de bouw van een aantal grote kantoorgebouwen zoals de Hoge Dame en het Noordgebouw. Beide zullen diverse functies krijgen als wonen, werken, winkelen en ontmoeten. Ook hier kunnen zich nieuwe mogelijkheden voordoen voor nieuwe co working spaces.

Economie en bedrijvigheid

De EU Regional Competitiveness Index (RCI), een toonaangevend onderzoek, heeft Utrecht in 2013 voor de tweede keer benoemd als de regio met de grootste concurrentiekracht. Het onderzoek, dat plaatsvindt in opdracht van de Europese Commissie, vindt plaats onder 262 regio’s in de Europese Unie.

De regio Utrecht scoorde een hoog gemiddelde op alle thema’s en gaat daarmee voorbij aan andere economisch sterke Europese regio’s als Londen, Frankfurt, Stockholm, Kopenhagen en Parijs. Vooral op de gebieden arbeidsmarkt/efficiency (netto arbeidsparticipatie, werkloosheid, arbeidsproductiviteit), marktomvang (gemiddeld besteedbaar inkomen, potentiële marktomvang (Bruto Regionaal Product), bevolkingsomvang) en onderwijs doet Utrecht het goed.

De regio beschikt over een groot aantal toonaangevende kennisinstellingen met een wereldwijde reputatie. Dit, in combinatie met een hoogopgeleide beroepsbevolking, de centrale ligging in Nederland zorgen voor de concurrentiekracht van Utrecht.  Dit maakt Utrecht een aantrekkelijke plek voor bedrijven om zich hier te vestigen, maar is ook een pluspunt voor bedrijven, die op zoek zijn naar een ruimte voor co working in een business center.

Door de aanwezige kennisinstellingen, onderzoeksinstituten en bedrijfsleven in de regio wordt intensief samengewerkt om tot nieuwe oplossingen te komen op het gebied van gezondheidszorg. Een goed voorbeeld hiervan is het Science Park Utrecht (USP), het grootste Science Park van Nederland. Hier wordt door ruim 80 nationale en internationale bedrijven, 22.000 medewerkers en 50.000 studenten samengewerkt op de gebieden Life Sciences & Health, medische toepassingen en duurzaamheid.

Ook de sector digitale technologie (softwareontwikkelaars en IT-dienstverleners) is goed vertegenwoordigd in de regio. Op het USP zijn veel initiatieven te vinden, die innovatieve startups in deze sector helpen met het opzetten of starten van hun bedrijf en het realiseren van hun bedrijfsplannen. Een goed voorbeeld hiervan is UtrechtInc. Deze incubator voor duurzame startups behoort tot de beste 10 incubators van Europa en heeft sinds de oprichting al meer dan honderd startups ondersteund.

UtrechtInc biedt startups niet alleen programma’s aan, maar helpt hen ook met financiering en coaching en praktische kanten, zoals huisvesting. Veel beginnende startups kiezen ook vaak voor de flexibiliteit en lage kosten van een co working space in Utrecht.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

In de Domstad is een groot en gevarieerd aanbod van hotels te vinden. Veel hotels liggen in de binnenstad, maar ook in omliggende gebieden, waar veel ruimtes met mogelijkheden voor co working te huur worden aangeboden, zoals in Leusden, Breukelen, Veenendaal, Nieuwegein en Vianen is genoeg aanbod. Hier is een kleine selectie van hotels in en rondom de stad:

 

Binnenstad

 

Grand Hotel Karel V 

Geertebolwerk 1

5 sterren

Hotel Dom 

Domstraat 4

4 sterren

Malie Hotel Utrecht 

Maliestraat 2

4 sterren

Apollo Hotel Utrecht City Centre 

Vredenburg 14

4 sterren

Eye Hotel

Wijde Begijnestraat 1-3

4 sterren

Court Hotel City Centre Utrecht

Korte Nieuwstraat 14

4 sterren

Mary K Hotel

Oudegracht 25

4 sterren

Holiday Inn Express Utrecht - Papendorp 

Van Deventerlaan 10

3 sterren

Hotel Sleep Well 

Wittevrouwensingel 37

3 sterren 

 

Omliggende gebieden:

Fletcher Hotel-Restaurant

Buizerdlaan 10, Nieuwegein

4 sterren

City Hotel Koningsvlinder

Kerkewijk 43, Veenendaal

Logement aan de Vecht

Straatweg 30, Breukelen

Van der Valk Hotel Vianen 

Prins Bernhardstraat 75, Vianen

4 sterren

Landgoed ISVW 

Dodeweg 8, Leusden

3 sterren