Introductie

Van alle steden in Nederland is Utrecht de stad die het meest centraal ligt. De stad heeft honderden jaren belangrijke functies gehad en heeft dan ook een geschiedenis die naar de tijd van de Romeinen leidt. Bovenal is Utrecht een stad die bijzonder goed bereikbaar is vanuit de meeste steden vanuit Nederland. Het is goed aangesloten op het netwerk van sporen en snelwegen en is een zeer dynamische stad met een mengelmoes aan inwoners.

De stad Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ‘Domstad’ verwijst uiteraard naar deze stad, waar de Domtoren te vinden is, onderdeel van de Dom van Utrecht die door veel mensen gebruikt wordt als herkenningspunt. Op dit moment is Utrecht de nummer vier stad van Nederland met net geen 350.000 inwoners.

Wanneer de gebieden rond de stad meegerekend worden, komt het aantal inwoners echter in de buurt van de 700.000. Aangezien Utrecht zeer in trek is bij bedrijven en bij mensen die in een stad willen wonen, zal het aantal inwoners de komende tijd alleen maar blijven stijgen, waardoor Utrecht nog interessanter zal worden voor verschillende partijen.

Utrecht is vooral een bijzondere en interessante stad. Ongeveer een derde van de bevolking is afkomstig uit landen buiten Nederland en de gemiddelde leeftijd is lager dan het Nederlands gemiddelde. Dat heeft vooral te maken met het grote aantal studenten dat aan de universiteit studeert, of aan één van de hogescholen in de stad. De komende jaren zullen belangrijk worden voor Utrecht, er zijn nieuwbouwprojecten gepland die 90.000 personen van onderdak moeten kunnen voorzien.

Geschiedenis

Utrecht is één van de steden in Nederland die al direct belangrijk zou worden. De ligging aan de Rijn was zelf al ideaal, maar de Romeinen hadden nog een groot voordeel bij deze plaats. De rivier was namelijk doorwaadbaar bij Utrecht en dat zorgde voor veel voordelen. De Romeinen bouwden hier muren om het gebied te kunnen beschermen.

Nadat de Romeinen vertrokken waren, vochten de Friezen en de Franken met wisselende successen om de burcht, totdat Willibrord in 690 een geestelijk centrum creëerde. Dit zou de basis worden van de bisschopszetel in Utrecht, die de stad direct internationaal zeer belangrijk zou maken in de Middeleeuwen.

Op het moment dat Utrecht stadsrechten kreeg in 1122, werd de macht van de bisschop teruggedrongen. Het Sticht Utrecht bleef gedurende de Middeleeuwen belangrijk als centrum van de handel, en was dan ook één van de meest welvarende gebieden in Nederland. Deze positie bleef min of meer behouden en vanaf de periode voor de Tweede Wereldoorlog begon de stad met een flinke uitbreiding, die voornamelijk na de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd zou worden op grote schaal.

De Tweede Wereldoorlog was minder vernietigend dan in andere steden. De Duitsers hadden plannen om Utrecht te bombarderen, maar dit gebeurde niet omdat de regering capituleerde na het bombardement op Rotterdam. Na 1942 begonnen de Duitsers hard op te treden in Utrecht, waarbij veel mensen het leven lieten. Gebouwen en wijken bleven hier grotendeels gewoon staan, omdat ook tijdens de bevrijding weinig grote beschietingen plaatshadden.

Na de bevrijding begint de grote expansie van de stad Utrecht pas echt. De stadsgrenzen worden opnieuw bepaald en veel van de omliggende gemeenten worden opgeslokt door de stad. De industrie wordt in deze periode steeds minder belangrijk. De nadruk komt op de dienstensector te liggen en de universiteit en hogescholen zorgen voor een flinke toename in het aantal banen, en het aantal mensen dat in de stad woont.

Infrastructuur

Er zijn veel ondernemers die kiezen voor een kantoor in Utrecht en dat heeft voornamelijk te maken met de goede infrastructuur van de stad. Dat kan niet echt verrassend zijn, want Station Utrecht Centraal wordt gezien als het hart van de spoorwegen in Nederland. Hier komen nagenoeg alle sporen samen en dat betekent dat het bijzonder eenvoudig is om met de trein naar Utrecht te komen, of vanaf het kantoor in Utrecht naar andere steden te reizen.

Het Centraal Station heeft veel sporen, waardoor het vaak gemakkelijk is om direct de goede verbinding te vinden. Tevens is er genoeg te eten en drinken op het station en kan er gewinkeld worden wanneer de reis nog even op zich laat wachten.

Het is ook mogelijk om met de auto naar Utrecht te komen. Er zijn drie grote snelwegen die met de stad in verbinding staan. Dit zijn de A2, A12 en A27. Daarnaast is de A28 ook goed bereikbaar vanuit Utrecht. Daarmee is het eenvoudig om met de auto van of naar de stad te komen, al is het verstandig om de drukke spitstijden te vermijden wanneer dit mogelijk is.

De verschillende knooppunten rond Utrecht komen met regelmaat vast te staan wanneer het wegennetwerk de drukte niet meer kan verwerken. Het is daarom vaak makkelijker om te kiezen voor het openbaar vervoer, ook omdat het centrum van Utrecht niet volledig toegankelijk gehouden is voor het gemotoriseerd verkeer.

Binnen de stad zijn verschillende busverbindingen en tramlijnen die de onderdelen van de stad met elkaar verbinden. Dat mag uiteraard ook verwacht worden van een stad waarbij de universiteit een grote rol speelt, die verschillende faculteiten op verschillende locaties in Utrecht heeft.

Kantoor- en winkelwezen

Kantoren in Utrecht

Utrecht is een dynamische stad met een groeiend aantal inwoners en heeft tegelijkertijd goede verbindingen met andere steden. Dat maakt het interessant om op zoek te gaan naar een kantoor in Utrecht. Er zijn veel panden te vinden die aan de eisen voldoen en daarbij maakt het eigenlijk niet eens uit wat je zoekt. Binnen het centrum zelf zijn de duurdere panden te vinden die een geringe afstand hebben tot de winkels en het winkelende publiek.

 Is jouw bedrijf niet op zoek naar deze afzetmarkt, dan kunnen de kantoren rond het centrum interessant zijn, of één van de panden op de kantorencentra iets verder buiten het centrum. Er zijn veel oudere kantoren te vinden, maar ook ruimtes die pas onlangs opgeleverd zijn en die direct betrokken kunnen worden, met de nieuwste voorzieningen die aan de eisen van een modern bedrijf zullen voldoen.

Winkels in Utrecht

 

Utrecht is een stad die bekend staat om de vele mogelijkheden om te winkelen. Mensen van buiten de stad komen met regelmaat naar het centrum toe om daar inkopen te doen, te kijken naar nieuwe mode, of komen er gewoon lekker eten. Die mogelijkheden zijn er, zeker voor de mensen die met de trein naar Utrecht willen komen.

Hoog Catharijne ligt op geringe afstand van het treinstation Utrecht Centraal. Het winkelcentrum en kantorencomplex is lange tijd zeer omstreden geweest, maar is in 2016 weer opnieuw geopend na een volledige en grondige renovatie waardoor het een stuk leuker kan zijn om er te gaan winkelen.

Naast het centrum met de vele winkelstraten en Hoog Catharijne, kun je ook naar de Woonboulevard Utrecht. Deze ligt ten zuiden van het centrum en is bijzonder goed bereikbaar met de auto waardoor het net wat makkelijk zal zijn om de inkopen ook mee te nemen. Hier vind je maar liefst 63 winkels met een zeer breed aanbod waardoor je voor alles kunt slagen op één plek. Wel net zo handig.

Het is ook zeker aan te raden om de vele markten in Utrecht eens langs te lopen. Er zijn verschillende markten door heel de stad heen op verschillende dagen. Op woensdagmorgen kun je terecht bij de Plantage, en op Vredenburg zijn er woensdags, vrijdags en zaterdags markten waar je van alles kunt vinden tegen net wat betere prijzen.

De stad staat ook bekend om de vele horecagelegenheden. Er zijn veel verschillende kroegen met speciale bieren, veel goede restaurants en er is uiteraard ook veel fastfood te vinden, zodat je even snel kunt eten voordat je weer naar het kantoor in Utrecht moet. Utrecht biedt daarnaast veel culturele gelegenheden waar genoten kan worden van een voorstelling of een avondje uit op een andere manier. Zo zijn er verschillende theaters, maar aan bioscopen is ook geen gebrek.

 

Koopkracht

Uit een grootschalig onderzoek van GFK (een Duits bedrijf dat zich met Geomarketing bezighoudt), is de koopkracht in Utrecht het grootst binnen heel Nederland. Per hoofd van de bevolking ligt de koopkracht in Utrecht rond de €19.500, een stuk hoger dan de rest van Nederland, dat een gemiddelde van 8% lager heeft dan de provincie Utrecht.

Daar komt nog eens bij dat er bijzonder veel mensen in en rond de stad Utrecht wonen, waardoor de absolute koopkracht uiteraard nog een stuk hoger uitvalt dan andere steden, zoals Groningen, dat per definitie al lager scoort.

Hierbij moet vooral opgemerkt worden dat het gemiddeld besteedbaar inkomen per huishouden in Utrecht groeit. In 2011 lag dit bedrag op €38.400, terwijl het in 2013 al op €39.800 lag. Het aantal huishoudens met een inkomen uit loon (dus niet uit een uitkering of een pensioen) is in deze jaren onveranderd gebleven, wat betekent dat de situatie in Utrecht alleen maar beter zal worden.

Dit heeft directe gevolgen voor de stad en de bedrijven die actief zijn in Utrecht. Voor de stad betekent dit dat de voorgenomen uitbreidingen een stap in de goede richting zijn, er is immers geld aanwezig om de huizen te kunnen vullen straks. Voor de bedrijven betekent dit een interessante afzetmarkt. Er zijn steeds meer bedrijven die een kantoor in Utrecht zoeken, waardoor er ook ruimte ontstaat voor de bedrijven die hun diensten op de bedrijven richten.

Demografie

Het is relatief gemakkelijk om met de auto naar Utrecht te komen. Vanaf dat moment wordt het echter beduidend lastiger. Utrecht heeft in de binnenstad namelijk zeer weinig parkeerplaatsen, waardoor de tarieven hier redelijk hoog uitvallen. De tarieven worden lager wanneer je verder van het centrum af wilt parkeren. Betaald parkeren geldt in het centrum van 07:00 tot 01:00 uur, waardoor de prijs al snel hoog uit zal vallen. Gemiddeld is de prijs per uur in het centrum rond de €4,50.

Buiten het centrum zijn de tarieven lager, maar hier ligt de prijs alsnog tussen de twee en drie euro per uur. Het kan daarom beter zijn om een parkeergarage te zoeken, en doe dit vooral van tevoren. De prijzen lopen namelijk sterk uiteen en zijn veranderlijk. De parkeergarages staan aangegeven met borden.

Utrecht weet zelf ook dat het problemen heeft met de parkeerplaatsen en dat is waarom het Transferium aangelegd is. Deze is te bereiken vanaf de A12 via afrit nummer 17. Hier kan de auto geparkeerd worden, waarna elke zeven minuten een sneltram richting het centrum vertrekt. Het parkeren inclusief de kaart voor het openbaar vervoer kost slechts €5.

Uiteraard is het ook mogelijk om met de trein naar Utrecht te reizen. Dan heb je helemaal geen problemen met het parkeren en kom je direct in het centrum van de stad uit, waarna je verder kunt lopen naar het kantoor in Utrecht, of gebruik kunt maken van het openbaar vervoer.

Projecten en stadsontwikkeling

Er zijn meerdere steden die nieuwbouwprojecten hebben omdat zij te weinig huizen en appartementen hebben voor de mensen die een woning zoeken. Wanneer dit in Utrecht gebeurt, gebeurt het ook echt goed. Er staan meer dan 15.000 woningen en appartementen op de planning die de aankomende jaren gebouwd zullen worden. Dit betekent dat het aantal bewoners van de stad en omstreken flink zal kunnen stijgen, zeker wanneer de projecten op tijd opgeleverd kunnen worden.

Een van de grootste projecten is Leeuwesteyn. Hier moeten ongeveer 1100 woningen gebouwd worden, die ook voorzien zullen worden van verschillende voorzieningen en faciliteiten om het een interessant gebied te maken voor de mensen die een huis zoeken. Leeuwesteyn wordt geplaatst tussen Leidsche Rijn en de rest van de stad Utrecht.

Dit betekent dat de bewoners dicht aan het water zitten (Amsterdam-Rijnkanaal), dicht bij het groen (Willem-Alexanderpark) en dicht bij de snelweg zodat zij binnen de kortste keren in de rest van Nederland kunnen zijn. Dit zal een zeer belangrijk gebied gaan worden met eigen restaurants, scholen en andere voorzieningen. Zeker een project om in de gaten te blijven houden!

Haarzicht is een ander project dat zeker de aandacht verdient. Hier worden 510 huizen gebouwd, samen met een basisschool. Er zijn verschillende huizen die gebouwd worden voor de verkoop, maar ook voor verhuur. Ben je iemand die zelf goede ideeën heeft, dan kunnen de kavels interessant zijn. Hier kun je namelijk zelf bepalen hoe het huis er uit komt te zien en wat dit precies mag kosten.

Het grote aantal nieuwe woningen, panden en voorzieningen zal zorgen voor een verdere toename van het aantal inwoners van de stad Utrecht. Ook zal dit zorgen voor een toename van de koopkracht en de afzetmogelijkheden, waardoor het nog interessanter kan zijn om te zoeken naar een kantoor in Utrecht.

Economie en bedrijvigheid

Utrecht is een dynamische stad met veel inwoners en veel studenten. Dat betekent direct ook dat hier veel bedrijven aanwezig zijn. Deze zijn voornamelijk actief in de dienstverlening, de horeca en soortgelijke bedrijven.

Er zijn echter ook genoeg grote bedrijven vertegenwoordigd, waaronder multinationals die een kantoor in Utrecht hebben. Deze kunnen in heel de stad gevonden worden, maar de grootste kans maak je op Hoog Catharijne of soortgelijke kantoorpanden die wat verder buiten het centrum staan. Aangezien er dagelijks nieuwe bedrijven in Utrecht komen, blijft de stad de aankomende jaren het hart van het bedrijfsleven in de provincie.

Ook in Utrecht is de landelijke trend te herkennen, waarbij de bedrijven steeds kleiner worden. Dit betekent dat er meer diensten doorgespeeld worden naar andere bedrijven en dat er relatief gezien meer samenwerkingen zijn om grotere klussen te kunnen voltooien. Als onderneming kan hier zeker op ingespeeld worden wanneer er kapitaal of mankracht aanwezig is.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

Utrecht is een belangrijke stad in het midden van Nederland. Jaarlijks komen hier veel mensen vanwege de vele beurzen en evenementen en dat is goed te zien aan het grote aantal hotels dat in de stad te vinden is. Deze hebben doorgaans een hoge standaard, met name de hotels die ingericht zijn op de vele zakenlieden die jaarlijks komen. Om je op weg te helpen met het zoeken naar een hotel voor jezelf, of voor een zakenpartner die naar jouw kantoor in Utrecht komt, hebben we een kleine selectie gemaakt.

Het Park Plaza Hotel is een hotel dat veel goede recensies krijgt op het internet. Het hotel ligt op een aantal honderd meter van het station, het is gemakkelijk om zelf koffie of thee te maken op de kamer en er is een goede internetverbinding waardoor er ook gewoon vanuit het hotel gewerkt kan worden. Er is ontbijt aanwezig voor de gasten en er is mogelijkheid om de auto bij het hotel te parkeren. Let hier wel mee op, want het parkeren moet betaald worden.

Hotel Mitland is een ander hotel in Utrecht dat aan het water ligt. Hier zijn verschillende mogelijkheden om het verblijf nog wat leuker te maken. Er is een zwembad, er is een mogelijkheid om te bowlen en er kan een zaal gehuurd worden voor welke doeleinden dan ook. Het hotel ligt op korte afstand van verschillende beurzen en uitgaansgelegenheden. Ook is het centrum van Utrecht gemakkelijk te bereiken, net als het Centraal Station.

Het laatste hotel dat we hier willen noemen, is het Hotel Dom. Zoals verwacht mag worden na het zien van de naam, is dit een hotel dat naast de Domtoren ligt en daarmee is het hotel centraal in de stad gelegen. Dit betekent dat de kamers ook wat kleiner zijn, maar voor de mensen die naar Utrecht komen voor de stad en die alleen overnachten in het hotel, zal dat geen bezwaar zijn.

Het hotel heeft ontbijt, vriendelijk personeel en is vooral vanwege de ligging een aanrader voor mensen die ’s avonds nog iets leuks willen doen, of die gewoon ergens lekker willen eten en borrelen, om daarna het bed in te rollen.