Introductie

Utrecht is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Utrecht en strekt zich uit over een oppervlakte van ruim 99,21 km². Met een inwonertal van bijna 340.000 is het de vierde grote stad van Nederland (na Amsterdam, Rotterdam en Den Haag).

De stad maakt samen met Vleuten, De Meern en Haarzuilens deel uit van de gemeente Utrecht. Vleuten-De Meern (met ruim 47.000 inwoners) en Leidsche Rijn (met ruim 32.000 inwoners) vormen samen de vinex-locatie Leidsche Rijn, het grootste nieuwbouwproject van Nederland.

Utrecht staat ook bekend als de ‘Domstad’ en dankt deze bijnaam aan de gotische kathedraal de Dom (gebouwd in 1254), die zich in het midden van de stad bevindt. De kerktoren van 112,32 meter hoog is de hoogste kerktoren van Nederland. In Utrecht bevindt zich ook de zetel van de aartsbisschop, het hoofd van de katholieke kerk in Nederland.

Utrecht is zeer centraal gelegen in Nederland en kan vanuit de andere drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zowel met de auto als met openbaar vervoer in minder dan een uur worden bereikt. Mede door de centrale ligging, de verbindingen met luchthaven Schiphol en het uitstekende openbaar vervoersnetwerk heeft de stad zich snel ontwikkeld tot een ideale vestigingsplaats voor nationale en internationale bedrijven.

Er zijn momenteel 374 buitenlandse bedrijven in de Domstad gevestigd. Vooral Amerikaanse, Duitse en Britse bedrijven kiezen voor Utrecht als locatie voor hun hoofdvestiging.

Mede door het innovatieve ondernemersklimaat is de stad ook aantrekkelijk voor startups. Veel (startende) bedrijven zijn actief zijn in sectoren als life sciences, gaming, financiële en zakelijke dienstverlening, ICT en duurzame economie.

De centrale ligging van de stad en de aanwezige voorzieningen van een grote internationale stad maakt Utrecht een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor bedrijven; er worden dan ook veel beurzen en congressen in de stad georganiseerd.

De stad huisvest ook een aantal universiteiten, waaronder de in 1636 opgerichte Universiteit Utrecht, een van de grootste en oudste universiteiten van Nederland. Met ruim 64.000 studenten staat Utrecht ook bekend als echte universiteitsstad. Naast de Universiteit Utrecht bevindt zich nog een groot aantal andere kennisinstellingen in de stad.

De aanwezigheid van deze kennisinstellingen met een wereldwijde reputatie, een hoogopgeleide beroepsbevolking, de diversiteit aan bedrijven en de centrale ligging bepalen samen de economische kracht van Utrecht.

Ook op toeristisch gebied heeft Utrecht veel te bieden. Veel mensen bezoeken Utrecht vanwege de historische binnenstad, de Domtoren, de grachten met de karakteristieke werven en werfkelders en stadskastelen.

Daarnaast bevinden zich in Utrecht een groot aantal business centers met vergaderruimtes, zowel in het centrum als op de diverse bedrijventerreinen. Vanuit een vergaderruimte in Utrecht ben je als ondernemer goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van alle voordelen die de stad te bieden heeft.

Geschiedenis

Utrecht heeft een rijke historie die teruggaat tot 50 na Christus. Rond deze tijd bouwden de Romeinen langs de oever van de Rijn (waar zich nu het Domplein bevindt) een fort en legden hiermee de basis voor de huidige stad Utrecht.

Na het vertrek van de Romeinen (rond 270) en conflicten tussen de Friezen en de Franken groeide de overgebleven ommuring uit tot de burcht Trecht. De burcht trok handelslieden aan en er ontstond een bloeiend handelscentrum (Stathe). De nederzetting was lange tijd het bestuurlijk en kerkelijk centrum van de Noordelijke Nederlanden.

De stad kreeg in 1211 stadsrechten van keizer Hendrik V en was hiermee een van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten. Hierna groeide de stad in rap tempo en de bevolking verdubbelde zich. In deze periode werden ook de bekende werven en werfkelders langs de binnengrachten van Utrecht aangelegd, die functioneerden als opslag- en doorgangsruimten voor goederen over water.

Utrecht was tot halverwege de 16e eeuw de grootste stad van de Noordelijke Nederlanden. In tegenstelling tot andere steden in Holland, kende Utrecht geen bloei tijdens de Gouden Eeuw, maar had hierdoor in de 18e eeuw ook niet te maken met de terugval zoals andere Hollandse steden. Aan het begin van de 19e eeuw volgde verdere grootschalige uitbreiding van de stad.

Mede door de treinverbinding, die in 1843 tot stand kwam, vond er steeds meer handel, industrie en dienstverlening plaats en groeide Utrecht aan het eind van de 19e eeuw uit tot een belangrijk spoorwegknooppunt in Nederland met een inwonertal van 100.000.

In de eerste helft van de 20e was er wederom sprake van een grote bevolkingsgroei (van 100.000 naar 164.000) en rond de binnenstad werden nieuwe wijken en buurten gebouwd. In deze periode waren veel mensen werkzaam in de gas- en metaalindustrie en er werden ook veel kantoren gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een gepland bombardement op de stad voorkomen door de capitulatie van Nederland.

Na de Tweede Wereldoorlog, vooral in de jaren ’60, vinden er grote stadsuitbreidingen plaats en maakt de industriesector plaats voor de dienstensector, die aan vele mensen werkgelegenheid biedt. In de periode 1960 – 1975 vindt er door de uitbreiding van de universiteit ook een grote toestroom van studenten plaats.

Infrastructuur

Utrecht is omringd door verschillende snelwegen en is hierdoor vanuit diverse richtingen goed met de auto bereikbaar. Niet alleen met de rest van Nederland, maar ook met buurlanden Duitsland en België bestaan goede snelwegverbindingen. Dit is een pluspunt voor bedrijven en ondernemers die in Utrecht en omgeving een vergaderruimte huren.

De stad ligt aan de snelwegen de A2, A12, A27, A28 en de N230, welke samen de Ring Utrecht vormen. De A2 verbindt Utrecht met Amsterdam en naar het zuiden met 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Maastricht en maakt de verbinding met België bij Eijsden.

De A12 maakt de verbinding met Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Arnhem en gaat verder richting Duitsland (Beek); via de A12 kan ook de A20 worden bereikt, die leidt naar de havenstad Rotterdam. De A27 verbindt Utrecht met het noorden (Almere) en het zuiden (Breda) van Nederland. De A28 verbindt Utrecht met Groningen, via Amersfoort, Zwolle en Assen.

De stad beschikt ook over een goed en uitgebreid openbaar vervoersnetwerk, wat vooral aantrekkelijk is voor ondernemers, die op zoek zijn naar een vergaderruimte aan de rand van Utrecht.

Utrecht Centraal is het belangrijkste spoorwegknooppunt van Nederland. Qua oppervlakte en met meer dan 900 vertrekkende treinen per dag is ook het grootste en drukste treinstation van Nederland.  Vanaf Utrecht Centraal vertrekken dagelijks diverse treinen naar vele nationale en internationale bestemmingen.

Het busvervoer binnen de stad en de regio Utrecht wordt verzorgd door vervoerders Qbuzz, Connexxion, Arriva en Syntus. Alle stads- en steekbussen vertrekken vanaf Utrecht Centraal Station. De streekbussen verbinden Utrecht met onder andere Maarssen, Vleuten/De Meern en Kockengen.  

Veel business centers in Utrecht, waar wij vergaderruimtes aanbieden, bevinden zich in het centrum van de stad en zijn met openbaar vervoer goed te bereiken.

Kantoor- en winkelwezen

Vergaderruimten in Utrecht

Het huren van een vergaderruimte is de perfecte oplossing voor zowel grote als kleine bedrijven, die alle voordelen van flexibele werkplekken willen combineren met een professionele service.

Binnen een business center kan naast een vergaderruimte, ook een kantoor, een afzonderlijke ruimte of een co working plek worden gehuurd voor een vast bedrag per maand. De moderne vergaderruimtes binnen een business center zijn volledig ingericht en bieden mogelijkheden om vanuit een professionele omgeving online te vergaderen door middel van video conferencing.

In vergelijking met een traditioneel kantoor, biedt het huren van een vergaderruimte in een business center, ondernemers en bedrijven de mogelijkheid om van lage kosten te profiteren, omdat het met anderen wordt gedeeld.

In Utrecht beschikken wij over een groot aantal business centers met vergaderruimtes op verschillende locaties, zoals nabij het Centraal Station. Niet alleen in het centrum van Utrecht bieden wij vergaderruimtes aan, maar ook op andere strategische locaties, zoals op het bedrijventerrein Papendorp, aan de zuidelijke rand van Utrecht, is er voldoende aanbod. Dit business center biedt naast vergaderruimtes ook flexibele werkplekken en kantoren in een rustige en inspirerende omgeving.

Op onze website is een volledig overzicht te vinden van al onze vergaderruimtes in Utrecht. 

Winkelen in Utrecht

Utrecht wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Veel van hen komen speciaal naar de Domstad om te winkelen. De stad, met haar mooie historische binnenstad, biedt de bezoekers dan ook een echte beleving; tijdens het winkelen loop je door oude, pittoreske straatjes en grachten waar veel oude historische gebouwen zijn omgevormd tot hippe modewinkels en horecagelegenheden.

De stad beschikt over verschillende winkelgebieden. Vooral in het centrum, rond de Oudegracht, is een veelvoud aan winkels te vinden, zoals in de straten de Lijnmarkt, Lichte Gaard, Schoutenstraat, Minrebroederstraat, Korte Jansstraat, Domstraat en Ganzenmarkt.

De Oudegracht is de belangrijkste winkelstraat van Utrecht. Omdat de straat direct aan het water ligt en veel horecagelegenheden heeft, blijft het hier ook ’s avonds, na winkelsluitingstijd gezellig. In de Minrebroederstraat is veel te vinden op het gebied van interieurdesign. In de Schoutenstraat en omgeving vind je vooral hippe modeboetiekjes, tweedehands kleding en accessoires en een aantal unieke winkels die fairtrade mode verkoopt.

Niet alleen in het centrum van de stad kan goed gewinkeld worden. Het Maliekwartier, dat net buiten de singels van de stad ligt, is ook de moeite waard om een bezoek te brengen. Vooral Oudwijk en Buiten Wittevrouwen zijn leuke winkelbuurten.

Ook bij slecht weer kan er in Utrecht worden gewinkeld, vooral in Hoog Catharijne, het grootste winkelcentrum van Nederland. Dit overdekte winkelcentrum ligt direct aan het NS-station Utrecht Centraal en beschikt over maar liefst 160 winkels.

De winkels in het centrum van Utrecht zijn zeven dagen per week geopend en op donderdag is het koopavond in de stad.

Koopkracht

De bevolking van Utrecht bestaat grotendeels uit twintiger en dertigers en dit maakt Utrecht tot een jonge en levendige stad. Dit wordt vooral veroorzaakt door het grote aantal studenten en young professionals, die in de stad wonen. De laatste jaren kiezen veel jongeren ervoor om na hun studietijd in de stad te blijven. De stad biedt hen een aantrekkelijke woonomgeving en er is veel werkgelegenheid in de kennis- en dienstensector. Een hoog en stabiel percentage (ruim 70%) van de Utrechtse beroepsbevolking heeft een baan. Dit zorgt voor een kapitaalkrachtige bevolking. Als huurder van een vergaderruimte in Utrecht kan deze informatie nuttig zijn.

De bevolking blijft ook toenemen. De stad is de laatste jaren hard gegroeid en de verwachting is, dat het inwonertal door zal groeien tot 375.000 in 2024. In 2037 wordt zelfs een inwonertal van 400.000 verwacht. Bij deze groei wordt dezelfde leeftijdsopbouw verwacht en zal zelfs nog verder verjongen.

In de stad is dan ook, in vergelijking met andere steden in Nederland, minder sprake van vergrijzing. Naast het grote aantal studenten en young professionals wonen er ook veel gezinnen met kinderen in de stad (vooral in de wijken Leidsche Rijn, Wittevrouwen en Voordorp).

Van de bijna 340.000 inwoners hebben 104.000 Utrechters een migratieachtergrond (32%) waarvan 22% een niet-westerse achtergrond heeft. Met een veelvuldigheid aan verschillende etniciteiten is Utrecht een echte multiculturele stad.

In het stadsdeel Overvecht en de wijken Kanaleneiland (Zuidwest), de Staatsliedenbuurt (Noordoost), Pijlsweerd (Noord), Queekhovenplein (Noordwest), Nieuw Hoograven Zuid (Zuid), Wijk C (Binnenstad) en De Uithof (Oost) wonen vooral mensen met lage inkomens.

Daarentegen vinden we in de buurten Oog in Al, Welgelegen en De Hommel in de wijk West, de buurten Huizingalaan, K. Doormanlaan en omgeving in de wijk Noord-Oost, de buurten Tuindorp, Tuindorp-Oost, Van Lieflandlaan-West, Voordorp en Voorveldsepolder in Noord-Oost, Rijnsweerd, Wilhelminapark en omgeving in Oost en de buurt Hooch Boulandt Moreelsepark en omgeving in de binnenstad van Utrecht de hoogste inkomens.

Parkeergelegenheden

Als je op zoek bent naar een vergaderruimte in Utrecht, is het goed om te weten welke mogelijkheden er zijn om de auto te parkeren.

In de binnenstad van Utrecht en de wijken erom heen geldt overal betaald parkeren. In het centrumgebied geldt betaald parkeren van maandag t/m zaterdag van 07.00 tot 01.00 uur en op zondag van 12.00 tot 18.00 uur.

In Utrecht, en vooral in de binnenstad, zijn de parkeerplekken schaars en ook vrij prijzig. De parkeertarieven voor op straat parkeren, verschillen per parkeerzone. Het is daarom de moeite waard om vooraf de verschillende tarieven met elkaar te vergelijken. In het centrum betaal je een tarief tussen € 2,47 (parkeerzone B1) en € 4,53 (parkeerzone A1) per uur.

Er kan ook voor een dagkaart worden gekozen; deze kost tussen de € 17,42 (parkeerzone B1) en € 31,72 (parkeerzone A1). Na 19.00 uur geldt een verlaagd tarief; tussen € 7,42 en € 15,86. Een avondkaart is geldig tot 23.00 of 1.00 uur (wederom afhankelijk van de parkeerzone).

 

Utrecht beschikt ook over diverse parkeergarages. De tarieven variëren tussen € 2,03 en € 4,28 per uur. Ook voor de parkeergarages is het dus de moeite waard de prijzen met elkaar te vergelijken.

De goedkoopste parkeeroptie in Utrecht is de auto te parkeren op een P+R-transferium, zoals Muziektheater, Papendorp, Westraven of De Uithof. Op sommige P+R-transferia kan de auto zelfs gratis worden geparkeerd. Indien je een vergaderruimte in het centrum huurt, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer om verder naar de plaats van bestemming te reizen.

Projecten en stadsontwikkeling

Utrecht blijft zich uitbreiden. Niet alleen het aantal inwoners groeit, maar er komen ook steeds meer bedrijven bij. Dit is goed voor de lokale economie en ook een goede reden om in Utrecht een kantoor of vergaderruimte te huren in een business center.

 

De gemeente speelt in op de groei door veel nieuwe woningen en kantoren te bouwen. Daarnaast steekt zij veel energie in het aantrekkelijker maken van de stad en het verbeteren van de bereikbaarheid en de leefomgeving, zodat het nog aantrekkelijker wordt voor bedrijven om zich in Utrecht te vestigen.

 

Als onderdeel van het Meerjaren Perspectief Stedelijke Ontwikkeling worden in de komende jaren (2016-2018) ruim 16.000 nieuwe woningen in de stad gebouwd. Daarnaast komen er ook de nodige kantoren en voorzieningen bij. De gemeente Utrecht richt zich hierbij op duurzame verstedelijking.

Om huisvesting te kunnen bieden aan de grote hoeveelheid studenten en starters, is in 2015 gestart met de bouw van studenten- en starterswoningen aan de Campus Archimedeslaan,  de KPN Campus in de wijk Oost en in centrum van de wijk Overvecht. Ook in de vinex-wijk Leidsche Rijn zullen tot 2025 ruim 31.000 woningen worden bijgebouwd.

Ook rond het stationsgebied, wat de laatste jaren een metamorfose heeft ondergaan, worden nieuwe woningen en kantoren gebouwd.

Deze uitbreidingen en verbeteringen zullen een positieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling van de binnenstad en dit zou ook kunnen resulteren in nieuwe mogelijkheden voor het huren van vergaderruimtes in dit gebied.

Op de website van de gemeente Utrecht is een overzicht te vinden van alle projecten in de stad.

Economie en bedrijvigheid

Utrecht heeft een sterk en evenwichtig economisch profiel. Dit blijkt uit het feit dat de regio tot tweemaal toe (in 2010 en 2013) op de EU Regional Competitiveness Index (RCI) als meest competitieve regio in de Europese Unie naar voren is gekomen.

De RCI is een door de Europese Commissie ontwikkeld onderzoek om de verschillende dimensies van het concurrentievermogen op regionaal niveau te meten. De elf verschillende thema’s waarop 262 verschillende Europese regio’s (van alle 28 lidstaten) met elkaar worden vergeleken zijn:

 • instituties (zoals politieke stabiliteit, rechtstaat, inspraak en verantwoording, misdaad/veiligheid),
 • macro-economische stabiliteit,
 • infrastructuur,
 • basisopleidingen,
 • gezondheid,
 • hoger onderwijs,
 • arbeidsmarkt,
 • marktomvang (zoals gemiddeld besteedbaar inkomen, potentiële marktomvang (Bruto Regionaal Product), bevolkingsomvang),
 • technologie (zoals toepassing moderne technologie op bedrijfsniveau, technologie overdracht via buitenlandse directe investeringen, bedrijven die online inkopen en verkopen, bedrijfstoegang tot breedband)
 • zakelijke diensten (werkgelegenheid en bruto toegevoegde waarde in zakelijke diensten, werkgelegenheid in bedrijven die in buitenlandse handen zijn) en
 • innovatie (patent-toepassingen, aandeel creatieve klasse, kenniswerkers, wetenschappelijke publicaties, R&D-uitgaven, % beroepsbevolking werkzaam in wetenschap en technologie, hightech patenten, werkgelegenheid in sterke clusters rondom hightech clusters).

Utrecht heeft deze positie te danken aan de hoge gemiddelde score op alle onderdelen en haalt daarmee andere economisch sterke Europese regio’s als Londen, Frankfurt, Stockholm, Kopenhagen en Parijs in. Vooral op de gebieden arbeidsmarkt/efficiency, hoger onderwijs en marktomvang scoort Utrecht goed.

In de regio Utrecht bevindt zich een groot aantal toonaangevende kennisinstellingen (waaronder de vooraanstaande researchuniversiteit Utrecht) en bedrijven. In de Economic Board Utrecht (EBU), opgericht in 2012, komen kennisinstellingen, bedrijven en overheid samen om innovaties op thema’s als gezond leven, groene economie en diensten en toepassing van technologie verder te ontwikkelen. Utrecht doet het goed op deze gebieden en hier liggen ook economische kansen voor de regio.

De regio heeft de afgelopen jaren miljoenen (Europese fondsen en bijdragen van kennisinstellingen en bedrijfsleven) geïnvesteerd in een aantal succesvolle projecten als Utrecht Science Park, Life Sciences Incubator (LSI), Taskforce Innovatie Regio Utrecht, Dutch Game Garden, Utrecht Sustainability Institute en Protospace.

Deze bedrijfsincubators helpen startups bij het realiseren van hun bedrijfsplannen en innovaties. Daarnaast bieden ze ook praktische ondersteuning op het gebied van huisvesting, zoals kantoorruimtes en laboratoria. Vanwege de lage kosten en flexibiliteit kiezen startups vaak voor het huren van een vergaderruimte in een business center.

Hotels en overnachtingsmogelijkheden

In de Domstad is een groot en divers gevarieerd aanbod van hotels te vinden.

Veel hotels zijn gevestigd in de binnenstad waar zich veel vergaderruimtes bevinden, maar er is ook genoeg aanbod in omliggende gebieden waar veel vergaderruimtes te huur worden aangeboden. Hier is een kleine selectie van accommodaties in en rondom de stad:

 

Binnenstad:

 

Grand Hotel Karel V 

Geertebolwerk 1

5 sterren

Hotel Dom 

Domstraat 4

4 sterren

Malie Hotel Utrecht 

Maliestraat 2

4 sterren

Apollo Hotel Utrecht City Centre 

Vredenburg 14

4 sterren

Hotel Mitland 

Arienslaan 1

4 sterren

Eye Hotel

Wijde Begijnestraat 1-3

4 sterren

Mother Goose Hotel 

Ganzenmarkt 26

4 sterren

Court Hotel City Centre Utrecht

Korte Nieuwstraat 14

4 sterren

Mary K Hotel

Oudegracht 25

4 sterren

Star Lodge Hotel

Biltsestraatweg 92

3 sterren

Holiday Inn Express Utrecht - Papendorp 

Van Deventerlaan 10

3 sterren

Hotel Sleep Well 

Wittevrouwensingel 37

3 sterren 

 

Omliggende gebieden:

Fletcher Hotel-Restaurant

Buizerdlaan 10, Nieuwegein

4 sterren

City Hotel Koningsvlinder

Kerkewijk 43, Veenendaal

Logement aan de Vecht

Straatweg 30, Breukelen

Van der Valk Hotel Vianen 

Prins Bernhardstraat 75, Vianen

4 sterren

Landgoed ISVW 

Dodeweg 8, Leusden

3 sterren