Industry Survey 2016: De huurprijzen in business centers stijgen

Industry Survey 2016: De huurprijzen in business centers stijgen

05
okt
2016
Arthur Buijs
Business centers deden het nog nooit zo goed. Meer dan de helft van alle business centers in Europa voor meer dan 80% bezet.
05
okt
2016
Arthur Buijs

Dit toont het nieuwste Industry Survey 2016 van MatchOffice, dat ieder jaar honderden business centers door heel Europa ondervraagt over hun ervaringen en vooruitzichten. Dit jaar deden meer dan 700 business centers uit 49 landen mee aan de enquête. 

Gedeelde kantoren van kleine creatieve bureaus tot aan moderne coroprate business centers waren nog nooit zo populair als in het eerste kwartaal van 2016. Ongeveer 80% van de business centers wisten de al hoge bezettingsgraad van vorig jaar te handhaven of zelfs verhogen. Meer dan 60% heeft een bezettingsgraad van meer dan 80% en een derde zelfs meer dan 90%.

 

Toenemende vraag

“Over het algemeen genomen, bevestigt ons onderzoek mijn persoonlijke indruk van wanneer ik business centers door heel Europa bezoek”, zegt MatchOffice CEO Jakob Dalhoff.

“De vastgoedsector heeft zich zeer positief ontwikkeld in de afgelopen jaren en het aantal business centers is aanzienlijk toegenomen. Meer dan ooit huren bedrijven een bussiness center en we verachten dat deze trend zich zal versterken in de rest van 2016 en daarna”, zegt Jakob Dalhoff.

Het onderzoek van MatchOffice toont ook dat de helft van de Europese business centers in staat was om het prijsniveau ten opzichte van vorig jaar kon handhaven. Een derde van de business centers kon hun prijzen zelfs verhogen.

“Veel business centers kondden hun huurprijzen verhogen. Hieruit blijkt dat in veel steden, en voornamelijk hoofdsteden, de vraag naar business centers hoger is dan het aanbod. Daarnaast zijn veel business centers van plan om hun aanbod uit te breiden of zelfs nieuwe centers te openen.” Aldus Dalhoff.

 

Een nieuw optimisme

Het onderzoek toont aan dat 23% van de Europese business centers verwacht hun prijzen in de komende 6 maanden te verhogen. Daarnaast spreekt ongeveer 60% van de Europese business centers positieve verwachtingen uit voor de rest van 2016.

“Het is een feit dat business centers hun marktpositie versterkt hebben. In de laatste 10 jaar is het aantal business centers in Europa verdubbeld. Veel grote en moderne bedrijven zijn een stuk mobieler en flexibeler dan een paar jaar geleden en het concept business center speelt in op deze ontwikkeling”, zegt Dalhoff.

“Voor veel start-ups zijn zijn business centers aantrekkelijk. Start-ups willen en kunnen zich doorgaans niet binden aan langlopende huurcontracten. Tegelijkertijd missen ze het nodige kapitaal om te investeren in een inventaris en IT-infrastructuur. Business centers zijn interessant omdat ze werken met flexibele huurtermijnen en omdat de kantoren klaar zijn voor gebruik. Hierdoor kunnen start-ups zich volledig focussen op hun kernactiviteiten. Ik verwacht ook dat steeds meer start-ups in de toekomst zullen kiezen voor een business center. Hoe sterk de groei de komende jaren zal zijn, is moeilijk te voorspellen, maar persoonlijk verwacht ik een aanzienlijke stijging”, zegt Dalhoff.

 

Nederland als voorloper

Het MatchOffice Industry Survey 2016 richt zich voornamelijk op West-Europese landen, waaronder Nederland, België en Duitsland. De belangrijkste resultaten van het onderzoek van dit jaar zijn:

• De bezettingsgraad in Nederland ligt met meer dan 90% ver boven het Europese gemiddelde.

• Met name de hoofdsteden van veel Europese landen laten de hoogste bezettingsgraad zien.

• Over het algemeen heeft men positieve verwachtingen over zowel de toekomstige bezettingsgraad als over het prijsniveau.

 

Lees hier de volledige versie van het MatchOffice Industry Survey 2016 

Onze lidmaatschappen
  • MatchOffice lidmaatschap logo
  • MatchOffice lidmaatschap logo