NYC office-sharing startup behoort tot ‘s werelds rijksten

NYC office-sharing startup behoort tot ‘s werelds rijksten

11
apr
2017
Arthur Buijs
WeWork profiteert van de freelancing-boom en geniet torenhoge waardering.
11
apr
2017
Arthur Buijs

Om miljarden aan kapitaal aan te trekken en een van de hoogst gewaardeerde private ondernemingen ter wereld te worden, klinkt voor de meeste ondernemers als een utopie. Toch is het voor de hippe Amerikaanse ‘workspace developer’ binnen een paar jaar realiteit geworden.

 

WeWork bezit zelf geen enkele vierkante meter kantoorruimte, maar huurt sinds 2010 op lange termijnbasis werkruimten die ze omtoveren tot trendy kantoren met faciliteiten zoals tafeltennistafels, chique meubels en gratis bier van de tap. Deze kantoorruimten verhuren ze aan ondernemers, freelancers, zzp’ers en creatieve startups op korte termijnbasis, met een opzegtermijn van slechts een maand.

 

Regus, ’s werelds grootste in beheerde kantoren, heeft meer dan 3000 business centers in meer dan 120 landen. Ter vergelijking: WeWork heeft slechts 150 kantoren in 12 landen.

 

Maar WeWork, opgericht in 2010, heeft op papier al een hoger prijskaartje dan Regus. De meest recente investeringsronde waardeerde WeWork op $16 miljard (met potentieel om binnenkort te stijgen naar $20 miljard) tegenover $2.7 miljard van Regus.

 

Met deze riante waardering meten ze zich aan de social media reus Snapchat, dat volgens Forbes rond de 60 miljoen dagelijkse gebruikers telt. WeWork loopt ver vooruit op succesvolle bedrijven als Spotify, Pinterest, Dropbox en softwarebedrijf Zenefits, de snelst groeiende startup ooit.

 

De ‘We Generation’

 

Hoe komt het dat WeWork zo veel waard is? Ten eerste omdat ze door marktvorsers gewaardeerd worden als IT bedrijf en niet als vastgoedbedrijf. IT bedrijven krijgen meestal een hogere waardering dan andere typen bedrijven omdat ze beter schaalbaar zijn, wat ze aantrekkelijker maakt voor investeerders.

 

 

Een mogelijke reden voor het geloof in de potentie van WeWork is het wereldwijde netwerk van innovators – de ‘We Generation’. Dit netwerk linkt alle gebruikers van WeWork’s eigen app, waardoor ze overal ter wereld ‘virtueel’ kunnen samenwerken.

 

Het sterke wereldwijde netwerk van WeWork is de belangrijkste reden waarom Chinese investeerders $1,4 miljard hebben geïnvesteerd.

 

Volgens WeWork’s CEO Artie Minson zorgt het wereldwijde netwerk ervoor dat het bedrijf zich kan onderscheiden van andere co-workingruimten en business centers. “Terwijl we uitbreiden, zullen we ons blijven onderscheiden door onze sterke community, de beste werknemers en de meest innovatieve technologie, design en service”, zegt Artie Minson.

 

“We zien dat 70% van onze gebruikers op een of andere manier samenwerken, terwijl 50% daardwerkelijk zaken doet”, stelt Eugen Miropolski, Managing Director voor Europa en Israel.

 

Co-working verspreidt zich

 

Netwerken wordt bij moderne ondernemingen een steeds belangrijkere manier van zakendoen.

 

“WeWork heeft co-working naar een heel nieuw plan getild, door hun netwerk te faciliteren via de wereldwijde app. We zien dat de ‘co-working mindset’ van het delen van kennis, gedachten en ideeën waarde creëert voor de moderne bedrijven van vandaag. Co-working wordt steeds normaler, zeker onder kleine bedrijven, zzp’ers, freelancers en anderen,” merkt Jakob Dalhoff, CEO van MatchOffice.

 

Vandaag de dag kiezen meer mensen voor een freelance lifestyle met meer vrijheid en flexibiliteit – en deze waarden vormen de basis van het business model van WeWork.

 

Volgens Matt Barrie, CEO van ’s werelds grootste freelance portal Freelancer.com, kunnen bedrijven snel en eenvoudig een project of een taak posten, en de juiste freelancer vinden, waardoor bedrijven in sommige gevallen geen vaste werknemers meer nodig hebben.

 

“Vaak hebben werkgevers geen full-time werknemers nodig, maar gerichte, objectieve ondersteuning van specifiek talent wanneer daar behoefte aan is. Zo kunnen ze uitbreiden of juist inkrimpen wanneer nodig. Het biedt flexibiliteit van budget, tijd en ruimte, en tarieven die betaalbaar zijn, met minder overheadkosten,” stelt Matt Barrie aan de BBC.

 

Volgens Forbes maken 55 miljoen freelance werknemers 35% uit van de totale Amerikaanse arbeidspopulatie. Tegen 2020 wordt verwacht dat dit aantal in de VS en Groot Brittannië oploopt tot 50%.

 

Freelance boom

 

Ook in Nederland en in andere Europese landen is de verwachting dat het aantal freelancers en zzp’ers de komende jaren zal stijgen. Zo is in Nederland bijvoorbeeld het aantal vrouwelijke zzp’ers enorm in opkomst.

 

 

“We zien in de meeste Westerse arbeidsmarkten een algemene tendens dat steeds meer mensen besluiten om zzp’er, freelancer en ondernemer te worden.”

 

“De vraag naar beheerde kantoren, business centers en co-workingruimten stijgt significant de laatste jaren – juist omdat deze typen kantoren tegemoetkomen aan de vraag naar flexibiliteit, netwerken, lage lasten, etc.,” zegt Jakob Dalhoff.

 

“Het is precies deze trend waarop WeWork slim meelift. Als het aantal freelancers in de VS, China, Europa, etc. stijgt zoals verwacht, zal WeWork ongetwijfeld hun nu al gouden business nog verder kunnen uitbreiden.”

 

Dalhoff houdt echter een slag om de arm: “als het gunstige economische klimaat draait, en de arbeidsmarkt geraakt wordt, kan het net zo goed de andere kant op gaan.”

 

Feiten over WeWork

 

·      Wie is eigenaar van WeWork? WeWork is een private onderneming en werd opgericht door Adam Neumann en Miguel McKelvey in 2010 in New York City. WeWork heeft diverse investeerders zoals Goldman Sachs, Harvard University en JPMorgan.

·    Wat is WeWork waard? De investeringsronde van februari 2007 waardeerde WeWork op $16 miljard. Tijdens deze ronde heeft SoftBank aangegeven meer dan $3 miljard te investeren. Als deze deal doorgaat zal WeWork $20 miljard waard zijn.

·         Hoeveel gebruikers heeft WeWork wereldwijd? Meer dan 90.000.

·         Hoeveel ruimte huurt WeWork wereldwijd? Meer dan 650.000 vierkante meter, over 150 kantoren.

·    In welke landen is WeWork actief? In de VS, Israel, Groot Brittannië, Nederland, Canada, Duitsland, Mexico, China, Zuid-Korea en Australië. Kantoren in India en Frankrijk volgen snel.

·        Heeft WeWork nieuwe plannen? WeWork lanceerde onlangs een co-living concept waarmee je in een co-living space kunt wonen.

 

 

Wat zijn de gebruiksvoordelen van WeWork?

 

·         Prachtige werkruimtes voor teams van elk formaat

·         Meer dan 90.000 gebruikers die dagelijks ‘virtueel’ samenwerken

·         Een app waarmee gebruikers kunnen samenwerken of zakendoen met andere gebruikers

·         Formele en informele events die netwerken stimuleren

·         Toegang tot gezondheidszorg, betalingsverwerking, IT-support, payrolling en rechtshulp

·         Educatie en training

 

Meer lezen over WeWork?

Homepage van WeWork: www.wework.com

The Hustle: Why is WeWork worth so much?

 

Onze lidmaatschappen
  • MatchOffice lidmaatschap logo
  • MatchOffice lidmaatschap logo