Coworking trend maakt beheerde kantoren populairder dan ooit

Coworking trend maakt beheerde kantoren populairder dan ooit

20
jul
2017
Arthur Buijs
De populariteit van coworking is een van de redenen waarom beheerde kantoren, ook wel businses centers genoemd, wereldwijd voor het derde jaar op rij vooruitgang boeken en hun tarieven verhogen. Dit stelt een recent onderzoek van MatchOffice.
20
jul
2017
Arthur Buijs

De enquete van MatchOffice is gebaseerd op reacties van 742 business centers in 42 landen en toont aan dat 70 procent van de respondenten voor de rest van 2017 een positieve verwachting heeft van de markt een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar.

Van alle onderzochte landen bevinden de meest optimistische business centers zich in Scandinavië. Zo heeft 34,7 procent van de Zweedse business centers zeer positieve verwachtingen voor 2017, terwijl 25 procent van de Deense business centers zijn optimisme over de uitbreiding van de markt uitspreekt.

 

 Nieuwe richting

Niet alle nieuwste populaire en hippe coworking spaces staan te boek als beheerde kantoren. Maar het aantal coworking spaces die facilitaire diensten aanbieden dragen bij aan de opmars en het algehele optimisme onder business centers.

De vastgoedindustrie staat op het punt een nieuwe richting te kiezen”, stelt MatchOffice CEO Jakob Dalhoff. “Ik zie de coworking trend slechts als een voorbode van wat we de komende jaren kunnen verwachten.“

Allerlei bedrijven realiseren zich dat ze kunnen concurreren door bijvoorbeeld werkplekken te creëren die hun werknemers inspireren en ze blij en productief maken.“

Langlopende huurovereenkomsten verliezen het steeds meer van flexibele diensten. De toekomst vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen, ook in kantoren en werkplekken. Beheerde kantoren en coworking spaces vullen dat gat in de markt pefect.“

 

Groeiende populariteit

Het onderzoek van MatchOffice toont aan dat Europese beheerde kantoren een groot deel van de traditionele kantoorverhuur heeft voorbijgestreefd, waardoor er betere netwerken ontstaan waar huurders van profiteren.

De Europese markt ziet er solide uit voor de rest van 2017. Beheerde kantoren en business centers worden steeds populairder en hun aantal groeit, wat duidelijk terugkomt in het onderzoek."

De gemiddelde bezettingsgraad van Europese kantoren is ten opzichte van vorig jaar toegenomen en meer dan de helft van alle ondervraagden verwacht het komende jaar meer huurders“, stelt het MatchOffice Survey Report 2017.

Wat betreft het prijsniveau kunnen we spreken van een stabiele situatie. Het grootste deel van de aanbieders hanteert de zelfde prijzen als vorig jaar, terwijl een kwart een prijstoename rapporteert.“

 

Hoogtepunten

Vier uit vijf ondervraagde aanbieders rapporteren een bezettingsgraad van meer dan 70 procent, en één uit tien een bezettingsgraad van 60 procent.

Enkele andere hoogtepunten uit het MatchOffice Survey Report 2017:

 

·    51,8 procent van alle beheerde kantoren wereldwijd zeggen optimistisch te zijn voor de rest van 2017, terwijl 17,4 procent zegt zeer optimistisch te zijn. Dit is een stijging ten opzichte van vorig jaar.

·      Beheerde kantoren in Denemarken, Zweden, Belgie, Duitsland, Italië, Spanje en Nederland zijn zeer optimistisch, met bezettingsgraden tussen de 60 en 70 procent.

·       Nederland is het meest positief over de toekomst, met 68,6 procent die zeggen ´zeer positief´ te zijn.

 

 

Lees het hele onderzoek hier: MatchOffice Industry Survey Report 2017.

 

Vind een overzicht van beschikbare coworking spaces in heel Nederland.

 

Onze lidmaatschappen
  • MatchOffice lidmaatschap logo
  • MatchOffice lidmaatschap logo