Het co-working effect

Het co-working effect

20
okt
2016
Arthur Buijs
Steeds meer bedrijven stappen over van de gesloten ruimte naar het ‘open spaces’ concept
20
okt
2016
Arthur Buijs

Co-working is nogal een ongewone trend. Op het eerste gezicht lijkt co-working een concept te zijn dat promoot om minder tijd door te brengen achter het bureau, iets waar traditionalisten niet zo snel warm voor zullen lopen. In werkelijkheid is deze verandering in werkomgeving al ingezet. Zo zijn veel werkplekken tegenwoordig voorzien van bijvoorbeeld lounges en espresso-bars.

 

Thomas Fokdal, vastgoeddeskundige en eigenaar van het Deense bedrijf Copenhagen Windows zegt: “Co-working is meer een mentaal concept dan een fysieke kantooroplossing.” Het is niet alleen een poging om werknemers prettiger en comfortabeler te laten voelen op het werk, het heeft ook een positief effect op de productiviteit en de omzet.

Voor Fokdal is co-working een manier van denken; het vermogen om creatiever en prettiger te werken dan in een conventioneel kantoor. Het bevordert ook een creatievere houding ten opzichte van het werk.

 

Ruimte en tijd

De ruimte waar we ons in bevinden heeft een grote invloed op de manier waarop we met nieuwe ideeën omgaan en de snelheid waarmee we werken. Co-workingruimten zijn zo ingericht om dit te stimuleren.

De opkomst van deze manier van werken heeft te maken met het internet, stelt Fokdal. “ Een groeiend aantal bedrijven is niet langer beperkt tot hun eigen fysieke werkplekken en zelfs hun eigen werknemers. Bedrijven stellen zich meer open naar hun leveranciers, partners en werknemers om waardevolle oplossingen voor hun klanten te creëren.”

“Bedrijven zijn vaak niet langer in staat om oplossingen voor complexe uitdagingen geheel zelfstandig te creëren. Steeds vaker betrekken bedrijven anderen in dit proces.” Deze stap naar creatieve outsourcing en flexibele werktijden, betekent een veranderende behoefte aan de vorm van werkplekken en kantoren. Co-working creërt binnen de huidige trend van innovatie en flexibiliteit nieuwe ideeën, denkwijzen en kennis door de kunst van het samenwerken.’

 

Flexibel werken

Het moderne kantoor moet worden aangepast aan de nieuwste trends en eisen op werkgebied. Sommige werknemers geven de voorkeur aan thuiswerken of via de laptop of tablet als ze op reis zijn. NOHO in Kopenhagen, bijvoorbeeld, biedt deze opties aan haar werknemers. Hier kunnen ze eenvoudig van kantoor verwisselen naar gelang hun behoeften.

Bedrijven die zich niet verzetten en juist meegaan in de effecten van digitalisering van de arbeidsmarkt, zijn flexibeler, hebben meer tevreden werknemers en verhogen hun productiviteit.

Een belangrijk onderdeel van co-working is het communiceren van ideeën met anderen, door middel van bijvoorbeeld brainstorming, netwerken en samenwerken. Dit is een stuk makkelijker als er gemeenschappelijke ruimten, moderne vergaderzalen en lounges beschikbaar zijn. Ook in-house koffieruimtes en kantines werken uitstekend, zodat alle verschillende werknemers ook tijdens de lunch en koffiepauzes met elkaar in contact komen.

Business centers bieden op zich al veel mogelijkheden om ideeën uit te wisselen en nieuwe contacten op te doen, maar co-working maakt deze uitwisseling nog makkelijker. Hier komen bedrijven uit verschillende secotren samen om hun nieuwste ideeën uit te wisselen en elkaar te inspireren.

 

Productiviteit en werkplezier

Bedrijven die meegaan in deze ontwikkelingen profiteren op twee manieren.  Ten eerste ontstaat er, zoals Fokdal noemt, “een basis voor het delen van kennis”, waar nieuwe oplossingen voor oude probelemen ontstaan. “Co-working is zeker gunstig voor kleine bedrijven en ondernemers die als gevolg van gebrek aan middelen, niet hun eigen kantoor willen of kunnen bezitten”, zegt Fokdal.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat medewerkers meer tijd besteden aan het gezamenlijk zoeken naar oplossingen. Dit verbetert tegelijkertijd de sfeer in het team, wat een positief effect heeft op de productiviteit en motivatie.

 

Een blik in de toekomst

Het is waarschijnlijk dat co-working de manier van werken en de werkgelegenheid in de kennis- en dienstensector verder zal veranderen.

“Er is geen twijfel over mogelijk dat de groei van de kantorenmarkt te wijten is aan deze nieuwe manier van werken. Of het nu gaat om co-working, een business center, of iets daar tussenin, deze concepten zullen blijven groeien ten koste van traditionele kantoren”, zegt Fokdal.

Het internet zal ons leven nog meer veranderen en bedrijven en werknemers flexibeler maken. Succes ligt dus minder in traditionele kantoren en meer in nieuwe werkconcepten. Deze trend lijkt ongebruikelijk, maar het succes is al zichtbaar en op de toekomst gerichte bedrijven springen nu al in op deze trend.

Onze lidmaatschappen
  • MatchOffice lidmaatschap logo
  • MatchOffice lidmaatschap logo