Co-working is een van de belangrijkste ontwikkelingen in de kantoorwereld van de afgelopen tien jaar. Het is een werkfilosofie gebaseerd op samenwerking, vooral tussen werknemers van verschillende bedrijven. In essentie gaat het om ideeën, de belangrijkste voorwaarde van zakelijk succes.
In november 2016 kwamen 500 vertegenwoordigers van de Coworking Europe Conference in Brussel samen om te praten over co-working, en hoe het verbeterd kan worden in de 8500 co-working spaces wereldwijd.
De beheerde kantoren industrie heeft zich aangepast aan co-working. Dit heeft gezorgd voor meer open kantoren, loungeruimtes, en gemeenschappelijke ruimtes zoals keukens en kantines waar mensen met elkaar kunnen praten, samenwerken en informele vergaderingen kunnen houden.
Mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen
Nicolas Maroy is de Online Communicatie Manager van Preesale, een evenementen managementbedrijf uit België. Hij werkt in de SmarkWork co-workingruimten in Brussel.
Waarom sloot je je aan bij een co-workingruimte?
Als jong techbedrijf leek het ons dat een co-workingruimte een goede mogelijkheid was om nieuwe mensen en bedrijven te ontmoeten, en met ze samen te werken. We hoopten met ze te sparren, relaties op te bouwen en ons netwerk uit te breiden.
Hoe is het om in een co-workingruimte te werken?
Co-workingruimtes zijn fijne en inspirerende kantoren.
Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van een co-workingruimte?
Een voordeel is dat ze meer bieden voor een lagere prijs. Daarnaast werk je in een inspirerende omgeving waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten. Anderzijds heb je geen eigen ruimte voor je bedrijf. Het voelt niet helemaal als jouw ruimte, en je hebt er geen controle over. Als het heel druk is, kun je je lastig focussen.
Werkte je eerder in een co-workingruimte?
Af en toe werkten we in Leansquare in Luik.
Inspirerende plekken om te werken
Bastian Grostøl is Hoofd PR & Branding van Ideanote, en werkt bij de DARE2Mansion co-workingruimte in Kopenhagen. Ideanote is een digitale tool voor goede ideeën, waarmee werknemers, managers en teamleden kennis en ideeën kunnen delen met het hele bedrijf.
Waarom sloot je je aan bij een co-workingruimte?
DARE2Mansion huisvest een aantal van de spannendste en meest getalenteerde startups van heel Denemarken. Daardoor is het een inspirerende plek om te werken. DARE2Mansion heeft een sfeer en cultuur van kammeraadschap en netwerken gecreëerd, en het voelt meer als een hechte gemeenschap dan een kantoorruimte.
Hoe is het om in een co-workingruimte te werken?
Heel inspirerend. Het motiveert me om omringd te worden door zo veel getalenteerde mensen met zulke goede ideeën, die goede resultaten produceren voor hun bedrijven. Dit is een werkomgeving waarin mensen nieuwe en disruptieve manieren van zakendoen omarmen (wat zeg ik, veel van ons zijn zelf disruptief). Werken bij DARE2Mansion voelt als deel uitmaken van de toekomst.
Wat zijn volgens jou de voor- en nadelen van een co-workingruimte?
Het voordeel is dat je geïnspireerd wordt en makkelijk kunt netwerken. Een nadeel is dat een bedrijf op een gegeven moment te groot wordt om in een co-workingruimte te werken. Je moet weten wanneer het tijd is om verder te kijken.
‘Co-helping’ place
Stine Hulvej is COO & Co-founder van Low-Fi en werkt in de DARE2Mansion co-workingruimte in Kopenhagen. Low-Fi is een ‘Airbnb’ voor intieme muziekervaringen. Een wereldwijd platform waar je opkomende onafhankelijke muzikanten kunt vinden, boeken en steunen door je eigen concerten te hosten of naar concerten van anderen te gaan.
Waarom sloot je je aan bij een co-workingruimte?
Door de Thinkubator (2015) bij DARE2Mansion evolueerde Low-Fi van idee tot een echt bedrijf. Dit was ook de plek waar de twee oprichters elkaar leerden kennen, dus Low-Fi voelt voor het hele bedrijf als een thuishaven.
Hoe is het om in een co-workingruimte te werken?
DARE2Mansion is voor ons niet alleen een co-workingruimte, maar een ‘co-helping’ ruimte waar we elkaar allemaal verder helpen. Daarom vind je altijd helpende handen als je ze nodig hebt. Zo krijgen we bijvoorbeeld veel advies van Thinking Tuesdays en het gezamenlijke ontbijt iedere vrijdag.
Lees meer over Co-working:
Het Coworking Effect
Going Underground in Madrid