“’s Werelds beste kantoorgebouw” is bijna klaar voor gebruik

“’s Werelds beste kantoorgebouw” is bijna klaar voor gebruik

20
jun
2017
Arthur Buijs
Waarschijnlijk ’s werelds grootste, maar in ieder geval ’s werelds meest spectaculaire kantoorgebouw – Apple’s prachtige nieuwe hoofdkantoor Apple Park in Silicon Vally – is bijna klaar om twaalf- tot vertienduizend werknemers te verwelkomen.
20
jun
2017
Arthur Buijs

“’s Werelds beste kantoorgebouw” – zo noemde Apple’s medeoprichter Steve Jobs het nieuwe onderkomen vlak voor zijn dood in oktober 2011. Nu staat Apple’s immense kantoor-ruimteschip in Cupertino, Silicon Valley op het punt om in gebruik genomen te worden.

 

Een 1,6 kilometer lang, avontuurlijk ringgebouw van 260.000 vierkante meter, een ondergrondse parkeergarage met ruimte voor meer dan 10.000 auto’s, een ‘Steve Jobs Theater’ en een 1.000 zitplaatsten tellend auditorium in de vorm van een zes meter hoge glazen cylinder met een diameter van 50 meter.

 

Het hele Apple Park in al zijn glorie kostte in totaal zo’n vijf miljard dollar – oftewel tien keer zo veel als oorspronkelijk begroot.

 

Super energiezuinig

 

“Steve’s visie strekte zich ver uit in de toekomst. Het was zijn bedoeling dat het nieuwe Apple Park voor vele komende generaties het huis voor innovatie zou zijn,” aldus Apple CEO Tim Cook.

 

“We hebben een van de meest energiezuinige gebouwen ter wereld ontworpen. Onze campus zal volledig draaien op hernieuwbare energie.”

 

 

De eerste van 12.000 toekomstige werknemers begon eind april in het nieuwe gebouw. In het najaar zullen alle andere werkplekken worden bemand.

 

Het Apple Park – ontworpen in samenwerking met innovatie Britse sterachitecten Foster + Partners – zal 46 hecatre asfalt en beton vervangen door groene grasweiden en meer dan 9.000 lokale bomen die bestand zijn tegen hitte en droogte.

 

Perfecte omgeving

 

Apple revolutioneerde in 1984 de wereld met zijn baanbrekende Macintosch computer en is vandaag de dag marktleider in innovatie met de iPhone, iPad, Mac, Apple Watch, Apple TV en de vier softwareplatforms iOS, MacOS, watchOS en tvOS.

 

De toekomstige producten moeten nu worden geboren in de kantoren met de rondglooiende glazen oppervlakken in Cupertino. Het kantoor wordt – afgezien van een Apple Store en het Steve Jobs Theater op bepaalde dagen – hermetisch zal zijn afgesloten voor het publiek. Zelfs voor werknemers die geen onbeperkte toegang hebben tot het Research & Development center blijven sommige deuren gesloten.

 

De toekomstige Apple medewerkers in het Apple Park zullen werken in een energie-geoptimaliseerd kantoorgebouw, wat 100% zal draaien op hernieuwbare energie.

 

“Californisch landschap, licht en grootsheid inspireerde Steve. Het was de perfecte omgeving voor ideeën en reflectie. Apple Park belichaamt zijn ideeën op grootse wijze. Hij zou ontzetten enthousiast zijn geweest over de omgeving in Apple Park, en Apple’s medewerkers zullen dat ongetwijfeld ook zijn,” zegt Steve Jobs’ weduwe, Laurene Powell Jobs.

 

Apple Park, het digitale ontwerp in 2010


Toekomstige innovatie
 

 

In 2006 kocht Apple de laatste van de in totaal negen woningen en percelen, waarop tien jaar later het Apple Park zou verrijzen – allemaal in het diepste geheim om te voorkomen dat de prijzen onnodig zouden oplopen.

 

 

Vandaag de dag zullen vele Appleklanten en fans van over de hele wereld zich verheugen op het eindresultaat, en vol verwachting uitkijken naar nieuwe baanbrekende innovaties van de Amerikaanse tech-gigant.

 

 

 

 
Onze lidmaatschappen
  • MatchOffice lidmaatschap logo
  • MatchOffice lidmaatschap logo